Electrolitii sunt substante minerale prezente in corpul uman, care se incarca electric in apa sau alte fluide si contribuie astfel la derularea mai multor procese ce asigura functionarea normala a organismului. Pentru aceasta este nevoie ca electrolitii sa fie prezenti in anumite concentratii iar atunci cand aceste concentratii depasesc limita maxima sau scad sub nivelul minim apare un dezechilibru electrolitic. Se poate intampla frecvent, cel mai adesea pe fondul deshidratarii, si de cele mai multe ori un dezechilibru electrolitic este usor de reabilitat insa aceasta nu inseamna ca poate fi considerat o problema neinsemnata.
In cele ce urmeaza iti vom arata cum apare un dezechilibru electrolitic, cum poate fi recunoscut usor, cum se trateaza pentru a evita complicatiile si ce poti face pentru a-l preveni
Ce inseamna dezechilibru electrolitic
Organismul uman mare nevoie de o anumita cantitate de electroliti, care sunt implicati in transportul nutrientilor, reglarea semnalelor nervoase, controlul contractiilor musculare inclusiv ale muschiului inimii, dezvoltarea si intarirea oaselor si mentinerea nivelului optim de fluide. Acesti electroliti sunt sodiul, magneziul, potasiul, calciul fosfatul, bicarbonatul si clorul – elemente minerale care ajung in corp prin intermediul alimentelor si lichidelor.
Ponderea lor in organism oscileaza, dar pentru fiecare tip electroliti exisa un nivel optim care se situeaza intre anumite limite. Atunci cand in organism exista un deficit sau un excedent de unul sau mai multi electroliti, se creeaza un dezechilibru electrolitic ce duce la dereglarea functiilor pe care acestia le indeplinesc.
Asadar, un dezechilibru electrolitic poate fi definit ca o scadere sau o crestere a concentratiei de electroliti in raport cu valorile normale. In functie de concentratia si de tipul mineralelor implicate un dezechilibru electrolitic se poate manifesta sub diferite forme, dupa cum urmeaza:
- Hiponatremie – nivel scazut de sodiu;
- Hiopernatremie – nivel crescut de sodiu;
- Hipocalcemie – concentratie scazuta a calciului;
- Hipercalcemie – dezechilibru electrolitic asociat cu un nivel crescut de calciu;
- Hipomagnezemie – deficit de magneziu;
- Hipermagnezemie – o concentratie crescuta de magneziu;
- Hipokaliemie – un nivel prea mic de potasiu;
- Hiperkalemie – o concentratie prea mare de potasiu;
- Hipofosfatemie – deficit de fosfat;
- Hiperfostatemie – fosfat in exces;
- Acidoza metabolica – nivel scazut de bicarbonat;
- Alcaloza metabolica – bicarbonat in exces;
- Hipocloremie – dezechilibru electrolitic dat de un deficit de clor;
- Hipercloremie – prezenta clorului in exces in organism.
Cum apare un dezechilibru electrolitic
In cele mai multe cazuri, un dezechilibru electrolitic are legatura cu nivelul de lichide din corp si apare in urma deshidratarii sau cand organismul primeste o cantitate excesiva de lichid. Astfel, varsaturile, diareea excesiva, transpiratia abundenta in urma efortului sau expunerii la temperaturi ridicate precum si consumul insuficient de lichide cauzeaza frecvent dezechilibru electrolitic prin deshidratare.
Acesta poate avea si cauze mai serioase precum afectiunile renale, cardiace hepatice sau pancreatice, malnutritia si anorexia, arsurile extinse, fracturile si traumatismele severe, disfunctii ale glandelor si probleme digestive care afecteaza absorbtia elementelor nutritive.
De asemenea, un dezechilibru electrolitic poate aparea si ca efect secundar al administrarii unor medicamente precum diureticele, citostaticele, laxativele, corticosteroizii si anticonvulsivantele.
Nu in ultimul rand, consumul excesiv de alcool duce la deshidratare, iar starea depreciata de-a doua zi numita in limbaj comun „mahmureala” este rezultatul unui dezechilibru electrolitic.
Simptome specifice unui dezechilibru electrolitic
Simptomele unui dezechilibru electrolitic difera ca forma de manifestare si intensitate in functie de tipul de saruri minerale implicate si de nivelul deficitului sau excedentului. In general, primele simptome ale unui dezechilibru electrolitic sunt usoare dar evidente si pot fi combatute usor, insa daca dezechilibrul persista si se accentueaza se poate ajunge la manifestari severe precum convulsiile sau pierderea constientei. Pentru a-ti face o imagine completa a tabloului simptomatic, iti prezentam in continuare manifestarile specifice asociate fiecarui tip de electroliti in parte.
Sodiul
Deficitul de sodiu este cea mai frecventa cauza generatoare a unui dezechilibru electrolitic, manifestandu-se prin greturi si dureri de cap in formele usoare si putand ajunge la stari confuze, tulburari de vorbire, halucinatii si comportament delirant, in cazurile grave.
De cealalta parte, un dezechilibru electrolitic asociat cu un nivel crescut de sodiu se manifesta prin accelerarea ritmului cardiac si a respiratiei, agitatie si insomnie.
Calciul
In general, hipocalcemia si hipercalcemia au simptome similare, manifestate prin stari de greata, senzatia de slabiciune si crampe musculare. In cazul hipocalcemiei, doua simptome distincte sunt semnul Chvostek, constand in spasme musculare la nivelul fetei care apar in urma unei simple atingeri a obrazului, si semnul Trousseau, manifestat prin spasme care apar la compresia bratului.
Magneziul
Cele doua semne de care tocmai am amintit apar si in cazul deficitului de magneziu, care de cele mai multe ori se asociaza cu cel de calciu, ceea ce explica aceste simptome comune. Crampele musculare sunt un alt simptom comun, la fel si durerile de cap, amorteala sau senzatia de furnicaturi la nivelul membrelor.
In formele usoare, hipermnezia cazeaza crampe abdominale, diaree, greata si varsaturi. Cazurile mai severe se manifesta prin scaderea tensiunii arteriale, aritmie, slabiciune musculara si stare de somnolenta, dificultati de concentrare si stari confuze.
Potasiul
Deficitul de potasiu se manifesta prin constipatie, in timp ce excesul cauzeaza crampe abdominale si diaree. In rest, cele doua dezechilibre electrolitice au simptome similare manifestate prin stari de oboseala si slabiciune, aritmie si crampe musculare.
Fosfatul
Indiferent ca e cauzat de un deficit sau de o concentratie prea mare de fosfat, un dezechilibru electrolitic asociat cu acest element se manifesta prin crampe musculare, amorteala si senzatia de slabiciune, totul pe fondul scaderii densitatii osoase.
Bicarbonatul
Acidoza metabolica in forme usoare cauzeaza dureri de cap, ameteala, oboseala si slabiciune musculara, iar in formele mai grave se manifesta prin greturi si varsaturi, tulburari de ritm cardiac si respiratie ingreunata.
Simptome similare genereaza si alcaloza metabolica, determinata de un nivel crescut de bicarbonat in sange.
Clorul
Un dezechilibru electrolitic asociat cu deficitul sau excesul de clor este asimptomatic in formele usoare, iar in cazurile severe, care sunt si destul de rare, cauzeaza confuzie si aparitia de edeme in diferite zone ale corpului.
Cum se diagnosticheaza dezechilibrul electrolitic
Dupa cum ai putut observa, aceste tulburari au multe manifestari comune iar multe dezechilibre se manifesta simultan, asa ca e dificil de stabilit un diagnostic doar pe baza simptomelor. Desigur ca acesta este un detaliu important, la fel si istoricul medical al pacientului si stilul de viata, insa confirmarea diagnosticului se face pe baza unor analize de laborator ce masoara nivelul de electroliti din sange si urina. De asemenea, pentru a evalua gradul in care un dezechilibru electrolitic a afectat organismul, pot fi efectuate si investigatii suplimentare.
Tratamentul recomandat pentru dezechilibrul electrolitic
In prima faza, prioritara este restabilirea nivelului optim de electroliti iar aceasta se poate face pe diferite cai, in functie de severitatea cazului. In formele usoare este suficienta o buna hidratare, eventual cu ajutorul unor bauturi care contin electroliti sau alte solutii pentru rehidratare orala. Cazurile mai grave pot necesita administrarea intravenoasa de electroliti prin intermediul unor solutii perfuziile sau administrarea de medicamente care contin astfel de substante minerale.
Daca dezechilibrul electrolitic este asociat cu o problem de sanatate, optiunile terapeutice includ si tratarea cauzei subiacente, in paralel cu o dieta bazata pe alimente care contin electroliti si, daca e cazul, administrarea unor suplimente alimentare.
Prevenirea dezechilibrului electrolitic
Elementele de baza in prevenirea dezechilibrului electrolitic sunt hidratarea suficienta si dieta echilibrata care sa includa zilnic fructe si legume, cunoscute ca principalele surse naturale de electroliti. In ceea ce priveste hidratarea, se recomanda consumul a cel putin doi litri de apa sau alte lichide pe zi, iar cantitatea trebuie sa creasca in perioadele caniculare si in conditiile unor activitati fizice care impun efort intens si un volum mare de transpiratie.
De asemenea, se recomanda cresterea aportului de lichide in cazul persoanelor care se confrunta cu diaree si/sau varsaturi pentru ca aceste tulburari cauzeaza pierderea unei cantitati mari de electroliti. Acelasi lucru se recomanda si pacientilor cu arsuri extinse sau care au suferit fracturi or alte traumatisme severe precum si celor aflati sub tratament cu diuretice, laxative, citostatice, corticosteroizi si anticonvulsivante.
Ca lichide pentru hidratare se recomanda apa si sucurile narturile fara indulcitori, precum si bauturile cu electroliti concepute special pentru o buna hidratare. De cealalta parte, sunt de evitat bauturile alcoolice, cafeaua, energizantele, ceaiul negru si alte bauturi care contin cofeina, sucurile cu indulcitori si alti aditivi, intrucat acestea au efect opus, favorizand deshidratarea.
sursa foto: shutterstock
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: