fbpx

Caderea parului: 5 solutii de tratament acasa

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Fie ca este vorba de femei, fie ca este vorba de barbati, caderea parului este o problema cu care se poate confrunta oricine, intr-o oarecare masura. Si asta pentru ca fiecare suvita de par are o durata de viata intre aproximativ 3 si 5 ani. In functie de cauze, exista mai multe solutii cand vine vorba de a intari structura firului de par pentru a evita aceasta problema ce poate aduce multe neplaceri.

De regula, caderea parului este cauzata cel mai frecvent de bagajul genetic mostenit de fiecare persoana in parte si devine mai frecventa odata cu inaintarea in varsta, atat la femei, cat si la barbati. A doua cea mai frecventa cauza a caderii parului este efluvium telogen – cu alte cuvinte, caderea parului difuza si temporara. Aceasta manifestare poate aparea, de regula, in urma unui soc psiho-emotional sau a unei boli acute.

Cu ajutorul combinatiei de extract de lavanda si proteine din grau, Naturalis Sampon Fortifiant ajuta la hidratarea podoabei capilare, ce devine matasoasa si mai puternica atunci cand este expusa la factori agresivi de mediu. Dar de departe cel mai dorit efect al acestui produs este stimularea cresterii podoabei capilare si fortifierea firului de par. Totodata, hidrateaza scalpul si echilibreaza productia de sebum.

Caderea parului – cauze, factori de risc

In general, oamenii pierd intre 50 si 100 de fire de par pe zi. Caderea parului face parte dintr-un echilibru natural – unele fire cad in timp ce altele cresc. Cand echilibrul este intrerupt – adica atunci cand parul cade, dar creste mai putin, lucrurile iau o intorsatura neplacuta.

Insa ce cauzeaza caderea parului? Iata ce cauze si factori de risc pot exista:

  • Genele: pot provoca subtierea parului in partea superioara a capului.
  • Procesul de inaintare in varsta: modificarile hormonale pe masura ce organismul imbatraneste pot provoca chelie.
  • Coafarea excesiva a parului poate provoca caderea parului – atunci cand parul este aranjat in repetate randuri in moduri care pot slabi radacinile, cum ar fi cozile de cal sau impletiturile foarte stranse. Acest tip de cadere a parului se numeste alopecie de tractiune. Daca foliculii de par sunt deteriorati, pierderea poate fi permanenta.
  • Deficit de vitamine.
  • Diete restrictive.
  • Substante toxice, inclusiv chimioterapie, radioterapie si administrarea unor anumite tipuri de medicamente: acestea pot determina caderea parului oriunde pe corp. Si acest tip de pierdere a parului poate fi permanenta daca foliculii sunt deteriorati.
  • Stres fizic extrem sau un soc: duce la pierderea temporara a parului. Aici poate fi vorba de evenimente precum pierderea in greutate brusca, o interventie chirurgicala, anemie, un episod de boala.
  • Stres emotional extrem: spre exemplu, moartea unei persoane dragi.
  • Tiroida anormala.

Si unele medicamente pot duce la caderea parului. Totodata, si modificarlei hormonale cauzate de sarcina, menopauza sau pilulele contraceptive pot provoca caderea parului.

Exista, de asemenea, unele afectiuni care duc la caderea parului, cum ar fi alopecia areata – boala autoimuna a pielii care provoaca o pierdere a firelor de par local, sub forma unor goluri ce pot aparea la nivelul scalpului sau in orice zona de pe corp unde creste, de regula, par.

De obicei, in caz de alopecie areata, pierderea parului nu este una permanenta, ci se regenereaza in timp.

Caderea parului – solutii la indemana pentru tratament acasa

Exista unele solutii usor de pus in practica pentru a stopa caderea parului.

  • Masajul

Un studiu din 2019 a aratat ca masajul la nivelul capului ar putea ajuta in a stopa caderea parului, stimuland fluxul sanguin si sanatatea scalpului. Poate ajuta, de asemenea, la eliberarea stresul, un bonus suplimentar mai ales ca acest tip de emotii pot duce la caderea parului.

Se maseaza scalpul cu varful degetelor, nu cu unghiile, in cercuri mici, apasand usor, timp de 4 minute, pe o perioada de 24 de saptamani, dupa cum a sugerat studiul din 2019 mentionat mai sus.

  • Uleiul de lavanda

Potrivit unui studiu, uleiul de lavanda stimuleaza cresterea mai accelerata a parului la animale, avand efecte similare cand vine vorba de parul uman. Se cunosc si proprietatile antibacteriene si antimicrobiene ale lavandei, ceea ce o face benefica pentru sanatatea scalpului.

  • Ulei de rozmarin

Si uleiul de rozmarin are stimuleaza cresterea parului. In acelasi timp, utilizarea lui este o solutie buna pentru o podoaba capilara mai puternica, cu un risc mai mic de rupere.

  • Ulei de cocos

Sursa de acizi grasi, care patrund in firul de par si reduc pierderea de proteine ​​din par, despre uleiul de cocos se stie ca previne ruperea podoabei capilare.

Un studiu din 2021 a mai aratat si ca nuca de cocos aplicata pe scalp ajuta la imbogatirea microbiomul scalpului, rezultand foliculi mai sanatosi.

  • Aloe vera

Aloe vera este un aliat de nadejde in a stopa caderea parului. De asemenea, calmeaza scalpul. Poate reduce matreata si poate debloca foliculii de par care sufera in urma excesului de sebum.

Se pot folosi produse de tip sampon sau balsam de par, dar si alte creme sau masti pe baza de aloe vera pe scalp si par de cateva ori pe saptamana.

Caderea parului – masuri pentru preventie

In continuare iata cum prevenim caderea parului prin doua metode la indemana oricui:

  • NU vopsit des!

Tratarea chimica a parului cu metode precum decolorarea dauneaza parului prin divizarea moleculelor de proteine, ​​numite cheratina. Limitarea utilizarii vopselelor poate diminua pierderea parului.

  • Perie moale din fibre naturale

Periajul zilnic realizat cu o perie moale din fibre naturale poate ajuta, de asemenea, sa evitati caderea parului.

Autor: Bettina Cristea

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: