Cosmetice naturale versus cosmetice convenționale

Pielea nu este doar cel mai mare organ al corpului uman, ci și unul dintre cele mai sensibile, pentru că absoarbe o mare parte din substanțele cu care intră în contact, iar acest lucru este valabil mai ales în privința produselor cosmetice.
Tocmai de aceea este foarte important să alegi produse cosmetice naturale sau produse cosmetice organice, care nu conțin uleiuri minerale petrochimice, conservanți sintetici, aditivi, parabeni, parafină, derivați din plastic și alte ingrediente a căror utilizare îndelungată poate afecta pielea.
În cazuri extreme aceste ingrediente artificiale pot ajunge inclusiv în fluxul sangvin, iar de acolo pot migra cu ușurință în alte organe din corp, cu efecte pe termen lung care sunt greu de estimat chiar și de către medicii specialiști.
În cele ce urmează îți propunem, așadar, să aflăm împreună care sunt diferențele dintre produsele cosmetice convenționale și produsele cosmetice naturale, precum și avantajele care rezultă din alegerea acestor produse pe bază de extracte din plante, conservanți naturali, aditivi vegetali și uleiuri esențiale.

Ce înseamnă cosmetice convenționale?

Așa cum aminteam anterior, produsele cosmetice convenționale sunt acele produse cu o formulă de bază care poate conține o gamă variată de ingrediente artificiale.
În compoziția unui produs cosmetic convențional poți găsi ingrediente precum conservanți și aditivi sintetici, coloranți artificiali, parafină, diverși derivați din plastic, uleiuri minerale petrochimice, silicon, parfumuri sintetice, propilen glicol, lauril sulfat, metale grele, parabeni etc.

Cât de periculoase sunt, cu adevărat, ingredientele din cosmeticele convenționale?

La o simplă căutare pe Google vei găsi, de obicei, articole informative care exagerează voit anumite informații, pentru a-l determina pe cel care le citește să ia o anumită decizie de achiziție.

Adevărul este, însă, ca întotdeauna, undeva la mijloc: deși e adevărat că produsele cosmetice convenționale sunt mai periculoase decât cosmeticele organice și cosmeticele naturale, totuși și în categoria produselor convenționale există game premium, care au la bază ingrediente de calitate, testate și certificate.
Problema, în cazul cosmeticelor tradiționale, ține, pe de o parte, de efectele pe care le are utilizarea lor pe termen lung, iar, pe de altă parte, de numărul ingredientelor din compoziția acestora.

Ca fapt divers, un produs cosmetic convențional poate conține chiar și 20 de astfel de ingrediente, iar multe dintre ingredientele de bază sunt direct corelate cu diverse dezechilibre hormonale, cu apariția infertilității, îmbătrânirea prematură și, în cazuri extreme, chiar cu apariția cancerului de piele.
În plus, este important de menționat faptul că, atunci când este evaluat gradul de toxicitate al ingredientelor dintr-un produs cosmetic, nu se ia în calcul efectul combinat al tuturor ingredientelor, acestea fiind evaluate exclusiv individual.

Astfel, efectul combinat al tuturor ingredientelor din compoziția produselor cosmetice convenționale râmâne, de cele mai multe ori, necunoscut, așa cum râmân și efectele pe care le are aplicarea zilnică pe piele a produselor respective.

Cu toate acestea, așa cum am amintit mai sus, există și game premium, care oferă o garanție mai mare decât produsele mass-market. Iar pentru cei care vor să înlăture definitiv aceste temeri, există și varianta de a achiziționa produse cosmetice naturale sau produse cosmetice organice, ale căror caracteristici le vom trece în revistă în paragrafele de mai jos.

Ce înseamnă cosmetice naturale?

Cosmeticele naturale au o formulă de bază care poate conține, în funcție de tipologie, ingrediente non-toxice precum extracte din plante, conservanți naturali, uleiuri esențiale sau aditivi vegetali. Cu alte cuvinte, cosmeticele naturale nu conțin ingrediente de natură chimică sau sintetică.
În majoritatea cazurilor, ingredientele sunt foarte atent alese, prin urmare gradul de siguranță pe care îl oferă utilizarea acestor produse este, cu siguranță, mai mare decât cel pe care îl oferă produsele cosmetice convenționale.

Top 5 avantaje pe care ți le oferă cosmeticele naturale

Folosirea cosmeticelor naturale aduce și câteva avantaje semnificative pentru menținerea sănătății pielii pe termen lung:

1. Sunt recomandate de medicul dermatolog

Produsele cosmetice convenționale pot favoriza, în anumite cazuri, apariția iritațiilor sau a alergiilor. În cazul produselor cosmetice naturale, care nu conțin chimicale, această ipoteză este exclusă din start.

Ca fapt divers, medicii spun că parfumul produselor cosmetice convenționale este atât de puternic pentru că producătorii încearcă să acopere, astfel, mirosul specific componentelor chimice. La polul opus, în cazul produselor cosmetice naturale vei simți, de regulă, doar un parfum subtil al plantelor care au fost folosite în procesul de obținere.

2. Sunt compatibile cu toate tipurile de piele

Dacă faci parte din categoria persoanelor cu piele sensibilă, atunci ar trebui să iei în considerare folosirea unei game de produse cosmetice naturale sau de produse cosmetice organice.

Medicii dermatologi au confirmat, de-a lungul timpului, că produsele naturale nu provoacă înroșirea sau inflamarea pielii și nici alte afecțiuni asociate, de regulă, cu folosirea produselor cosmetice, precum acnee sau diverse tipuri de dermatită.

Așadar, produsele cosmetice naturale pot fi folosite fără grijă pentru toate tipurile de piele și, în mod special, pentru pielea sensibilă.

3. Nu au parabeni

Parabenii au rolul de a mări durata de viață a unui produs, fiind echivalentul cosmetic al conservanților artificiali din alimente.

Studiile făcute de-a lungul timpului au arătat că parabenii au un efect nociv asupra organismului, atunci când vin constant în contact cu acesta, așa că ar fi ideal să eviți produsele pe a căror etichetă este specificat faptul că au în compoziție parabeni.

Desigur, și produsele naturale conțin conservanți, însă aceștia sunt extrași din plante, nu artificiali (cei mai folosiți sunt, de obicei, cei extrași din fructul de grapefruit).

4. Conțin nutrienți

Produsele cosmetice naturale au în componență diverse uleiuri și extracte din plante (ceai verde, struguri, cocos, caise, aloe), care sunt foarte bogate în nutrienți.

Așa că, atunci când folosești produse cosmetice naturale, nu doar că vei obține look-ul pe care ți-l dorești, însă în același timp vei ajuta și pielea să rămână hidratată și să își mențină aspectul fin și luminos pentru o perioadă mult mai îndelungată de timp.

5. Sunt prietenoase cu mediul înconjurător

Produsele cosmetice naturale nu au un impact negativ asupra mediului înconjurător, prin urmare sunt alegerea ideală inclusiv pentru eventualitatea în care ți-ai putea dori să lași în urma ta o lume un pic mai bună decât cea pe care ai găsit-o.

În cazul produselor cosmetice tradiționale, lucrurile stau invers: producerea acestor tipuri de cosmetice are la bază procedee complexe, care afectează calitatea aerului, dar și pe cea a apei (vorbim despre cazurile în care acestea au o formulă de bază care conține compuși sintetici).

Ce înseamnă cosmetice organice?

Produsele cosmetice organice sunt obținute în conformitate cu respectarea reglementărilor internaționale privind cultivarea, obținerea, prelucrarea și ambalarea produselor eco/bio.

Cu alte cuvinte, atunci când achiziționezi produse cosmetice organice, ai siguranța că pentru obținerea acestora nu au fost folosite substanțe chimice cu potențial nociv sau ingrediente modificate genetic.

De asemenea, e bine să amintim că în ultima decadă au apărut instituții de acreditare cu standarde foarte dure pentru producătorii de cosmetice organice. Acestea evaluează inclusiv sursa materiilor prime folosite, modul de procesare a ingredientelor, precum și potențiale surse de contaminare, tocmai pentru ca produsele pe care le achiziționezi să fie 100% organice și sigure.

Top 5 avantaje pe care ți le oferă cosmeticele organice

Folosirea produselor cosmetice organice aduce o serie importantă de avantaje, printre care se numără și următoarele:

1. Sunt foarte sigure

Comparativ cu produsele naturale, cele organice oferă o siguranță și mai mare în ceea ce privește utilizarea pe termen lung, tocmai pentru că, în cazul acestora, verificările merg până la sursa materiilor prime, iar culturile din care provin plantele sunt atent controlate și netratate cu îngrășăminte chimice sau cu pesticide.
Mai mult, produsele organice garanteză inclusiv faptul că aceste culturi nu provin din semințe modificate genetic.

2. Nu au efecte secundare

Un avantaj subevaluat al folosirii produselor cosmetice organice ține de lipsa efectelor secundare. Ca și în cazul produselor naturale, cele organice sunt potrivite pentru toate tipurile de piele și mai ales pentru pielea sensibilă, care poate fi afectată de alergii sau iritații.
Cu alte cuvinte, poți folosi fără grijă produse cosmetice organice pe termen lung, pentru că șansele ca utilizarea acestora să aibă efecte secundare sunt minime.

3. Reduc expunerea la substanțe nocive

Așa cum aminteam anterior, produsele cosmetice convenționale au la bază ingrediente care, atunci când sunt utilizate pe termen lung, pot deveni dăunătoare.
De cealaltă parte, produsele cosmetice organice nu numai că au grijă de pielea ta, dar sunt realizate din substanțe și din ingrediente bogate în nutrienți, care hrănesc pielea și o ajută să rămână sănătoasă pentru o perioadă îndelungată de timp.

4. Protejează împotriva îmbătrânirii premature

Produsele cosmetice organice protejează pielea împotriva radiațiilor solare, care, în mod normal, accelerează procesul de îmbătrânire a pielii.
De cele mai multe ori în compoziția produselor organice vei regăsi și antioxidanți (care ajută, la rândul lor, la menținerea tinereții pielii), precum și ingrediente care oferă protecție suplimentară, precum ulei de măceșe, de floare soarelui, de roiniță etc.

5. Au arome delicate, potrivite pentru toate gusturile

Cosmeticele organice au un parfum delicat, subtil, dar care presistă, iar acest lucru se datorează ingredientelor naturale din care sunt realizate.
Prin urmare, dacă faci parte din categoria persoanelor alergice la parfumuri puternice sau din categoria celor care preferă o aromă delicată, naturală, atunci ai un motiv în plus să îți îndrepți atenția spre produse cosmetice organice.

Cum diferențiezi cosmeticele 100% organice de cele convenționale?

Diferențierea produselor cosmetice organice de cele convenționale nu este, în general, un proces atât de dificil precum ar putea părea la prima vedere.
Principalul factor care diferențiează cele două tipuri de cosmetice este compoziția acestora, prin urmare ar trebui să citești cu mare atenție eticheta produselor pe care vrei să le achiziționezi.

Pe etichetă vei găsi întotdeauna toată lista de ingrediente care au fost folosite pentru realizarea produselor cosmetice respective și, în funcție de acestea, vei putea lua, ulterior, cea mai bună decizie.

De asemenea, fie că e vorba de produse cosmetice convenționale, de produse cosmetice naturale sau de produse cosmetice organice, e întotdeauna bine să optezi pentru produse originale, comercializate de furnizori cu o reputație impecabilă.

Acest aspect te poate scuti de o mulțime de neplăceri ulterioare, precum eventualitatea în care ai putea afla că produsele achiziționate nu sunt chiar atât de naturale pe cât specifica eticheta.

Produsele convenționale pot fi diferențiate de cele naturale chiar și după utilizare: dacă, de exemplu, ai primit un cadou, iar produsele cosmetice respective nu au etichetă, chiar și în acest caz îți poți da seama cu ușurință dacă ai primit un produs organic sau un produs pe bază de ingrediente chimice.
De regulă, după folosirea unui produs organic, pielea rămâne mai hidratată (datorită nutrienților din compoziția acestuia) și, în plus, parfumul unui produs organic va fi întotdeauna mai subtil decât cel al unui produs convențional.

În concluzie, dacă te documentezi temeinic și ești atentă la lista de ingrediente de pe etichetă, nu ai cum să greșești.

Noi îți dorim spor la cumpărături și nu uita că, în cazul în care dorești informații suplimentare, echipa noastră îți stă la dispoziție cu toate sfaturile și recomandările de care ai nevoie pentru a putea lua cea mai bună decizie.

Politica de confidentialitate