Rezumat: timp de citire 30 de secunde
Alergiile oculare sunt reactii inflamatorii declansate de contactul cu diferite elemente precum polenul, praful, parul de animale, sporii de mucegai, acarienii sau substantele poluante. Acestea pot fi sezoniere, perene, de contact sau asociate cu purtarea lentilelor. Simptomele includ roseata, mancarime, lacrimare abundenta, sensibilitate la lumina si senzatia de corp strain in ochi. Tratamentul principal consta in picaturi antialergice, care sunt de mai multe tipuri, in functie de mecanismul de actiune: antihistaminice, stabilizatoare, vasoconstrictoare, antiinflamatoare cu corticosteroizi si lacrimi artificiale. Picaturile trebuie administrate corect, respectand igiena si instructiunile din prospect. Nu se recomanda imprumutarea flacoanelor si trebuie verificata mereu valabilitatea produsului. Picaturile se aleg doar la recomandarea medicului, in functie de severitatea simptomelor si tipul alergiei. Ingrijirea atenta si tratamentul adecvat pot reduce disconfortul si preveni complicatiile asociate cu alergiile oculare.
Majoritatea pacientilor cu alergii oculare folosesc picaturi antialergice pentru a tine simptomele sub control, acestea fiind cele mai des utilizate tratamente impotriva unei astfel de probleme. Exista mai multe tipuri de alergii oculare si totodata mai multe tipuri de picaturi pentru tratarea acestora, astfel ca alegerea nu se face la intamplare sau dupa preferinte, ci tinand cont de anumite particularitati ale fiecarui caz in parte.
Avand in vedere toate acestea, materialul de fata este destinat in special pacientilor cu alergii oculare, venind cu informatii despre utilizarea corecta a picaturilor antialergice.
Ce sunt alergiile oculare
Sunt numite alergii oculare acele reactii inflamatorii la nivelul ochilor care apar in urma contactului substante inofensive, dar care in cazul persoanelor cu astfel de probleme genereaza un raspuns imunitar. Aceste substante se numesc alergeni si in mod normal nu ar trebui sa declanseze astfel de reactii, insa in cazul pacientilor cu alergii oculare sunt percepute in mod eronat de sistemul imunitar ca fiind un potential pericol. Prin urmare, la contactul cu alergenii sistemul imunitar declanseaza mecanismul de aparare, iar in cadrul acestuia celulele imunitare secreta o substanta numita histamina. Aceasta are un rol important in raspunsul imun, insa in lipsa unui pericol real actiunea sa declanseaza reactii alergice.
Evident, in cazul persoanelor cu alergii oculare aceste reactii se manifesta la nivelul ochilor, fiind declansate cel mai adesea de particule de polen, praf, par de animale, spori de mucegai si acarieni. De asemenea, alergii oculare pot fi declansate si de fumul de tigara, substantele poluante din atmosfera sau anumite produse cosmetice. Nu in ultimul rand si persoanele care poarta lentile de contact sunt expuse unui risc mai ridicat de a dezvolta alergii oculare.
Tipuri de alergii oculare
In functie de perioada de manifestare putem vorbi de alergii oculare acute si alergii oculare conice. Primele se manifesta pe termen scurt intr-o anumita perioada din an, fiind cele mai frecvente si avand fa factor declansator polenul. Alergiile oculare cronice se manifesta pe tot parcursul anului, fiind declansate de alergeni prezenti permanent in atmosfera.
Un alt criteriu de clasificare sunt factorii declansatori, iar in functie de acesta exista urmatoarele tipuri de alergii oculare:
- Alergii oculare sezoniere – apar primavara, vara si la inceputul toamnei, fiind cauzate de polenul plantelor;
- Alergii oculare perene – declansate cel mai adesea de acarieni, praf, parul din blana animalelor si alti alergeni cu care se poate intra in contact tot timpul anului;
- Alergii oculare de contact – cauzare in principal de folosirea produselor cosmetice care contin ingrediente cu potential alergen;
- Alergii oculare giganto-papilare – sunt asociate cu purtarea lentilelor de contact.
Ce simptome au pacientii cu alergii oculare
Indiferent de ce tip de alergii oculare vorbim, simptomele sunt asemanatoare, generand un disconfort mai mult sau mai putin pronuntat, in functie de intensitate. In urma contactului cu alergenii, ochii devin iritati, se inrosesc si devin sensibili la lumina. Un alt simptom caracteristic este mancarimea la nivelul ochilor, care cel mai adesea se intensifica pe masura ce pacientul se scarpina. Poate aparea durerea sau usturimea simtita ca o senzatie de arsura, pleoapele se inflameaza, ochii lacrimeaza abundent, iar uneori apare senzatia de corp strain in ochi. Evident, pe fondul acestor manifestari pacientii cu alergii oculare pot avea si tulburari de vedere.

Ce fel de picaturi pentru alergii oculare poti folosi
Spuneam ca exista si mai multe tipuri de picaturi pentru alergii oculare, care actioneaza in mod diferit si se administreaza doar la recomandarea medicului oftalmolog. In functie de particularitatile fiecarui caz, acesta este cel mai in masura sa decida tratamentul adecvat si tipul de picaturi potrivit. In continuare, iti prezentam toate tipurile disponibile de picaturi pentru alergii oculare si modul in care acestea actioneaza.
Picaturi antihistaminice
Reactiile specifice alergiilor oculare sunt declansate de histamina, care este o substanta produsa de unele celule imunitare pentru a sensibiliza alte celule din corp si a declansa reactii care sa ajute organismul sa lupte impotriva agentilor patogeni. Histamina are un rol benefic, insa atunci cand aceste raspunsuri sunt declansate in absenta unui pericol real se manifesta exagerat sub forma reactiilor alergice.
Picaturile antihistaminice actioneaza asupra receptorilor de histamina de la nivelul celulelor, reducand temporar sensibilitatea acestora. Astfel sunt anulate efectele histaminei si se previn reactiile alergice.
Picaturi stabilizatoare
Aceste picaturi actioneaza asupra mastocitelor, adica asupra acelor celule imunitare care secreta histamina. De aceasta data este blocata temporar productia de histamina prin inhibarea activitatii mastocitelor si astfel nu mai apare acel factor declansator al reactiilor alergice la contactul cu alergenii.
Picaturi vasoconstrictoare
Daca reactiile alergice sunt usoare si se rezuma doar la inrosirea ochilor, se recomanda administrarea de picaturi vasoconstrictoare. Roseata la nivelul ochilor se datoreaza dilatarii vaselor mici de sange care iriga globii oculari si care astfel devin vizibile. Prin administrarea de picaturi vasoconstrictoare, aceste vase dilatate se contracta iar roseata dispare. Desi sunt folosite in formele usoare de alergii oculare, aceste picaturi nu trebuie administrate mai mult de 3 zile consecutiv pentru ca pot da dependenta.
-
Assista Oftapic Allergy picaturi ochi x 10 ml
Disponibil la 

Picaturi antiinflamatoare
Daca picaturile antihistaminice sau cele stabilizatoare nu au efect sau daca alergiile oculare se manifesta prin inflamatii severe, e nevoie de un remediu mai puternic. Acesta consta in administrarea de picaturi antiinflamatoare, care contin corticosteroizi ce imita actiunea steroizilor naturali cu efect antiinflamator. Intrucat contin substante active puternice si pot cauza efecte secundare nedorite, se elibereaza doar pe baza de prescriptie medicala si se administreaza cu mare precautie.
Lacrimi artificiale
Sunt recomandate pentru curatarea suprafetei oculare si indepartarea alergenilor, imbunatatind filmul lacrimal care formeaza o pelicula protectoare a ochilor.
Cum sa administrezi corect picaturile pentru alergii oculare
Inainte de aplicarea picaturilor pentru ochi trebuie sa te speli foarte bine pe maini si pe fata pentru a indeparta orice urma de alergeni si eventualii agenti patogeni ce pot cauza infectii. Apoi, cu capul usor dat pe spate, se trage in jos pleoapa inferioara folosind degetul aratator, iar cu cealalta mana se apropie flaconul de ochi si se inclina avand grija ca varful sa nu atinga globul ocular. Se administreaza cate picaturi este nevoie, direct pe suprafata globului ocular, dupa care se elibereaza pleoapa inferioara, se inchide ochiul si se maseaza usor pana cand simti ca lichidul a fost absorbit. Daca este necesar, procedura se repeta si la celalalt ochi.

Alte aspecte de care sa tii cont in privinta utilizarii de picaturi pentru ochi
Fie ca sunt folosite pentru a trata alergii oculare, fie pentru alte tratamente, picaturile pentru ochi se folosesc individual si nu se imprumuta chiar daca persoana respectiva sufera de o problema similara. Explicatia consta in faptul ca flacoanele se pot contamina usor cu bacterii si ale microorganisme care se transmit de la o persoana la alta si pot agrava problemele oculare.
Tot pentru a preveni contaminarea, este necesar sa respecti cu strictete regulile de igiena inaintea administrarii picaturilor si sa ai grija ca dispozitivul de picurare sa nu intre niciodata in contact cu ochiul. Din acelasi motiv, dupa fiecare administrare flaconul trebuie sa fie inchis etans iar daca dispozitivul de picurare a fost atins accidental, trebuie dezinfectat.
Citeste cu atentie prospectul pentru a te documenta in privinta modului de administrare si a dozajului recomandat, precum si a conditiilor de pastrare. In general, se recomanda ca flacoanele sa fie pastrate in ambalajul original si sa nu fie expuse direct la lumina soarelui sau la temperaturi ridicate.
Nu in ultimul rand, un alt detaliu important pe care trebuie sa il ai permanent in vedere este perioada de valabilitate, mai ales daca suferi de o alergie sezoniera si folosesti picaturile doar intr-o anumita perioada a anului. De la un sezon la altul, este posibil ca picaturile dintr-un flacon folosit anterior sa expire si de aceea este recomandat sa verifici de fiecare data termenul de valabilitate inscris pe ambalaj, daca folosesti picaturile dupa o perioada mai lunga in care nu ai avut nevoie de ele.
sursa foto: shutterstock
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: