fbpx

Ajutoare in perioade cu mult stres si suprasolicitare

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Stresul a devenit unul dintre cei mai de temut inamici ai zilelor noastre. Acesta ne dezorganizeaza viata, ne izoleaza si ne priveaza de multe bucurii. Si mai grav este ca ne face vulnerabili in fata imbolnavirilor. Tocmai de aceea, in perioadele de suprasolicitare fizica si psihica, putem sustine organismul oferindu-i un plus de nutrienti esentiali.

Acizi grasi Omega-3

In afara de bine-cunoscutul efect protector fata de bolile cardiovasculare, cercetarile recente realizate de medicii de la National Institutes of Health din SUA demonstreaza ca acizii grasi Omega -3 pot stimula eliberarea de serotonina la nivel cerebral, prevenind depresia.

Magneziu

Element esential in functionarea eficienta a sistemului nervos, magneziul este cunoscut si sub numele de mineralul „antistres”. Dieta dezechilibrata, dar si hormonii eliberati in stres pot duce la deficitul acestui mineral, care se poate manifesta prin dureri de cap, nervozitate, anxietate, scaderea memoriei, insomnie si depresie. O doza zilnica de 300 mg de magneziu este suficienta pentru a tine sub control manifestarile stresului.

Vitamina C

Experimentele clinice au aratat ca administrarea de vitamina C in conditii de stres reduce de 3 ori nivelul sangvin al hormonilor de stres si creste productia de anticorpi cu rol in apararea antiinfectioasa.

Melatonina

Aceasta substanta ajuta corpul si mintea sa se protejeze de stres pe mai multe cai: favorizeaza procesele de reglare a tensiunii arteriale si a glicemiei, calmeaza starile de agitatie si anxietate si, nu in ultimul rand, scurteaza timpul necesar adormirii si imbunatateste calitatea somnului. O doza de 3 mg luata cu o ora inainte de culcare este ideala pentru inducerea unui somn usor si odihnitor.

    Remedii din plante

    Beneficii notabile in confruntarea cu stresul aduc si terapiile cu plante. Dr. Ruxandra Constantina, medic apifitoterapeut, recomanda:

    Busuiocul si menta. Sunt tonice ale sistemului nervos si se pot administra sub forma de infuzie sau pulbere;

    Sunatoarea. Considerata un antidepresiv natural, aceasta are efecte anxiolitice marcante. Pentru efecte cat mai bune, este indicata administrarea sub forma de capsule sau tinctura;

    Rhodiola rosea. Este o planta cu puternice proprietati adaptogene, care inlatura stresul cotidian, scade nivelul hormonilor de stres si creste secretia de serotonina, deci starea de bine si buna dispozitie;

    Valeriana. Are actiune sedativa si relaxanta atat asupra sistemului nervos central, cat si asupra musculaturii. Poate fi consumata sub forma de infuzie, tinctura, comprimate sau pulbere;

    Lavanda. Este una dintre cele mai eficace plante cu efecte antistres si calmante, care nu da dependenta si somnolenta. Remediul se poate administra sub forma de ceai, capsule cu ulei, tinctura;

    Rozmarinul. Utilizat in principal pentru claritatea mintii, aceasta planta elibereaza corpul de tensiune; Alte plante de ajutor sunt roinita, florile de tei, passiflora, musetelul, hameiul, trifoiul rosu. Acestea sunt indicate sub forma de infuzie combinata, seara, inainte de culcare.

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: