fbpx

Cum sa previi deshidratarea? Sfaturi esentiale pentru sanatate

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Formele usoare de deshidratare apar frecvent in zilele calduroase sau in conditii de efort intens, astfel ca multi au ajuns sa le considere un fenomen obisnuit si nu o problema ce poate avea consecinte negative asupra sanatatii. E drept ca formele usoare de deshidratare nu pun viata in pericol, insa daca deficitul de apa din organism creste pot aparea probleme serioase.

Se spune ca este mai eficient sa previi decat sa combati, iar acest dicton este valabil si cand vine vorba de deshidratare, motiv pentru care am decis sa aprofundam putin subiectul pe parcursul materialului de fata. Din cuprinsul sau vei afla ce este deshidratarea, cum apare, ce consecinte negative poate avea si mai ales ce poti face pentru a o preveni.  

Ce inseamna deshidratare

Despre apa se spune pe buna dreptate ca este un lichid vital, dat fiind faptul ca organismul uman nu poate supravietui mi mult de cateva zile  fara ea, iar primele efecte negative apar in mai putin de 24 de ore. Pentru  a putea functiona normal, organismul are nevoie de aproximativ doi litri de apa pe zi, necesara in diferite procese fiziologice precum reglarea temperaturii corpului, lubrifierea articulatiilor, transportul substantelor nutritive si al oxigenului prin intermediul sangelui sau eliminarea toxinelor. Odata cu toxinele eliminate prin urina si transpiratie, organismul pierde o anumita cantitate din apa pe care o primeste si de aceea e necesara completarea rezervelor.

Despre deshidratare se poate vorbi in momentul in care corpul elimina mai multa apa decat primeste, ceea ce duce la aparitia unor dezechilibre care se acutizeaza si genereaza probleme severe daca nu sunt remediate la timp.

Cum se poate ajunge la deshidratare

La deshidratare se ajunge mult mai usor decat te-ai astepta si vei fi surprins/a sa afli ca si tu te-aia aflat de multe ori intr-o astfel de situatie, fara sa-ti dai seama. Spunem aceasta pentru ca banala senzatie de sete este un prim semn de deshidratare, prin care organismul te anunta ca nivelul de apa a scazut sub cel necesar in mod obisnuit.

Cel mai adesea deshidratarea, apare in conditii de temperaturi crescute sau efort intens cand se transpira abundent iar organismul pierde astfel o cantitate mai mare de apa in timp scurt.  

Situatiile mai grave in care se ajunge la deshidratare sunt acelea in care are loc o pierdere importanta de apa prin varsaturi si diaree, aceste simptome putand avea cauze diverse.

Unele boli cronice precum diabetul sau afectiunile renale pot duce la deshidratare pe fondul urinarilor frecvente, la fel si administrarea de  diuretice sau laxative. De asemenea deshidratarea poate aparea ca urmare a  retentiei de apa, cand organismul retine apa in tesuturi fara a o putea folosi in procesele fiziologice.

Nu in ultimul rand, pacientii cu arsuri pe suprafete mari pot suferi de deshidratare pentru ca pielea arsa isi pierde rolul protector si permite evaporarea apei din corp, iar in acelasi timp o cantitate mare de plasma se scurge din tesuturi prin vasele afectate.

Stadii de deshidratare si simptome specifice

In functie de volumul de apa pierdut, exista trei stadii de deshidratare, cu manifestari caracteristice, pe care le vom descrie in continuare.

Deshidratare usoara

Apare cand deficitul de apa este echivalent cu 1-3% din greutatea corporala si este cea mai frecventa forma de deshidratare. Dupa cum spuneam, primul simptom este senzatia de sete, iar daca nu este satisfacuta, gura, limba si buzele devin uscate si apare o stare de oboseala sau slabiciune, insotita deseori de durere de cap. Urina devine redusa cantitativ si inchisa la culoare, pielea devine mai uscata iar la ridicarea in picioare din pozitie sezand sau culcat poate aparea o usoara ameteala. De asemenea, persoanelor cu deshidratare usoara le este tot mai greu sa se concentreze si pot deveni irascibile.

Deshidratare moderata

In acest caz, pierderea de apa este intre 4% si 6% din greutatea corporala, ceea ce genereaza manifestari mai severe. Scade considerabil cantitatea de urina, fiind posibila chiar si absenta acesteia, pielea isi pierde elasticitatea si stralucirea iar ochii se afunda in orbite. La nivelul cavitatii bucale uscaciunea devine accentuata, apar dureri musculare si senzatia persistenta de greata.

In acelasi timp, scade tensiunea arteriala, pulsul devine accelerat iar pacientii devin somnolenti, apatici si uneori usor anxiosi sau confuzi.

Deshidratare severa

Deficitul de lichid este de aceasta data intre 7% si 10% din greutatea corpului, si deja putem vorbi de o situatie critica.

Pacientii cu deshidratare severa nu mai urineaza, devin palizi, cu pielea rece, ochi adanc afundati in orbite si modificari vizibile ale fizionomiei. Tensiunea arteriala este foarte scazuta, pulsul slab sau rapid, iar respiratia este rapida si superficiala. In cazul in care nu-si pierd constienta, pacientii sunt confuzi, dezorientati sau letargici.

In cazurile foarte grave se ajunge la soc hipovilemic, datorat scaderii volumului de sange din sistemul circulator, pe fondul deficitului sever de lichid.

Cum sa te feresti de deshidratare

Deshidratarea este destul de usor de evitat daca tii cont de cateva sfaturi simple, precum cele din lista de mai jos.

Bea apa in mod constant

Nu trebuie sa astepti sa ti se faca sete pentru a bea apa, intrucat acesta este deja un prim semn de deshidratare. Pentru a nu ajunge aici, este recomandat sa bei apa in mod regulat la intervale de 60-90 de minute, sau chiar mai des, in zilele calduroase. Nu e nevoie de o cantitate mare, ci de 100-250 de mililitri, suficient pentru a oferi un aport constant de apa si a compensa pierderile de lichid. Trebuie sa ai totusi grija ca la finalul fiecarei zile cantitatea de apa consumata ca fie de cel putin doi litri.

Evita activitatile solicitante la temperaturi ridicate

Caldura si efortul sunt doi factori care pot duce la deshidratare pe fondul pierderii de lichid prin transpiratie. De aceea nu este recomandat sa ii combini pentru ca vei transpira si mai mult iar astfel te poti deshidrata usor.

Consuma bauturi cu electroliti cand faci efort

Prin transpiratie nu se pierde numai apa, ci si cantitati mari de saruri minerale numite electroliti, care joaca un rol important in mentinerea echilibrului hidric si in derularea altor procese fiziologice din organism. De aceea nu este suficient sa bei doar apa cand faci efort sau transpiri abundent din alte cauze. In astfel de situatii se recomanda bauturile cu electroliti care, pe langa deficitul de apa, il completeaza si pe cel de saruri minerale, prevenind mai eficient deshidratarea.

Nu bea alcool sau sucuri dulci

Incearca sa rezisti tentatiei de a te racori cu o bere rece sau un sprit de vara cand te chinuie caldura si setea, pentru ca orice bautura cu alcool favorizeaza deshidratarea.  Chiar daca gustul racoritor iti potoleste setea pe moment, alcoolul stimuleaza reducerea nivelului de lichid din organism, ducand la deshidratare. In mod similar actioneaza si sucurile acidulate sau bauturile foarte dulci, care potolesc setea pe moment, dar favorizeaza deshidratarea.

Consuma legume si fructe zemoase

O alternativa mult mai buna la bauturile pe care tocmai le-am criticat sunt fructele suculente, dar si anumite legume cu un continut bogat de apa. In special in zilele calduroase poti consuma pepene rosu sau galben, capsune, citrice de orice fel, kiwi, rodii, piersici, struguri, mere sau cirese. In ceea ce priveste legumele, cele mai eficiente impotriva deshidratarii sunt rosiile, castravetii, ridichile, salata verde, dovleceii. De preferat este sa le consumi proaspete, pentru ca prin preparare termica o parte din apa pe care o contin se evapora.

Ai grija la ce mananci

Deshidratarea poate surveni usor si pe fondul unor tulburari digestive precum diareea si varsaturile. Daca aceste probleme persista, organismul pierde rapid o cantitate mare de lichid dar si saruri minerale, iar deficitul e greu de compensat in astfel de conditii. Diareea si varsaturile sunt simptome specifice toxiinfectiilor alimentare, care apar ca urmare a consumului de alimente contaminate cu diverse bacterii sau alti agenti patogeni.

De aceea e important sa respecti regulile de igiena ce presupun spalarea alimentelor proaspete inainte de a le consuma si spalarea mainilor inainte de masa. De asemenea, trebuie sa acorzi atentie si calitati alimentelor pe care le consumi, precum si modului de preparare. Sunt de evitat carnea si ouale crude – care pot contine bacterii – la fel si orice aliment cu gust, aspect sau miros modificat. Astfel eviti problemele digestive cauzate de alimentele contaminate si odata cu ele simptomele neplacute ce pot duce la deshidratare.

sursa foto: shutterstock

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: