fbpx

Cele mai importante virusuri din sezonul rece si cum ne protejam de ele

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Toamna si primavara sunt perioadele din an in care racelile si virozele reapar in vietile noastre. Cu siguranta ai auzit de gripa sezoniera cel putin o data in viata. De ce este sezoniera? Pentru ca virusurile in general, inclusiv virusul gripal, se raspandeste cu usurinta la anumite temperaturi. Oamenii racesc la schimbarea brusca a temperaturilor, pentru ca nu se imbraca adecvat, iar corpul nu este pregatit de astfel de schimbari bruste. Drept urmare, virusurile se inmultesc in perioadele in care vremea se raceste.  

Fie ca este vorba de raceala, gripa sau, mai nou, coronavirus este foarte important ca persoana care prezinta simptome precum durere in gat, tuse sau frisoane sa afle diagnosticul inca de la primele semne. Fiecare dintre aceste afectiuni respiratorii se trateaza diferit, drept urmare, un diagnostic stabilit corect inca din faza incipienta nu va amana recuperarea.  

Raceala, gripa sau coronavirus? Cum le diferentiem in functie de simptome?

Raceala, viroza si gripa sunt cele mai frecvente infectii respiratorii, acestea fiind mai prezente in lunile reci. De ce? Unu, pentru ca nu ne imbracam adecvat conditiilor meteo si doi, fiind frig afara stam mai mult in interior si astfel, pentru ca stam in contact mai strans cu alte persoane, transmitem mai usor virusul.

Raceala poate fi cauzata de aproximativ 200 de virusuri. Desi poate fi vorba despre o simpla raceala, aceasta este la fel de contagioasa ca gripa si de aceea este foarte important sa ramanem acasa, pentru a evita infectarea persoanelor din jur.

    Gripa este data de un virus gripal si este o afectiune incredibil de contagioasa. Aceasta este produsa de doua tipuri de: virusul gripal A și virusul gripal B. Gripa afecteaza nasul, gatul si plamanii, iar raceala afecteaza gatul si nasul.

    Coronavirusul de tip SARS-CoV-2, care cauzeaza COVID-19, produce infectii respiratorii cu grade de severitate de la mediu la sever, putand duce chiar si la deces. Coronavirusurile reprezinta familii de virusuri care produc infectii respiratorii grave. Covidul se raspandeste foarte repede prin vapori de aer, saliva, tuse, fiind astfel mai contagios decat gripa. Acest virus SARS-CoV-2 poate afecta mai multe organe din corp, dar in special plamanii.  

    Simptome raceala

    Raceala este cea mai putin agresiva infectie respiratorie. Aceasta se manifesta prin: nas infundat cu secretii nazale abundente, durere de gat cu rosu in gat, stranut si tuse. Uneori, poate sa apara si o usoara febra, dureri de urechi (otita), oboseala si dureri de cap. Simptomele se dezvolta in primele doua zile si se amelioreaza, treptat, dupa cateva zile, daca se administreaza tratamentul corect.

    Simptome gripa

    Simptomele gripei sunt foarte asemanatoare cu cele ale infectiei cu coronavirus. Diferenta intre cele doua este mult mai dificil de realizat, fiind absolut necesara realizarea unui test rapid, de tip antigen, sau RT PCR.

    Simptomele produse de acest virus gripal apar dupa aproximativ trei zile de la infectare si dispar, in general, intr-o saptamana, dar senzatia de oboseala, tusea si rinoreea pot tine mai mult timp. Cele mai frecvente simptome ale gripei sunt: usoara durere in gat, febra brusca cu frisoane, intre 38 si 40 grade Celsius, dureri musculare, transpiratie abundenta, oboseala, tuse seaca care ulterior devine productiva si rinoree. Uneori, pot aparea si durerile de cap sau vertijul.

    Simptome coronavirus

    Odata cu mutatiile care apar la acest virus SARS-CoV-2, apar si alte simptome, care devin tot mai asemanatoare cu gripa puternica sau cu pneumonia. Daca la inceput se observau simptome precum durere in gat, respiratie greoaie, frisoane si febra, lipsa mirosului si a gustului si, eventual, o mica cefalee, acum simptomele au devenit greu de diferentiat. Mutatiile pe care le sufera coronavirusul, cum ar fi varianta Delta, au dezvoltat simptome noi, pe langa cele mentionate anterior, precum: durerile de stomac, diaree, oboseala, tuse cu dureri de plamani si senzatie de arsura, rinoree abundenta si dureri musculare acute.

    Ca simptome mai putin intalnite la pacientii diagnosticati cu coronavirus se numara si o iritatie la nivelul pielii sau o decolorare a degetelor de la maini sau de la picioare, dar si ochi rosii si iritati. Ca simptome foarte grave: dificultati de respiratie sau dispnee, incapacitatea de a vorbi sau de a se misca sau durere toracica puternica.

    Interesant este ca o persoana diagnosticata cu virus SARS-CoV-2 nu trebuie sa aiba absolut intreaga simptomatologie enumerata mai sus. Fiind simptome foarte asemanatoare cu cele ale unei raceli, daca forma de covid nu este severa, sau cu cele ale unei gripe puternice, atunci cand este o forma mai agresiva de coronavirus, doar un test RT-PCR sau rapid, de tip antigen, poate sa demonstreze daca persoana a fost infectata cu virus SARS-CoV-2 sau nu.

    Sfaturi pentru preventie si tratament

    Masurile de igiena sunt foarte importante atat in cazul racelii, cat si in cel al gripei si al coronavirusului. Spalatul des pe maini si igienizarea spatiului de lucru sunt importante pentru combaterea transmiterii virusurilor.

    O alta masura de prevenire a racelii si a gripei se poate realiza prin sustinerea imunitatii cu ajutorul suplimentelor alimentare, precum ViroProtect Rapid sau Imunosuport Forte de la Naturalis. ViroProtect Rapid este un supliment alimentar cu gust delicios de zmeura, care are rolul de a sustine sanatatea sistemului respirator si a sistemului imunitar. ImunoSuport Forte este un supliment alimentar care contribuie la buna functionare a sistemului imunitar, ajutand la intarirea organismului.

      De asemenea, vaccinarea antigripala poate fi o solutie pentru prevenirea transmiterii unui virusul gripal, iar vaccinarea pentru prevenirea raspandirii acestui virus SARS-Cov-2 poate ajuta la stoparea pandemiei actuale. Desi coronavirusul s-ar putea sa devina o afectiune sezoniera, la fel ca gripa, vaccinarea este singura solutie pentru revenirea la o viata normala, fara masca si lipsita de restrictii.

      Asadar, indiferent ca este vorba de o simpla raceala, virus gripal sau coronavirus, este foarte importanta diagnosticarea, pentru admnistararea tratamentului corespunzator. Datele arata ca, in ultima perioada, persoanele pozitive la SARS-CoV-2 care si-au admnistrat tratament de gripa, dupa ureche, pe baza de antibiotic, fara sa fi consultat un medic si fara sa aiba un diagnostic cert, au dezvoltat complicatii la boala cu coronavirus. Multi dintre acestia au ajuns chiar si in sectiile ATI ale spitalelor.

      Autor: Bettina Cristea

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: