fbpx

Ginkgo biloba – beneficii, utilizari si contraindicatii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Cel putin o data in viata ai incercat produse cosmetice sau diverse tratamente  pe baza de ginkgo biloba. Datorita proprietatilor sale recunoscute de catre specialisti, ginkgo biloba este folosit in medicina chineza de mai bine de 1000 de ani. In scop terapeutic se foloseau si atunci, dar se folosesc si acum, cu precadere, invelisul samburelui si frunzele. Insa, conform legendelor, poporul chinezi ar fi descoperit inca de acum 5000 de ani proprietatile afrodiziace ale frunzelor acestui arbore.

Se mai spune ca aceste frunze ar avea un continut crescut de flavonoide si terpenoide, antioxidanti care ofera protectie organismului impotriva radicalilor liberi. Asadar, beneficiile extractului de frunze de ginkgo biloba sunt atribuite celor doua grupuri de agenti activi: ginkgoflavone (flavonoidele) si lactone terpenice (terpenoidele).

Primele, ginkgoflavonele reprezinta aproximativ 24% din extractul din ginkgo biloba, fiind principalii antioxidanti ai arborelui. Acesti antioxidanti au rolul de a preveni bolile cardiovasculare si ale sistemului nervos.

Lactonele terpenice, pe de alta parte, ajuta ca circulatia sangelui sa se desfasoare mai usor. De asemenea, acestea pot exercita o actiune protectoare asupra celulelor nervoase. Cunoscut pentru proprietatile sale cognitive, ginkgo biloba este catalogat drept potentator al activitatii intelectuale. Acesta este adesea prescris pentru prevenirea afectiunilor mentale asociate cu inaintarea in varsta si cu dementa.

Ginkgo biloba – informatii generale

Ginkgo biloba mai este cunoscut si ca arborele pagodelor sau, simplu, ginco. Acesta era raspandit, in toata emisfera nordica a Chinei, pentru ca de acolo isi are originile, insa acum, este redus la o mica regiune din sud-estul aceleiasi tari. Ginkgo biloba mai este denumit popular in acele regiuni ca „patru-bani”, „arborele templier japonez” sau „caisa argintie”.

In Europa, mai exact in Olanda, a fost adus in 1730, iar cu timpul a ajuns sa fie cultivat si in alte tari atat pentru aspectul sau, cat si in scop terapeutic. Devenind una dintre cele mai importante plante medicinale, ginkgo biloba a inceput sa fie recoltata pe culturi extinse, pentru a-i fi recoltate frunzele.

Arborii au o coroana bogata si o inaltime de aproximativ 40 de metri si sunt dioici, adica fie sunt masculini, fie sunt feminini. Samanta de ginkgo biloba arata ca un sambure pietros, iar pulpa fructelor are un miros specific cauzat de acidul butiric din compozitie.

Se spune despre acesti arbori ca au o durata de viata de peste 2500 de ani, pentru ca sunt rezistenti atat la boli specifice plantelor, cat si la insecte. Asa cum spuneam, ginkgo biloba este folosit in scop terapeutic, acesta aducand diferite beneficii pentru organism, dar in special pentru sanatatea sistemului nervos si a circulatiei sangvine.

    Ginkgo biloba – beneficii

    ·       Ginkgo biloba imbunatateste memoria, atentia si functia cognitiva

    ·       Ginkgo biloba ajuta la combaterea inflamatiilor

    ·       Ginkgo biloba imbunatateste circulatia sangvina si ofera sanatate inimii

    ·       Ginkgo biloba imbunatateste vederea si auzul

    ·       Ginkgo biloba are grija de sanatatea unghiilor, a pielii si a parului

    ·       Ginkgo biloba functioneaza ca un antidepresiv natural – imbunatateste starea de spirit

    ·       Ginkgo biloba previne semnele vizibile de imbatranire

    ·       Ginkgo biloba previne sau trateaza ADHD

    ·       Ginkgo biloba imbunatateste libidoul

    ·       Ginkgo biloba reduce simptomele astmului

    ·       Ginkgo biloba lupta impotriva fibromialgiei

    ·       Ginkgo biloba ajuta la tratarea durerilor de cap si a migrenelor

    ·       Ginkgo biloba ajuta la vindecarea hemoroizilor

    ·       Ginkgo biloba reduce riscul dezvoltarii Alzheimer-ului

    Ginkgo biloba – utilizari, intrebuintari

    Faimosul arbore asiatic se poate administra sub forma de:

    • ceai, prin fierberea frunzelor
    • tincturi, prin extragerea substantelor nutritionale din frunze
    • unguente 
    • suplimente alimentare 
    • medicamente

    Specialistii spun ca 100 de grame de ginkgo biloba contin aproximativ 182 de kcal, 1.7 grame de grasimi, 37.6 grame de carbohidrati si 4.3 grame de proteine. Avand o valoare nutritionala atat de mare, arborele poate fi un adevarat energizant pentru organism.

    Contraindicatii Ginkgo biloba

    Ginkgo biloba nu prezinta contraindicatii, daca este administrata in cantitati moderate. Rarareori, cand o persoana consuma o cantitate mare cu extract de ginkgo biloba pot aparea simptome precum:

    • reactiile alergice cutanate;
    • slabiciune la nivelul sistemului muscular;
    • durerile de cap;
    • ametelile;
    • deranjul gastric (varsaturi si diaree);
    • palpitatiile cardiace.

    GinkgoBiloba de la Naturalis este un supliment alimentar care ajuta la mentinerea elasticitatii si tonusul vaselor sangvine si la varste inaintate, imbunatatind memoria, atentia si concentrarea. Administrate regulat, capsulele de Ginkgo biloba cresc randamentul intelectual, combat epuizarea si lipsa de energie.

    In acelasi timp, protejeaza membranele celulare de distrugerile provocate de radicalii liberi, distrugeri care, la nivelul creierului, reprezinta o cauza majora a imbatranirii accelerate. Naturalis Ginkgo biloba contine extracte naturale standardizate de calitate, extractele standardizate fiind cea mai inalta forma de procesare a plantelor.

    Autor: Bettina Cristea

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: