fbpx

Ienuparul in curele de slabire: beneficii, recomandari de utilizare, riscuri

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

O cura de slabire cu ienupar nu ajuta foarte mult la eliminarea efectiva a depozitelor de grasime carora li se datoreaza in cea mai mare masura excesul ponderal, insa are un efect benefic asupra metabolismului. Aceasta inseamna ca administrarea de remedii cu ienupar imbunatateste anumite mecanisme prin care organismul topeste in mod natural depozitele de grasime, asigurand astfel un proces sanatos de slabire.

Cu toate acestea, o cura cu ienupar nu e suficienta pentru a scapa de kilogramele  in plus – fiind necesare si anumite schimbari in ceea ce priveste alimentatia si stilul de viata – dar poate imbunati acest proces, venind in plus si cu alte beneficii pentru sanatate.

Aceasta pentru ca boabele de ienupar sunt pline de compusi naturali cu proprietati antioxidante si antiinflamatoare, stimuland in acelasi timp si sistemul imunitar. Totodata, o cura cu ienupar este benefica pentru sistemul digestiv si sanatatea rinichilor, ceea ce vom vedea mai tarziu ca favorizeaza si pierderea in greutate.

Ce este ienuparul?

Cand vorbim de ienupar ne referim la un arbust din familia coniferelor, specific zonelor montane din regiunile temperate si subarctice din emisfera nordica, mai exact din Europa, Asia si America. Ca orice conifer, isi mentine frunzele verzi pe tot parcursul anului, fiind totodata rezistent la conditii vitrege precum temperaturile scazute si solurile sarace in elemente nutritive.

De la acest arbust se folosesc preponderent boabele de ienupar, care sunt rotunde, de dimensiuni mici, cu o culoare violacee si o aroma puternica usor piperata. Sunt folosite atat in scop terapeutic, la fel ca scoarta si frunzele de ienupar, dar au si utilizari culinare, in special pe post de condiment pentru aromatizarea carnii. De asemenea, din boabele de ienupar se prepara si o ginul, o bautura cunoscuta al carei gust specific se datoreaza acestui ingredient.

Ienupar, beneficii importante in curele de slabire

Din punct de vedere nutritional, boabele de ienupar au un aport de 130 de calorii la suta de grame, provenite din 26 de grame de carbohidrati, 4 grame de proteine si un gram de lipide. Principalele elemente nutritive pe care le contin sunt vitamina C si calciul, carora li se adauga o serie de compusi naturali cu proprietati benefice precum uleiuri volatile, rasini si compusi aromatici.

Cel mai important component bioactiv din boabele de ienupar este considerat a fi juniperina, care confera aroma si gustul specific, precum si calitatile terapeutice care le recomanda in curele de slabire.

Proprietati diuretice si detoxifiante

Datorita in special juniperinei, administrarea de remedii pe baza de ienupar are o actiune stimulatoare asupra functiei renale, materializata printr-un efect diuretic pronuntat. Creste astfel cantitatea de urina pe care rinichii o produc, implicit cantitatea de toxine care sunt eliminate pe aceasta cale din organism.

E drept ca toxinele si lichidul eliminate prin urina pot duce la o usoara scadere in greutate, insa adevaratul beneficiu al boabelor de ienupar prin prisma efectului diuretic consta in faptul ca ajuta la curatarea organismului de substantele toxice si imbunatatirea functiilor metabolice, care joaca un rol esential in procesul natural de slabire.

Influenta asupra digestiei

Metabolismul depinde in mare masura si de procesul digestiv prin care alimentele sunt descompuse in vederea absorbtiei elementelor nutritive. O digestie incetinita inseamna si un metabolism mai lent, ceea ce se traduce prin faptul ca organismul arde de mai greu caloriile, care se depun astfel sub forma de tesut adipos in loc sa fie convertite in energie. O cura cu ienupar stimuleaza totodata secretia de suc gastric, enzime digestive si bila – trei elemente cu rol important in digestie.

Astfel, pe langa faptul ca amelioreaza disconfortul abdominal asociat cu flatulenta sau balonarea, boabele de ienupar accelereaza digestia si odata cu ea metabolismul bazal. Organismul  arde astfel mai eficient caloriile, reducand riscul acumularii de kilograme in plus,  iar in conditiile unui deficit caloric apeleaza la rezervele de grasime pe care le topeste si le transforma in energie, ceea ce evident ca are drept consecinta scaderea in greutate.

Pe de alta parte, boabele de ienupar au o contributie si in ceea ce priveste reglarea glicemiei, ajungand astfel si la controlul apetitului – un alt aspect important in orice cura de slabire.

Rol in reducerea retentiei de apa

Desi excesul ponderal este asociat cu acumularea de grasime, acesta se datoreaza in oarecare masura si retentiei de apa, constand in faptul ca organismul retine lichide in tesuturi. Consumul excesiv de alimente sarate, sedentarismul, deficitul de proteine sunt printre cele mai frecvente cauze legate de alimentatie si stilul de viata care favorizeaza retentia de apa. Practic, organismul nu mai dreneaza eficient lichidele, care se acumuleaza in tesuturi formand edeme si contribuind totodata la cresterea greutatii corporale.

Datorita efectului diuretic dar si capacitatii de a ajuta la drenarea lichidelor din tesuturi, boabele de ienupar reduc retentia de apa, care este eliminata pe cale naturala. Astfel dispar edemele, silueta revine la formele naturale iar kilogramele in plus date de lichidul in exces, dispar.

Ienupar, recomandari de utilizare pentru slabit

Asadar, nu trebuie sa te astepti sa slabesti spectaculos in primele zile dupa ce incepi sa folosesti ienupar si nici nu trebuie sa te bazezi exclusiv pe acest remediu pentru a ajunge la rezultatele dorite. Curele cu ienupar au doar un rol adjuvant, stimuland anumite functii care fac ca organismul sa elimine in mod natural kilogramele in plus, insa baza o constituie si in acest caz alimentatia echilibrata si stilul de viata mai activ. In cele ce urmeaza, iti prezentam principalele recomandari de care trebuie sa tii cont daca urmezi o cura cu ienupar.

Forme de administrare

De la ienupar se folosesc in principal boabele, datorita faptului ca au cel mai bogat continut de substante bioactive, insa exista si remedii pe baza de frunze sau scoarta.

In curele de slabire, remediile cu ienupar pot fi folosite sub diferite forme, dupa cum urmeaza:

  • Infuzie – se prepara din boabe de ienupar proaspete sau uscate, peste care se toarna apa fierbinte iar vasul se acopera si se lasa asa 10-15 minute. Infuzia de ienupar se bea de preferat dimineata, inainte de micul dejun.
  • Tinctura – e o solutie mai concentrata, obtinuta prin macerarea in alcool a boabelor sau frunzelor de ienupar, care se administreaza sub forma de picaturi adaugate in apa sau ceai.
  • Capsule – sunt suplimente alimentare care contin extract de ienupar si se administreaza pe cale orala conform indicatiilor din prospect.
  • Ulei esential – remediile din aceasta gama nu sunt pentru uz intern, dar pot fi adaugate in apa de baie pentru un efect detoxifiante sau folosite pentru masaj datorita efectului benefic asupra pielii afectate de vergeturi sau celulita, care sunt adesea asociate cu excesul ponderal.

Dozaj si durata curelor

In ciuda tuturor beneficiilor pentru slabire si pentru sanatate, in general, curele cu ienupar trebuie administrate cu prudenta, respectand dozele recomandate si durata optima, intrucat excesele pot duce la suprasolicitarea rinichilor si sistemului digestiv. De obicei, o cura nu ar trebui sa depaseasca patru saptamani, de preferat impartita in doua etape de cate 14 zile fiecare, cu pauza de 3-4 zile intre ele. In ceea ce priveste dozajul, acesta variaza in functie de forma de administrare. Spre exemplu, in cazul infuziilor se recomanda consumul a 1-2 cani pe zi, iar  in cazul tincturilor 15-20 de picaturi dizolvate intr-un pahar cu apa, de 2-3 ori pe zi, inainte de mesele principale.

In privinta capsulelor, lucrurile sunt mai simple intrucat acestea contin doze exacte iar administrarea se face conform indicatiilor din prospect.  

Combinatii cu alte plante sau ingrediente

Beneficiile unei cure cu ienupar pot fi amplificate daca se folosesc si alte remedii naturale cunoscute la randul lor pentru efectele benefice in lupta cu kilogramele in plus. Spre exemplu, in combinatie cu coada calului se amplifica efectul diuretic, in timp ce folosirea impreuna cu remediile pe baza de papadie genereaza un efect detoxifiante mai puternic.

Combinatia dintre ienupar si ghimbir stimuleaza metabolismul si arderea caloriilor iar cea cu extractul de urzica sustine eliminarea retentiei de apa.

Cu toate acestea, este recomandat sa ceri sfatul unui medic inainte de a folosi astfel de combinatii, intrucat unele pot solicita in exces rinichii sau alte organe.

Ienupar, riscuri si precautii

Asa cum spuneam si mai devreme, este nevoie si de precautie in administrarea remediilor cu ienupar, dat fiind faptul ca efectele acestora sunt destul de puternice in doze mari dar si in cazul in care sunt administrate unor persoane cu anumite probleme de sanatate.

Contraindicatii

Intrucat actioneaza asupra rinichilor, avand efect stimulant, ienuparul nu este recomandat pacientilor cu afectiuni renale, putand cauza iritatii care agraveaza problemele deja existente.

Nici pacientii cu ulcer gastric sau duodenal, gastrita si boala de reflux esofagian nu trebuie sa foloseasca ienupar pentru uz intern intrucat creste secretia de suc gastric, implicit aciditatea din stomac, ce poate genera arsuri puternice si agrava aceste afectiuni.

Nici in sarcina nu este recomandat pentru ca stimuleaza contractiile uterine si poate cauza avort spontan iar in perioada alaptarii e bine sa fie evitat, dat fiind faptul ca nu exista suficiente studii care sa ateste ca nu presupune niciun fel de risc pentru bebelusi.

Posibile efecte secundare si interactiuni medicamentoase

Efectele secondare pot aparea in special daca nu se respecta recomandarile privind dozajul si/sau perioada de administrare, iar acestea se rasfrang preponderent asupra functiei renale si digestiei. Astfel, la nivelul rinichilor pot aparea iritatii iar in plan digestiv cele mai frecvente efecte secundare sunt crampele abdominale, diareea, arsurile gastrice si starile de greata. De asemenea, in cazul femeilor sunt posibile tulburari ale ciclului menstrual.

In ceea ce priveste interactiunile medicamentoase, remediile cu ienupar pot amplifica efectele diureticelor si totodata pot accentua efectul iritant pe care antiinflamatoarele nesteroidiene il au asupra mucoasei gastrice. Totodata, prin efectul diuretic poate interactiona cu medicamentele impotriva hipertensiunii arteriale, cazand o scadere mai accentuata a tensiunii si totodata poate reduce prea mult glicemia in combinatie cu medicamente pentru controlul diabetului.

Alergie si sensibilitate la ienupar

Reactiile alergice la ienupar sunt destul de rare, dar pot aparea mai ales in cazul persoanelor cu sensibilitate la polen sau rasina. Acestea se manifesta de obicei prin eruptii cutanate si iritatii la nivelul cavitatii bucale sau faringelui. Uleiurile volatile pe baza de ienupar pot cauza persoanelor alergice iritatii oculare, congestie nazala, rinoree si tuse.

Importanta consultului medical inainte de utilizare

Avand in vedere aceste riscuri, este bine ca inainte de a incepe o cura cu ienupar sa ceri si sfatul unui medic pentru a te asigura ca aceasta este o varianta potrivita pentru tine. Acest lucru este recomandat in special pacientilor cu afectiuni cronice de natura hepatica, renala sau digestiva, varstnicilor, persoanelor cu alergii, celor aflate sub tratament medicamentos si femeilor insarcinate sau care alapteaza.

O discutie cu un medic este esentiala pentru stabilirea oportunitatii  unei astfel de cure, a dozelor corecte, formei de administrare si duratei tratamentului, evitand astfel riscurile nedorite.

Studii stiintifice si dovezi Desi pana in prezent efectele ienuparului in curele de slabire au fost mai putin studiate, exista cercetari care atesta proprietatile sale diuretice si digestive. Aceste cercetari au fost insa efectuate in vitro sau pe soareci de laborator iar rezultatele nu sunt considerate in unanimitate concludente in lumea stiintifica, raportat le beneficiile reale ale ienuparului asupra organismului uman si controlului greutatii corporale.

sursa foto: shutterstock

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: