fbpx

Bursita – cauze, simptome, diagnostic si tratament

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Articulatiile din organismul uman sunt protejate de niste mici saculeti umpluti cu lichid, care actioneaza un tampon intre componentele articulare impiedicand frictiunea acestora, care ar duce la uzura prematura. Acesti saculeti se numesc burse iar in anumite conditii ajung sa se inflameze, dand nastere unei afectiuni numite bursita.

Asadar, bursita este o afectiune care apare la nivelul articulatiilor ca urmare a inflamarii burselor, sub influenta unor anumiti factori despre care vom vorbi mai pe larg in cuprinsul acestui articol.

In corpul uman exista peste 150 de burse la nivelul articulatiilor, iar bursita poate aparea la nivelul fiecareia dintre ele. Totusi, cele mai frecvente afectiuni din aceasta categorie sunt bursita de cot,  bursita de umar si bursita de genunchi, acestea fiind articulatiile cele mai intens utilizate si cele mai susceptibile pentru aparitia unor astfel de infamatii.

In randurile de mai jos poti afla mai multe informatii despre cauzele bursitei, simptomele specifice, metodele de diagnostic si tratamentul adecvat.

Din ce cauze apare bursita?

Asa dupa cum am spus in introducerea de mai sus, bursita apare ca urmare a inflamarii saculetilor cu lichid care protejeaza articulatiile impotriva frictiunii si uzurii, care poarta denumirea de burse. Asadar, cauzele bursitei sunt cele care determina aparitia acestor inflamatii si pe care le vom prezenta in continuare.

    Suprasolicitarea articulatiilor

    Aceasta este una dintre cauzele cele mai frecvente ale bursitei, constand in utilizarea excesiva sau in mod repetat a unei articulatii sau grupe de muschi, fara a-i lasa timpul necesar sa de recupereze dupa efort. Sportivii si persoanele care desfasoara anumite activitati ce presupun miscari repetitive se confrunta frecvent cu bursita datorata suprasolicitarii, insa o astfel de problema poate aparea in cazul oricui, ca urmare a unui efort intens sau a presiunii excesive asupra articulatiilor.

    Traumatismele

    La fel de frecvente sunt si cazurile de bursita aparute in urma unor lovituri la nivleul articulatiilor. Indiferent ca este vorba de un accident, o cazatura sau orice alta lovitura, aceasta determina inflamarea burselor din articulatiile lezate, iar una dintre posibilele complicatii este si bursita. Coatele, genunchii si umerii sunt zonele cele mai expuse riscului de accidentare, iar acesta este un alt motiv pentru care bursitele la nivelul acestor articulatii sunt foarte frecvente.

    Infectiile

    Aceasta forma a bolii se cheama bursita infectioasa si se datoreaza patrunderii unor bacterii sau altor agenti patogeni in interiorul saculetilor cu lichid, unde provoaca infectii. In mod normal, infectiile sunt insotite de inflamarea burselor ca urmare a multiplicarii agentilor patogeni, ceea ce duce la aparitia bursitei, care poate avea in acest caz si forme grave.

    Hiperuricemia

    Hiperuricemia este o conditie datorata unui nivel ridicat de acid uric in orgaism, care poate avea diferite cauze, ce nu fac insa subiectul acestui articol. Cert este ca in cazul peroanelor cu hiperuricemie, acidul uric se depune sub forma de cristale in articulatii, afectand de cele mai multe ori si bursele. Cristalele de acid uric determina astfel inflamarea burselor si astfel bursita devine este o consecinta a hiperuricemiei. De asemenea, bursita aste asociata deseori cu guta – o afectiune datorata excesului de acid uric din organism.

    Anumite afectiuni medicale

    Bursita nu este asociata doar cu guta, ci si cu alte boli care afecteaza intr-o mai mare sau mai mica masura articulatiile, implicit bursele.

    Ne referim in special la artrita, lupus eritematos, obezitate, diabet zaharat si tulburarile endocrine, mai ales cele ale glandei tiroide.

    Care sunt simptomele specifice ale bursitei?

    Cel mai evident si totodata cel mai suparator simptom al bursitei este durerea articulara, care poate creste treptat in intensitate, pe masura ce saculetul cu lichid devine tot mai inflamat. Durerea e prezenta in zona articulatiei afectate si devine mai accentuata la apasare sau cand incerci sa te misti.

    Fiind vorba de o afectiune inflamatorie, durerea este insotita si de umflarea articulatiei, precum si de inrosirea pielii in zona afectata, in care se simte si o senzatie mai puternica de caldura.

    Inflamarea induce si o senzatie de presiune si disconfort care se simte chiar si in stare de repaus, iar impreuna cu durerea duce si la reducerea mobilitatii articulatiei afectate.

    De asemenea, exista si anumite simptome specifice in functie de zona de manifestare. Astfel, bursita la genunchi poate cauza dificultati la mers, iar bursita la cot poate determina dificultati la folosirea bratului, din cauza rigiditatii articulare. Totodata, pacientii cu bursita la umar pot avea tulburari de somn din cauza durerii resimtite atunci cand se intorc pe partea cu articulatia inflamata.

    Cum se stabileste diagnosticul de bursita?

    Simptomele bursitei pe care tocmai ce le-am descris mai sus sunt destul de evidente si de suparatoare pentru a constitui un semnal de alarma inca de la momentul aparitiei. In consecinta, se impune o vizita la cabinetul unui medic specializat in ortopedie, reumatologie sau chiar medicina sportiva.

    Pentru inceput, acesta va face anamneza, chestionand pacientul despre simptomele pe care le resimte, momentul debutului acestora, imprejurarile in care au aparut, intensitatea manifestarilor. De asemenea, medicul se va interesa si de istoricul medical, iar toate aceste informatii il vor ajuta sa isi faca o imagine generala asupra cazului.

    Urmatoarea etapa este examenul clinic, in cursul caruia medicul examineaza articulatia afectata, pentru a observa semnele specifice ale bursitei. Totodata, ii poate cere pacientului sa faca anumite miscari pentru a testa gradul de afectare a mobilitatii si rigiditatea articulara.

    Cazurile care nu prezinta complicatii pot fi usor de diagnosticat doar pe baza anamnezei si examenului clinic, insa pentru excluderea altor posibile afectiuni pot fi necesare si alte investigatii.

    Astfel, medicul poate recomanda efectuarea unei radiografii, a unei ecografii sau a unui examen RMN pentru vizualizarea articulatiei afectate, iar in alte situatii poate fi necesara o punctie a bursei. O astfel de investigatie presupune extragerea unei mostre de lichid din articulatia inflamata, pentru a fi analizata in laborator in vederea stabilirii cauzei. Se poate stabili astfel cu usurinta daca bursita este de natura infectioasa sau daca a fost determinata de acumularea cristalelor de acid uric. De asemenea, in cazul bursitei infectioase, analizele de laborator permit si identificarea agentului patogen, in functie de care se stabileste tratamentul adecvat.

      Care sunt optiunile de tratament pentru bursita?

      Pentru ca tot am amintit de tratament la finalul paragrafului anterior, continuam idee cu prezentarea variantelor terapeutice recomandate in cazul bursitei. Trebuie precizat de la bun inceput ca optiunile de tratament pentru bursita variaza in functie de cauza, localizarea si severitatea afectiunii. In general, tratamentul pentru bursita are ca scop reducerea inflamatiei, ameliorarea simptomelor si prevenirea recidivelor.

      Repaus si evitarea fortarii articulatiei

      Un prim pas in tratarea bursitei este reducerea sau evitarea activitatilor care agraveaza simptomele, pentru ca odihna articulatiei este esentiala in stoparea progresiei bolii si in vindecarea acesteia. Daca este cazul, medicul poate recomanda folosirea unei atele sau a unui bandaj elastic pentru a sustine articulatia si pentru a limita miscarea acesteia.

      Medicamente antiinflamatoare

      Nu mai e nevoie sa precizam ca medicamentele antiinflamatoare au rolul de a reduce inflamatie, iar din acest motiv sunt frecvent recomandate in tratarea bursitei. Acestea pot fi administrate sub forma de comprimate orale, insa exista si geluri sau creme care se aplica in zona articulatiei afectate, avand acelasi efect. In general, sunt folosite medicamente non-steroidiene, dar in cazurile severe medicul poate recomanda si administrarea de croticosteroizi.

      Comprese reci

      Gheata si apa rece au efect analgezic si antiinflamator, astfel ca pot fi folosite ca tratament adjuvant al bursitei. Se aplica sub forma de comprese pe articulatia inflamata si se lasa circa 15-20 de minute. Dupa acea, compresa trebuie indepartata pentru a nu provoca leziuni ale pielii, iar daca simti ca nu si-a facut pe deplin efectul o poti aplica din nou dupa alte 10-15 minute, repetand procedura de mai multe ori pe zi, atat cat e nevoie.

      Drenarea bursei

      Aceasta procedura este folosita cu precadere in cazurile severe de bursita infectioasa, cand in interiorul bursei de acumuleaza o cantitate mare de puroi ce poate genera o infectie extinsa.

      Drenarea bursei se poate face printr-o punctie sau print-o interventie chirurgicala si presupune eliminarea puroiului acumulat, urmata de curatarea bursei pentru a preveni reinfectarea.

      • Naturalis ArtroSuport gel emulsionat, 100 g
      • Disponibil la

      Fizioterapia

      Este o procedura la care se apeleaza tot in cazurile severe de bursita, care au necesitat o perioada indelungata de repaus ori au determinat un grad sporit de rigiditate articulara. Fizioterapia este terapie prin miscare, ce are ca scot redarea sau imbunatatirea mobilitatii pacientilor prin exercitii fizice. 

      Evident, exercitiile recomandate difera in functie de articulatia afectata de bursita, acestea fiind efectuate sub indrumarea unui specialist fizioterapeut care poate recomanda si un set de exercitii mai simple, pe care pacientul sa le efectueze la domiciliu.

      Rezumand cele spuse, bursita este o afectiune comuna a articulatiilor care implica inflamatia bursei articulare. Aceasta inflamatie poate provoca durere, umflaturi, roseata, limitarea miscarii si disconfort in zona afectata. Apare frecvent din cauza suprasolicitarii articulatiilor sau in urma unor traumatisme, dar poate fi provocata si de infectii sau anumite afectiuni.

      Se trateaza cu medicamente antiinflamatoare si necesita o perioada de repaus, iar in cazurile mai grave poate fi nevoie de drenarea bursei inflamate sau de sedinte de fizioterapie pentru recapatarea mobilitatii.

      Autor: Catalin Tantareanu

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: