fbpx

Ciroza hepatica – simptome, diagnostic, tratament si preventie

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Ciroza hepatica este o afectiune cronica a ficatului, care cel mai adesea debuteaza si evolueaza „tacut”, fara simptome care sa indice vreo problema de sanatate. Atunci cand acestea apar, boala este deja in stadii avansate, necesitand un tratament complex si de lunga durata, care de multe ori nu da rezultatele dorite.

Fiind ea insasi o boala grava cu potential letal, ciroza hepatica poate determina si aparitia cancerului la ficat, ceea ce complica si mai mult lucrurile si scade sansele de supravietuire ale pacientilor.

Pentru ca este vorba de  o afectiune atat de grava, cu o incidenta destul de ridicata, ne-am gandit ca un material in care sa vorbim mai pe larg despre ciroza hepatica ar putea contribui intr-o oarecare masura la prevenirea acesteia sau cel putin la diagnosticarea sa in stadii incipiente.

Asadar, in cele ce urmeaza poti afla care sunt cauzele cirozei hepatice, simptomele specifice, metodele de diagnostic si tratament, precum si principalele masuri de preventie.

Ce este ciroza hepatica si cum apare

Ciroza hepatica este o boala care afecteaza in mod progresiv tesutul sanatos al ficatului, inlocuindu-l cu tesut fibros, nefunctional. Pentru a intelege mai bine mecanismul aparitiei bolii, trebuie sa stii ca ficatul este un organ care are capacitatea de a se regenera. Astfel, leziunile aparute ocazional nu afecteaza in mare masura functia hepatica, intrucat tesutul afectat se reface singur.

In situatia in care astfel de leziuni apar in mod repetat si persista o perioada mai lunga de timp, celulele tesutului hepatic incep sa fie distruse treptat, ceea ce duce la diminuarea capacitatii regenerative. Astfel, in zonele ficatului care sunt lezate in mod repetat se produc cicatrici, adica acel tesut fibros de care am amintit mai devreme. Zonele cicatrizate nu mai sunt functionale, iar astfel ficatul isi pierde treptat din capacitatea de a face fata sarcinilor ce ii revin in organism.

    Pe masura ce agresiunea asupra sa continua, tesutul fibros se extinde, iar cand acesta cuprinde o mare parte din ficat, apar si problemele grave.

    Asadar, debutul cirozei se produce odata cu aparitia primelor tesuturi cicatriciale, iar boala poate progresa lent timp de ani de zile, atat timp cat ficatul este agresat in mod repetat si persistent.

    Principala cauza care duce la aparitia cirozei hepatice este consumul excesiv de alcool in mod frecvent, care genereaza leziuni la nivelul ficatului fara a-i lasa timp sa se refaca.

    De asemenea, ciroza hepatica poate fi cauzata de o hepatita virala de tip B sau mai ales C, de o alimentatie nesanatoasa care duce la aparitia bolii ficatului gras (steatoza hepatica) sau de diferite afectiuni care pot afecta functia hepatica.

    Care sunt simptomele cirozei hepatice

    Asa cum am mai spus, boala poate evolua „tacut” vreme indelungata, timp in care fibroza se extinde iar partea functionala a ficatului se reduce progresiv. Simptomele apar in momentul in care ficatul nu mai poate face fata din cauza ca mare parte a tesutului sanatos a fost inlocuit cu tesut cicatricial. Acestea variaza in functie de stadiul bolii, iar intotdeauna trebuie sa constituie un serios semnal de alarma.

    Primul semn este icterul, adica ingalbenirea pielii si a ochilor, datorata acumularii de bilirubina in organism ca urmarea functionarii defectuoase a ficatului. Oboseala si scaderea nivelului de energie sunt alte doua simptome comune ale cirozei hepatice, ca de altfel ale oricarei boli de ficat.

    Durerea sau disconfortul in partea superioara a abdomenului pot fi alte simptome ale cirozei hepatice datorate inflamarii ficatului, care preseaza organele din vecinatatea sa. De asemenea, urina este inchisa la culoare, cu o nuanta maronie, iar uneori pot aparea si sangerari nazale usoare sau la nivelul gingiilor.

    Din cauza afectarii metabolismului, pacientii cu ciroza hepatica pierd rapid in greutate, iar abdomenul creste in volum ca urmare a acumularii de lichid. Tot retentia de lichid, care apare in stadiile avansate, poate provoca formarea de edeme la nivelul picioarelor. 

    In stadiile avansate se formeaza varice esofagiene din cauza cresterii presiunii in vena porta, care transporta spre ficat sangele provenit din sistemul digestiv, splina si pancreas. Aceasta presiune determina si dilatarea venelor esofagiene urmata de aparitia  varicelor.

    Varicele esofagiene pot determina una din cele mai grave complicatii ale cirozei hepatice, constand in aparitia hemoragiilor digestive superioare.

    Cum se stabileste diagnosticul de ciroza hepatica

    Stabilirea diagnosticului de ciroza hepatica se face pe baza evaluarii clinice urmata de un set de analize, investigatii imagistice si in unele cazuri de o analiza histopatologica a unei probe de tesut hepatic.

    In prima faza, medicul face anamneza, discutand cu pacientul in privinta simptomelor, a istoricului medical si a stilului de viata. Urmeaza examenul clinic in cadrul caruia este palpat ficatul si se identifica alte semne specifice ale bolii, cum ar fi edemele, paloarea pielii, vasele de sange dilatate, sangerarile gingivale sau echimozele inexplicabile.

    De asemenea, stabilirea diagnosticului presupune si efectuarea unui set de analize de sange care pot include masurarea nivelurilor enzimelor hepatice, al bilirubinei si albuminei. In acelasi timp se recomanda si un test de coagulare a sangelui, precum si un screening pentru hepatitele B si C.

    Pentru o vizualizare a ficatului poate fi nevoie si de teste imagistice, mai precis de o ecografie, de o tomografie computerizata sau o investigatie prin rezonanta magnetica nucleara. Tot in cadrul investigatiilor imagistice trebuie mentionata si elastografia hepatica, ce masoara rigiditatea ficatului, oferind indicii despre gradul de fibroza.

    In anumite cazuri, medicul poate recomanda o biopsie hepatica, ce implica prelevarea unei mostre de tesut din ficat pentru a fi examinata la microscop. Aceasta investigatie poate fi necesara pentru a confirma diagnosticul de ciroza hepatica, pentru a determina cauza specifica si pentru a evalua gradul de fibroza.

    Ce tratament este recomandat pentru ciroza hepatica

    Trebuie precizat de la bun inceput ca ficatul afectat de ciroza nu se mai reface niciodata, dat fiind faptul ca tesutul cicatricial nu mai are capacitatea de a se regenera.

    Asadar, vorbim de o boala incurabila, care trebuie sa fie depistata in stadiu cat mai incipient, cand fibroza nu s-a extins inca pe o suprafata mare. Prima masura terapeutica vizeaza tratarea cauzei care a determinat aparitia cirozei. Asa cum spuneam, in cele mai multe cazuri este vorba de alcoolism cronic, astfel ca se impune renuntarea la consumul de alcool, iar daca este cazul, tratarea dependentei.

    De asemenea, daca ciroza hepatica este determinata de hepatita B sau C, ori de alte afectiuni, trebuie aplicat tratamentul adecvat.

    Pacientii cu ciroza hepatica trebuie sa adopte si o dieta bazata pe alimente sanatoase, evitand grasimile, prajelile, excesul de sare, alimentele de la fast-food, produsele din carne procesata si produsele de patiserie.

    In functie de simptomele specifice, medicul poate recomanda administrarea unor tratamente dar si suplimente alimentare care sa sustina ficatul.

    Cazurile severe necesita o monitorizare atenta si tratament complex, in functie de formele de manifestare a bolii.

    Daca fibroza a cuprins mare parte din ficat, iar functiile sale sunt in majoritate compromise iremediabil, singura solutie salvatoare este transplantul hepatic.

    Cum poti preveni ciroza hepatica

    Cele mai multe cazuri de ciroza hepatica se datoreaza unui stil de viata nesanatos, caracterizat in special de consumul de alcool in exces. Astfel, o prima recomandare preventiva este aceea de a reduce sau chiar a renunta definitiv la consumul de alcool.

    Dupa alcool, grasimea este al doilea „agresor” al ficatului, astfel ca un alt sfat se refera la adoptarea unei alimentatii echilibrate si evitarea pe cat posibil a prajelilor, a mancarurilor grase, a lactatelor si branzeturilor nedegresate, a produselor de tip fast-food si a carnii rosii. Nu inseamna sa elimini definitiv din alimentatie aceste produse, ci doar sa nu iti faci o obisnuinta din a le consuma zilnic si la fiecare masa din zi.

      Cea mai buna metoda de evitare a hepatitelor ce pot cauza ciroza hepatica este vaccinarea, urmata de evitarea comportamentelor care te pot expune riscului de a te imbolnavi.

      Mentinerea unei greutati optime cu ajutorul alimentatiei dar si al exercitiilor fizice previne acumularea grasimii in ficat si aparitia steatozei hepatice, care este o alta afectiune ce poate cauza ciroza hepatica.

      Nu in ultimul rand, monitorizarea starii de sanatate prin efectuarea cu regularitate a unui set de analize si a unui control medical de rutina, te poate ajuta sa depistezi din timp ciroza hepatica si sa iei toate masurile pentru a evita complicatiile ulterioare. In concluzie, ciroza hepatica este o boala care afecteaza iremediabil ficatul, impiedicand regenerarea acestuia si inlocuind tesutul sanatos cu tesut cicatricial.

      Cauzele care duc la aparitia cirozei hepatice tin in principal de stilul de viata, dar si de anumite afectiuni. Pentru a evita riscul de a face ciroza hepatica, trebuie sa eviti excesul de alcool, sa ai o alimentatie echilibrata si un stil de viata mai activ, sa te vaccinezi impotriva hepatitei si sa iti faci analizele periodic.

      Autor: Catalin Tantareanu

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: