fbpx

Deshidratarea – simptome ascunse si semne clare

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Nu degeaba apa este supranumita „lichidul vital”, dat fiind faptul ca organismul uman nu poate supravietui mai mult de 3-4 zile în absenta sa. Atunci cand cantitatea de lichid de care dispune este mai mica decat cea necesara, incepe sa se instaleze deshidratarea. Senzatia de sete si gura uscata sunt doua dintre cele mai evidente simptome care indica deshidratarea inca din fazele incipiente, iar daca echilibrul hidric nu este restabilit cat mai curand, apar ulterior si alte semne.

La prima vedere, unele dintre simptome par sa nu aiba legatura cu deshidratarea in timp ce altele dau usor de inteles ca este vorba de o problema cu nivelul de lichide din organism. In acest articol iti vom oferi informatiile cele mai importante despre deshidratare si simptomele sale, despre posibilele complicatii si despre masurile de prevenire.

Ce este deshidratarea?

Deshidratarea poate fi definita ca o stare in care organismul intra atunci cand nu mai dispune de o cantitate suficienta de lichide necesara derularii normale a proceselor fiziologice. Aceasta stare poate surveni fie pe fondul unui aport insuficient de lichide, fie din cauza ca organismul pierde lichide în exces.

In forme usoare, deshidratarea poate aparea adesea in zilele caniculare cand organismul pierde mai multa apa decat de obicei prin transpiratie, sau in conditii de efort intens, cand de asemenea se transpira mai abundent si se pierde mai muta apa. Din acest motiv este indicat ca in zilele calduroase si in timpul activitatilor fizice intense ce presupun efort sustinut sa se consume mai multa apa.

Motive cu adevarat de ingrijorare apar cand deshidratarea se datoreaza unor probleme ne natura medicala ce determina organismul sa piarda o cantitate mare de lichid. Diareea, varsaturile frecvente, starile febrile prelungite si arsurile la nivelul pielii sunt alte cauze ale deshidratarii, la care se adauga afectiuni precum diabetul zaharat sau bolile renale si administrarea unor anumite medicamente cum ar fi diureticele.

Despre fenomenul de deshidratare si simptomele asociate

Atunci cand nu este determinata de cauze medicale, deshidratare are de obicei forme usoare, iar problema poate fi rezolvata foarte simplu band apa sau alte lichide cu exceptia alcoolului, care deshidrateaza si mai mult. In formele severe, deshidratarea este o urgenta medicala care necesita in prima faza administrarea intravenoasa de fluide, urmata apoi de investigatii pentru stabilirea cauzei si masuri adecvate de tratament.

Simptomele deshidratarii variaza în functie de formele acesteia si se manifesta astfel:

Sete intensa

Insasi aparitia senzatiei de sete este un prim semn ca organismul incepe sa se deshidrateze si are nevoie de apa, iar pe masura ce setea devine mai intensa deficitul de lichide creste.

Gura uscata

Deshidratarea determina reducerea secretiei de saliva si astfel se explica senzatia de gura uscata precum si uscarea mucoaselor, care sunt alte simptome obisnuite ale deficitului de lichid din organism.

Reducerea cantitatii de urina

Se explica prin faptul ca organismul incearca sa-si conserve cat mai bine rezervele de lichid de care mai dispune si astfel produce urina mai putina si mai concentrata. De aceea, urina are un aspect mai inchis la culoare si un miros mai puternic, ceea ce constituie alte doua simptome ale deshidratarii.

Stare de slabiciune

Odata cu cantitatea de lichid se reduce si capacitatea organismului de a mai produce energie si de aceea deshidratarea se manifesta deseori prin oboseala accentuata si stari de slabiciune – simptome care la prima vedere par sa nu fie asociate aceasta cauza.

Ameteala si lesin

Deja am ajuns la simptomele severe, specifice formelor grave de deshidratare, iar starile de ameteala si pierderea cunostintei se datoreaza scaderii volumului de sange, implicit a tensiunii arteriale pe fondul aportului redus de lichide.

Modificarea aspectului pielii

Din cauza aportului redus de lichide, pielea isi pierde elasticitatea si fermitatea, astfel ca deshidratarea in forme moderate si severe duce la aparitia cutelor. De asemenea, pielea devine uscata si palida.

Furnicaturi la nivelul membrelor

Am precizat mai devreme ca deshidratarea afecteaza circulatia sanguina, iar acest fapt este resimtit la nivelul extremitatilor membrelor. Din cauza tensiunii scazute, sangele ajunge mai greu in vasele capilare de la extremitati si astfel se explica furnicaturile pe care le simt la nivelul membrelor persoanele deshidratate.

Deshidratarea – complicatii si riscuri asociate

In formele usoare, cand, organismul pierde aproximativ 2% din cantitatea totala de apa de care are nevoie, starea de oboseala, durerile de cap si setea intensa sunt cele mai suparatoare manifestari, de care se poate scapa usor band o cantitate mare de apa. In caz contrar, principalul risc este ca deshidratarea sa avanseze catre o forma moderata, caracterizata de o pierdere de lichid din corp în proportie de aproximativ 5% si ulterior o forma severa, cand organismul a pierdut circa 10% din lichidul necesar.

In acest stadiu se poate vorbi de riscul aparitiei unor complicatii serioase care pot duce chiar la deces in decurs de cateva zile. Apa este folosita de toate celule din intregul organism si de aceea deshidratarea poate produce disfunctii la nivelul tuturor organelor.

Pe plan digestiv poate genera constipatie, la nivelul rinichilor poate determina insuficienta renala, iar la nivelul ficatului se poate produce socul hepatic. Din cauza reducerii volumului de sange apar si probleme circulatorii care pot culmina cu socul hipovolemic, care se produce atunci cand cantitatea de sange din organism scade sub o anumita limita. Daca nu se intervine de urgenta pentru completarea nivelului de lichide din organism în astfel de situatii grave, sansele de supravietuire sunt nule.

 Sfaturi pentru preventie

Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faci pentru a preveni deshidratarea este sa te obisnuiesti bei cantitati mici de apa la intervale regulate, fara sa astepti sa ti se faca sete. In zilele toride aportul de lichide trebuie suplimentat pentru ca organismul pierde mai multa apa prin transpiratie, iar aceeasi recomandare este valabila si pentru activitatile care necesita un efort intens.

De asemenea, este de preferat eviti pe cat posibil asocierea dintre aceste activitati si zilele caniculare. Reamintim faptul ca alcoolul nu ajuta deloc in astfel de situatii – nici macar berea rece care este foarte tentanta pentru multi in zilele caniculare – intrucat favorizeaza deshidratarea in loc sa o combata.

Nu in ultimul rand, simptome precum diareea, varsaturile, urinarile frecvente trebuie tratate fara intarziere, iar daca persista trebuie sa se apeleze la ajutor medical, pentru ca pot duce la deshidratare moderata sau severa.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: