fbpx

Alimente si bauturi care pot agrava aciditatea gastrica

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Aciditatea gastrica reprezinta nivelul de substante acide din stomac, necesare in procesul de digestie a alimentelor. Este absolut normal ca in stomac sa existe un anumit nivel de aciditate, pentru ca in lipsa acestuia digestia ar fi imposibila, iar de aici ar rezulta o serie de consecinte negative ce pot avea si efect fatal.

Probleme apar si atunci cand nivelul de aciditate este prea scazut – pentru ca digestia este ingreunata – dar si atunci cand acesta depaseste pragul optim. Despre aceasta ultima situatie vom vorbi in articolul de fata, intrucat cresterea nivelului de aciditate gastrica este o problema de sanatate destul de frecventa, iar una dintre cauzele principale este consumul anumitor alimente.

Asadar, in randurile de mai jos iti vom explica in detaliu ce este aciditatea gastrica, ce simptome genereaza un nivel prea ridicat de continut acid in stomac si care sunt alimentele  pe care trebuie sa le eviti in astfel de situatii.

Ce este aciditatea gastrica

Aciditatea gastrica este data de sucul gastric secretat de glandele din stomac, mai precis de acidul clorhidric ce intra in compozitia acestuia. Este nevoie de o astfel de substanta acida pentru derularea procesului de digestie care are loc in stomac, sucul gastric avand mai multe roluri in acest sens.

In primul rand, datorita aciditatii sale, sucul gastric ajuta la descompunerea alimentelor in componente mai mici, ceea ce faciliteaza absorbtia substantelor nutritive in intestinul subtire si apoi in sange. De asemenea, aciditatea gastrica are si rol antimicrobian, distrugand majoritatea bacteriilor si microorganismelor nocive care pot fi ingerate odata cu alimentele si protejand astfel organismul impotriva infectiilor.  

Totodata, sucul gastric este esential pentru activarea enzimelor digestive, cum ar fi pepsina, care sunt si ele implicate in procesul de digestie, descompunand proteinele in molecule mai mici pentru a facilita absorbtia.

    Care sunt simptomele aciditatii gastrice crescute

    Indicatorul nivelului de aciditate gastrica este pH-ul care reprezinta o scala de masurare a aciditatii sau alcalinitatii unei substante. Aceasta scala include valori de la 0 la 14, in functie de care substantele sunt clasificate ca fiind acide, neutre sau alcaline.

    Substantele acide au un pH cuprins intre 0 si 14, cu cat acest indicator este mai scazut, cu atat fiind mai ridicat gradul de aciditate. In cazul continutului gastric, nivelul normal al pH-ului variaza intre 1,5 si 3,5 fiind vorba de o aciditate destul de ridicata. Cresterea aciditatii gastrice se produce atunci cand pH-ul scade sub pragul de 1,5, ceea ce duce la aparitia unor simptome nu tocmai placute, precum cele descrise mai jos.

    Arsuri la stomac

    Aceasta este una dintre cele mai frecvente simptome ale cresterii aciditatii gastrice si se manifesta sub forma unei senzatii neplacute de caldura sau usturime, care urca dinspre stomac spre gat. In cazurile mai severe, arsurile la stomac pot fi insotite de o senzatie de gust amar in gura si de tuse.

    Reflux gastroesofagian

    Apare atunci cand continutul acid al stomacului creste si refuleaza in esofag, a carui mucoasa interioara nu este la fel de rezistenta la actiunea acidului clorhidric, precum cea gastrica. Prin urmare, refluxul gastroesofagian se manifesta prin senzatia puternica de arsura sau disconfort la nivelul pieptului si uneori dificultati la inghitire.

    Balonare

    Este acea senzatie de plenitudine si presiune la nivelul abdomenului, datorata faptului ca hiperaciditatea gastrica afecteaza digestia, ceea ce duce la acumularea de gaze in stomac.

    Greturi si varsaturi

    Cresterea nivelului de aciditate din stomac poate determina si aparitia senzatiei de greata, insotita de multe ori si de varsaturi care pot accentua si arsurile despre care am vorbit mai devreme.

    Disconfort abdominal

    Disconfortul abdominal se poate manifesta prin durere, crampe, presiune sau alte senzatii neplacute care, coroborate cu celelalte simptome, genereaza o stare generala de rau.

    Care sunt alimentele care cresc aciditatea gastrica

    Cresterea aciditatii gastrice se poate datora unor infectii sau afectiuni digestive, anumitor medicamente, stresului si anxietatii, insa de cele mai multe ori cauza este de natura alimentara. Exista anumite alimente care pot duce aparitia hiperaciditatii gastrice si care totodata pot agrava simptomele daca aceasta problema s-a produs dintr-o alta cauza.

    Pentru a te ajuta sa eviti astfel de situatii, iti prezentam in continuare o lista cu principalele alimente care pot agrava aciditatea gastrica si chiar pot sta la baza aparitiei acestei tulburari.

    Mancarurile grase

    Alimentele grase cresc aciditatea gastrica prin faptul ca incetinesc procesul de golire a stomacului, ceea ce face ca sucul gastric sa se acumuleze si sa scada pH-ul continutului stomacal. Este vorba in mod special de alimente care contin grasimi saturate cum ar fi carnea rosie, sosurile, lactatele nedegresate sau alimentele tip fast-food.

    De asemenea si alimentele care contin grasimi trans au acelasi efect asupra stomacului, iar in acest caz este vorba de prajeli de orice fel. Pe lista se adauga si produsele de patiserie, care contin cantitati mari de grasimi adaugate, dar si alimentele procesate industrial.

      Chiar si grasimile sanatoase din peste, avocado sau oleaginoase pot avea acelasi efect asupra stomacului si de aceea este bine sa eviti alimentele care le contin, pana cand nivelul de aciditate din stomac nu revine la normal.  

      Alimentele picante

      Condimentele iuti care intra in compozitia acestor alimente  provoaca iritatii ale mucoasei care captuseste stomacul si determina secretia unei cantitati mai mari de suc gastric, ceea ce duce in mod firesc la cresterea nivelului de aciditate.

      Ardeii iuti, hreanul, piperul, usturoiul, ceapa sunt cele mai des utilizate condimente in bucataria romaneasca, iar daca sunt consumate in exces, pot genera cresterea nivelului de aciditate gastrica. De aceea este recomandat sa eviti mancarurile si sosurile iuti sau foarte condimentate daca deja ai arsuri la stomac sau alte simptome asociate hiperaciditatii gastrice, pentru ca acestea pot agrava problema.

      Citricele si tomatele

      Desi nu pare sa existe vreo legatura intre aceste alimente, trebuie spus ca atat citricele cat si tomatele au un nivel ridicat de aciditate, care se va adauga aciditatii deja crescute din stomac. 

      Asadar este de evitat in astfel de situatii consumul de portocale, lamai, grepfrut, mandarine, precum si consumul de tomate sau mancaruri care contin bulion sau diferite sosuri pre baza de rosii.

      Cafeaua si ceaiurile cu cofeina

      Cofeina din compozitia cafelei, a ceaiului negru, ceaiului verde si celui alb stimuleaza secretia de suc gastric, iar acesta este ultimul lucru de care ai avea nevoie in situatia in care te confrunti deja cu hiperaciditate in stomac. 

      De asemenea, cofeina poate determina si relaxarea sfincterului esofagian care nu permite continutului gastric sa refuleze in esofag. In acest mod apare si riscul refluxului gastroesofagian, care va intensifica simptomele deranjante date de aciditatea gastrica ridicata.

      Bauturile carbogazoase

      Este evident pentru toata lumea ca bauturile din aceasta categorie au o aciditate crescuta, iar din acest motiv nu sunt recomandate in cazul in care suferi de hiperaciditate gastrica. Acestea nu doar ca vor creste si mai mult aciditatea din stomac, dar vor amplifica senzatia de plenitudine si presiune abdominala specifica balonarii.

        Ciocolata

        Ciocolata contine o anumita cantitate de grasimi si cofeina, precum si alte substante care pot irita mucoasa gastrica si totodata pot stimula secretia de acid in stomac. De asemenea, prin actiunea cofeinei, relaxeaza sfincterul esofagian, facand ca arsurile si disconfortul specifice hiperaciditatii gastrice sa se extinda si la nivelul esofagului.

        Nu putem incheia acest articol fara a-ti oferi si o alternativa mai sanatoasa, constand in cateva alimente care te pot ajuta sa scazi nivelul aciditatii gastrice si sa il readuci in limitele normale. Astfel, pentru calmarea arsurilor gastrice si a celorlalte simptome neplacute, poti consuma cu incredere alimente cu un pH ridicat precum morcovi, castraveti, cereale integrale, verdeturi, carne slaba, peste. De asemenea, ceaiurile cu un efect calmant digestiv, asa cum e ceaiul de menta sau cel de musetel, contribuie la cresterea pH-ului in stomac si reducerea aciditatii.

        Autor: Catalin Tantareanu

        Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: