fbpx

Cum sa previi infectia urinara in vacanta

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Dincolo de a fi un prilej mult asteptat de distractie, odihna si relaxare, vacanta poate veni „la pachet” si cu anumite neplaceri, iar printre acestea se numara si infectia urinara. Este o problema de sanatate favorizata de anumiti factori ceva mai prezenti in perioada vacantelor, despre care vom vorbi pe parcursul acestui material.

Bineinteles ca o infectie urinara este ultimul lucru pe care ti l-ai dori pentru vacanta ce sta sa inceapa, si de aceea ne-am gandit ca un articol care sa abordeze tema prevenirii unei astfel de probleme ar fi de interes in aceasta perioada.

Asadar, daca vrei sa afli care sunt cauzele raspunzatoare de infectie urinara in vacanta, care sunt simptomele si mai ales cum te poti proteja, te sfatuim si iei o pauza de cateva minute de la impachetatul bagajelor si sa parcurgi randurile de mai jos.

Infectie urinara in vacanta – care sunt cauzele

Daca te intrebi cum este posibil sa te alegi cu o infectie urinara tocmai in perioada vacantei, trebuie sa stii ca exista mai multi factori de risc, dintre care unii sunt chiar foarte greu de banuit. Explicatiile sunt insa extrem de simple, dupa cum vei constata in cele ce urmeaza.

    Expunerea la noi medii bacteriene

    Cu cat calatoresti mai mult in vacanta, cu atat organismul va fi mai expus unor medii bacteriene noi, formate din microorganisme cu care sistemul imunitar nu s-a mai confruntat pana la momentul respectiv. Prin urmare, va dura ceva mai mult pana ca sistemul imunitar sa recunoasca aceste bacterii si sa produca anticorpii necesari pentru a le anihila, lasandu-le astfel mai mult timp sa actioneze si sa genereze o infectie urinara.

    Folosirea toaletelor publice

    Toaletele publice constituie o sursa importanta de contractare a unor astfel de bacterii, mai ales daca si conditiile de igiena lasa de dorit. Cand calatoresti mult, asa cum se intampla in vacanta, este inevitabil sa nu faci un popas la o benzinarie sau la un restaurant, iar de cele mai multe ori e nevoie si de o vizita la toaleta.

    De asemenea, riscul de infectie urinara este prezent si in cazul in care folosesti trenul sau avionul si trebuie sa mergi la toaleta in timpul calatoriei.

    Hidratarea insuficienta

    Daca esti o fire aventuroasa si iti place sa faci drumetii lungi sau sa te implici in diferite activitati in mijlocul naturii, se poate intampla deseori sa nu te hidratezi corespunzator. Daca punem la socoteala si faptul ca in timpul unor astfel de activitati se pierde si o cantitate mare de lichid prin transpiratie, o consecinta fireasca este reducerea frecventei urnirilor. La prima vedere n-ar fi o problema, insa din cauza urinarilor rare, bacteriile stagneaza mai mult timp in tractul urinar, iar consecinta poate fi o infectie urinara.

    Activitatea sexuala

    Nu trebuie sa ne ascundem dupa deget si sa recunoastem deschis ca si acesta este un aspect pe care se pune accentul in vacanta, uneori ceva mai mult decat in restul timpului. Orice contact sexual favorizeaza colonizarea cu bacterii care pot migra catre tractul urinar, iar riscul de infectie urinara este mai ridicat in cazul raporturilor sexuale cu parteneri ocazionali.

    Igiena precara

    Uneori, in timp ce calatoresti spre destinatia de vacanta sau in perioada sejurului, este posibil sa nu ai toate conditiile care sa iti permita sa mentii o igiena corespunzatoare, fapt ce favorizeaza dezvoltarea bacteriilor care pot determina infectie urinara.

    Infectie urinara – care sunt simptomele

    Indiferent de cauza, infectia urinara se poate manifesta sub diferite forme, in functie de zona tractului urinar in care este localizata.

    In general, simptomele infectiei urinare sunt urmatoarele:

    • Nevoia emergenta si frecventa de a urina;
    • Eliminarea de cantitati mici de urina;
    • Senzatia de arsura sau durere la urinare;
    • Urina tulbure sau cu miros neplacut;
    • Prezenta sangelui in urina;
    • Durere abdominala sau in zona inferioara a spatelui;
    • Stare de oboseala si slabiciune.

    In cazurile mai severe, cand infectia urinara este puternica sau se extinde si la alte organe, febra este un alt simptom, fiind insotita deseori de frisoane.

    Masuri de prevenire a infectiei urinare in vacanta

    Dupa cum se vede, chiar daca  nu sunt grave, simptomele infectiei urinare sunt indeajuns de suparatoare pentru a-ti strica vacanta, iar din acest motiv trebuie sa iti iei niste masuri preventive care sa te scuteasca de probleme.

    Iata cum trebuie sa procedezi:

    Hidrateaza-te cat mai bine

    In timpul calatoriilor, dar si atunci cand stai la plaja sau te relaxezi undeva la umbra, trebuie sa ai permanent la indemana o sticla cu apa din care sa bei in mod regulat, chiar daca nu iti este sete. Poate fi si o bautura racoritoare sau ceai insa nu recomandam alcoolul  – nici macar berea – pentru ca deshidrateaza. De asemenea, sunt de evitat si bauturile care contin cofeina, pentru ca aceasta substanta poate irita tractul urinar, ceea ce creste riscul de infectie urinara.

    Ai grija de igiena personala

    Este important sa te speli pe maini atat dupa ce folosesti toaleta cat si inainte, pentru a inlatura bacteriile ce pot patrunde in tractul urinar. De asemenea, dupa o calatorie lunga, dar si dupa ce te intorci de la plaja, este recomandat sa faci un dus si sa schimbi lenjeria intima cu una curata.

    Evita pe cat posibil toaletele comune care lasa de dorit in privinta curateniei si a igienei, iar daca nu ai de ales, foloseste hartie igienica pentru a nu atinge direct vasul de toaleta capacul.

    Poarta haine cat mai lejere

    Nu este recomandat sa iti iei in bagaje multe haine stramte sau mulate pe corp, pentru ca acestea pot provoca iritatii in zona genitala, favorizand dezvoltarea bacteriilor care ajung apoi in tractul urinar. In schimb, poti purta haine largi si lejere, care sa iti ofere libertate totala de miscare si sa nu se frece de corp.

    Avem o recomandare si in ceea ce priveste lenjeria intima, care e de preferat sa fie din bumbac, datorita faptului ca e un material respirabil, nu irita si absoarbe transpiratia care ar favoriza dezvoltarea bacteriilor.

    Urineaza de fiecare data cand simti nevoia

    Este importanta sa tii cont si de acest sfat, pentru ca urina ajuta la curatarea tractului urinar de bacterii si previne stagnarea acestora uretra. Asadar, chiar daca simti o nevoie usoara de a urina, nu amana momentul. Daca esti pe drum, poti opri la  prima benzinarie sau primul restaurant, dupa cum am spus, iar in acest sens este recomandat sa studiezi traseul in prealabil pentru a sti cat mai exact unde poti face astfel e popasuri.

    Fa-ti „plinul” de vitamina C

    Vitamina C ajuta la intarirea sistemului imunitar si totodata poate contribui la prevenirea infectiilor urinare, intrucat confera urinei un anumit grad de aciditate care inhiba dezvoltarea bacteriilor.

    Poti oferi organismului resursele necesare de vitamina C consumand citrice, capsune, fructe de padure, kiwi, mango, papaya sau ananas – fructe cum nu se poate mai potrivite pentru a fi savurate pe plaja, in vacanta. Asadar, infectia urinara in vacanta este destul de usor de evitat respectand cateva reguli elementare de igiena, hidratandu-te si purtand o imbracaminte lejera si respirabila.

    De asemenea, este important sa dai curs fara intarziere necesitarilor firesti ale organismului si sa consumi alimente bogate in vitamina C, care intaresc imunitatea si impiedica dezvoltarea bacteriilor in tractul urinar.

    Autor: Catalin Tantareanu

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: