fbpx

Uleiul de eucalipt – recomandari pentru uz intern si extern

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Unul dintre cele mai cunoscute si frecvent folosite uleiuri esentiale in tratarea diverselor afectiuni, uleiul de eucalipt are, inca din antichitate, o multitudine de beneficii dovedite pentru sanatatea noastra.

Eucaliptul este un arbore inalt, vesnic verde, cu lemn de esenta tare, cu scoarta de culoare gri. Frunzele aromate si ramurile acestuia contin substante care s-au dovedit folositoare in tinerea sub control a glicemiei.

In acest renumit ulei de eucalipt extras din frunze se gasesc substante care combat fungii si bacteriile daunatoare din organism, el avand si indicatii in ameliorarea durerilor si a inflamatiilor, precum si in calmarea crizelor de astm.

Pentru mai multe detalii legate de utilizari si recomandari pentru apreciatul uleiul, citeste urmatoarele randuri si afla cum te poti bucura si tu de acest ulei binefacator.

Uleiul de eucalipt: utilizari si beneficii pentru sanatate

Eucaliptul a fost folosit de catre aborigenii din Australia ca remediu eficient in tratarea racelilor, a durerilor in gat si a dificultatilor de respiratie. Avand calitati antiseptice extraordinare, uleiul de eucalipt are o traditie indelungata, fiind utilizat in tratarea infectiilor si a durerilor, dar si ca purificator al mediului. Este cunoscut si pentru calitatile sale de dezinfectant, in secolul al XIX-lea fiind folosit la sterilizarea cateterelor urinare din spitalele britanice.

In alta ordine de idei, din peste 600 de specii existente de eucalipt, doar 20 sunt recoltate pentru uleiul de eucalipt, fiind si unul dintre cele mai cunoscute si utilizate uleiuri in aromaterapie. Acesta are si numeroase beneficii pentru aparatul respirator, compusii chimici din compozitia sa avand un efect calmant, ajutand si la eliminarea oboselii mintale si fizice.

Datorita proprietatilor sale antimicrobiene si antibacteriene, uleiul de eucalipt este utilizat in mod regulat in sapunuri, deodorante si multe alte produse cosmetice si de igiena personala.

Pe langa actiunea sa benefica asupra circulatiei sangelui si imbunatatirea activitatii cardiace, uleiul de eucalipt este foarte bun pentru a spori concentrarea si vigilenta, asadar este un bun stimulator si pentru activitatea intelectuala intensa.

    Uleiul de eucalipt pentru uz intern [ce afectiuni trateaza]

    Uleiul de eucalipt trateaza numeroase afectiuni si este un bun remediu si calmant pentru afectiuni ale cavitatii bucale si pentru durerile in gat si iritatii ale faringelui, folosindu-se mereu diluat in apa (cateva picaturi de ulei de eucalipt intr-un pahar cu apa) pentru a face gargara. In combinatie cu uleiul de bergamota, uleiul de eucalipt ajuta la ameliorarea herpesului.

    Pentru alte utilizari interne, precum mentinerea nivelului normal de glucoza din sange si un metabolism normal glucoza-insulina, se vor dizolva 3-4 picaturi de ulei de eucalipt intr-o lingurita de miere si se va administra de 2 ori pe zi.

    Pe de alta parte, uleiul ajuta mult in tratarea infectiilor sinusurilor, in gripe, bronsite, raceli si alte boli respiratorii. Pentru decongestionarea nasului, curatarea tractului respirator de mucus si calmarea inflamatiei se aplica cateva picaturi de ulei de eucalipt pe un prosop sau batista si se inhaleaza din cand in cand.

    Datorita valentelor sale analgezice, ajuta la reducerea durerilor de cap, a blocajelor mintale, ajutand si la tratarea infectiilor la urechi si durerilor asociate acestora. De obicei, in acest sens se foloseste terapia cu vaporizatoare, ce elibereaza modeculele de ulei in mediul ambiant, pe care apoi le inhalam.

    • Naturalis CarcelRelax Crema x 100 ml
    • Disponibil la

    Uleiul de eucalipt pentru uz extern [ce afectiuni trateaza]

    Uleiul de eucalipt prezinta niste proprietati germicide care il fac foarte util in tratarea vanatailor si a altor probleme ale pielii. Se foloseste, asadar, pentru tratarea afectiunilor dermatologice, precum eruptii cutanate, arsuri, rani, zgarieturi, taieturi, fiind printre putinele uleiuri care se pot aplica direct pe piele.

    De asemenea, este foarte eficient in calmarea muscaturilor si ciupiturilor de insecte, actionand si ca un bun repelent impotriva acestora.

    Uleiul de eucalipt ajuta si la calmarea durerilor musculare si sustine buna functionare a acestora si a articulatiilor, datorita principiilor sale antioxidante si antiinflamatoare. Acesta este folosit si in calmarea durerilor cauzate de reumatism si ameliorarea disconfortului si durerii aparute in urma interventiilor medicale.

    • Naturalis Diolex Gel, 100 ml
    • Disponibil la

    Contraindicatii

    Cu toate ca are numeroase utilizari minune, uleiul de eucalipt are si niste contraindicații, motiv pentru care trebuie sa tratam cu mare atentie anumite aspecte ce tin de utilizarea si administrarea lui.

    Cand este administrat in cantitati in exces, uleiul poate avea efecte adverse precum dureri de cap, varsaturi, convulsii si ameteli. Pentru evitarea reactiilor alergice, nu trebuie aplicat niciodata direct pe piele, intrucat este posibil sa cauzeze iritatii ale pielii precum: senzatie de arsura, urticarie, roseata, basici sau durere. De aceea, este bine sa testati inainte uleiul diluat corect pe o portiune mica de piele.

    Exista cateva categorii de persoane carora nu le este recomandat uleiul: copiilor sub 3 ani, femeilor insarcinate precum si celor care alapteaza, persoanelor sub ingrijiri medicale sau care urmeaza sa sufere o interventie chirurgicala in urmatoarele 14 zile, persoane cu diabet. In oricare dintre categoriile de mai sus se recomanda consultarea medicului.

    In uzul intern, este nevoie de indicatiile medicului, intrucat exista posibilitatea intoxicatiei cu eucalipt, care are efecte neplacute, precum arsuri stomacale, varsaturi, diaree, slabiciune musculara, senzatie de sufocare.

    Nu se recomanda ca uleiul de eucalipt sa se combine cu medicamente homeopatice. Produsele pe baza de ulei de eucalipt pot interactiona cu diverse alte medicamente precum medicamente metabolizate la nivelul ficatului sau cele antidiabetice. Intrucat uleiul are ca efect scaderea glicemiei, administrat impreuna cu medicamentele pentru diabet vor duce la scaderea glicemiei sub nivelul normal.

    Cata vreme uleiul de eucalipt va fi folosit cu prudenta si cu precautie, acesta nu va intarzia sa isi dovedeasca numeroasele beneficii in tratarea multor afectiuni cu care ne-am putea confrunta.

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: