fbpx

Solutii sigure pentru refacerea dupa o entorsa de glezna

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Entorsa de glezna reprezinta o inversiune a ligamentelor din articulatiile gleznelor. Aceasta leziune traumatica apare in urma intinderii sau ruperii ligamentelor, atunci cand sunt fortate peste limita de suportabilitate. Durerea si umflatura gambei sunt principalele simptome, iar intensitatea durerii depinde de gradul de intindere sau de rupere a ligamentului. Cand acestea se rup, este posibil sa faca si un zgomot ca o pocnitura, dupa care urmeaza durerea puternica si inflamarea.

In cazul unor entorse de glezna minore, de intindere de ligamente, recuperarea poate dura cateva zile, insa in cazul in care apare entorsa de glezna prin ruptura de ligamente, perioada de recuperare este de durata. Este important ca acest traumatism, care se manifesta ca un edem dureros, sa fie tratat corespunzator, altfel o entorsa de glezna poate face ca articulatia sa devina mai predispusa la leziuni ulterioare.  

In acest articol vom afla care sunt remediile in functie de cat de grava este entorsa la glezna, astfel incat recuperarea sa fie mai scurta si eficienta.

Entorsa de glezna – cauze si simptome

Principalele cauze de entorsa de glezna sunt intinderile sau rasucirile realizate fortat de ligamente, astfel incat acestea ajungand sa se intinda dincolo de limitele normale. Asa cum spuenam, o entorsa severa poate duce la ruperea efectiva a fibrelor elastice care compun ligamentele. Exista trei grade de entorsa de glezna:

  • entorsa de glezna de gradul I reprezinta intinderea sau o mica ruptura a ligamentelor. Aceasta se manifesta printr-o usoara sensibilitate, aparitia edemului si rigiditate;
  • entorsa de glezna de gradul II este ruperea mai mare de ligamente, insa nu totala, si se manifesta prin durere, edem si echimoza;
  • entorsa de glezna de gradul III este reprezentata prin ruperea completa a ligamentului afectat. Aceasta se manifesta prin edem si echimoza, ambele de intensitate crescuta. Totodata, apare imposibilitatea de a merge, intrucat glezna se va deplasa usor in exterior si va cauza durere severa.

Entorsa de glezna – factori de risc

Exista factori de risc in cazul entorselor de glezna:

  • intinderea sau rasucirea articulatiei;
  • caderea;
  • traumatismul, bruscarea articulatiei;
  • lipsa incalzirii inainte de antrenamente (mai ales in cazul sportivilor);
  • obezitatea;
  • sedentarismul;
  • oboseala muschilor.

Diagnosticul de entorsa de glezna

Dupa cum spuneam, entorsa de glezna apare atunci cand laba piciorului se rasuceste dincolo de limitele motrice normale, prin mersul pe o suprafata neregulata sau in urma efectuarii unui pas gresit.

Pentru un diagnostic exact al tipului de entorsa glezna si eventualelor leziuni colaterale, trebuie ca pacientul sa se prezinte la doctorul ortoped pentru examinarea gleznei. Pacientul va relata specialistului momentul accidentarii gleznei si i se va efectua o radiografie sau un RMN. Acestea vor indica cu exactitate, pe langa stadiul entorsei si posibilele fracturi, fisuri, si eventualele rupturi de tendon sau de cartilaj articular.

    Refacerea dupa o entorsa de glezna – solutii sigure si eficiente

    1.     Repaus

    Dupa traumatism, specialistii recomanda repausul gleznei timp de cateva zile, prin renuntarea la sprijinearea pe piciorul respectiv.

    2.     Compresa cu gheata

    Gheata trebuie aplicata imediat dupa lezarea. Aceasta are rolul de a reduce inflamatia, scanzand intesitatea durerii si edemul, daca este utilizata timp de 20 – 30 minute maximum, in cate trei – patru reprize pe zi. Acesta faza initiala de tratament pentru entorsa de glezna trebuie continuata cateva zile, insa nu este suficienta pentru refacerea ligamentelor.

    3.     Compresia

    Compresia se poate realiza prin infasurarea gleznei cu bandaje elastic, ghips sau glezniere, in functie de gravitatea si modul in care s-a produs accidentarea (inversie sau eversie), pentru a imobiliza glezna şi pentru a asigura stabilitatea acesteia. Aceasta compresie sau imobilizare a gleznei este cel mai important pas in tratamentul entorsei de glezna, deoarece permite refacerea ligamentelor. Compresia gleznei poate fi realizata doar de catre medicul ortoped.

    4.     Exercitii ale gleznei si ridicarea picioarelor

    Expertii recomanda ridicarea gleznei afectate deasupra nivelului inimii, in situatia unei entorse. Totodata, exercitiile de kinetoperapie reprezinta o etapa indispensabila de tratament, in functie de stadiul si tipul inversiv sau eversiv de entorsa de glezna.

    Daca o entorsa minora implica efectuarea de miscari fara sprijin pe picior si ulterior activitati fizice precum mers pe jos sau inot, in cazurile mai grave de entorsa de glezna, tratamenul kinetoterapeutic trebuie sa aiba atat exercitii specifice de recuperare a ligamentelor cat si repaus.

    Vindecarea entorsei de glezna se poate efectua si la domiciliu, are loc pe o perioada mai indelungata de timp si necesita exercitii de intindere a gleznei, atat pentru intarirea musculaturii cat si pentru control si balans. Pentru recuperare, in timpul exercitiilor, se recomanda purtarea unei glezniere sau a unui bandaj elastic.

    5.     Preventie pentru intarirea articulatiilor

    Naturalis ArtroSuport colagen lamaie sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor. Datorita calitatii colagenului folosit acesta este rapid absorbit in organism si ajuta la sprijinirea mobilitatii articulare, prevenind astfel entorsa de glezna, luxatiile si intinderile musculare.

    Colagenul este proteina care intra, majoritar, in componenta cartilajului de la nivel articular. Imprima rezistenta si elasticitate tesutului respectiv. In timpul practicarii oricarui tip de miscare, cartilajul are rolul de a amortiza socurile mecanice. Pe masura inaintarii in varsta, productia de colagen este diminuata crescand astfel riscul afectarii articulatiilor. Principalele semne ale degradarii cartilajelor sunt: dificultatea in efectuarea miscarilor, limitarea miscarilor si durerea persistenta.

    Manganul si zincul contribuie la mentinerea sanatatii sistemului osos. Vitamina C contribuie la formarea normala a colagenului pentru functionarea normala a sistemului osos si a ligamentelor. De asemenea, vitamina C contribuie la mentinerea functionarii normale, a sistemului imunitar in timpul exercitiilor fizice intense si dupa acestea.

    Autor: Bettina Cristea

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: