Ulei de argan, de la beneficii la modalitati de utilizare

Arganul (Argania spinosa),cunoscut si ca aragan, este numele unui arbore endemic care creste in Maroc, in special, in sud-vestul tarii, intre Agadir, Essaouira si Taroudant.

Din arborele de argan, se extrage uleiul de argan, folosit adesea in industria dermato-cosmetica, fiind bogat in vitamina E si antioxidanti. Fructele sale si uleiul produs din semintele acestora, sunt utilizate pe scara larga si in bucataria traditionala din regiunea mai sus mentionata.

In 1996, Zoubida Charrouf, profesor la Facultatea de Chimie a Universitatii Mohammed V din Rabat, a evaluat beneficiile arganului pentru sanatate, in special pentru piele, par si unghii. Profesorul a fost primul specialist care a supus fructul de argan la mai multe evaluari stiintifice care sa-i determine proprietatile pentru sanatate.

Uleiul de argan folosit in industria alimentara are un gust asemanator cu uleiul de susan si este ideal pentru organele interne, iar cel folosit natural, in industria dermato-cosmetica, ofera beneficii remarcabile pentru cel mai mare organ al corpului, pielea.

Despre argan – informatii generale

Renumitul ulei de argan este un ulei vegetal obtinut din semintele de argan si mai este cunoscut si sub denumirea de Maroccan Oil, deoarece in Maroc se gaseste singura padure de arbori de argan din lume.

De-a lungul timpului, s-a demonstrat ca uleiul de argan are proprietati, precum:

  • regenerarea celulara a parului despicat, a pielii si a unghiilor, datorita continutului de omega-3, 6 si 9;
  • hidratarea parului si a pielii, oferindu-le si elasticitate, si hranire;
  • netezirea firului de par, facandu-l mai usor de pieptanat si aranjat;
  • prevenirea efectelor nocive ale soarelui, vantului, a apei sarate de mare, atat pentru piele, cat si pentru par.

De asemenea, se mai spune despre acest ulei miraculous ca functioneaza ca un autobronzant 100% natural. Fiind bogat in betacaroten, uleiul de argan ajuta la obtinerea unui bronz uniform si de lunga durata, chiar si fara expunerea repetata la soare. Folosit dupa plaja, acesta hidrateaza pielea si amelioreaza disconfortul creat de eventualele arsuri solare.

Click pe imagine pentru a afla mai multe despre produs!

Ulei de argan – modalitati de utilizare si beneficii

De secole, femeile din Maroc folosesc cu precadere uleiul de argan, pentru ca acesta contine un procent ridicat de acizi grasi esentiali si fenoli. De exemplu, acesta s-a dovedit a fi mult mai rezistent la oxidare fata de uleiul de masline. Pe langa acestea, este bogat in vitamina A, vitamina E, betacaroten, acizi grasi omega-3, 6 si 9, ce au rol antioxidant, aducand astfel multiple beneficii organismului.

Datorita proprietatilor sale, uleiul de argan este o resursa rara (cultivandu-se doar in Maroc) si valoroasa, deoarece trateaza numeroasele probleme de natura cosmetica si medicala.

Daca este folosit in alimentatie, acest ulei poate preveni cancerul pentru ca stimuleaza refacerea celulelor sanatoase si inhiba celulele canceroase. Acesta este folosit si pentru sanatatea inimii, deoarece restabileste nivelul colesterolului, prevenind astfel infarctul miocardic, accidentul vascular si alte boli cardiace.

Tot datorita cantitatii mari de antioxidanti, uleiul scade nivelul glicemic din sange si protejeaza corpul de efectul nociv al radicalilor liberi. Consumul de ulei de argan stimuleaza secretia sucurilor gastrice, contribuind astfel la o digestie corecta si, datorita lui, ficatul poate fi detoxifiat si ajutat sa functioneze corect. Totodata, reduce apetitul si senzatia de foame, daca este consumat regulat – cate doua lingurite in fiecare dimineata, pe stomacul gol.

Dincolo de toate beneficiile enumerate mai sus, fiind un produs versatil, uleiul de argan se recomanda si pentru masaj, deoarece se potriveste tuturor tipurilor de piele, dar este recomandat, in special, pentru pielea imbatranita si/sau uscata. Acesta atenueaza urmele vizibile lasate de acnee, varicela, crapaturi sau arsuri.

Arganul in cosmetica

Asa cum spuneam anterior, uleiul de argan este folosit cu succes in intretinerea si infrumusetarea pielii, parului si unghiilor. Este benefic in tratarea pielii uscate, a inflamatiilor, eczemelor, acneei si ridurilor, iar pentru ca este absorbit foarte usor si regleaza pH-ul pielii, o protejeaza in acelasi timp si de soare. In continuare, sunt cateva dintre beneficiile pe care arganul le aduce pielii, parului si unghiilor.

Ingrijirea tenului si pielii cu ulei de argan

Pentru pielea uscata, uleiul de argan o hraneste, hidratează si protejeaza de infectii si iritatii. Totodata, pentru pielea in varsta, uleiul stimuleaza refacerea celulelor pielii si creste elasticitatea, in timp ce uniformizeaza ridurile si liniile de expresie. In plus, fiind bogat in antioxidanti, protejeaza celulele impotriva luminii UV.

In cazul tenului gras, predispus la acnee, daca este folosit regulat, uleiul regleaza productia de sebum si mentine uleiurile naturale ale pielii la un nivel normal. De asemenea, protejeaza pielea impotriva alergenilor care pot provoca mancarimi si ofera uniformizare cicatricilor provocate de acestea sau de acnee. Uleiul de argan ajuta la atenuarea simptomelor inflamatorii asociate cu psoriazisul, fiind ideal inclusiv pentru disparitia eczemelor.

Ingrijirea parului cu ulei de argan

Uleiul de argan mai are proprietatea de a repara parul deteriorat de factorii externi. Hidrateaza instantaneu parul si previne aparitia varfurilor despicate. In acelasi timp, ii reda stralucirea si ajuta la cresterea lui, dar si la prevenirea si tratarea scalpului uscat si a mancarimilor. Sunt necesare doar cateva picaturi pentru a pastra radacinile parului hidratate, protejate si bine hranite.

Ingrijirea mainilor si unghiilor cu ulei de argan

Uleiul pastreaza unghiile puternice, sanatoase si restabileste stralucirea naturala a acestora. Este ideal pentru unghiile fragile, deteriorate, intrucat le intareste si le hraneste cuticulele.

Uleiul de argan, remediu pentru vergeturi

Fiind aplicat cu regularitate pe piele, pe zonele cu probleme, uleiul de argan ajuta si la prevenirea aparitiei vergeturilor. Pentru un plus de beneficii, se recomanda amestecul sau cu uleiuri esentiale.

Tratarea celulitei cu ulei de argan

Aspectul de coaja de portocala al pielii de pe fese si picioare, poate fi inlaturat urmand zilnic o dieta sanatoasa si cu sport, insa nu trebuie evitat si masajul corporal cu ulei de argan. Fiind bogat în tocoferoli ce au efect drenant asupra pielii, stimuleaza circulatia sanguina, ajutand la eliminarea celulitei. Miscarile circulare stimuleaza arderea grasimilor si refac celulele. 

Uleiul de argan se poate depozita la fel ca orice alt ulei, ferit de umezeala, caldura si lumina, fiind utilizabil circa 18 luni.

Despre crema antirid cu ulei de trandafiri si ulei de argan

Indiferent de anotimp sau ocazie, dupa varsta de 40 de ani, tenul are nevoie de o ingrijire speciala, atenta, cu ingrediente de calitate, care sa-i mentina prospetimea si frumusetea cat mai mult timp. Utilizarea zilnica a unei creme antirid cu ulei de trandafiri si ulei de argan este obligatorie dupa aceasta varsta.

Datorita ingredientelor active din compozitie, crema antirid cu ulei natural de trandafiri si ulei de argan regenereaza pielea, o hraneste in profunzime si neutralizeaza radicalii liberi, impiedicand imbatranirea prematura.

Totodata, aceasta crema antirid creste densitatea si elasticitatea dermului, hidrateaza si elimina liniile fine si ridurile vizibile. Naturalis Crema antirid cu ulei de trandafiri si ulei de argan are la baza o formula delicata, fara parabeni, petroleum, coloranti si parfum.