fbpx

Astenia de primavara la femei: cauze si sfaturi practice

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Asteniile sezoniere marcheaza fiecare trecere de la sezonul rece la sezonul cald si invers, afectand an de an un segment important din populatie. De altfel, astenia de primavara si cea de toamna constituie cele mai frecvente forme de astenie, fiind asociate cu schimbarile naturale care au loc in aceste perioade.

Pentru ca suntem in ultima luna de iarna iar schimbarile specifice trecerii de la sezonul rece la sezonul cald urmeaza sa inceapa in cateva saptamani, am ales sa vorbim in acest articol despre astenia de primavara, care afecteaza in special femeile.

Vei afla in cele ce urmeaza ce este astenia de primavara, cum si de ce apare, care sunt manifestarile specifice si, nu in ultimul rand, cum poti scapa de ea.

Ce este astenia de primavara

Astenia de primavara este adesea confundata cu o gripa rebela care apare la finalul sezonului rece sau cu o depresie usoara. Desi ca manifestari seamana atat cu gripa cat si cu depresia, astenia de primavara nu are nimic in comun cu aceste boli si nici nu genereaza atatea motive de ingrijorare.

Astenia de primavara poate fi definita ca o stare temporara de oboseala fizica si psihica ce se instaleaza  perioada tranzitiei de la sezonul rece la sezonul cald. Totodata, astenia de primavara poate fi privita ca un fel de resetare a organismului, care trece de la regimul de functionare pe timp de iarna la un regim diferit, specific perioadei de primavara/vara.   

Evident ca primavara este anotimpul predilect, insa o astfel de forma de astenie poate aparea si mai devreme in conditiile unei ierni blande, mai ales ca schimbarile climatice din ultimii ani aduc temperaturi de primavara chiar si la inceput de februarie.

Cu toate ca astenia de primavara poate afecta pe oricine, indiferent de varsta, apare mai frecvent in cazul femeilor, fiind favorizata in special de fluctuatiile hormonale din perioada ciclului menstrual dar si de stres sau sensibilitatea crescuta la factorii de mediu.

De ce apare astenia de primavara

Organismul uman are nevoie de o scurta perioada pentru a se adapta schimbarilor la care este expus, iar acest lucru se intampla si la momentul trecerii de la sezonul rece la cel cald.

Zilele devin mai lungi, creste intensitatea luminii naturale, vremea se incalzeste, se modifica nivelul de umiditate din aer iar in atmosfera incep sa circule particule de polen si alti alergeni. De asemenea, se modifica adesea si programul zilnic iar pentru organismul obisnuit pana atunci cu conditiile de iarna aceste schimbari nu sunt tocmai de bun augur. Putem vorbi astfel de un mic soc ce da peste cap anumite functii si astfel apare astenia de primavara, care persista pana cand organismul se adapteaza noilor conditii.

Schimbarile de care am amintit sunt factori determinanti iar astenia de primavara se explica in buna masura prin modificarile hormonale pe care acesti factori le declanseaza.

Mai exact, schimbarile specifice trecerii de la un sezon la altul influenteaza sinteza melatoninei,  care este supranumita hormonul somnului, si a serotoninei, care este un neurotransmitator ce influenteaza starea de spirit. Apar astfel dereglari ale ciclului circadian si modificari in plan psihic, ce alcatuiesc tabloul simptomatic despre care vom discuta imediat.

Fluctuatiile hormonale specifice ciclului menstrual, sedentarismul, deficientele nutritionale, stresul si alergiile sezoniere sunt alti factori care favorizeaza astenia de primavara si influenteaza intensitatea simptomelor.

Cum se manifesta astenia de primavara

Astenia de primavara apare in perioada tranzitiei de la sezonul rece la sezonul cald, avand cea mai ridicata incidenta in lunile martie si aprilie. Simptomele se resimt atat in plan fizic cat si psihic, diferind de la un caz la altul ca manifestare si intensitate. Astfel, in timp ce unele persoane pot simti astenia de primavara ca pe o usoara indispozitie sau oboseala, pentru altele poate fi efectiv epuizanta si cu un puternic impact psihic.

Asadar, din punct de vedere simptomatic, astenia de primavara include doua componente, respectiv astenia fizica si astenia psihica, pe care le vom prezenta in cele ce urmeaza.

Simptome de astenie fizica

In plan fizic, astenia de primavara se manifesta mai ales prin oboseala, care persista si dupa somn si se accentueaza pe parcursul zilei. In unele cazuri se poate ajunge si la senzatia de epuizare fizica in lipsa oricarui efort. Slabiciunea musculara este un alt simptom obisnuit pentru astenia de primavara iar impreuna cu oboseala duce la reducere considerabila a capacitatii fizice.

Astenia de primavara cauzeaza adesea si dureri de cap ce pot fi insotite de ameteli si chiar de senzatia de lesin, pe fondul epuizarii fizice. Persoanele care trec printr-un astfel de episod pot avea palpitatii si/sau transpiratie excesiva iar incercarea de a se odihni poate fi zadarnicita de insomnie sau un somn agitat.

Simptome de astenie psihica

Cel mai adesea, astenia de primavara scade capacitatea de concentrare si de invatare, generand si o lipsa de motivatie pentru orice activitati atat intelectuale cat si fizice.

Irascibilitatea este un alt simptom frecvent, pe fondul unei stari persistente de nervozitate sau agitatie. De asemenea, persoanele cu astenie de primavara pot manifesta schimbari bruste ale dispozitiei, o stare prelungita de melancolie sau tristete care in cazurile mai severe poate impinge spre depresie.

Scaderea libidoului si uneori a stimei de sine sunt alte simptome posibile in cazul celor care se confrunta cu astenia de primavara.

Cum sa previi si sa combati astenia de primavara

Astenia de primavara nu este o boala, prin urmare nu exista un tratament impotriva sa, dat fiind faptul ca problema se rezolva de la sine pe masura ce organismul se adapteaza noilor schimbari. Totusi, starea generala de indispozitie si oboseala ce o caracterizeaza nu este deloc placuta, asa ca exista toate motivele sa-ti doresti sa eviti astenia de primavara sau cel putin sa scapi cat mai usor de ea. In acest scop iti oferim cateva sfaturi eficiente atat  pentru prevenirea, cat si pentru combaterea asteniei.

Adopta o dieta bogata in vitamine si minerale

Primavara este sezonul verdeturilor, asa ca trebuie sa profiti la maxim de aceasta oportunitate si sa consumi zilnic salate, ceapa verde, loboda, urzici, spanac, ridichi praz, alaturi de alte legume si fructe proaspete. Acestea contin cantitati mari de vitamine si minerale care sustin functiile organismului si il ajuta sa se adapteze mai usor schimbarilor de care am amintit.

De asemenea, cerealele integrale furnizeaza in mod constant energie iar ouale, pestele gras, nucile si semintele stimuleaza secretia de serotonina, care induce starea de buna dispozitie.

Fa multa miscare

Miscarea imbunatateste circulatia si metabolismul, stimuland totodata secretia de endorfine care sunt supranumite „hormonul fericirii”. Totodata, activitatile fizice solicita muschii si sunt un remediu perfect impotriva slabiciunii musculare asociate cu astenia.

Odihneste-te suficient

Oboseala poate fi prevenita si combatura prin odihna, de preferat respectand un program cu ore fixe pentru mers la culcare si pentru trezire. Intervalul dintre ora de culcare si cea de trezire trebuie sa fie de cel putin 7 ore, iar cu ajutorul unui astfel de program de odihna iti va fi mai usor sa te adaptezi trecerii de la ora de iarna la cea de vara.

Expune-te la soare

In perioada iernii organismul are parte de o cantitate mai redusa de vitamina D, intrucat aceasta se sintetizeaza la nivelul pielii sub actiunea razelor solare. Aceasta vitamina contribuie la absorbtia calciului in oase, intareste imunitatea, previne slabiciunea musculara si confera organismului vitalitate. De aceea este important ca in timpul sezonului rece sa iesi zilnic din casa si sa faci plimbari mai lungi in aer liber. Evident ca odata cu sosirea primaverii, cand soarele este mai generos, trebuie sa profiti de el stand cat mai mult afara pentru a reface rezervele de vitamina D si a reduce astfel riscul asteniei de primavara.

Hidrateaza-te zilnic

Deshidratarea favorizeaza aparitia asteniei de primavara si totodata poate amplifica simptomele acesteia, de aceea este important sa bei zilnic cel putin doi litri de apa sau alte lichide. In aceasta perioada sunt recomandate si ceaiurile, care hidrateaza si totodata confera organismului vitamine, minerale antioxidanti si alte substante benefice care fac mai usoara trecerea de la un sezon la altul.

sursa foto: shutterstock

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: