fbpx

Hemoroizi externi: cauze, simptome, tratament si preventie

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Nu o singura data ati auzit de hemoroizi! Sunt vene inflamate care provoaca noduli in zona anusului si pot fi destul de dureroase. Pot fi interni sau externi si, posibil, sa apara ambele tipuri in acelasi timp. Diferenta este ca tipul de hemoroizi externi apar sub pielea din jurul anusului, iar cei interni apar in interiorul anusului si rectului. Partea cea mai neplacuta este ca acestia cauzeaza senzatii de disconfort, mancarimi, durere si chiar sangerare anala. Insa fie vorba de hemoroizi interni, fie de hemoroizi externi, acestia dispar adesea de la sine, dar uneori necesita interventie medicala in cazul lor.

Cand vine vorba de hemoroizi externi, este bine de stiut ca apar mai ales pe parcursul inaintarii in varsta, dar afecteaza pacientii de toate varstele, genurile sau rasele. Pot sa apara chiar si la adolescenti. Iar obezitatea, lipsa de activitate fizica, sarcina, dieta saraca in fibre, dar si problemele de constipatia si diaree pot favoriza aparitia lor.

Iar cand spunem hemoroizi externi sau interni, spunem in acelasi timp si disconfort extrem. Cele mai dese simptome sunt iritatiile, mancarimile, dar si aparitia de dureri si sangerari rectale.

Despre hemoroizi – informatii importante

Important de stiut este ca hemoroizii si fisurile anale se manifesta asemanator. Insa diferenta este hemoroizii reprezinta vene umflate, pe cand fisurile anale sunt rupturi ale mucoasei anusului. Totodata, trebuie stiut ca unii pacienti cu hemoroizi externi nu experimenteaza toate simptomele. In unele cazuri, pacientul va observa urme de sange dupa ce va merge la toaleta. Atunci cand se manifesta sangerari mai abundente, se recomanda consultarea unui specialist.

Apar hemoroizi externi trombozati (atunci cand capata o nuanta violet) in momentul in care se formeaza un cheag, fluxul de sange fiind intrerupt.

Se mai stie ca acesti hemoroizi externi se pot resorbi, devenind in timp niste excrescente ce pot fi indepartate chirurgical.

Iar persoanelor care se confrunta cu hemoroizi externi, au acum un nou aliat: este vorba de Diolex comprimate de la Naturalis. Prin continutul sau de diosmina si hesperidina – compusi naturali extrasi din coaja citricelor, care actioneaza sinergic, avand efecte venotonice si venoprotectoare, creste tonusul vascular si imbunatateste circulatia venoasa deficitara, ameliorand disconfortul cauzat de varice, dar si de hemoroizi.

Hemoroizi externi – cauze si factori de risc

Apar hemoroizi externi atunci cand se formeaza umflaturi sensibile sub pielea din jurul anusului. Acestea sunt vase de sange dilatate. Se poate forma un nodul dur ce ar provoca dureri suparatoare in unele cazuri. Iar cauzele care fac sa apara hemoroizi externi se pot lega de mai multi factori:

  • cea mai frecventa cauza este fortarea repetata in timpul miscarii intestinale: se poate produce in urma unor episoade severe de constipatie sau diaree. Incordarea ar duce la acumularea de sange in zona.
  • statul mult pe toaleta: acest fapt poate pune, de asemenea, presiune asupra tesuturilor din jurul rectului si anusului.
  • inaintarea in varsta: pe masura ce anii trec, tesuturile din jurul anusului si rectului tind sa devina tot mai slabite.
  • sarcina: femeile insarcinate pot prezenta, de asemenea, un risc crescut de hemoroizi externi din cauza presiunii crescute a abdomenului asupra acestor vene.
  • obezitatea: excesul de greutate este asociat cu aparitia de hemoroizi.
  • ridicare de greutati: este posibil sa apara un risc mai mare de hemoroizi externi, dar si interni la persoanele care ridica sau cara frecvent obiecte grele.
  • alimentatie saraca in fibre: persoanele care au o dieta saraca in fibre risca sa sufere de constipatie, ce ar putea provoca hemoroizi.

Simptome frecvente in caz de hemoroizi externi

O serie de simptome pot afecta o persoana cu hemoroizi externi. Insa simptomele vor varia ca severitate. Unele dintre simptomele se pot manifesta prin:

  • umflaturi sensibile, de culoare albastra, ce apar zona pliurilor din zona de deschidere a anusului
  • mancarimi in jurul anusului sau a zonei rectale
  • dureri in jurul anusului, in special in decurs de 24 – 48 de ore de la debut, in pozitie sezut.
  • sangerari dupa folosirea toaletei

Insa aceste simptome pot aparea si din cauza altor afectiuni, asadar ar trebui mers la un examen medical. Iar hemoroizii externi pot disparea dupa cateva zile, avand in vedere ca organismul ar putea reabsoarbe treptat hemoroizii in timp.

    Diagnosticul de hemoroizi externi

    Medicul specialist va intreba pacientul despre istoricul medical si simptomele resimtite. De asemenea, cel mai probabil va urma un examen fizic. In caz de hemoroizi externi, ei vor putea fi vizibili la examinarea zonei anusului.

    Medicul specialist va introduce in rect un dispozitiv numit anoscop care le permite sa vada anomaliile. Daca pacientul manifesta si sangerari rectale, medicul va cere probabil si o sigmoidoscopie sau o colonoscopie pentru a exclude cancerul colorectal. Aceste metode vor detecta, de asemenea, orice hemoroizi interni.

    Tratament hemoroizi externi

    In cele mai multe cazuri, oamenii se trateaza de hemoroizi externi de acasa. De obicei, nu necesita tratament decat daca provoaca multa durere sau sunt foarte mari, potrivit expertilor.

    Daca apar durerile, medicul ar putea recomanda administrarea de medicamente de calmare a durerii fara prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofenul, acidul acetilsalicilic sau acetaminofenul.

    In caz de hemoroizi externi, tratamentele chirurgicale pot fi hemoroidectomia sau ablatia chirurgicala si capsarea hemoroizilor, insa toate aceste proceduri se vor stabili impreuna cu medicul specialist.

    Sfaturi pentru preventie

    Iata cateva sfaturi care ar putea ajuta prevenirea dezvoltarii de hemoroizi externi:

    • trebuie evitat petrecerea unui timp indelungat pe toaleta.
    • sunt recomandate masuri pentru a preveni constipatia: consumul de alimente bogate in fibre, consumul apa, administrarea de laxative cand este cazul.
    • de evitat ridicarea de greutati si incordarile.
    • de evitat sedentarismul si perioadele indelungate petrecute pe scaun, asadar dupa fiecare ora pe scaun, este recomandat un interval de 10 minute de mers.

    Sfatul unui specialist privind riscurile de hemoroizi este esential in cazul femeilor gravide, in cazul persoanelor cu un sistem imunitar compromis sau in cazul celor care iau tratament medicamentos pentru a reduce coagularea sangelui.

    Insa care este perspectiva pe termen lung pentru hemoroizi externi? Reamintim ca hemoroizii externi sunt o afectiune comuna, ce poate aparea la oricine si la orice varsta. Adesea dispar in cateva zile sau saptamani, deoarece organismul reabsoarbe cheagul ce apare la vasul de sange ce manifesta o proeminenta. In cazurile severe de hemoroizi externi, specialistii din domeniul sanatatii pot recomanda indepartarea chirurgicala a lor.

    Autor: Bettina Cristea

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: