fbpx

Alimentatia si hipertensiunea arteriala – ce sa mananci si ce sa eviti

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Hipertensiunea este una dintre cele mai frecvente afectiuni cardiovasculare si totodata principala cauza pentru celelalte boli din aceeasi categorie. Numarul persoanelor care sufera de aceasta afectiune este in mod cert mult mai mare decat cel consemnat in evidentele medicale, dat fiind faptul ca hipertensiunea arteriala face parte din categoria bolilor asimptomatice.

Aparitia hipertensiunii arteriale poate avea multiple cauze, insa alimentatia nesanatoasa si sedentarismul sunt doi dintre factorii de risc cei mai importanti, specifici vremurilor moderne pe carele traim. Astfel, daca in urma cu cateva decenii tensiunea marita era o problema specifica varstnicilor si eventual persoanelor adulte, in prezent tor mai multi tineri au hipertensiune arteriala. Mai grav este faptul ca majoritatea nu sunt constienti de acest lucru, atat timp cat boala este asimptomatica iar ei se afla la o varsta la care sanatatea nu este printre principalele preocupari.

In articolul de fata iti vom vorbi mai pe larg despre hipertensiunea arteriala, insistand asupra alimentelor pe care trebuie sa le consumi si a celor pe care sa le eviti pentru a preveni aceasta afectiune.

Ce inseamna hipertensiune arteriala

Hipertensiunea arteriala este o afectiune cardiovasculara caracterizata prin tensiune marita, datorata cresterii presiunii cu care sangele circula prin artere. Tensiunea arteriala include doua valori, prima exprimand presiunea sistolica exercitata asupra peretilor arterelor atunci cand inima se contracta si pompeaza sangele, iar cea de-a doua reprezentand presiunea diastolica prezenta in artere intre doua contractii ale inimii, atunci cand aceasta se relaxeaza si se umple cu sange.

Cele doua valori se masoara in milimetri de coloana de mercur (mm/Hg), iar o tensiune marita este cea care depaseste 140/159 mm/Hg.

    De ce apare hipertensiunea arteriala

    In unele cazuri nu pot fi identificate cauzele exacte ale hipertensiunii arteriale, situatie in care se vorbeste de o forma primara sau esentiala a bolii. In cazurile de hipertensiune secundara, cauzele pot fi identificate, iar acestea constau de obicei in afectiuni renale, boli endocrine, apnee in somn sau anumite malformatii ale inimii. De asemenea, hipertensiunea arteriala poate aparea si ca efect secundar al administrarii unor medicamente.

    In ceea ce priveste factorii de risc, am precizat mai devreme ca alimentatia nesanatoasa si sedentarismul au o influenta tot mai mare in ultimi ani, iar acestora li se adauga alte obiceiuri nocive precum fumatul si consumul excesiv de alcool.

    De asemenea, si stresul este un alt factor de risc tot mai prezent in zilele noastre. Ar mai fi de adaugat si factorii de risc ce nu pot fi evitati, iar acestia sunt varsta si mostenirea genetica. Mai exact, persoanele peste 65 de ani au o predispozitie mai  mare catre aceasta afectiune, in timp ce alte persoane mostenesc aceasta predispozitie pe linie ereditara.

    Legatura dintre alimentatie si hipertensiunea arteriala

    Doua sunt mecanismele principale prin care o alimentatie nesanatoasa poate determina aparitia hipertensiunii arteriale.

    Unul dintre ele se datoreaza consumului sporit de grasimi saturate si grasimi trans care, in urma procesarii in ficat, dau nastere colesterolului LDL. Acesta este tot un fel de grasime care ajunge in sange si se depune treptat pe interiorul peretilor vaselor sanguine. In acest fel, arterele se ingusteaza, ceea ce are drept consecinta cresterea presiunii cu care sangele circula prin aceste vase si aparitia hipertensiunii arteriale.

    Al doilea mecanism are ca factor declansator alimentele sarate consumate in exces, mai precis sodiul din compozitia sarii. Acest element chimic determina retentia de apa in organism care are drept consecinta cresterea volumului de sange. In acest timp nu creste  si capacitatea vaselor sanguine, asa ca volumul sporit de sange determina o crestere a presiunii in artere, ajungandu-se si in acest caz la hipertensiune arteriala.

    Mai trebuie precizat ca cele doua mecanisme pot actiona si simultan, atunci cand alimentele care contin grasimi nesanatoase sunt condimentate din abundenta cu sare sau alte ingrediente ce contin acest element.

    Ce alimente trebuie sa consumi pentru a evita hipertensiunea arteriala

    Lista alimentelor benefice pentru inima si sistemul circulator nu putea incepe cu altceva decat fructele si legumele, care constituie baza oricarei diete sanatoase. Acestea contin din belsug vitamine si minerale necesare in procesele metabolice, multe dintre ele fiind vitale pentru sanatatea inimii si mentinerea elasticitatii vaselor de sange. De asemenea, fructele si legumele contin o serie de substante care contribuie la reducerea nivelului de colesterol LDL, numit si „colesterol rau”, in timp ce alti compusi au efect vasodilatator, care determina o scadere a tensiunii arteriale.

    Continutul de grasimi este insignifiant, iar atunci cand acesta exista – asa cum este cazul avocadoului – sunt grasimi nesaturate, care au un rol benefic in organism si nu favorizeaza aparitia colesterolului.

    O alta recomandare este legata de alimentele bogate in potasiu, intrucat acest element neutralizeaza efectele nocive ale sodiului din sare. Mai exact, potasiul previne retentia de apa ce poate aparea ca urmare a consumului excesiv de sare si in acest mod se evita  si cresterea volumului de sange ce ar determina aparitia hipertensiunii arteriale. Cele mai cunoscute alimente care contin potasiu sunt bananele, avocado, dovleacul, sfecla, ciupercile, fasolea uscata, mazarea si spanacul.

      Carnea slaba este un alt aliment care previne aparitia hipertensiunii arteriale, prin faptul ca nu contine grasimi saturate care se transforma in colesterol rau. Se recomanda in mod special carnea de pasare, cu mentiunea ca trebuie inlaturata pielea, intrucat aceasta concentreaza cea mai mare parte a grasimilor nesanatoase.

      Pestele nu trebuie sa lipseasca nici el din meniu, de aceasta data fiind recomandat in mod special pestele gras precum somonul, tonul, sardinele sau macroul. Nu trebuie sa-ti faci griji in privinta continutului de grasime, intrucat in cazul pestelui este vorba de grasime sanatoasa, cu un continut bogat de acizi grasi Omega-3. Printre numeroasele proprietati benefice, acestia au si capacitatea de a regla tensiunea arteriala, dilatand vasele sanguine si reducand nivelul de grasimi din sange.

      Nucile, semintele, uleiul de masline si cel de rapita sunt la randul lor surse de grasimi nesaturate, care contin acizi grasi Omega-3 si alti compusi ce protejeaza sanatatea inimii si previn hipertensiunea arteriala.

      Ce alimente favorizeaza aparitia hipertensiunii arteriale

      Tinand cont de mecanismele descrise intr-un capitol anterior, putem preciza din start ca alimentele care trebuie evitate pentru a preveni hipertensiunea arteriala sunt cele care contin grasimi saturate si cele cu un continut bogat de sare.

      Grasimile saturate sunt grasimi de origine animala, care se gasesc in mod special in carnea rosie. Carnea de porc se remarca prin continutul mare de grasimi saturate, urmata de carnea de oaie si carnea de vita. Slanina de porc, jumarile, untura, dar si carnea cu multa grasime sunt alimentele care concentreaza o cantitate insemnata de grasimi saturate, astfel ca trebuie consumate doar ocazional si in cantitati mic.

      La fel trebuie sa procedezi cu preparatele traditionale precum carnatii, caltabosii, toba sau piftia, dar si cu mancarurile grele, cu sosuri grase.

      De asemenea, mezelurile si alte produse din carne procesata industrial contin carne cu multa grasime dar si cantitati mari de sare si alti aditivi, astfel ca in cazul lor se poate vorbi de spre un risc de hipertensiune arteriala mai sporit.

      Un continut important de grasimi saturate se gaseste si in produsele lactate, smantana, untul si cascavalul fiind cele mai importante exemple. In acest caz insa laptele poate fi supus unui proces de degresare, si astfel se vor obtine produse mai sanatoase, cu o concentratie mai mica de grasimi saturate.

        La fel de nocive sunt si grasimile trans, ce rezulta in urma procesului de prajire, fiind o consecinta a hidrogenarii uleiurilor vegetale. Prin urmare, se recomanda si evitarea prajelilor de orice fel, indiferent ca este vorba de carne sau dovlecei pane.

        O alta categorie de alimente care pot determina aparitia hipertensiunii arteriale o reprezinta produsele tip fast-food, care intrunesc toti factorii de risc pentru sanatatea inimii. Concret, contin grasimi saturate, sare din belsug iar unele dintre ele sunt preparate prin prajire in ulei.

        Lista alimentelor de evitat este completata de chipsuri, snacksuri si orice alte gustari sarate, avand in vedere efectele nedorite pe care le poate avea sarea consumata in exces.

        Produsele de patiserie pot contine si ele grasimi trans, sare si uneori chiar grasimi saturate, iar semipreparatele congelate au la randul lor un continut mare de sare si conservanti, pentru a se pastra mai bine.

        Ar mai fi de adaugat dulciurile care contin zahar si produsele de panificatie din faina alba, care au un aport caloric ridicat ce favorizeaza acumularea de grasime, care este unul dintre factorii de risc pentru hipertensiunea arteriala.

        De ce trebuie prevenita hipertensiunea arteriala

        Desi la prima vedere pare ca nu deranjeaza cu nimic din moment ce este asimptomatica, nu creeaza niciun fel de disconfort si nu afecteaza nicidecum calitatea vietii, hipertensiunea arteriale este o afectiune care trebuie abordata cu toata seriozitatea prin prisma complicatiilor pe care le poate genera.

        Cum spuneam, este principala cauza a afectiunilor cardiovasculare, iar acestea, la randul lor, constituie cea mai frecventa cauza de mortalitate, atat la nivel national, cat si mondial. Astfel, tensiunea marita poate provoca un infarct sau un accident vascular cerebral si in acelasi timp poate declansa boala arteriala periferica ce duce de multe ori la aparitia cangrenelor la nivelul membrelor, ceea ce impune amputarea. In aceeasi masura poate afecte si vasele de la nivel ocular, declansand retinopatia hipertensiva, ce duce de multe ori la pierderea vederii, sau poate afecta functionarea oricaror organe din corp, care se oxigeneaza prin intermediul sangelui.

        Autor: Catalin Tantareanu

        Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: