fbpx

Biotina si beneficiile sale pentru sanatate

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Biotina se numara printre nutrientii esentiali de care organismul uman are nevoie pentru a functiona, facand parte din complexul de vitamine B. Asadar vorbim de o vitamina, biotina fiind o denumire alternativa a vitaminei B7. Aceasta denumire este insa mai sugestiva in privinta rolurilor pe care le joaca biotina in organism, termenul fiind inspirat de cuvantul grecesc „biotos” care inseamna „datator de viata”.

Asadar, putem intui ca biotina are o importanta vitala in organism iar despre acest lucru vom vorbi si noi pe parcursul randurilor de mai jos.

Ce este biotina?

Dupa cum tocmai am precizat, biotina este o vitamina din complexul B, ceea ce o defineste ca o substanta organica solubila in apa, care nu ramane stocata in organism. Mai exact, daca organismul dispune de mai multa biotina decat are nevoie, excesul este eliminat prin urina, fiind nevoie permanent de o reimprospatare a stocului. Spre deosebire de majoritatea vitaminelor care nu pot fi sintetizate de organism, biotina poate fi produsa cu ajutorul bacteriilor benefice care alcatuiesc flora intestinala, insa cantitatea este insuficienta in raport cu nevoile corpului.

Prin urmare este nevoie de un aport de biotina din sursa externa, mai exact din alimentatie. Carnea – in special ficatul si rinichii – ouale, lactatele, ciupercile, leguminoasele, unele crucifere, nucile si semintele sunt principalele surse de biotina, care se gaseste in cantitati mai mari in produsele de origine animala.

In organism, biotina are o serie de roluri importante, contribuind la sinteza  carbohidratilor, grasimilor si proteinelor si la transformarea acestora in energie. De asemenea, biotina estre responsabila si de buna functionare a celulelor si de metabolizarea aminoacizilor din proteine.

Biotina si beneficiile ei pentru sanatate

Biotina este folosita frecvent  ca ingredient in industria cosmetica, datorita beneficiilor pe care le are asupra parului si a pielii. Din acest motiv este denumita si vitamina H, cu referire la initialele cuvintelor germane „haar und haut”, care inseamna par si piele.

Beneficiile sale nu se rezuma doar la atat, iar de acest lucru te vei convinge in cele ce urmeaza.

Imbunatatirea functiilor neuronale

Biotina contribuie la sinteza mielinei – acea teaca ce protejeaza neuronii si totodata faciliteaza transmiterea impulsurilor nervoase intre acestia. In acelasi timp, este implicata si in sinteza neurotransmitatorilor, care sunt substante chimice implicate in transmiterea acestor impulsuri.

Astfel, biotina previne aparitia unor afectiuni neurodegenerative si totodata imbunatateste capacitatile cognitive. In acelasi timp, biotina contribuie si la prevenirea unor tulburari psihice precum anxietatea si depresia, prin reglarea nivelului de neurotransmitatori care controleaza starile de spirit.

Regenerarea tesuturilor

Biotina joaca un rol important si in procesul de recuperare in urma unor leziuni aparute la nivelul tesuturilor musculare si articulatiilor ca urmare a suprasolicitarii sau a unor traumatisme. Adeseori, in astfel de situatii, la nivelul muschilor sau articulatiilor lezate apar inflamatii dureroase, iar biotina contribuie totodata si la reducerea procesului inflamator.

Asadar, aportul optim de biotina atenueaza simptomele neplacute in cazul leziunilor articulare sau musculare si in acelasi timp grabeste procesul de vindecare prin contributia pe care o are la reconstructia tesuturilor.

Dezvoltarea normala a fatului

Este foarte important ca si femeile insarcinate sa beneficieze de un aport optim de biotina in perioada sarcinii, pentru ca aceasta vitamina este vitala pentru dezvoltarea fatului. Mai precis este implicata in formarea si dezvoltarea sistemului nervos si previne aparitia unor malformatii congenitale, adica a unor defecte prezente inca de la nastere.

In acelasi timp, in cazul mamelor este necesara asigurarea unui aport sporit de biotina si dupa nastere, in perioada de alaptare, pentru a transmite copilului aceasta vitamina prin laptele matern.

Mentinerea nivelului de energie

Una dintre functiile de baza pe care le indeplineste biotina in organism consta in sinteza carbohidratilor. Acestia sunt macronutrienti ce reprezinta principala sursa de energie a organismului dupa ce sunt descompusi in glucoza, care este apoi absorbita la nivelul fiecarei celule din organism pentru a fi transformata in energie.

Fara o cantitate suficienta de biotina procesul de transformare a carbohidratilor in glucoza ar fi foarte anevoios, daca nu chiar imposibil, iar organismul ar fi lipsit de sursa de energie. Pe de alta parte, un aport optim de biotina stimuleaza metabolismul si furnizeaza o cantitate mai mare de energie, ceea ce poate fi benefic din multe puncte de vedere.

Prevenirea deteriorarii parului

Biotina stimuleaza productia de cheratina, in conditiile in care aceasta este o proteina de baza din structura firului de par. Cheratina confera parului elasticitate si rezistenta, stimulandu-i totodata cresterea si conferindu-i un aspect mai stralucitor. Cu alte cuvinte, este responsabila de sanatatea parului iar toate acestea nu ar fi posibile fara o cantitate suficienta de biotina care sa faciliteze sinteza acestei proteine.

Mentinerea sanatatii pielii

Asa cum spuneam, biotina are o serie de beneficii si in ceea ce priveste sanatatea pielii, iar din acest motiv poate fi gasita in compozitia multor produse de intretinere. In primul rand, mentine pielea hidratata prevenind uscarea acesteia si aparitia de crapaturi. De asemenea, biotina stimuleaza productia de colagen si elastina, doua proteine responsabile pentru elasticitatea si fermitatea pielii. In acest mod, previne aparitia ridurilor si a unor leziuni datorate rezistentei scazute a tesutului cutanat.

Biotina are si efect antiinflamator datorita caruia diminueaza efectele iritatiilor eczemelor, reactiilor alergice si altor probleme ce pot aparea la nivelul pielii.

Reducerea nivelului de colesterol rau

Exista dovezi care confirma faptul ca biotina este implicata si in controlul nivelului de colesterol, iar prin aceasta functie isi aduce o contributie si la mentinerea sanatatii cardiovasculare. Aceasta vitamina ajuta organismul sa metabolizeze mai eficient colesterolul LDL numit si colesterol rau, pentru ca se depune in interiorul vaselor de sange si le ingusteaza, ceea ce duce la aparitia hipertensiunii arteriale. Totodata, biotina contribuie la cresterea nivelului de colesterol HDL, care este considerat bun, intrucat curata sangele de colesterolul LDL.

Astfel, prin mentinerea unui nivel scazut ce colesterol LDL si cresterea nivelului de colesterol HDL se previne aparitia hipertensiunii arteriale si a bolilor cardiovasculare pe care le poate genera si totodata se reduce riscul de infarct si accident vascular cerebral – evenimente cardiace care au la baza tot nivelul crescut de colesterol rau.

Mai trebuie adaugat ca deficitul de biotina este extrem de rar intrucat aceasta vitamina se gaseste in multe alimente iar organismul are nevoie de ea in cantitati mici si chiar isi poate produce singur o mica parte. In astfel de cazuri se recomanda administrarea de suplimente cu biotina, in paralel cu o alimentatie din care sa nu lipseasca alimentele de origine animala, ciupercile cruciferele, leguminoasele, nucile si semintele.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: