fbpx

Glucomannan: ce este, cum functioneaza si ce beneficii pentru sanatate are

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Daca vrei sa slabesti si sa ai in acelasi timp o digestie sanatoasa, suplimentele alimentare cu glucomannan iti sunt de mare ajutor,  venind „la pachet” si cu alte beneficii pentru sanatate, pe care ti le vom prezenta pe parcursul acestui articol. Denumirea de glucomannan, se refera la un tip de fibre alimentare solubile folosite atat ca supliment cat si ca aditiv alimentar, cu o valoare nutritiva nesemnificativa dar cu beneficii importante pentru sanatate.

In ultimii ani, interesul pentru suplimentele cu glucomannan a crescut odata cu preocuparea tot mai intensa pentru gasirea unor solutii sanatoase pentru slabit si pentru mentinerea unei greutati normale fara diete restrictive. De aceea am ales sa vorbim si noi despre acest subiect, dezvaluindu-ti in cele ce urmeaza toate informatiile importante despre glucomannan.

Glucomannan: ce este si cum se obtine?

Cand vorbim de glucomannan, ne referim la o fibra alimentara solubila de origine naturala, extrasa din radacina plantei Amorphophallus konja numita mai simplu kojnac. Daca nu ai auzit pana acum de aceasta planta nu e de mirare, pentru ca nu creste pe la noi, fiind specifica zonei Asiei de sud-est, in special Chinei, Japoniei si Indoneziei. In aceste tari se foloseste glucomannan ca remediu in medicina traditionala dar si ca ingredient alimentar, mai precis ca agent de ingrosare. Pe masura ce proprietatile sale au devenit cunoscute, interesul pentru glucomannan a crescut si in alte regiuni de pe glob, unde este folosit in prezent ca supliment alimentar dar si ca aditiv in industria alimentara, sub denumirea de E 425.

Materia prima pentru aceste produse provine din zona asiatica, unde se recolteaza radacinile de kojnac, care sunt sub forma de tuberculi, dupa care se taie si se usuca.

Tuberculii uscati sunt apoi macinati obtinandu-se astfel faina de kojnac. Aceasta, la randul ei, este supusa unui proces de rafinare prin care amidonul si alte componente sunt separate de glucomannan. Acesta este din nou uscat si rafinat pentru ca la final sa se obtina o pudra fina, care este glucomannan in stare pura.

Glucomannan: ce beneficii aduce?

Asa cum spuneam, in zona asiatica se foloseste frecvent glucomannan ca remediu naturist datorita beneficiilor descoperite in urma cu sute de ani, beneficii care au facut ca acesta sa devina cunoscut in intreaga lume. Acestea sunt legate in principal de capacitatea sa de a absorbi lichide in tractul digestiv si de a forma un gel, dar si de aportul nutritiv pe care il aduce bacteriilor benefice ce alcatuiesc flora intestinala. In continuare iti vom arata cum actioneaza glucomannanul odata ajuns in tractul digestiv si care sunt beneficiile pe care le aduce organismului.

Te ajuta sa scapi de kilogramele in plus

Suplimentele cu glucomannan sunt cel mai adesea recomandate in curele de slabire datorita capacitatii de a reduce apetitul si de a te face astfel sa mananci mai putin si mai rar, ceea ce este echivalent cu consumul unui numar mai mic de calorii. Fiind o fibra solubila, glocomanannul se dizolva in apa din tractul digestiv, insa spre deosebire de alte fibre solubile, absoarbe o cantitate foarte mare de lichid, ce poate fi de 50 de ori mai mare decat greutatea sa. Astfel, cand sunt ingerate, suplimentele cu glucomannan absorb apa din stomac asemeni unui burete, marindu-si volumul.

Stomacul se umple astfel mai usor si apare senzatia de satietate care, inevitabil, reduce apetitul si totodata numarul de calorii consumate la o masa.

Iti imbunatateste tranzitul intestinal

Administrarea de suplimente cu glucomannan este si un bun remediu impotriva constipatiei intrucat, ca orice fibra, acest compus natural are un rol important in imbunatatirea tranzitului intestinal. Dupa ce absoarbe apa din tractul digestiv, glucomannanul formeaza un gel care lubrifiaza pe interior intestinele si totodata se amesteca in bolul fecal impreuna cu celelalte resturi alimentare care trebuie eliminate. Astfel, bolul fecal capata volum si devine mai moale, ceea ce usureaza alunecarea prin intestine. Totodata, aceasta alunecare devine mai usoara si datorita stratului de gel care lubrifiaza mucoasa intestinala.

Contribuie la reducerea nivelului de colesterol

Gelul format de glucomannan in tractul digestiv si care se depune pe interiorul intestinelor formeaza totodata o pelicula ce impiedica absorbtia grasimilor saturate si grasimilor trans, care se transforma in colesterol rau (LDL) odata ajunse in ficat. Aceasta pelicula nu retine in totalitate  grasimile nocive insa o parte din ele nu sunt absorbite in sange, ramanand in intestine de unde sunt eliminate pe cale naturala.

Ajuta la reglarea glicemiei

Administrarea de suplimente cu glucomannan este benefica si in cazul pacientilor cu diabet sau prediabet, pentru ca previne cresterile bruste ale glicemiei dupa masa, mai ales daca aceasta este bogata in carbohidrati. Explicatia sta in faptul ca aceeasi pelicula gelatinoasa incetineste absorbtia carbohidratilor, despre care se stie ca elibereaza rapid o cantitate mare de glucoza in sange. Astfel, prin absorbtia mai lenta a carbohidratilor, glucoza pe care o contin se elibereaza treptat si se evita acele cresteri ale glicemiei despre care vorbeam.

Imbunatateste digestia

O cura cu glucomannan e benefica si pentru digestie, intrucat aceasta fibra are  si proprietati prebotice prin care contribuie la mentinerea echilibrului florei intestinale. Mai exact, din acea pelicula gelatinoasa ce se depune pe mucoasa intestinala se hranesc bacteriile probiotice, care joaca un rol important in procesul de digestie.

Glucomannan: utilizare si recomandari

Cel mai adesea, glocomanannul este folosit ca supliment alimentar pentru beneficiile pe care tocmai le-am enumerat, insa poate fi gasit si ca agent de ingrposare in anumite alimente.

Forme disponibile

Daca vorbim de suplimentele alimentare cu glucomannan, acestea pot fi gasite sub forma de capsule, tablete sau pulbere fina care se dizolva in apa. De asemenea, anumite batoane pentru slabit contin glucomannan iar in industria alimentara este folosit ca aditiv cu rol de agent de ingrosare, putand fi recunoscut pe eticheta dupa  denumirea de E 425.

Dozaj recomandat pentru diferite scopuri

Ceea ce este cu adevarat important in administrarea de glucomannan este respectarea dozelor recomandate in concordanta cu scopul utilizarii. In cazul adultilor, doza optima de glucomannan variaza intre 1 si 4 grame zilnic, administrate de 2-3 ori pe zi, de obicei inainte de masa. Pentru pierderea in greutate, se recomanda o doza de un gram administrata inainte de fiecare masa principala iar pentru imbunatatirea tranzitului intestinal sau pentru reducerea colesterolului, dozele pot fi adaptate in functie de nevoile individuale, dar fara a depasi 4 grame zilnic.

Momentul optim pentru administrare

Pentru a-si face efectul, suplimentele cu glucomannan se administreaza intotdeauna impreuna cu apa, cu aproximativ 30 de minute inainte de mesele principale. Astfel, va avea suficient timp sa absoarba lichidul si sa induca satietatea inainte de a te aseza la masa, punandu-si totodata in valoare si celelalte beneficii.

Recomandari pentru o utilizare sigura si eficienta

Este foarte important ca suplimentele cu glucomannan sa fie administrate cu apa sau alta bautura  deoarece in lipsa lichidului exista riscul sa cauzeze blocaje in esofag sau intestinul subtire. La fel de importanta este si hidratarea pe parcursul zilei, fiind recomandat ca pe durata curei sa consumi cel putin cei doi litri de apa recomandati zilnic pentru o hidratare optima.

Administrarea e bine sa se faca treptat, incepand cu doze mai mici care se cresc progresiv pentru a preveni eventuale tulburari digestive ce pot aparea. Pentru o eficienta maxima, suplimentele cu glucomannan trebuie administrate in paralel cu o dieta echilibrata, cu  un continut bogat de nutrienti esentiali, proteine slabe si grasimi sanatoase. Este de evitat administrarea impreuna cu alte suplimente pentru slabit sau tratamente pentru reducerea nivelului de colesterol ori controlul glicemiei, cel putin fara a cere in prealabil sfatul unui medic.

Precautii si contraindicatii

Ca in cazul oricarui supliment alimentar, exista si cateva masuri de precautie in ceea ce priveste administrarea, precum si cateva contraindicatii, pe care nu le putem trece cu vederea.

Posibile efecte secundare si disconfort gastrointestinal

In primele zile de utilizare, mai ales daca este pentru prima data cand folosesti glucomannan, pot aparea anumite efecte adverse usoare in plan digestiv, acesta fiind si motivul pentru care se recomanda cresterea treptata a dozei. Astfel, e posibil sa apara balonare usoara, flatulenta, crampe abdominale, diaree. De asemenea, in lipsa unei hidratari adecvate si pe fondul administrarii fara apa, glucomannanul poate cauza si constipatie.

In majoritatea cazurilor, aceste simptome dispar pe masura ce organismul se adapteaza.

Interactiunile glucomannanului cu anumite medicamente

Pelicula gelatinoasa pe care glucomannanul o formeaza in intestine poate afecta si absorbtia substantelor active din medicamentele cu administrare orala si de aceea se recomanda consultarea unui medic in cazul in care acest supliment se administreaza in paralel cu un astfel de tratament. Astfel, poate fi afectat efectul medicamentelor pentru tratarea diabetului, al anticoagulantelor si al unor antibiotice orale precum si cel al altor suplimente cu minerale si/sau vitamine.

In general, atunci cand sunt permise in paralel alte medicamente si suplimente, se recomanda sa se lase un interval de 60-120 de minute intre momentul administrarii acestora si cel al administrarii de  glucomannan.

Contraindicatii

Cu toate beneficiile sale, administrarea de glucomannan nu este recomandata in cazul copiilor sub 12 ani, cu exceptia cazurilor in care exista o prescriptie medicala in acest sens. De asemenea, pacientii cu stenoza esofagiana sau ocluzie intestinala trebuie sa evite aceste suplimente, precum si cei care sufera de sindromul colonului iritabil sau alte boli cronice de natura gastrointestinala.

Nu exista suficiente date asupra efectului administrarii de glucomannan in perioada sarcinii si alaptarii, astfel ca pentru evitarea oricaror eventuale riscuri femeile aflate in astfel de conditii medicale ar trebui sa il evite.

Atentionari speciale

Data fiind puterea crescuta de absorbtie a lichidelor, nu trebuie depasita niciodata doza zilnica recomandata si tot din acelasi motiv glucomannanul se administreaza intotdeauna cu apa sau alt lichid.

De asemenea, administrarea se face doar pe timpul zilei inaintea meselor principale si niciodata imediat inainte de culcare. In final, trebuie sa mai retii faptul ca . glucomannan nu este un substitut pentru o alimentatie echilibrata, ci un supliment natural care este pus in valoare doar atunci cand este integrat in mod responsabil intr-o alimentatie echilibrata, acompaniata de un stil de viata sanatos.

sursa foto: shutterstock

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: