fbpx

Cum sa-ti mentii greutatea si cum sa slabesti in vacanta?

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Daca apropierea sezonului estival este un context suficient de motivant pentru a scapa de kilogramele in exces spre a obtine silueta ideala pentru plaja, in perioada vacantei sunt sanse mari  sa pui la loc kilogramele pierdute si chiar ceva in plus.

Explicatia consta in faptul ca, in timpul vacantei, oamenii sunt preocupati in special de confort si relaxare, fiind totodata mult mai tentati sa dea curs unor „placeri vinovate” cum ar fi mesele copioase sau consumul unor alimente nerecomandate in curele de slabire. De asemenea, multi considera ca vacanta este destinata odihnei, asa ca isi petrec majoritatea timpului in sezlong sau in hamac.

Toate acestea, cumulate, contribuie la cresterea in greutate, care se produce intr-un ritm mult mai rapid decat slabirea. In consecinta, nu e de mirare ca la sfarsitul unei vacante de 10 zile sa te intorci acasa cu mai multe kilograme in plus decat ai reusit sa pierzi la pe parcursul catorva saptamani sau luni de cura de slabite.

Daca vrei sa eviti o astfel de situatie, poti afla pe parcursul acestui articol cum trebuie sa procedezi.

Nu renunta la micul dejun

Chiar daca esti  in vacanta si iti permiti sa dormi mai tarziu, nu sari niciodata peste micul dejun, pentru ca acesta este cea mai importanta masa a zilei. Este de preferat sa consumi alimente bogate in fibre si nutrienti, care iti asigura necesarul de energie pentru intreaga zi si totodata  mentin senzatia de satietate.

Astfel, nu vei mai simti nevoia de a manca mult, iar atractiile culinare din meniul restaurantelor nu ti se vor mai parea atat de tentante.

Respecta un program de mese regulat

Chiar daca esti in vacanta si simti nevoia sa scapi de rutina, este bine totusi sa iei mesele dupa un program regulat, servind zilnic micul dejun, pranzul si cina la aceeasi ora. In acest mod vei putea sa iti controlezi mai bine apetitul, pentru ca senzatia de foame va aparea doar la orele da masa si nu va fi una foarte intensa.

In caz contrar, daca sari peste mese, senzatia de foame va fi una mai puternica, ceea ce te va determina sa mananci mai mult.

    Consuma portii mici

    Este normal ca in timpul vacantei sa te confrunti cu tot felul de tentatii culinare, mai ales daca ajungi intr-o destinatie noua cu o bogata traditie gastronomica. Stim ca e aproape imposibil sa te abtii si nici nu te sfatuim sa faci acest lucru, insa e indicat sa consumi totul cu moderatie, oricat de savuros ti s-ar parea un preparat sau altul. Mananca doar atat cat sa te saturi, iar daca nu vrei sa lasi nimic in farfurie poti cere sa ti se puna la pachet mancarea ramasa sau poti sa  imparti portia cu insotitorii tai.

    De asemenea, daca nu mananci la restaurant, foloseste farfurii sau boluri mai mici pentru a servi mancarea. In acest fel, portia pare mai mare, iar creierul induce senzatia de satietate, in timp ce aceeasi portie servita in farfurii mari lasa impresia unei cantitati insuficiente si genereaza nevoia de a manca mai mult.

    Nu vana ofertele de mancare

    Este o practica obisnuita pentru restaurantele si terasele din destinatiile de vacanta sa isi atraga clientii cu oferte tentante precum „meniul zilei” sau „doua produse la pret de unul”. Ce-i drept astfel de oferte sunt avantajoase pentru ca iti permit sa mananci bine la un pret acceptabil, insa totodata te si „ajuta” sa acumulezi kilograme in plus.

    Acest lucru se datoreaza cantitatii, pentru ca astfel de oferte te determina de obicei sa mananci mai mult decat ai avea nevoie. Spre exemplu, daca in mod normal ti-ar fi suficient un singur fel de mancare pentru a te satura, daca vei comanda „meniul zilei” la acelasi pret, vei avea parte de doua feluri si uneori chiar si desert. Vei consuma astfel mai multe calorii decat e necesar, iar surplusul se va depune sub forma de grasime.  

      Evita alimentele tip fast-food

      Spuneam ca vacanta este perioada in care multi isi permit si anumite „placeri vinovate”, iar una dintre acestea  este reprezentata de alimentele de la fast-food. Daca acasa exista o preocupare constanta pentru hrana sanatoasa, cu un continut nutritional ridicat si putine calorii, in vacanta parca e mai greu sa rezisti tentatiei exercitate de o toneta sau un restaurant fast-food. Te poti abate pe acolo o data sau de doua ori in timpul sejurului, pentru a-ti satisface pofta, insa in niciun caz nu trebuie sa-ti faci din aceasta o obisnuinta si sa manaci zilnic de la fast-food.

      Desi savuroase, astfel de alimente contin cantitati mari de grasimi saturate, grasimi trans, sosuri, maioneze si alte ingrediente incarcate de calorii, care nu sunt deloc benefice pentru silueta si nici pentru sanatate, in general.

      Consuma alcool cu moderatie

      Stim cu totii ca vacanta fara  o bere, un sprit de vara sau un cocktail parca nu e chiar asa cum ar trebui sa fie, prin urmare nu te indemnam la abstinenta totala. Cuvantul de ordine trebuie sa fie si de aceasta data moderatia, pentru a evita aparitia surplusului ponderal, dar si alte probleme mai severe.

      Alcoolul contine zahar, care are un aport caloric ridicat si totodata stimuleaza apetitul. De aceea, dupa cateva pahare de alcool apare de obicei nevoia de a manca ceva, iar de multe ori sunt alese gustari nesanatoase precum chipsuri, aperitive bogate in grasimi saturate, pizza si alte alimente tip fast-food, care contribuie la randul lor cu o cantitate importanta de calorii.

      In acelasi timp, alcoolul ingreuneaza metabolismul, implicit procesul de ardere a acestor calorii, care se transforma astfel in grasime.

      Continua sa faci miscare

      Suntem intru totul de acord ca in vacanta ai nevoie de odihna si relaxare, insa acesta nu trebuie sa constituie un pretext pentru a deveni sedentar. Organismul are nevoie de miscare chiar si in vacanta, iar acesta este un prilej excelent de a imbina utilul cu placutul. Profita de faptul ca ai timp liber 24 de ore din 24 si gaseste cateva activitati fizice pe placul tau. Posibilitatile de a face miscare sunt nenumarate, iar dintre acestea putem mentiona drumetiile pe distante mai scurte sau mai lungi, inotul in mare sau piscina, plimbarile cu bicicleta, alergarea in aer liber prin zonele pitoresti sau o partida de fotbal tenis ori baschet.

      Activitatile fizice care presupun un efort intens necesita o cantitate mai mare de energie, fapt ce va de termina organismul sa arda mai multe calorii.

      De asemenea, dupa fiecare masa e recomandat sa faci plimbari de 20-30 de minute, pentru ca in acest mod se imbunatateste digestia si se ard mai eficient caloriile in exces.

        Administreaza suplimente alimentare care ajuta la mentinerea greutatii corporale

          Prin urmare, nu trebuie sa faci eforturi deosebite pentru a slabi si pentru a-ti mentine greutatea in vacanta, ci doar sa iti mentii obiceiurile sanatoase care te-au ajutat sa scapi de excesul ponderal, sau care te ajuta sa ramai la un indice de masa corporala normal.

          Poti da curs tentatiilor culinare si iti poti permite sa consumi ocazional si alimente nerecomandate pentru o silueta perfecta, insa este important sa faci totul cu moderatie. Serveste zilnic micul dejun si celelalte mese ale zilei dupa un program fix, mananca doar atat cat sa te saturi si fa miscare in mod regulat, mai ales dupa fiecare masa.

          Te poti delecta si cu o bere rece sau orice alta bautura alcoolica, dar si in acest caz recomandam consumul ocazional si cu moderatie. In acest mod, vei reveni din vacanta cel putin cu aceeasi greutate de la inceputul sejurului, sau chiar cu cateva kilograme in minus.

          Autor: Catalin Tantareanu

          Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: