fbpx

Senzatia de balonare. De ce apare si cum poate fi combatuta

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Ai adesea senzatie de balonare cand te ridici de la masa sau dupa ce consumi anumite alimente, pentru ca nu ai incercat inca remediul potrivit pentru a o combate. In Era Vitezei intalnesti tot mai des persoane cu diferite alergii la anumite ingrediente din alimente. Acestea invata sa traiasca cu ele, adaptandu-si dieta in functie de nevoi.

Dar ce inseamna mai exact senzatia de balonare? Balonarea reprezinta senzatia de plenitudine a abdomenului, simptom care apare in urma acumularii de gaze in intestine. Aceasta poate fi insotita de crampe abdominale si de o senzatie generala de disconfort, pentru ca poate umfla stomacul care, la randul lui, poate apasa pe plamani si inima.

Practic, senzatia de balonare reprezinta marirea in volum a abdomenului. Acesta are impact nu doar de ordin estetic, ci afecteaza si starea de spirit a persoanei in cauza. Asa cum spuneam anterior, aceasta balonare apare dupa masa, ca urmare a unei mese copioase sau cand anumite alimente consumate nu sunt tolerate de stomac. 

Cu timpul, senzatia de balonare recurenta, care ne scoate din ritmul cotidian, poate prezenta si alte cauze, din nefericire, afectiuni grave. In continuare vom prezenta care sunt simptomele, cauzele si tratamentele care exista pe piata, pentru combaterea senzatiei e balonare.

Senzatia de balonare si simptomele ei

Cele mai cunoscute si mai intalnite simptome pe care le prezinta aceasta balonare abdominala sunt: flatulenta, eructatiile (eliminarea pe cale bucala a gazelor din stomac), durerile abdominale, diareea, constipatia, tulburarile de tranzit, greata (foarte rar insotita de varsaturi), dar si lipsa poftei de mancare.

Exista, totusi, si situatii in care balonarea poate fi manifestata din cauza unei afectiuni severe. Cand apar recurent urmatoarele simptome de balonare, trebuie neaparat consultat medicul specialist. Aceste manifestari sunt:

  • pierderea poftei de mancare, senzatie de plenitudine rapida;
  • scaderea involuntara in greutate;
  • durere severa de stomac mai lunga de doua saptamani;
  • arsura retrosternala care se agraveaza;
  • diaree;
  • febra;
  • prezenta sangelui in scaun, scaun negru;
  • icter (ingalbenirea ochilor si a pielii);
  • greata, varsaturi.

    Remedii pentru balonare si meteorism, in functie de simptomatologie

    Remedii pentru balonare excesiva, constanta

    Pentru inceput, pentru a preveni senzatia de balonare excesiva se recomanda admnistrarea zilnica a unui supliment alimentar. Carboment de la Naturalis este un  supliment alimentar, 100% natural, pe baza de carbune medicinal si extract de frunze de menta, care contribuie la reducerea disconfortului abdominal dupa consumul de alimente. Are efect detoxifiant dovedit clinic, captand si eliminand substantele toxice de la nivelul intestinului, imediat dupa administrare.

    De asemenea, calmeaza crampele, avand o capacitate mare de absorbtie a gazelor intestinale. Totodata, ajuta la mentinerea echilibrului microflorei intestinale, amelioreaza simptomele diareice, protejeaza mucoasa intestinala si reduce aciditatea gastrica. Poate fi administrat in siguranta si copiilor, dupa varsta de patru ani. Este porivit si pentru vegetarieni sau vegani.

    Remedii pentru balonare dupa masa

    Preventia este cea mai importanta in cazul aparitiei senzatiei de balonare excesiva dupa masa. In primul rand, se evita alimentele care provoaca balonare (inclusiv bauturile acidulate), dar si combinarea celor care dau crampe. In al doilea rand, portiile trebuie sa fie reduse, iar pe langa cele trei mese, care nu trebuie sa lipseasca din nicio dieta alimentara, se mai pot adauga doua gustari. 

    Un sfat de luat in calcul ar mai fi si prepararea mancarii, de exemplu, legumele pot fi gatite la abur, la cuptor sau prin fierbere, pentru ca atunci cand sunt crude, cresc riscul de balonare. Totodata, se evita prajelile si mancarurile foarte grase.

    Remedii pentru balonare in sarcina

    Femeile insarcinate acuza adesea balonare excesiva, acest lucru fiind cauzat de schimbarile hormonale care apar in aceasta perioada. O alta cauza care da senzatie de balonare este faptul ca odata cu sarcina creste si apetitul pentru mancare, dar apar si cele mai ciudate pofte, lucruri care le fac sa manance necontrolat, adica mai mult, mai des si amestecat.

    Pentru a mai diminua balonarea, viitoarele mamici ar trebui sa-si controleze mesele pe care le iau. Sa incerce sa manance dupa un program bine stabilit cu medicul specialist si sa consume doar alimente care-i fac bine ei si copilului.

    Alimente care produc balonare si meteorism

    O senzatie de balonare excesiva poate sa apara ca urmare a incapacitatii organismului de a digera anumite alimente. Acest lucru reprezinta intoleranta la anumite ingrediente din alimente, precum: lactoza care se regaseste in toate produsele lactate (lapte, branzeturi), glutenul din cereale (paine, paste si faina simpla), fructoza din fructe, dar si cruciferele (conopida, broccoli, varza, gulie, sparanghel).

    Pe de alta parte, senzatia de balonare excesiva poate aparea dupa o masa bogata in fasolea si mazare, ceapa, usturoi, castraveti si rosii. Si bauturile acidulate, dar si dulciurile cu lapte praf si care au in compozitie sorbitol, precum bomboanele, pot balona.

    Cand este important sa mergi la medic?

    Controlul medicului specialist este indicat in momentul in care niciun remediu mai sus mentionat nu scade disconfotul provocat de balonare. De asemenea, in situatiile care prezinta urgente, precum cele in care balonarea se manifesta si cu varsaturi sau este insotita de sange in scaun si sange in voma, sau de diaree si constipatie si care persista mai mult de trei zile. Daca balonarea prezinta o scadere constanta in greutate si o senzatie continua de satietate este necesara realizarea unor analize medicale.

    Asadar, in cazurile in care senzatia de balonare excesiva este recurenta sau apare dupa fiecare masa, chiar daca alimentele nu sunt amestecate (de exemplu: lactate cu legume si cu oua),  iar masa nu este bogata, adica sunt consumate putine produse si in mici cantitati, atunci este recomandat sfatul medicului.

    Autor: Bettina Cristea

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: