fbpx

Arginina – beneficii pentru sanatatea inimii si circulatia sanguina

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Buna functionare a inimii si a intregului sistem circulator depinde de o serie de elemente care in aparenta pot parea neinsemnate, dar in realitate indeplinesc roluri importante in organism. Un astfel de element este si arginina, despre care se vorbeste mai putin decat despre vitamine si minerale – ca sa luam un exemplu absolut la intamplare – insa care nu este cu nimic mai prejos in ceea ce priveste importanta pentru organism.

Tocmai din acest motiv am ales sa vorbim noi despre arginina prin intermediul materialului de fata si sa prezentam cele mai relevante informatii legate de subiect.

Vei afla din randurile urmatoare ce este arginina, care sunt rolurile sale in organism si mai ales in ce fel ajuta inima si sistemul circulator. De asemenea, iti vom prezenta si cele mai importante surse de arginina precum si cantitatile de care organismul are nevoie pentru a functiona la parametri optimi.

Ce este arginina

Arginina face parte din categoria aminoacizilor, care sunt compusi chimici ce stau la baza structurii proteinelor. La randul, lor proteinele sunt molecule complexe care intra in structura tesuturilor din organism si indeplinesc o serie de functii. Bineinteles ca aminoacizii pe care ii contin au o contributie decisiva in tot acest proces, iar arginina nu face exceptie.

Aminoacizii se impart in doua categorii, iar despre arginina se poate spune ca este un tip aparte pentru ca apartine intrucatva ambelor grupe. Mai exact, exista aminoacizi esentiali pe care organismul nu si-i poate produce si trebuie sa-i fie furnizati prin alimentatie si aminoacizi neesentiali, pe care organismul si-i poate produce singur.

Arginina este un aminoacid semiesential, pentru ca organismul are capacitatea de a-l produce, insa in anumite situatii nevoile sale depasesc aceasta capacitate si este necesara o suplimentare prin alimentatie.

Ce rol are arginina in functionarea sistemului circulator

Arginina este unul din principalii furnizori de azot pentru organism, un gaz cu o importanta deosebita pentru mai multe functii esentiale. Datorita aportului de azot pe care il aduce in organism, arginina este un precursor al oxidului nitric ce joaca un rol important in reglarea circulatiei sanguine.

Oxidul nitric este o molecula simpla formata dintr-un atom de oxigen si un atom de azot, care constituie principalul element vasodilatator din organism. Aceasta inseamna ca oxidul nitric actioneaza asupra muschilor netezi din peretii vaselor sanguine, determinand relaxarea acestora. Prin relaxarea muschilor netezi vasele de sange se dilata, fapt ce faciliteaza circulatia si cresterea volumului de sange oxigenat catre toate celulele din organe si tesuturi.

Asadar, arginina contribuie la mentinerea unui flux optim de sange si la imbunatatirea circulatiei sanguine prin rolul crucial pe care il are in sinteza oxidului nitric ce actioneaza ca vasodilatator.

Cum imbunatateste arginina sanatatea inimii

Prim mecanismul descris mai devreme, arginina contribuie la prevenirea principalei cauze pentru majoritatea afectiunilor cardiovasculare, care este hipertensiunea arteriala. Aceasta este ea insasi o afectiune cardiovasculara, care apare ca urmare a unei presiuni crescute pe care sangele ce circula prin artere o exercita asupra peretilor vaselor sanguine. Exista numeroase cauze care determina aparitia hipertensiunii arteriale iar unul dintre factorii favorizanti este si cantitatea redusa de oxid nitric din organism.

Asa cum spuneam, arginina este un element cheie in producerea de oxid nitric, al carui efect vasodilatator previne cresterea tensiunii arteriale. Sub influenta sa, vasele de sange devin mai elastice si astfel se dilata mai usor si permit trecerea unui flux mai mare de sange fara a creste presiunea cu care acesta circula prin artere.

Astfel, un aport optim de arginina previne aparitia hipertensiunii arteriale si odata cu aceasta riscul dezvoltarii altor boli cardiovasculare datorate presiunii crescute a sangelui.

Este important de retinut faptul ca arginina nu poate preveni singura hipertensiunea arteriala si toate complicatiile pe carele genereaza, fiind necesara si o adaptare a stilului de viata printr-o alimentatie adecvata, mai multa miscare, renuntarea la fumat si reducerea consumului de alcool, bauturi carbogazoase si energizante.

Care sunt cele mai bune surse de arginina

Am precizat mai devreme ca organismul are capacitatea de a-si produce singur o anumita cantitate de arginina, insa uneori aceasta nu este suficienta pentru a satisface necesarul. Se intampla in perioada copilariei, cand organismul este in crestere si are nevoie de mai multe resurse,  dar si in perioada sarcinii sau in cazul unor boli. Spre exemplu, persoanele hipertensive, cele supraponderale, obeze sau care sufera de diabet au nevoie de un aport suplimentar pentru a preveni problemele cardiace sau circulatorii ce pot surveni in cazul lor.

Acest aport poate fi obtinut fara mari eforturi printr-o dieta adecvata, care sa includa alimente cunoscute pentru continutul de arginina. Este vorba de alimentele bogate in proteine, dintre care se remarca in mod special  produsele de origine animala. Carnea este renumita ca fiind cea mai bogata sura de proteine, implicit de arginina, iar din aceeasi categorie a produselor de origine animala mai putem mentiona ouale, laptele si produsele lactate, pestele si fructele de mare.

Ca surse vegetale de arginina se remarca leguminoasele, ciupercile, nucile si semintele.

In cazul in care este nevoie de doze mai mari administrate in cantitati bine controlate, poti sa apelezi la suplimente alimentare cu arginina, pentru care este bine sa existe totusi o recomandare medicala.

De cata arginina e nevoie zilnic

Doza zilnica de arginina recomandata difera de la caz la caz, in functie de varsta, greutatea corporala, sex si de nivelul de solicitare fizica. Copiii pana la 8 ani au nevoie de 25-30 de miligrame de arginina pentru fiecare kilogram din greutatea corporala, iar intre 8 si 13 ani doza zilnica recomandata este de 30 de miligrame pe kilogram. Dupa varsta de 14 ani, doza zilnica recomandata este de 3,5 grame in cazul barbatilor si 2,5 grame pentru femei, in tip ce in perioada sarcinii se recomanda 3,5 grame pe zi.

In functie de nivelul de solicitare fizica, pentru peroanele sedentare sunt suficiente 2-2,5 grame de arginina pe zi, in timp ce persoanele mai active, care fac miscare in mod recreational sau practica diferite sporturi la nivel de amatori pot avea nevoie de 5-6 grame pe zi. In cazul sportivilor de performanta si al persoanelor care desfasoara in mod constant activitati foarte solicitante necesarul zilnic de arginina poate ajunge pana la 15 grame sau chiar mai mult, in functie si de constitutia fizica.

Asadar, arginina este un aminoacid pe care organismul il produce in mod natural si pe care il obtine totodata prin intermediul alimentelor bogate in proteine. Acest aminoacid are un rol esential in sinteza unei substante cu efect vasodilatator, numita oxid nitric. Datorita oxidului nitric se reduce riscul de hipertensiune arteriala si totodata riscul aparitiei altor boli cardiovasculare pe care aceasta le poate genera, iar in acest mod arginina contribuie la protejarea sanatatii inimii si sistemului circulator.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: