fbpx

Ce trebuie sa stii despre varsaturi? Cauze comune si tratamente eficiente

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Varsaturile constituie un simptom foarte neplacut, manifestat prin expulzarea involuntara a continutului stomacului. De obicei, aceasta expulzare are loc pe gura insa uneori  lichidul si resturile alimentare pot ajunge si in caile aeriene superioare fiind eliminate pe nas. Oricine a avut macar o data varsaturi stie cat disconfort creeaza, iar situatia poate fi si mai rea daca acest lucru se intampla intr-un moment nepotrivit, cand esti pe strada sau intr-un loc public. Aceasta pentru ca varsaturile sunt incontrolabile, iar odata declansat reflexul involuntar, urmarile sunt inevitabile.

Exista numeroase cauze mai mult sau mai putin grave care pot provoca varsaturile, iar in cele ce urmeaza ti le vom prezenta in detaliu, alaturi de cateva sfaturi pentru a trata si a preveni astfel de probleme.

Ce sunt varsaturile si de ce apar?

In limbaj medical, varsaturile poarta denumirea de emeza si constituie un simptom comun pentru o serie de probleme de sanatate, care pot varia ca gravitate de la o simpla tulburare digestiva provocata de consumul unui aliment care „nu a picat bine” pana la tumori maligne si afectari severe ale unor organe.

La baza, varsaturile au un scop benefic, fiind un mecanism de aparare prin intermediul caruia organismul elimina din substantele percepute ca fiind potential periculoase. Acestea declanseaza un reflex involuntar de regurgitare ce determina contractia diafragmei si muschilor abdominali, odata cu relaxarea sfincterului gastroesofagian ce inchide orificiul prin care comunica esofagul cu stomacul. Se creeaza astfel cale libera pentru evacuarea continutului gastric, care se face prin contractia involuntara si repetata a muchilor abdominali si a diafragmei.

    Astfel apar varsaturile care au scopul de fapt scopul de a curata stomacul si a indeparta substantele nedorite din interiorul sau Se poate spune in acest context ca varsaturile sunt un rau necesar si ajuta la prevenirea unor intoxicatii cu substante chimice sau a unor toxiinfectii alimentare datorate consumului de alimente contaminate. Problema e ca reflexul involuntar care provoaca varsaturile poate fi declansat si in alte conditii, cand nu exista astfel de riscuri, iar despre cauzele concrete vom vorbi in capitolul ce urmeaza.

    Varsaturi – cauze si factori de risc

    Varsaturile sunt asociate in general cu problemele digestive, insa la originea lor pot fi si alte cauze, unele din ele destul de frecvente, de altfel.

    Tulburarile gastro-intestinale

    Exista o serie de probleme din aceasta categorie care pot provoca varsaturi, dat fiind faptul ca au repercusiuni directe supra stomacului. Cea mai putin ingrijoratoare cauza o constituie consumul unor alimente care nu sunt foarte bine tolerate de organism, fie pentru ca au fost mancate prea repede, fie pentru ca au in compozitie prea multa grasime sau alte ingrediente, ori au un gust sau o aroma cu care nu esti obisnuit. Astfel de alimente provoaca greata in prim faza, care este urata deseori de varsaturi. De obicei, dupa ce continutul stomacului este eliminat prin varsaturi dispare si senzatia de greata iar organismul isi revine treptat intr-un interval destul de scurt.

    De asemenea, tulburari digestive precum indigestia, balonarea sau constipatie pot cauza varsaturi din cauza ca stomacul se umple, ceea ce duce la declansarea reflexului de regurgitare.

    Intoxicatiile alimentare cauzate de consumul unor alimente contaminate cu bacterii sau cu substante toxice provoaca la randul lor varsaturi, care in acest caz au un rol benefic, la fel ca in cazul intoxicatiilor cu medicamente.

    Cele mai serioase cauze le reprezinta afectiunile digestive precum gastrita, boala de reflux gastroesofagian, gastroenterita ulcerul, bolile inflamatorii intestinale sau ocluzia intestinala.

    Sarcina

    Schimbarile hormonale care au loc in timpul sarcinii provoaca un simptom cunoscut sub denumirea de greata matinala care este deseori insotit de varsaturi inca din primul trimestru. Ulterior, pe masura ce sarcina avanseaza, uterul incepe sa exercite presiune asupra celelalte organe din cavitatea abdominala, inclusiv asupra stomacului, iar aceasta este o alta explicatie pentru varsaturile din timpul sarcinii.

    Raul de miscare

    Una dintre caracteristicile definitorii ale raului de miscare o reprezinte starea de greata urmata cel mai adesea de varsaturi, manifestari ce apar in timpul deplasarilor pe apa, in aer si pe uscat, in functie de sensibilitatea fiecaruia. In acest caz, varsaturile sunt provocate de niste erori senzoriale date de principalii receptori ai miscarii. Este vorba in principal de ochi si sistemul vestibular, care percep in mod diferit miscarea. Intervine in acest proces si proprioceptia care este un fel de al saselea simt ce ne ajuta sa fim constienti de pozitia corpului, dar si stomacul, care percepe in felul sau miscarea. Astfel, semnalele trimise la creier sunt contradictorii si se creeaza un conflict senzorial care determina sistemul nervos central sa dea comenzi gresite, declansand printre altele si reflexul involuntar care provoaca varsaturile.

    Diferite afectiuni

    In afara afectiunilor digestive, varsaturile pot fi provocate si de alte boli dintre care amintim, hepatita, pancreatita, pneumonia, bronsita, angina pectorala si anumite forme de cancer.

    In acelasi timp, si medicamentele administrate in tratamentul acestor boli pot provoca varsaturi, iar un exemplu elocvent il constituie citostaticele folosite in chimioterapie.

    Tratamente eficiente in caz de varsaturi

    Varsaturile nu sunt o boala in sine, ci o manifestare comuna pentru mai multe afectiuni, astfel ca tratamentul adecvat vizeaza cauza. Totusi, pentru ca vorbim de un simptom neplacut care poate afecta calitatea vietii exista cateva solutii cu ajutorul carora varsaturile pot fi prevenite sau oprite.

    Cele mai eficiente sunt medicamentele antivomitive, care actioneaza prin blocarea pe diferite cai a mecanismelor ce declanseaza varsaturile. Senzatia de greata care precede varsaturile poate fi inhibata si cu ajutorul lamailor sau altor citrice cu gust acrisor, precum si cu ajutorul ghimbirului.

    De asemenea varsaturile pot fi evitate inspirand adanc aerul pe nas, ceea ce duce la extinderea abdomenului si relaxarea stomacului.

      Sfaturi pentru preventie

      Dieta este un aspect important in prevenirea varsaturilor, dat fiind faptul ca multe dintre astfel de situatii se datoreaza alimentelor consumate. Mananca incet, mestecand bine fiecare dumicat pentru a preveni patrunderea aerului in stomac, iar in acelasi timp trebuie ai grija si la dimensiunea portiilor. Mai exact, nu manca prea mult la o singura masa pentru ca iti vei umple stomacul si vrei ingreuna digestia, creand astfel conditiile pentru aparitia varsaturilor.

      Mare atentie si la alimentele pe care le consumi, mai ales pe timpul verii cand acestea se pot altera mai usor. Daca ti se pare ca aspectul, gustul sau mirosul sunt diferite ar fi normal renunta la alimentele respective, pentru ca sunt sanse mari sa fie alterate si sa iti provoace varsaturi. De asemenea, e recomandat sa speli foarte bine fructele si legumele inainte de a la consuma si totodata sa te speli pe maini inainte de fiecare masa.

      Evita mesele copioase inainte de a face efort, iar daca ai rau de miscare consuma doar alimente usoare inainte de apleca la drum. Alimentele bogate in grasimi, precum si cele picante sau bogat condimentate pot provoca adesea varsaturi asa ca e bine sa le consumi in cantitati mici sau chiar sa le eviti pentru mai multa siguranta.

      Autor: Catalin Tantareanu

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: