fbpx

Cosmetice naturale versus cosmetice conventionale

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Pielea nu este doar cel mai mare organ al corpului uman, ci si unul dintre cele mai sensibile, pentru ca absoarbe o mare parte din substantele cu care intra in contact, iar acest lucru este valabil mai ales in privinta produselor cosmetice.

Ce inseamna cosmetice conventionale?

Tocmai de aceea este foarte important sa alegi produse cosmetice naturale sau produse cosmetice organice, care nu contin uleiuri minerale petrochimice, conservanti sintetici, aditivi, parabeni, parafina, derivati din plastic si alte ingrediente a caror utilizare indelungata poate afecta pielea. In cazuri extreme aceste ingrediente artificiale pot ajunge inclusiv in fluxul sangvin, iar de acolo pot migra cu usurinta in alte organe din corp, cu efecte pe termen lung care sunt greu de estimat chiar si de catre medicii specialisti.

In cele ce urmeaza iti propunem, asadar, sa aflam impreuna care sunt diferentele dintre produsele cosmetice conventionale si produsele cosmetice naturale, precum si avantajele care rezulta din alegerea acestor produse pe baza de extracte din plante, conservanti naturali, aditivi vegetali si uleiuri esentiale.

Asa cum aminteam anterior, produsele cosmetice conventionale sunt acele produse cu o formula de baza care poate contine o gama variata de ingrediente artificiale. In compozitia unui produs cosmetic conventional poti gasi ingrediente precum conservanti si aditivi sintetici, coloranti artificiali, parafina, diversi derivati din plastic, uleiuri minerale petrochimice, silicon, parfumuri sintetice, propilen glicol, lauril sulfat, metale grele, parabeni etc.

Cat de periculoase sunt, cu adevarat, ingredientele din cosmeticele conventionale?

La o simpla cautare pe Google vei gasi, de obicei, articole informative care exagereaza voit anumite informatii, pentru a-l determina pe cel care le citeste sa ia o anumita decizie de achizitie.

Adevarul este, insa, ca intotdeauna, undeva la mijloc: desi e adevarat ca produsele cosmetice conventionale sunt mai periculoase decat cosmeticele organice si cosmeticele naturale, totusi si in categoria produselor conventionale exista game premium, care au la baza ingrediente de calitate, testate si certificate. Problema, in cazul cosmeticelor traditionale, tine, pe de o parte, de efectele pe care le are utilizarea lor pe termen lung, iar, pe de alta parte, de numarul ingredientelor din compozitia acestora.

Ca fapt divers, un produs cosmetic conventional poate contine chiar si 20 de astfel de ingrediente, iar multe dintre ingredientele de baza sunt direct corelate cu diverse dezechilibre hormonale, cu aparitia infertilitatii, imbatranirea prematura si, in cazuri extreme, chiar cu aparitia cancerului de piele. In plus, este important de mentionat faptul ca, atunci cand este evaluat gradul de toxicitate al ingredientelor dintr-un produs cosmetic, nu se ia in calcul efectul combinat al tuturor ingredientelor, acestea fiind evaluate exclusiv individual.

Astfel, efectul combinat al tuturor ingredientelor din compozitia produselor cosmetice conventionale ramane, de cele mai multe ori, necunoscut, asa cum raman si efectele pe care le are aplicarea zilnica pe piele a produselor respective.

Cu toate acestea, asa cum am amintit mai sus, exista si game premium, care ofera o garantie mai mare decat produsele mass-market. Iar pentru cei care vor sa inlature definitiv aceste temeri, exista si varianta de a achizitiona produse cosmetice naturale sau produse cosmetice organice, ale caror caracteristici le vom trece in revista in paragrafele de mai jos.

Ce inseamna cosmetice naturale?

Cosmeticele naturale au o formula de baza care poate contine, in functie de tipologie, ingrediente non-toxice precum extracte din plante, conservanti naturali, uleiuri esentiale sau aditivi vegetali. Cu alte cuvinte, cosmeticele naturale nu contin ingrediente de natura chimica sau sintetica. In majoritatea cazurilor, ingredientele sunt foarte atent alese, prin urmare gradul de siguranta pe care il ofera utilizarea acestor produse este, cu siguranta, mai mare decat cel pe care il ofera produsele cosmetice conventionale.

Top 5 avantaje pe care ti le ofera cosmeticele naturale

Folosirea cosmeticelor naturale aduce si cateva avantaje semnificative pentru mentinerea sanatatii pielii pe termen lung:

1. Sunt recomandate de medicul dermatolog

Produsele cosmetice conventionale pot favoriza, in anumite cazuri, aparitia iritatiilor sau a alergiilor. In cazul produselor cosmetice naturale, care nu contin chimicale, aceasta ipoteza este exclusa din start.

Ca fapt divers, medicii spun ca parfumul produselor cosmetice conventionale este atat de puternic pentru ca producatorii incearca sa acopere, astfel, mirosul specific componentelor chimice. La polul opus, in cazul produselor cosmetice naturale vei simti, de regula, doar un parfum subtil al plantelor care au fost folosite in procesul de obtinere.

2. Sunt compatibile cu toate tipurile de piele

Daca faci parte din categoria persoanelor cu piele sensibila, atunci ar trebui sa iei in considerare folosirea unei game de produse cosmetice naturale sau de produse cosmetice organice.

Medicii dermatologi au confirmat, de-a lungul timpului, ca produsele naturale nu provoaca inrosirea sau inflamarea pielii si nici alte afectiuni asociate, de regula, cu folosirea produselor cosmetice, precum acnee sau diverse tipuri de dermatita.

Asadar, produsele cosmetice naturale pot fi folosite fara grija pentru toate tipurile de piele si, in mod special, pentru pielea sensibila.

3. Nu au parabeni

Parabenii au rolul de a mari durata de viata a unui produs, fiind echivalentul cosmetic al conservantilor artificiali din alimente.

Studiile facute de-a lungul timpului au aratat ca parabenii au un efect nociv asupra organismului, atunci cand vin constant in contact cu acesta, asa ca ar fi ideal sa eviti produsele pe a caror eticheta este specificat faptul ca au in compozitie parabeni.

Desigur, si produsele naturale contin conservanti, insa acestia sunt extrasi din plante, nu artificiali (cei mai folositi sunt, de obicei, cei extrasi din fructul de grapefruit).

4. Contin nutrienti

Produsele cosmetice naturale au in componenta diverse uleiuri si extracte din plante (ceai verde, struguri, cocos, caise, aloe), care sunt foarte bogate in nutrienti.

Asa ca, atunci cand folosesti produse cosmetice naturale, nu doar ca vei obtine look-ul pe care ti-l doresti, insa in acelasi timp vei ajuta si pielea sa ramana hidratata si sa isi mentina aspectul fin si luminos pentru o perioada mult mai indelungata de timp.

5. Sunt prietenoase cu mediul inconjurator

Produsele cosmetice naturale nu au un impact negativ asupra mediului inconjurator, prin urmare sunt alegerea ideala inclusiv pentru eventualitatea in care ti-ai putea dori sa lasi in urma ta o lume un pic mai buna decat cea pe care ai gasit-o.

In cazul produselor cosmetice traditionale, lucrurile stau invers: producerea acestor tipuri de cosmetice are la baza procedee complexe, care afecteaza calitatea aerului, dar si pe cea a apei (vorbim despre cazurile in care acestea au o formula de baza care contine compusi sintetici).

Ce inseamna cosmetice organice?

Produsele cosmetice organice sunt obtinute in conformitate cu respectarea reglementarilor internationale privind cultivarea, obtinerea, prelucrarea si ambalarea produselor eco/bio.

Cu alte cuvinte, atunci cand achizitionezi produse cosmetice organice, ai siguranta ca pentru obtinerea acestora nu au fost folosite substante chimice cu potential nociv sau ingrediente modificate genetic.

De asemenea, e bine sa amintim ca in ultima decada au aparut institutii de acreditare cu standarde foarte dure pentru producatorii de cosmetice organice. Acestea evalueaza inclusiv sursa materiilor prime folosite, modul de procesare a ingredientelor, precum si potentiale surse de contaminare, tocmai pentru ca produsele pe care le achizitionezi sa fie 100% organice si sigure.

Top 5 avantaje pe care ti le ofera cosmeticele organice

Folosirea produselor cosmetice organice aduce o serie importanta de avantaje, printre care se numara si urmatoarele:

1. Sunt foarte sigure

Comparativ cu produsele naturale, cele organice ofera o siguranta si mai mare in ceea ce priveste utilizarea pe termen lung, tocmai pentru ca, in cazul acestora, verificarile merg pana la sursa materiilor prime, iar culturile din care provin plantele sunt atent controlate si netratate cu ingrasaminte chimice sau cu pesticide. Mai mult, produsele organice garanteza inclusiv faptul ca aceste culturi nu provin din seminte modificate genetic.

2. Nu au efecte secundare

Un avantaj subevaluat al folosirii produselor cosmetice organice tine de lipsa efectelor secundare. Ca si in cazul produselor naturale, cele organice sunt potrivite pentru toate tipurile de piele si mai ales pentru pielea sensibila, care poate fi afectata de alergii sau iritatii. Cu alte cuvinte, poti folosi fara grija produse cosmetice organice pe termen lung, pentru ca sansele ca utilizarea acestora sa aiba efecte secundare sunt minime.

3. Reduc expunerea la substante nocive

Asa cum aminteam anterior, produsele cosmetice conventionale au la baza ingrediente care, atunci cand sunt utilizate pe termen lung, pot deveni daunatoare. De cealalta parte, produsele cosmetice organice nu numai ca au grija de pielea ta, dar sunt realizate din substante si din ingrediente bogate in nutrienti, care hranesc pielea si o ajuta sa ramana sanatoasa pentru o perioada indelungata de timp.

4. Protejeaza impotriva imbatranirii premature

Produsele cosmetice organice protejeaza pielea impotriva radiatiilor solare, care, in mod normal, accelereaza procesul de imbatranire a pielii. De cele mai multe ori in compozitia produselor organice vei regasi si antioxidanti (care ajuta, la randul lor, la mentinerea tineretii pielii), precum si ingrediente care ofera protectie suplimentara, precum ulei de macese, de floare soarelui, de roinita etc.

5. Au arome delicate, potrivite pentru toate gusturile

Cosmeticele organice au un parfum delicat, subtil, dar care presista, iar acest lucru se datoreaza ingredientelor naturale din care sunt realizate. Prin urmare, daca faci parte din categoria persoanelor alergice la parfumuri puternice sau din categoria celor care prefera o aroma delicata, naturala, atunci ai un motiv in plus sa iti indrepti atentia spre produse cosmetice organice.

Cum diferentiezi cosmeticele 100% organice de cele conventionale?

Diferentierea produselor cosmetice organice de cele conventionale nu este, in general, un proces atat de dificil precum ar putea parea la prima vedere. Principalul factor care diferentieaza cele doua tipuri de cosmetice este compozitia acestora, prin urmare ar trebui sa citesti cu mare atentie eticheta produselor pe care vrei sa le achizitionezi.

Pe eticheta vei gasi intotdeauna toata lista de ingrediente care au fost folosite pentru realizarea produselor cosmetice respective si, in functie de acestea, vei putea lua, ulterior, cea mai buna decizie.

De asemenea, fie ca e vorba de produse cosmetice conventionale, de produse cosmetice naturale sau de produse cosmetice organice, e intotdeauna bine sa optezi pentru produse originale, comercializate de furnizori cu o reputatie impecabila. Acest aspect te poate scuti de o multime de neplaceri ulterioare, precum eventualitatea in care ai putea afla ca produsele achizitionate nu sunt chiar atat de naturale pe cat specifica eticheta.

Produsele conventionale pot fi diferentiate de cele naturale chiar si dupa utilizare: daca, de exemplu, ai primit un cadou, iar produsele cosmetice respective nu au eticheta, chiar si in acest caz iti poti da seama cu usurinta daca ai primit un produs organic sau un produs pe baza de ingrediente chimice. De regula, dupa folosirea unui produs organic, pielea ramane mai hidratata (datorita nutrientilor din compozitia acestuia) si, in plus, parfumul unui produs organic va fi intotdeauna mai subtil decat cel al unui produs conventional.

In concluzie, daca te documentezi temeinic si esti atenta la lista de ingrediente de pe eticheta, nu ai cum sa gresesti.

Noi iti dorim spor la cumparaturi si nu uita ca, in cazul in care doresti informatii suplimentare, echipa noastra iti sta la dispozitie cu toate sfaturile si recomandarile de care ai nevoie pentru a putea lua cea mai buna decizie.

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: