fbpx

Rau de miscare: cauze si remedii sigure

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Raul de miscare reprezinta o senzatie de rau provocata de miscare, dupa cum se poate deduce si din denumire. Aceasta senzatia apare la persoanele care circula cu masini, autobuze, trenuri, avioane sau barci. De asemenea, se poate declansa si in timpul curselor in parcurile de distractie sau al experientelor de realitate virtuala. In plus, poate aparea si daca vedeti alte persoane sau lucruri miscandu-se.

Cu toate acestea, raul de miscare nu reprezinta un pericol pentru viata. In schimb, poate produce adevarate neplaceri in timpul calatoriei. De aceea, planificarea din timp ajuta la prevenirea, evitarea sau reducerea efectelor. Raul de miscare mai poate fi provocat daca:

  • stati pe bancheta din spate a unei masini fara sa puteti vedea linia orizontului
  • cititi in timp ce calatoriti cu masina
  • nu aveti suficient aer in masina

Raul de miscare este o problema frecventa in randul persoanelor in varsta, al femeilor insarcinate si al copiilor cu varsta cuprinsa intre 5 si 12 ani. De asemenea, este frecventa la persoanele care au migrene. Poate avea si cauze genetice. Raul de miscare inceteaza odata ce miscarea se opreste si va veti simti mai bine treptat. Exista si cazuri mai rare in care raul de miscare este declansat de o problema la nivelul urechii interne. Acest lucru apare in urma acumularii de lichid sau a unei infectii a urechii. Boala Parkinson poate provoca, de asemenea, rau de miscare.

Tipuri de rau de miscare

Exista cateva tipuri de rau de miscare, cum ar fi:

  • raul de masina
  • raul de avion
  • raul de tren
  • raul de mare.

Simptomele raului de miscare

Raul de miscare poate provoca simptome grave, precum:

  • ameteala
  • greata
  • varsaturi
  • transpiratie
  • respiratie scurta
  • paloare
  • salivare excesiva
  • stare de somnolenta

Alte semne frecvente ale raului de miscare sunt:

  • o senzatie generala de disconfort
  • stare de rau (rara)

Simptomele usoare sunt clasificate astfel:

  • durere de cap
  • stare de neliniste usoara
  • cascat

Din fericire, persoanele care se confrunta cu rau de miscare pot opta pentru Naturalis Acadea Bombovit de Calatorie, 6 g x 1 acadea, un supliment alimentar sub forma de acadea, recomandat atat copiilor, cat si adultilor, pentru eliminarea disconfortului creat de raul de miscare (de mare, masina, rotatie) sau de altitudine.

    Rau de miscare – factori de risc, cauze

    Creierul are diferite cai ale sistemului nervos, cum ar fi urechea interna, ochii si tesuturile aflate pe suprafata corpului prin care poate simti miscarea. In momentul in care corpul este miscat in mod intentionat, de exemplu atunci cand mergem, semnalele transmise de aceste cai sunt coordonate de creier.

    Simptomele raului de miscare apar atunci cand sistemul nervos central primeste semnale contradictorii din partea sistemelor senzoriale: urechea interna, ochii, receptorii pielii si receptorii senzoriali ai muschilor si articulatiilor.

    De exemplu, atunci cand stati intr-o barca sau intr-o masina (fara sa va uitati pe fereastra), urechile interioare simt miscarea in sus si in jos, la stanga si la dreapta, insa ochii vad o imagine statica, ca si cum nu v-ati misca deloc. Se presupune ca raul de miscare este cauzat de acest dezechilibru intre miscarea perceputa la nivel vizual si cea receptionata de urechea interna.

    Sfaturi de ajutor pentru a reduce simptomele raului de miscare

    In majoritatea cazurilor, raul de miscare dispare atunci cand inceteaza miscarea care provoaca acest disconfort. Acest lucru nu este insa universal valabil. Unele persoane se confrunta cu rau de miscare chiar si dupa cateva zile de la incheierea calatoriei. Pentru a trata simptomele acestei probleme, puteti incerca urmatoarele remedii:

    Antihistaminice

    Antihistaminicele sunt folosite de obicei pentru tratarea alergiilor. Cu toate acestea, pot preveni si raul de miscare si pot ameliora simptomele acestuia. Cu toate acestea, eficiente sunt doar antihistaminicele care provoaca somnolenta.

    Plasturi

    Plasturii sau medicamentele orale care contin scopolamina pot preveni greata si varsaturile. Plasturele trebuie lipit in spatele urechii cu cel putin patru ore inainte de a calatori. Acesta trebuie indepartat dupa trei zile si apoi aplicat unul nou. Acest tratament este recomandat numai adultilor pentru ca poate provoca uscarea gurii.

    Priviti linia orizontului

    Unul dintre cele mai simple si recomandate sfaturi este sa priviti pur si simplu pe geamul vehiculului aflat in miscare si sa priviti spre orizont in directia de deplasare. Acest lucru ajuta la reorientarea simtului echilibrului, oferind o reafirmare vizuala a miscarii.

    Tineti ochii inchisi si incercati sa dormiti

    Pe timpul noptii, sau atunci cand va aflati intr-o nava fara ferestre, poate fi util sa inchideti ochii sau, daca este posibil, sa incercati sa dormiti. Acest lucru poate rezolva dezechilibrul dintre miscarea perceputa la nivel vizual si cea receptionata de urechea interna.

    Mestecati guma

    Mestecatul reprezinta o metoda facila de a ameliora raul de masina. Cel mai simplu este sa mestecati guma sau dulciuri pentru a ameliora raul de masina.

    Inspirati aer proaspat

    Aerul proaspat si rece poate ameliora usor raul de miscare. Cu toate acestea, evitati pe cat posibil mirosurile neplacute, deoarece acest lucru poate inrautati senzatia de greata.

    Ghimbirul

    Specialistii au descoperit ca ghimbirul poate ameliora, de asemenea, raul de miscare. Puteti incerca tablete care contin aceasta planta sau puteti mesteca pur si simplu o tulpina proaspata de ghimbir pentru a reduce simptomele de rau de miscare.

    Rau de miscare – metode de prevenire

    Iata cateva sfaturi importante pentru prevenirea raului de miscare:

    • Asezati-va intotdeauna intr-o pozitie astfel incat ochii sa poata vedea aceeasi miscare pe care o simt corpul si urechea interna.
    • Cand va aflati intr-o masina, stati intotdeauna pe scaunul din fata si priviti peisajul indepartat.
    • Cand circulati cu o ambarcatiune, urcati-va pe punte si urmariti linia orizontului.
    • In avion, stati pe scaunul de la fereastra si priviti pe geam.
    • Nu cititi in timpul calatoriei daca va confruntati cu rau de miscare si nu va asezati pe un scaun aflat cu spatele la directia de mers.
    • In plus, nu va uitati si nu vorbiti cu un alt calator care sufera de rau de miscare.

    De asemenea, este preferabil sa evitati mirosurile puternice si alimentele picante sau grase imediat inainte si in timpul calatoriei.

    Autor: Bettina Cristea

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: