fbpx

Afectiuni ce conduc la prezenta de leucocite in urina

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Prezenta de leucocite in urina nu trebuie sa constituie intotdeauna un motiv de ingrijorare, pentru ca este absolut normal ca un numar nesemnificativ de astfel de celule sa fie descoperite in urma unei analize de laborator. Este stabilit un anumit prag in acest sens, si doar depasirea nivelului normal de leucocite in urina necesita investigatii suplimentare, pentru ca poate indica prezenta unei afectiuni – cel mai probabil de natura infectioasa sau inflamatorie.

Pentru a intelege mai bine acest lucru, trebuie sa precizam de la bun inceput ca leucocitele sunt celulele albe din sange, care au rolul de a proteja organismul impotriva infectiilor. Acestea sunt produse in maduva osoasa si sunt prezente peste tot in organism, avand rolul de a-l monitoriza si a depista prezenta agentilor patogeni.

De aceea spuneam ca prezenta de leucocite in urina este un fapt obisnuit, insa cand acestea sunt prezente in numar mare e semn ca organismul a produs mai multe celule albe decat in mod normal. Se intampla atunci cand se produce o infectie, ceea ce determina cresterea productiei de leucocite care trebuie sa lupte cu agentii patogeni.

Leucocite in urina – cauze si afectiuni asociate

Prezenta leucocitelor in urina este cunoscuta si sub denumirea de piurie, putand fi depistata pe baza analizei de laborator a unei mostre de urina. Motivele de ingrijorare apar atunci cand analizele indica un nivel al leucocitelor in urina ce depaseste 10.000 de celule albe pe mililitru la un test efectuat prin centrifugare sau 5 celule albe pe camp microscopic, daca testul este efectuat cu un astfel de instrument.

In astfel de situatii, prezenta unui numar mare de leucocite in urina este determinata de existenta unor afectiuni la nivelul aparatului urinar, pe care le vom descrie in cele ce urmeaza.

Infectiile tractului urinar

Aceasta categorie de afectiuni reprezinta cea mai frecventa cauza a prezentei leucocitelor in urina, fiind cauzate de bacterii care patrund in tractul urinar. Li se mai spune si infectii urinare si se pot manifesta la nivelul uretrei, vezicii urinare, ureterelor sau al rinichilor.

Bacteriile patrund prin uretra si pot avansa pana la rinichi, iar invazia acestora declanseaza raspunsul imunitar al organismului, care creste productia de leucocite si le directioneaza catre aparatul urinar. In astfel de conditii este firesc sa apara un numar mai mare de leucocite in urina, ceea ce de multe ori vine sa confirme diagnosticul de infectie urinara.

    Cistita interstitiala

    Cistita interstitiala este o afectiune cronica a vezicii urinare, care se manifesta prin iritarea si inflamarea acesteia. Inflamatia persistenta la nivelul vezicii urinare poate atrage un numar mai mare de celule albe, dintre care unele vor fi eliminate prin urina.

    Cu toate acestea, existenta unui numar mare de leucocite in urina nu este o caracteristica definitorie a cistitei interstitiale, intrucat uneori nivelul poate sa se mentina si in limitele normale. Acest detaliu depinde de raspunsul imunitar al fiecarui organism in parte, iar diagnosticarea bolii se face pe baza unei evaluari complete a simptomelor, insotita si de un set de analize pentru urina.

    Urolitiaza

    Aceasta afectiune se manifesta prin formarea unor calculi la nivelul tractului urinar, cunoscuti in limbaj mai putin pretentios ca „pietre”. Acesti calculi se pot forma atat la nivelul rinichilor, cat si al vezicii urinare si uretrei, sau pot migra aici de la rinichi. Cand pietrele irita sau blocheaza caile urinare, apar inflamatii sau leziuni ale tesuturilor, care atrag leucocitele.

    Astfel, numarul crescut de leucocite in urina in cazul urolitiazei poate indica inflamatia si infectia, asociate cu prezenta pietrelor in tractul urinar.

    In acest caz, numarul de leucocite in urina poate varia in functie de gradul inflamatiei si infectiei, precum si de localizarea si dimensiunea pietrelor. Uneori, numarul de leucocite in urina poate fi in limite normale in cazul urolitiazei, in special atunci cand nu exista inflamatie sau infectie semnificativa.

    Sindromul uretral

    Sindromul uretral este alta afectiune asociata cu un numar crescut de leucocite in urina, determinat de inflamatia uretrei. Aceasta inflamatie poate aparea ca urmare a unei infectii specifice unei boli cu transmitere sexuala, sau poate fi determinata de alte afectiuni.

    Indiferent de cauza, inflamarea uretrei pune in alerta sistemul imunitar, atragand celulele albe in zona respectiva. Este firesc ca astfel ca existe un numar crescut de leucocite in urina, dat fiind ca uretra este singura cale de evacuare a acestui lichid din organism.

    Leucocite in urina? Care sunt recomandarile?

    Prezenta leucocitelor in urina este confirmata doar pe baza analizelor de laborator, insa exista si cateva indicii care pot da de inteles ca ai o astfel de problema. O concentratie prea mare de leucocite in urina modifica aspectul acesteia, facand-o sa devina tulbure sau inchisa la culoare. De asemenea, urinarea frecventa este un alt simptom care ar trebui sa iti dea de gandit si se datoreaza iritarii tractului urinar.

    La acestea se adauga dureri sau disconfort la urinare, dureri in regiunea lombara sau pelviana si alte manifestari specifice afectiunilor care determina cresterea numarului de leucocite in urina.

    Iata ce ar trebui sa faci daca ai astfel de simptome:

    Examen de urina

    Existenta unui numar crescut de leucocite in urina poate fi descoperita intamplator, cu ocazia unor analize de rutina, sau poate fi confirmata ca urmare a unor dintre simptomele descrise mai sus. 

    Asadar, fa-ti analize complete in mod regulat, iar daca ai astfel de simptome, adreseaza-te medicului de familie sau unui specialist pentru a-ti da o trimitere catre un laborator unde se face examen complet de urina.

    Consult medical

    Daca analizele confirma prezenta de leucocite in urina, urmatorul pas este sa te adresezi unui medic urolog pentru investigatii mai complexe, in vederea stabilirii unui diagnostic precis.

    Tratament adecvat

    In functie de diagnosticul stabilit, medicul va recomanda cea mai potrivita solutie terapeutica. In general, se prescrie tratament cu antibiotice sau medicamente antibacteriene ori antiinflamatoare pentru a combate cauza ce a determinat un numar mare de leucocite in urina. In cazurile mai grave poate fi nevoie si de anumite proceduri medicale complexe si uneori chiar de interventie chirurgicala.

    Repetarea analizelor

    La finalul tratamentului sau dupa o anumita perioada recomandata de medic este bine sa repeti analizele pentru a te asigura ca nivelul leucocitelor in urina a revenit in limitele normale, iar pericolul pentru sanatate a fost indepartat.

    In general, mentinerea unui stil de viata sanatos poate contribui la sanatatea tractului urinar, implicit la evitarea unor probleme de genul celor enumerate pe parcursul acestui articol. In acest sens iti recomandam sa consumi suficiente lichide pentru a mentine o hidratare adecvata si sa eviti retentia urinara prelungita, pentru a reduce riscul infectiilor. 

    De asemenea, o igiena adecvata si evitarea relatiilor sexuale neprotejate cu parteneri sau partenere de ocazie sunt alte masuri care te pot scuti de multe neplaceri legate de sanatatea aparatului urinar.

    Autor: Catalin Tantareanu

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: