fbpx

Citrat de magneziu – beneficii si utilizari

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Citratul de magneziu este cunoscut in special ca laxativ eficient recomandat in caz de constipatie si totodata ca supliment alimentar destinat completarii aportului de magneziu. Multe produse din categoria laxativelor sau suplimentelor alimentare folosesc citratul de magneziu ca ingredient principal pentru ca acesta se adsoarbe usor in organism, astfel ca isi face efectul la scurt timp dupa administrare.

Despre citratul de magneziu sunt multe de spus, asa ca i-am dedicat acest articol din care poti afla ce roluri are in organism, care sunt beneficiile utilizarii sale si cum se administreaza pentru a-i pune in valoare proprietatile.

Citrat de magneziu – ce este si ce rol are

Din punct de vedere chimic, citratul de magneziu este o sare minerala rezultata din combinarea magneziului cu acidul citric. Se obtine astfel un produs care se dizolva usor in apa, ceea ce face ca magneziul pe care il contine sa fie rapid absorbit in organism si sa isi faca efectul in timp scurt. Din acest motiv, citratul de magneziu este cea mai des folosita forma de administrare a magneziului – un mineral esential pentru organism. Mai exact citratul, de magneziu este disponibil sub forma de supliment alimentat dar si ca produs destinat tratarii problemelor legate de constipatie, dat fiind faptul ca magneziul are si un efect laxativ.

Asadar, citratul de magneziu are doua roluri distincte, primul fiind completarea dietei normale cu o doza suplimentara de magneziu care este necesar bunei functionari a organismului,  iar cel de-al doilea fiind acela de a trata constipatia.

Citrat de magneziu – utilizari si beneficii

Dupa cum am aratat mai sus, citratul de magneziu poate fi utilizat cu regularitate ca supliment alimentar sau se poate administra ocazional impotriva constipatiei. In acest ultim caz, beneficiul este evident, citratul de magneziu facilitand eliminarea materiilor fecale blocate in intestine. Acest lucru este posibil datorita faptului ca magneziul atrage o cantitate mai mare de apa in tractul digestiv, care inmoaie materiile fecale si totodata usureaza alunecarea acestora pentru a fi evacuate pe cale naturala.

Si cand este folosit ca supliment alimentar, citratul de magneziu aduce multiple beneficii, pe care le poti gasi in lista de mai jos.

Reglarea tensiunii arteriale

Suplimentele cu citrat de magneziu au efect benefic asupra inimii  si sistemului circulator prin faptul ca  magneziul pe care il contin contribuie la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale. Acesta relaxeaza muschii netezi din peretii vaselor de sange, care devin astfel mai elastice, si totodata mentine echilibrul hidric, prevenind retentia de apa care duce la cresterea volumului de sange, implicit a tensiunii arteriale.

Ameliorarea durerilor de cap

Datorita capacitatii de a relaxa muschii vaselor sanguine, citratul de magneziu este eficient si in tratarea durerilor de cap, care sunt cauzate de cele mai multe ori de tensionarea vaselor de la nivelul creierului si cresterea presiunii sangelui. Prin relaxarea vaselor sanguine scade si presiunea sangelui, implicit intensitatea durerilor de cap. Totodata, citratul de magneziu inhiba transmiterea semnalelor nervoase care induc senzatia de durere la nivelul creierului.

Sustinerea activitatii musculare

Citratul de magneziu asigura o resursa esentiala pentru activarea unor enzime care controleaza contractiile musculare si totodata contribuie la eliberarea de energie la nivelul muschilor. In acelasi timp, citratul de magneziu regleaza nivelul de calciu absorbit in muschi, tinand cont de faptul ca si acesta este un mineral important pentru functionarea sistemului muscular.

Prin administrarea suplimentelor cu citrat de magneziu se reduce astfel riscul de intinderi sau alte accidentari in timpul activitatilor fizice si totodata se scurteaza perioada de recuperare dupa efort.

Intarirea sistemului osos

Aproximativ 60% din magneziul din organism se afla in oase, alaturi de calciu, acest mineral contribuind la dezvoltarea si intarirea sistemului osos. De asemenea, magneziul stimuleaza absorbtia vitaminei D care, la randul sau, intermediaza absorbtia calciului in oase. Suplimentele cu citrat de magneziu confera astfel rezistenta oaselor si reduc riscul de fracturi, prevenind si aparitia osteoporozei caracterizata prin scaderea densitatii osoase pe fondul unui aport redus de calciu.

Informatii importante despre administrarea de suplimente cu magneziu

Citratul de magneziu nu este singurul supliment alimentar bazat pe acest mineral, care mai poate fi gasit si sub forma de glicinat de magneziu, oxid de magneziu, sau carbonat. Indiferent de forma de administrare, aceste suplimente nu se iau la intamplare, ci doar atunci cand e necesar, fiind de preferat sa existe si o recomandare medicala in acest sens.

Cand este necesara?

Citratul de magneziu si alte suplimente similare nu trebuie sa inlocuiasca alimentele care contin in mod natural acest mineral, ci doar sa vina in completarea unei diete echilibrate, cu un aport suplimentar din acest mineral. Administrarea suplimentelor este necesara doar in cazul in care exista un deficit de magneziu ce nu poate fi acoperit doar prin alimentatie, iar un astfel de diagnostic se stabileste pe baza unor analize de sange si a unui consult medical. De aceea am precizat mai devreme ca este recomandat ca administrarea suplimentelor cu magneziu sa se faca la recomandarea unui medic, desi vorbim de niste produse care se elibereaza fara prescriptie medicala.

Care este doza zilnica recomandata?

Doza zilnica de magneziu necesara organismului se stabileste in functie de varsta si de sex dupa cum urmeaza:

  • Copii pana in 3 ani – 80 mg;
  • Copii intre 3 si 8 ani – 130 mg;
  • Copii intre 8 si 13 ani – 240 mg;
  • Fete intre 13 si 18 ani – 360 mg;
  • Baieti intre 13 si 18 ani – 410 mg;
  • Femei intre 18 si 30 de ani – 310 mg;
  • Barbati intre 18 si 30 de ani – 400 mg;
  • Femei peste 30 de ani – 320 mg;
  • Barbati peste 30 de ani – 420 mg.

In cazul femeilor insarcinate se recomanda suplimentarea cu 40 de miligrame, care se adauga la doza corespunzatoare categoriei de varsta.

Care sunt efectele supradozajului?

Administrarea excesiva de citrat de magneziu sau de alte suplimente care contin acest mineral poate avea efecte neplacute care apar la scurt timp dupa ce este depasita doza de care organismul are stricta nevoie. Simptomele excesului de magneziu sunt in prima faza de natura digestiva si se manifesta prin diaree, crampe abdominale si stare de greata. In cazul administrarii accidentale a unei doze mai mari decat cea necesara, aceste efecte se amelioreaza si dispar de la sine intr-un interval scurt de timp.

Adevaratele probleme apar cand organismul primeste o cantitate insemnata de magneziu, cu mult peste necesarul sau, sau cand este depasita constant doza recomandata. In astfel de situatii consecintele sunt mult mai grave si constau in retentie de urina si alte probleme de natura renala, scaderea semnificativa a tensiunii arteriale, greturi insotite de varsaturi, stari depresive sau de letargie, deshidratare. In cazurile cele mai grave, excesul de magneziu poate duce la stop cardiac si chiar la deces.

Citratul de magneziu este cea mai frecventa forma de administrare a acestui mineral, fiind utilizat in completarea dietei pentru tratarea deficitului de magneziu, dar si ca laxativ, impotriva constipatiei. 

Este foarte bine absorbit de organism pentru ca se dizolva usor, iar administrarea sa in mod controlat sustine sistemul nervos, muscular si osos. De asemenea, citratul de magneziu este eficient in ameliorarea durerilor de cap si contribuie la mentinerea tensiunii arteriale in limitele normale.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: