fbpx

Primul ajutor in caz de muscatura de capusa

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Rezumat: timp de citire 30 de secunde

Primul ajutor in caz de muscatura de capusa se administreaza in principal in scop preventiv, pentru ca in primele ore dupa producerea incidentului riscurile de complicatii sunt foarte reduse. Este important insa ca insecta fixata in piele sa fie extrasa cat mai devreme pentru ca atunci cand incepe sa se hraneasca elibereaza saliva in sange, care poate contine bacterii declansatoare ale unor boli infectioase. In acest sens, primul ajutor in caz de muscatura de capusa presupune depistarea insectei si extragerea acesteia cu ajutorul unei pensete, dupa curatarea prealabila a mainilor. Extragerea se face cu grija, pentru a nu rupe sau strivi capusa, iar daca acest lucru se intampla accidental, trebuie apelat la ajutorul unui medic.

Subiect tratat cu indiferenta multa vreme, primul ajutor in caz de muscatura de capusa si-a dobandit in ultimii ani importanta cuvenita pe masura ce riscurile asociate unui astfel de incident minor au inceput sa fie constientizate de tot mai multa lume. De aceea, an de an, pe tot parcursul sezonului cald, aceste riscuri sunt readuse in atentia opiniei publice insotite de recomandari privind primul ajutor in caz de muscatura de capusa, care este esential pentru prevenirea complicatiilor ce pot aparea in urma unui astfel de incident aparent banal.

Pentru ca suntem in plina vara, ne raliem si noi acestui demers si iti explicam in cele ce urmeaza cum se acorda primul ajutor in caz de muscatura de capusa si cat este de important sa faci acest lucru corect si la timp.

De ce este important primul ajutor in caz de  muscatura de capusa

Muscatura de capusa in sine nu este grava, putand fi comparata din acest punct de vedere cu intepatura de tantar. De multe ori trece neobservata la inceput pentru ca pacientul nu simte nimic atunci cand este muscat de capusa, alteori se simte ca o intepatura usoara. Pericolul principal este reprezentat de riscul transmiterii unor boli infectioase dintre care cea mai cunoscuta este boala Lyme.

Unele capuse sunt purtatoare de bacterii pe care le transmit in corpul uman prin intermediul salivei si astfel duc la aparitia acestor boli infectioase, care incep sa se manifeste chiar si la cateva luni dupa muscatura. De aceea, primul ajutor in caz de muscatura de capusa are mai ales un scop preventiv, fiind necesar ori de cate ori se intampla un astfel de incident, dar fiind faptul ca nu poate fi facuta diferenta intre o insecta purtatoare de bacterii si o alta necontaminata.

Cand se acorda primul ajutor in caz de muscatura de capusa

Muscatura de capusa nu constituie un pericol inca din primul moment, dar problema este ca insecta ramane infipta in piele mai multe zile, timp in care se hraneste cu sangele gazdei. Acest proces presupune si eliberarea unei cantitati de saliva care faciliteaza hranirea, iar in cazul insectelor contaminate aceasta saliva contine si bacterii care ajung in corpul gazdei si se raspandesc prin intermediul fluxului sanguin. Desi acest proces se deruleaza pe parcursul mai multor zile, ideal ar fi ca primul ajutor in caz de muscatura de capusa sa se acorde imediat ce aceasta s-a fixat in piele.

De multe ori pacientii nu simt acest lucru, asa ca pot trece ore sau zile pana cand capusa sa fie descoperita. Saliva contaminata cu bacterii nu ajunge in sange imediat dupa muscatura astfel ca riscul ramane redus si in primele 15-24 de ore dupa muscatura. Pentru a reduce riscurile, este bine ca primul ajutor in caz de muscatura de capusa sa fie acordat in acest interval, insa nici daca insecta este descoperita mai tarziu nu trebuie lasata sa se desprinda singura.

De aceea este recomandat ca dupa fiecare iesire  la iarba verde, pe munte, prin padure, parc sau orice zona cu vegetatie bogata sa verifici atent fiecare zona a corpului pentru a putea depista o astfel de insecta si a beneficia din timp de primul ajutor in caz de muscatura de capusa.

Ce presupune primul ajutor in caz de muscatura de capusa

Nu este nevoie de o pregatire speciala pentru a acorda primul ajutor in caz de muscatura de capusa, ci doar de atentie sporita in respectarea unor pasi simpli pe care ti-i prezentam in cele ce urmeaza.

Localizarea muscaturii

Daca pacientul a simtit muscatura, lucrurile sunt foarte simple fiind suficient sa verifici zona de pe corp indicata de acesta, pentru a depista insecta fixata in piele. In zilele urmatoare aceasta devine mai usor de gasit intrucat creste in dimensiuni pe masura ce se hraneste cu sange. Nu e de preferat totusi sa se ajunga aici intrucat riscul creste de la o zi la alta, astfel ca verificarea atenta a corpului dupa frecventarea unor zone populate cu vegetatie bogata poate fi considerata atat o masura preventiva cat si o etapa in acordarea primului ajutor. Capusele prefera zona axilara, cea din spatele genunchiului, scalpul, coapsele, gambele, interiorul ombilicului si urechile, astfel ca aceste zone trebuie verificate cu maxima atentie.

Igienizare mainilor

Nu se poate vorbi de primul ajutor in caz de muscatura de capusa fara a respecta masurile de igiena,   ceea ce presupune spalarea mainilor cu apa si sapun iar daca este posibil si folosirea unor manusi sterile inainte de a interveni efectiv.

Extragerea insectei

Cand acorzi primul ajutor in caz de muscatura de capusa trebuie sa te asiguri ca ai la indemana o penseta cu varful cat mai fin pentru a extrage cu ajutorul ei insecta. Cu acest instrument capusa se prinde cat mai aproape de cap si se trage usor fara a strange penseta foarte tare si fara a o rasuci. Odata extrasa capusa, verifica daca aceasta este intreaga si daca nu au ramas infipte fragmente din ea in piele.

Dezinfectarea zonei afectate

Dupa indepartarea capusei, locul muscaturii se spala bine cu apa si sapun dupa care se dezinfecteaza cu spirt, iod sau betadina si se aplica un pansament steril pentru a preveni infectarea.

Solicitarea de asistenta medicala

In cazul in care capusa s-a rupt in timpul procedurii de extragere, e recomandat sa nu incerci sa inlaturi fragmentul ramas in piele pentru ca acesta se poate afunda si mai mult, crescand totodata si riscul de infectie. In astfel de situatii, cel mai bine este ca pacientul se prezinte la cea mai apropiata sectie de urgente, unde medicii dispun de instrumente adecvate pentru extragerea in siguranta a capului insectei.

De asemenea, daca locul muscaturii se inroseste, devine dureros, pielea din jurul sau capata o sensibilitate crescuta, sau daca apar simptome precum, febra, durerea de cap severa, palpitatii, crampe sau spasme musculare, pacientul trebuie sa fie de urgenta consultat de un medic.   

Ce nu trebuie sa faci cand acorzi primul ajutor in caz de muscatura de capusa

Exista si cateva recomandari din categoria „asa nu” in ceea ce priveste primul ajutor in caz de muscatura de capusa, pe care trebuie sa le mentionam pentru a te ajuta sa eviti niste greseli frecvente.

Nu incerca sa inlaturi capusa cu diferite substante

Se spune ca aplicarea de vaselina, ulei, acetona, gaz, alcool, insecticid sau alte substante pe corpul capusei omoara insecta sau o determina sa se desprinda singura din piele. Astfel de practici sunt cat se poate de nocive, intrucat organismul capusei va elibera toxine care astfel ajung in corpul gazdei si pot cauza complicatii, chiar daca insecta este inlaturata.

Nu strivi capusa nici macar dupa ce ai extras-o

Capusa fixata in piele nu trebuie sub nicio forma prinsa cu penseta de corp, atat pentru ca se poate rupe usor cat si din cauza riscului de a o strivi, caz in care o buna parte din continutul corpului va fi injectat in organismul gazdei. Nici dupa extragere  nu se recomanda strivirea capusei pentru a nu favoriza raspandirea bacteriilor pe care acesta le poate purta.

Nu rasuci capusa incercand sa o inlaturi

Dupa cum am spus, capusa se extrage tragand-o usor dar ferm cu o penseta fina. Nu se rasuceste si nici nu se trage fortat pentru ca exista riscul sa se rupa si sa elibereze toxine in corp.   

Nu lasa fragmentele ramase sa se elimine singure

E drept ca organismul are capacitatea de a elimina singur fragmentele din corpul capusei care raman in piele daca aceasta se rupe, insa e recomandat ca acestea sa fie extrase cat mai curand pentru ca pot cauza infectii si pot fi contaminate cu bacterii care se raspandesc in sange.

sursa foto: shutterstock

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: