fbpx

Faringita – ce este si care sunt optiunile de tratament?

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Durerea in gat sau cunoscuta faringita este un termen general valabil pentru senzatia de disconfort resimtita la inghitire. Durerea, iritatia sau senzatia de mancarime de la nivelul faringelui este una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate pe care oamenii o experimenteaza in timpul sezonului rece, in mod special.

Asociata cu afectiunile de natura virala, pentru ca afecteaza tractul respirator superior, faringita este localizata in zona care face legatura dintre cavitatea bucala si esofag, dar si pe trahee, pe de alta parte. Senzatia de durere si disconfort apare cu precadere la deglutitie, atunci cand pacientul doreste sa inghita ceva.

Toata lumea a experimentat macar o data in viata durerea in gat sau faringita, aceasta fiind mai frecventa la copii. Desi nu reprezinta un motiv de ingrijorare, daca afectiunea nu se amelioreaza in numai cateva zile este necesar sfatul unui medic.

Practic, durerea in gat este cauzata de iritarea acestuia, fiind produsa de o infectie virala, precum raceala sau gripa. In aceste situatii, faringita ar trebui sa dispara dupa trei, sapte zile, fara a fi nevoie de tratament. Insa ce este aceasta mai exact si cum se trateaza vom afla in acest articol.

Ce este faringita?

Potrivit Asociatiei Americane de Osteopatie (AOA), faringita (inflamatia faringelui) se manifesta prin durere in gat si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru vizitele la medic. Incidenta maxima a bolii se afla in randul copiiilor cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani. In schimb, afectiunea este rar intalnita in randul copiilor cu varsta sub un an. Cele mai multe cazuri de faringita apar in lunile reci ale anului.

Denumita si „durere in gat”, faringita poate provoca, de asemenea, senzatia de zgarieturi sau mancarime in gat, dar si dificultati la inghitire. Faringita este de trei tipuri: faringita acuta, faringita cronica si faringita streptococica, in functie de cauzele care au determinat aparitia acesteia.

De obicei, faringita determina durere in gat si febra, dar si curgerea nasului, tuse, durerea de cap, voce ragusita. Simptomele dureaza intre trei si sapte zile, iar complicatiile care pot aparea in urma acestei inflamatii respiratorii sunt: sinuzita si otita medie acuta.

Faringita: cauze, factori de risc

Cele mai frecvente cauze ale aparitiei faringitei sunt:

  • infectiile virale sau bacteriene – dintre virusurile responsabile fac parte: adenovirusul, rinovirusul, virusul gripal, paragripal, coronavirusul, iar dintre factorii bacterieni implicati retinem: streptococul beta-hemolitic de grup A, Haemophilus influenzae, stafilococ si pneumococ.
  • expunerea repetata la factori iritanti precum fumul de tigara, noxele, substantele chimice, agentii medicamentosi;
  • boala de reflux gastroesofagian.

Asadar, cele mai frecvente aparitii ale faringitei sunt cauzate de:

  • adenovirus, fiind una dintre cauzele racelii comune;
  • crupa, care este o boala din copilarie distinsa de o tuse de latrat;
  • tuse convulsiva;
  • pojar;
  • varicela;
  • grup A streptococ.

Disponibil la

Faringita: manifestari si simptomatologie

Faringita are o varietate de simptome, care pot fi asemanatoarea cu cele ale altor afectiuni respiratorii. De aceea, este foarte important sa apelam la sfatul medicului specialist, pentru a avea un diagnostic sigur si pentru a administra un tratament corect. Principalele manifestari ale faringitei sunt:

  • durere la inghitire;
  • senzatie de uscaciune a gatului;
  • gat inflamat (rosu);
  • tuse si stranut;
  • raguseala;
  • alterarea starii generale;
  • oboseala persistenta;
  • cefalee;
  • febra cu frisoane;
  • durere de ureche;
  • congestie nazala;
  • uneori si varsaturi.

Diagnosticul de faringita

Diagnosticul de faringita se poate pune de catre specialist, pe baza simptomatologiei descrise de pacient si a semnelor clinice prezentate mai sus (durere in gat, rosu in gat, febra, tuse, stranut, hiperemie faringiana si prezenta depozitelor pultacee la nivel amigdalian).

Totodata, diagnosticul de faringita se poate pune si pe baza investigatiilor paraclinice. Acestea constau in: hemoleucograma cu biochimie, exsudat faringo-amigdalian, teste rapide cu imunofluorescenta, determinarea titrului de anticorpi.

Informatii faringita acuta

Faringita acuta este cea mai frecventa si apare in special la copii. Tratata corespunzator, aceasta dureaza intre trei si sapte zile. De cele mai multe ori faringita acuta apare din cauza virusurilor (adenovirusuri) si mai rar din cauza bacteriilor (Streptococ beta-hemolitic de grup A – GAS – group A Streptococcus) sau din cauza fungilor (candida).

Informatii faringita cronica

Faringita cronica, pe de alta parte, este rezultatul unui tratament inadecvat al inflamatiei acute (faringita acuta) sau rezultatul efectelor negative ale unui numar de alti factori patogeni. Faringita cronica este de obicei impartita in faringita catarala, hipertrofica (granulara si laterala) si atrofica.

Informatii faringita streptococica

Faringita streptococica mai este denumita si angina pultacee. Aceasta reprezinta inflamatia acuta a faringelui si a amigdalelor cauzata de Streptococcus pyogenes (sau streptococul de grup A) germen. Bacteria este responsabila de aparitia scarlatinei, a infectiei streptococice cu eruptie cutanata specifica. Afectiunea este extrem de contagioasa, aceasta raspandindu-se foarte usor pe cale respiratorie prin contactul cu secretiile eliminate de persoana infectata in timpul vorbitului, a tusitului sau a stranutului

Faringita: tratament

Septocalmin Islandica este un supliment care protejeaza mucoasa orala si faringiana. Datorita extractului de Cetraria islandica are un efect calmant si placut asupra gatului, faringelui si corzilor vocale, ajutand la combaterea tusei. Afectarea corzilor vocale sensibile este semnalata de prezenta raguselii. Talul de Cetraria islandica contine cantitati mari de mucilagii hidrosolubile care acopera, protejeaza si hidrateaza mucoasa bucala si pe cea a gatului.

Septocalmin Islandica contine compusi care sustin sanatatea bronhiilor si ajuta in caz de tuse. Totodata, contribuie la buna functionare a sistemului imunitar si influenteaza in mod benefic tractul respirator. Suplimentul se poate folosi preventiv, pentru a proteja corzile vocale sensibile, nu contine zahar si are un gust placut de coacaze negre.

Autor: Bettina Cristea

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: