fbpx

Care este regimul alimentar corect pentru ficat gras

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Principalul obiectiv al unei persoane care sufera de ficat gras, indiferent daca este sau nu legat de alcool, este atingerea unei greutati sanatoase prin dieta si activitate fizica. Asadar, ce ar fi de facut? Un prim pas este un regim alimentar corect contra ficat gras. In general, specialistii ar putea recomanda alimentele care lupta impotriva deteriorarii celulelor, care faciliteaza utilizarea insulinei de catre organism sau care reduc inflamatia. Prin astfel de masuri la indemana oricui pot ajuta la inversarea afectiunii in sine.

Un lucru important de retinut inca de la inceput: fiecare om este diferit, asadar ar trebui sa existe o discutie in acest sens cu un medic pentru a stabili un regim anti ficat gras potrivit persoanei in cauza.

Totodata, trebuie sa luam calcul rolul important al ficatului in organism. Este al doilea organ ca marime din corp si ajuta la procesarea nutrientilor din alimente si bauturi, filtrand substantele nocive din sange.

Ficatul gras sau steatoza hepatica – cauze, manifestari, tratament

Ficatul gras este cunoscuta si sub numele de steatoza hepatica. Acesta apare atunci cand se acumuleaza grasime in ficat. Si daca a avea cantitati mici de grasime in ficat este un lucru normal, cand intervine o cantitate prea mare poate deveni o problema de sanatate. Poate provoca inflamatia ficatului, fapt ce poate crea unele cicatrici la nivelul organului in sine. Iar aceasta cicatrizare poate duce la insuficienta hepatica. O prima solutie este un regim contra ficatului gras.

Atunci cand ficatul gras se dezvolta la o persoana care consuma mult alcool, este cunoscut sub numele de boala ficatului gras alcoolic. Iar in cazul in care afectiunea se manifesta la o persoana care nu bea mult alcool, este cunoscuta sub numele de boala hepatica grasa nonalcoolic.

O cercetare din 2017, a scos la iveala ca boala ficatului gras nonalcoolic afecteaza pana la 25-30% dintre persoanele din Statele Unite si Europa.

Despre steatoza hepatica se spune ca este o boala tacuta, fara simptome specifice nici macar cand afectiunea se agraveaza. Insa poate mari ficatul, fapt ce provoca dureri in partea superioara a abdomenului, in dreapta. Se poate manifesta cu stari de rau sau varsaturi, stari de oboseala, dar si pierderi in greutate.

Atunci cand aceste mese sunt prea bogate in grasimi si insotite alcool, ficatul este pus la grea incercare. Pentru a recapata functia hepatica normala, vine in ajutor Benesio Hepafort, supliment pentru ficat, ce combina mai multe ingrediente naturale cunoscute pentru rolul lor in buna functionare a ficatului – extracte de armurariu – din care silimarina si silibina, extracte de anghinare si de colina.

Regim alimentar recomandat persoanelor care se confrunta cu ficat gras

Odata ce se va da diagnosticul, medicul poate recomanda un regim pentru ficat gras. Iata cum ar putea arata meniul tipic pentru o persoana care sufera de steatoza hepatica, potrivit publicatiei medicale Healthline.

Recomandare regim ficat gras:

  • micul dejun potrivit intr-un regim ficat gras – fulgi de ovaz cu 2 lingurite de unt de migdale, 1 lingura de seminte de chia si 1 cana de fructe de padure; 1 ceasca de cafea sau ceai verde.
  • pranz – salata de spanac cu otet balsamic si ulei de masline; pui la gratar; 1 cartof mic la cuptor; 1 cana de broccoli, morcovi sau alte legume fierte.
  • gustare permisa intr-un regim ficat gras – 1 lingura de unt de arahide pe felii de mere sau 2 linguri de humus cu legume crude.
  • cina – 1 salata mica de fasole mixta, somon la gratar, 1 cana de broccoli fiert, 1 ceasca de quinoa gatita, 1 cana de fructe de padure.

    Alimente interzise persoanelor cu ficat gras

    Exista si unele alimente si bauturi de evitat pentru persoanele care urmeaza un regim pentru ficat gras. Iata ce este interzis:

    Zaharul si zaharurile adaugate

    Conform specialistilor americani de la AGA – American Gastroenterological Association, persoanele care sufera de ficat gras, in special nonalcoolic, ar trebui – prin regim anti ficat gras – sa evite sau sa limiteze zaharurile adaugate. Ar contribui la niveluri ridicate de zahar din sange si la cresterea grasimii din ficat.

    Regasim zahar in dulciuri, inghetata si bauturi indulcite, cum ar fi sucurile si bauturile din fructe. De asemenea, zaharurile adaugate se intalnesc in alimentele ambalate, produsele de patiserie si chiar in cafeaua si ceaiul cumparate din magazin. Evitarea altor zaharuri, cum ar fi fructoza si siropul de porumb, poate ajuta, de asemenea, la minimizarea grasimii din ficat. Asadar, un regim anti ficat gras trebuie sa evite un astfel de consum.

    Alcoolul

    Consumul excesiv de alcool este una dintre cele mai frecvente cauze ale bolilor hepatice acute si cronice in Statele Unite, arata cercetari medicale. Alcoolul afecteaza ficatul, contribuind la boala ficatului gras si la alte afectiuni, cum ar fi ciroza. O persoana cu steatoza hepatica ar trebui sa reduca, prin dieta, orice consum de alcool sau chiar sa il elimine complet dintr-un regim anti ficat gras.

    Cerealele procesate

    Painea alba, pastele albe si orezul alb se afla pe lista alimentelor interzise intr-un regim pentru ficat gras. Contin cereale procesate si rafinate, ce pot creste glicemia pe masura ce sunt descompuse de organism. Exista insa variante mult mai sanatoase, ce pot fi incluse intr-un regim anti ficat gras: alternativele din grau integral si cereale integrale.

    Alimentele prajite sau sarate

    Un consum mare de alimente prajite sau sarate pot creste aportul de calorii si pot duce la obezitate, o cauza comuna a bolii ficatului gras. O solutie in acest sens este adaugarea de condimente din ierburi, care aromatizeaza alimentele fara sare. Iar alternativa la prajire, intr-un regim pentru ficat gras, este gatitul la aburi sau la cuptor.

    Carne

    Un studiu revizuit in 2019 noteaza ca aportul de grasimi saturate poate creste cantitatea de grasime din jurul organelor, printre care si ficatul. Iar carnea de vita, carnea de porc, precum si mezelurile sunt bogate in grasimi saturate. Specialistii AGA sustin ca ar fi bine sa se evite pe cat posibil acest tip de alimente intr-un regim pentru ficat gras.

    Alternativele ce se pot regasi intr-un regim pentru ficat gras sunt carnea slaba, pestele sau tofu. Iar cea mai buna alegere este pestele salbatic, gras – fiind surse bogate de acizi grasi Omega-3.

      Ficat gras – posibile complicatii

      Lasata netratata, fara niciun fel de regim pentru ficat gras, steatoza hepatica poate evolua spre inflamatie, fibroza si ciroza. Iar cicatrizarea datorata cirozei nu este reversibila. Odata cu ciroza, creste riscul de cancer hepatic si de insuficienta hepatica. Iar aceste complicatii pot pune viata in pericol.

      Insa solutia ideala pentru a evita steatoza hepatica va ramane, ca in cazul oricarei alte afectiuni, ca tratamentul incepe in stadii incipiente, inainte de a se ajunge la fibroza si ciroza. Iar un regim special este un prim pas.

      Autor: Bettina Cristea

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: