fbpx

Extractul de Boswellia Serrata: proprietati si beneficii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Boswellia, cunoscuta si sub numele de tamaie indiana, este un extract din plantele arborelui Boswellia Serrata. Rasina obtinuta din extract de boswellia a fost folosita de secole in medicina populara asiatica si africana. Se crede ca trateaza bolile inflamatorii cronice, precum si o serie de alte afectiuni de sanatate.

Boswellia Serrata – informatii generale

La origine, Boswellia serrata este un copac din India, Africa si Peninsula Arabica, asociat in mod obisnuit cu medicina traditionala indiana, Ayurveda. Ar fi o sursa importanta de substante chimice care ar putea reduce inflamarea si creste raspunsul imunitar al organismului. Extractele din seva, scoarta si alte parti ale plantelor din boswellia au fost folosite pe cale orala in scopuri terapeutice.

Oamenii au folosit din inca cele mai vechi timpuri Boswellia serrata pentru osteoartrita. De asemenea, a fost utilizat in multe alte scopuri, inclusiv in astm, diabet si accident vascular cerebral, dar nu exista dovezi stiintifice bune care sa sustina aceste alte utilizari. Interesant de stiut este si ca seva de la Boswellia serrata este uneori folosita pentru a face tamaie. Si pe langa rolul important in biserica, aplicata pe piele sau inhalata, tamaia este asedea mentionata in aromoterapie.

Prin proprietatile analgezice remarcabile ale extractului de Boswellia Serrata, Naturalis ArtroSuport Forte este un produs inovator cu un continut de 65% acizi boswellici, la care se adauga si beneficiile aduse de extractul din frunze de Ginkgo biloba, dar si de sulfatul de glucozamina si sulfatul de condroitina, precum si a MSM cu dubla actiune. Iar toate acestea ajuta la fortificarea articulatiilor si ameliorarea simptomelor dureroase ale osteoartritei.

    Boswellia Serrata – proprietati si beneficii

    Dar cum functioneaza boswellia serrata? Unele cercetari arata ca acidul boswellic poate preveni formarea in organism a leucotrienelor, acele molecule care au fost identificate ca o cauza a inflamatiei.

    Patru acizi din rasina boswellia serrata contribuie la proprietatile antiinflamatoare ale plantei. Acesti acizi inhiba 5-lipoxigenaza (5-LO), o enzima care produce leucotriene. Acidul acetil-11-ceto-β-boswellic (AKBA) este considerat a fi cel mai puternic dintre cei patru acizi boswellic. Cu toate acestea, alte cercetari sugereaza ca alti acizi boswellici sunt responsabili pentru proprietatile antiinflamatoare ale plantei.

    Studiile arata ca prin extract de boswellia serrata se poate reduce inflamatia. De asemenea, se poate utilă în tratarea următoarelor afecțiuni:

    • osteoartrita
    • artrita reumatoida
    • astm
    • boala inflamatorie intestinala

    Deoarece boswellia serrata este un antiinflamator eficient, poate fi un analgezic eficient si poate preveni pierderea cartilajului. Unele studii au descoperit ca poate fi util si in tratarea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi leucemia si cancerul de san.

    Extractul de Boswellia Serrata – intrebuintari si beneficii importante

    Printre cele mai importante intrebuintari si beneficii ale extractului de boswellia serrata sunt legate si de cancer. Acizii boswellici actioneaza intr-o serie de moduri care pot inhiba dezvoltarea cancerului. Mai exact, s-a demonstrat ca acestia impiedica anumite enzime sa afecteze negativ ADN-ul.

    Studiile au descoperit, de asemenea, ca boswellia poate lupta impotriva celulelor canceroase de san avansate si poate limita raspandirea leucemiei maligne si a celulelor tumorale cerebrale. Un alt studiu a aratat ca acizii boswellici sunt eficienti si in procesul de suprimare a invaziei celulelor canceroase pancreatice. Insa studiile privind legatura dintre proprietati Boswellia Serrata si lupta impotriva cancerului continua pentru ca aceste beneficii sa devina din ce in ce mai bine intelese.

    Iar datorita proprietatilor antiinflamatoare ale plantei, boswellia poate fi eficienta in tratarea bolilor inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn si colita ulcerativa. Un studiu din 2001 a comparat H15 (un extract special de Boswellia Serrata) cu medicamentul antiinflamator eliberat pe baza de reteta mesalamina. Acesta a aratat ca extractul de boswellia poate fi eficient în tratarea bolii Crohn.

    Ce spun studiile despre Boswellia Serrata?

    Mai multe studii au descoperit ca planta ar putea fi eficienta si in tratarea colitei ulcerative, cunoscuta ca si rectocolita ulcerohemoragica sau RCUH, face parte din categoria bolilor inflamatorii intestinale. Asadar, prin ale sale proprietati, boswellia serrata poate imbunatati un intestin inflamat.

    Cand vine vorba de osteoartrita, multe studii despre efectul boswelliei au descoperit ca este eficient in tratarea durerii si inflamatiei date de aceasta afectiune.

    Un studiu din 2003, publicat in jurnalul Phytomedicine, a constatat un numar de 30 de persoane cu dureri de genunchi din cauza osteoartritei care au primit extract de boswellia serrata au raportat o scadere simptomelor dureroase. Totodata, pacientii au raportat, de asemenea, o crestere a flexiei genunchiului si cat de departe ar putea merge.

    Un alt studiu a constatat ca o crestere a dozei de extract de boswellia a dus la o creștere a capacitatii fizice. Durerile de genunchi au scazut dupa 90 de zile de administrare a unui produs pe baza de boswellia. De asemenea, boswellia serrata ar ajutat si la reducerea nivelurilor unei enzime care degrada cartilajele.

    Exista si unele studii privind utilitatea boswelliei in tratamentul artritei reumatoide au aratat rezultate mixte. O cercetare publicata in Journal of Rheumatology a subliniat faptul ca boswellia ajuta la reducerea umflarii articulatiilor. Unele cercetari sugereaza si ca Boswellia Serrata poate interfera cu procesul autoimun, ceea ce ar face din aceasta o terapie eficienta in acest diagnostic.

    De mentionat ca cercetari ulterioare sustin aceste proprietati eficiente antiinflamatorii si de echilibrare imunitara pe care le are acest extract de Boswellia Serrata.

    Autor: Bettina Cristea

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: