fbpx

Tot ce trebuie sa stii despre keratina

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Keratina face parte din proteinele structurale fibroase cunoscute sub numele de scleroproteine si este materialul cheie de alcatuire a parului si a unghiilor. De asemenea, ea poate fi gasita si in organele interne si glande. Aceasta protejeaza celulele epiteliale de deteriorare, zgariere sau rupere, si este insolubila in apa si in solventii organici. 

Keratina poate fi obtinuta din produse de origine animala si este utilizata frecvent ca ingredient in produsele cosmetice pentru par. Deoarece face parte din structura naturala a parului se considera ca suplimentele si tratamentele bazate pe aceasta intaresc si refac parul.

In ultimii ani, s-a constatat ca tratamentele pe baza de keratina nu doar ca fortifica firul de par, ci il si indreapta foarte usor. Drept urmare, acesta a primit denumirea de tratament brazilian „blowout” sau tratament cu keratina braziliana. Mai mult, studiile arata ca acest tip de tratament poate imbunatati culoarea, stralucirea si starea de sanatate a parului.

Keratina: rol si beneficii

Asa cum spuneam, keratina este benefica pentru par, si de aceea apar tot mai multe tratamente care au ca baza acest ingredient. Fiind o componenta de baza a firului de par, nivelul de keratina din structura parului scade odata cu trecerea timpului. Astfel, au aparut produsele care sa compenseze acest lucru.

Una dintre cele mai bune alternative fiind sampoanele cu extract de keratina. Acestea ajuta la cresterea elasticitatii firului de par, oferindu-i, in acelasi timp, stralucire si rezistenta.

Specialistii mai recomanda si o alimentatie echilibrata, in timpul tratamentului cu keratina. Acestia ne sugereaza sa adaugam alimente ce contin proteine benefice pentru par si care sporesc productia de keratina, in fiecare zi.

Totodata, acest tip de produse hraneste in profunzime parul, reducand astfel ruperea firelor. Deoarece au efect hranitor, utilizarea produselor cu keratina ne poate scapa de problema varfurilor despicate. Drept urmare, parul va arata mult mai ingrijit, dand senzatia ca este pieptanat mereu si spalat zilnic.

Mai mult decat atat, aranjarea parului ar deveni mai usor de realizat daca am folosi doar produse pe baza de keratina. O masca sau un sampon cu extract de keratina ofera stralucire parului si il face mai moale, mai matasos, ii da volum si il aranjeaza mai usor. Extractul de keratina il hraneste din interior si ofera protectie in cazul in care folosesti instrumente de styling pe baza de caldura.

Alte beneficii ale keratinei

Adesea ni se intampla ca in procesul de stilizare a parului acesta sa se electrizeze. Fenomenul apare atat la persoanele cu parul cret, cat si la cele cu parul usor ondulat. Specialistii sunt de parere ca genetica, umiditatea din atmosfera sau folosirea produselor de par nepotrivite sunt cauzele aparitiei acestui fenomen atat de daunator parului.

In vederea rezolvarii acestei probleme, specialistii in styling nu recomanda spalarea zilnica a parului. Acest lucru nu face decat sa inlature uleiurile deja existente in firul de par si sa il usuce, devenind astfel mai predispus la electrizare.

De asemenea, utilizarea produselor de ingrijire a parului care au in continut ridicat de keratina va oferi o hidratare profunda a firului de par, acesta devenind astfel mai putin electrizant.

Mai mult, clatirea cu apa calaie a parului inchide cuticula si ajuta la reducerea tendintei de electrizare a acestuia. In plus, keratina ofera protectie UV parului, in sezonul cald. Folosita frecvent, keratina protejeaza parul de deteriorare si decolorare.

In ce structuri ale corpului exista keratina?

Dupa colagen, keratina este una dintre cele mai importante proteine ​​la animale. Ea reprezinta cea mai mare parte a componentei parului, a lanii, a unghiilor, a ghearelor si copitelor, a penelor, a coarnelor si a unei parti substantiale din stratul pielii.

Keratina este o proteina foarte importanta. Aceasta are caracteristici ce ii conferă o mare eficienta mecanica in ceea ce priveste tensiunea si compresia. Keratina este produsa de un tip special de celule numite „keratinocite”, care mor de obicei dupa ce le produc.

La om exista mai mult de 30 de gene care codifica aceste proteine ​​din care face parte si keratina si apartin unei familii care a evoluat prin mai multe runde de duplicare genetica.

Exista doua tipuri de cheratine foarte cunoscute: α și β, ce se disting printr-o structura de baza care este compusa din lanțuri polipeptidice. Acestea pot fi infasurate sub forma de helice alfa (α-cheratine) sau unite in paralel, precum foile pliate β (β-cheratine).

Cercetatorii Linus Pauling si Robert Corey sunt primii care au descris structura keratinei, in anul 1951. Analizand in acelasi timp si structura firelor de par a animalelor, acestia au reusit sa ofere informatii despre structura miozinei din tesutul muscular.

Ingrijirea parului cu ajutorul keratinei

Un tratament cu keratina pentru parul cret este ideal, atunci cand ne dorim un par cat mai frumos. Utilizat des, produsul pe baza de keratina va face parul mai puternic si nu se va mai rupe la fel de usor in timpul coafarii.

De asemenea, tratamentul bogat in keratina ajuta la “relaxarea” buclelor, facandu-l mai usor de aranjat, si mai rezistent la caldura produsa de aparatele de styling. Potrivit specialistilor, beneficiile keratinei pentru par sunt evidente, iar atunci cand alegem produsele de ingrijire, trebuie sa tinem cont de starea de sanatate si de nevoile parului.

Suplimente cu keratina

Ingredientul miraculous pentru par si unghii nu se gaseste doar in produsele de infrumusetare si ingrijire, ci si in suplimentele alimentare. Acestea au fost special concepute pentru a da rezultate rapide, fiind administrate pe cale orala, pentru a oferi rezistenta, vitalitate si volum parului slabit si deteriorate. Aceste suplimente se iau pe perioade mai lungi de timp, dar cu pauze de cateva luni intre administrarea lor.

Specialistii recomanda sa nu se depaseasca dozajul zilnic, pentru ca pot aparea afectiuni in organism, din cauza supradozajului, mai ales daca suplimentele contin si alte minerale.

Suplimentele pe baza de keratina sunt recomandate mai ales in perioadele in care se schimba anotimpurile, la sfarsit de iarna – inceput de primavara si la sfarsitul toamnei – inceputul iernii.

Sampon si balsam cu keratina

Fiind o proteina structurala, keratina care se regaseste in mod natural in par, piele si unghii se poate gasi si in produsele de ingrijire a parului. Oamenii de stiinta au descoperit ca ajuta la indreptarea podoabei capilare, drept urmare au reusit sa o include in tot felul de tratamente pentru par.

Cercetatorii sunt de parere ca orice femei ar trebui sa aiba in casa un sampon sau un balsam de par cu keratina, pe care sa le foloseasca cel putin o data pe saptamana. Acestia spun ca “tratamentul” cu cele doua produse sporesc hidratarea si reduc pierderea de apa trans-epidermala, actionand ca un agent de umectare constant. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca acele componente active ale keratinei au un mare potential pentru persoanele care isi doresc un par mai puternic, timp indelungat.

Naturalis Sampon cu Keratina

Un produs la indemana oricarei persoane care isi doreste un par de invidiat este Naturalis Sampon cu Keratina. Acesta are la baza o formula imbogatita cu extract din frunze de vita-de-vie, extract din conuri de hamei, extract de lavanda si keratina, care confera stralucire si volum parului lipsit de vigoare.

Naturalis Sampon cu Keratina este special creat pentru redarea volumului unui par sanatos, matasos si usor de aranjat. Acesta poate fi, de asemenea, un tratament eficient impotriva caderii parului, oferind rezultate spectaculoase, obtinute doar cu ajutorul ingredientelor naturale.

Keratina este raspunzatoare de structura interna si externa a firului de par, de elasticitatea si rezistenta sa. Vitaminele si uleiurile esentiale prezente in hamei stimuleaza deschiderea porilor mici ai scalpului si reduc caderea parului.

Extractul din frunze de vita-de-vie lupta cu caderea parului, ii reda stralucirea si volumul si are efect antimatreata. Lavanda stimuleaza cresterea parului si are un efect antimicrobian si antiinflamator.

Autor: Bettina Cristea

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: