fbpx

Glucoza serica – valori normale si alte informatii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Glucoza serica reprezinta cea mai importanta sursa de energie din organism si totodata o substanta indispensabila pentru functionarea fiecarei celule din corpul uman. Provine din alimentele pe care le consumam zilnic si este prezenta in sange, de unde este absorbita in celule, care o transforma in energie pentru a-si putea indeplini functiile carora le sunt destinate.

Pentru ca tot acest mecanism sa functioneze in parametri optimi, glucoza serica din sange trebuie sa se mentina in limita unor valori considerate normale. Nivelul glucozei serice la un anumit moment se numeste glicemie, iar daca acesta se mentine peste valoarea normala putem vorbi de hiperglicemie, in timp ce o valoare sub limita normala indica prezenta hipoglicemiei. Atat nivelul crescut al glucozei serice, cat si cel  scazut reprezinta probleme serioase de sanatate, iar din acest motiv este foarte important ca glicemia sa fie mentinuta la valorile normale.

Care sunt aceste valori, precum si care sunt riscurile glucozei serice crescute sau reduse, poti afla din cuprinsul articolului de fata.

Ce este glucoza serica?

Glucoza serica face parte din categoria monozaharidelor, fiind o substanta care rezulta  in urma digestiei carbohidratilor si a conversiei glicogenului in ficat. Cum spuneam, organismul are nevoie de aceasta substanta pentru a produce energie, iar principala sursa de glucoza serica o constituie alimentele cu un continut bogat de carbohidrati. Mai exact, este vorba de cereale integrele, paste, produse de panificatie si patiserie, leguminoase si dulciuri. Si celelalte alimente contin carbohidrati, insa in cantitati mult mai mici, care nu satisfac necesarul zilnic la organismului.

    Odata ajunse in tractul digestiv, aceste alimente sunt descompuse, iar glucoza serica este absorbita din intestin in sange. Acesta o transporta catre tesuturi unde aste absorbita de celule, care o transformata in energie necesara functionarii organismului. Absorbtia glucozei serice la nivelul celulelor este posibila datorita insulinei – un hormon secretat de celulele beta din pancreas. Acesta stimuleaza anumiti receptori celulari care controleaza absorbtia glucozei serice iar un alt rol important pe care il are consta in stimularea conversiei excesului de glucoza in glicogen,  care este stocat in ficat si muschi pentru a fi folosit ulterior.

    Atunci cand este nevoie, organismul transforma aceste depozite de glicogen in glucoza serica, de aceasta data cu ajutorul altui hormon numit glucagon.

    Care sunt valorile normale pentru glucoza serica?

    Cand vorbim de valorile glucozei serice ne referim la glicemie, care poate fi masurata foarte usor prin intermediul unei simple analize a sangelui. Este foarte important sa iti masori periodic glicemia, mai ales daca ai acumulat cateva kilograme in plus sau esti o persoana sedentara, pentru a evita anumite riscuri despre care vom vorbi putin mai tarziu.

    Deocamdata ne concentram pe valorile normale ale glucozei serice, care indica faptul ca nu este cazul sa-ti faci griji in aceasta privinta. Trebuie precizat mai intai ca valoarea glicemiei serice poate fi masurata in patru moduri diferite, in functie de recomandarile medicului. Cel mai adesea este folosita metoda a jeun, care presupune recoltarea unei probe de sange la circa 8 ore dupa ultima masa, proba care este apoi analizata in laborator. In cazul persoanelor cu diabet se foloseste testul tolerantei la glucoza, care presupune recoltarea a doua probe – prima la 8 ore dupa ultima masa, iar cea de-a doua la doua ore dupa administrarea a 75 de miligrame de glucoza.

    Testul de glucoza serica bazala este a treia metoda, care are avantajul ca proba de sange poate fi prelevata in orice moment al zilei. In fine, cea de-a patra metoda de masurare a glicemiei serice presupune recoltarea probei de sange la doua ore dupa masa.

    Valorile normale ale glicemiei serice variaza in functie de metoda de testare dar si in functie de varsta. In cazul glicemiei bazale, care poate fi masurata in orice moment al zilei, valoarea normala pentru un adult este cuprinsa intre 73 si 110 de miligrame pe decilitru, in timp ce o glicemie intre 111 si 126 de miligrame pe decilitru este considerata la limita. Daca este masurata la doua ore dupa masa, valoarea glicemiei este considerata normala pana la pragul de 160 de miligrame pe decilitru, iar valorile la limita sunt cuprinse intre 161 si 180 de miligrame pe decilitru.

    In ceea ce priveste copii, o valoare normala a glicemiei serice masurate a jeun este de 100 de miligrame pe decilitru in cazul celor sub 5 ani, in timp ce valoarea normala in cazul celor intre 5 si 11 ani este de 70 de miligrame pe decilitru.

    Ce riscuri presupun nivelurile anormale de glucoza serica?

    In cele mai multe cazuri, se ajunge la valori anormale de glucoza serica prin depasirea limitei superioare, ceea ce inseamna ca in sange exista o cantitate mai mare de glucoza. O valoare prea mare a glucozei serice se numeste hiperglicemie si este una din caracteristicile definitorii ale diabetului zaharat de tip 2. Asadar, in momentul in care glucoza serica depaseste valoarea normala si se mentine constant la un nivel ridicat, este un semn clar ca pacientul sufera de diabet, intrucat organismul nu mai are capacitatea de a folosi in mod eficient glucoza, care se acumuleaza in sange. Daca este neglijata, aceasta boala poate genera complicatii grave de natura renala, cardiovasculara, neurologica, oculara sau imunitara. Spre exemplu, poate fi afectata circulatia sanguina si sensibilitatea nervilor la nivel periferic, si astfel apare neuropatia diabetica, ce afecteaza preponderent picioarele si poate duce chiar la amputarea acestora.

    La extrema cealalta se afla hipoglicemia, care consta in scaderea nivelului glucozei serice sub valoarea normala. Spre deosebire de hiperglicemie, ale carei efecte negative evolueaza lent, hipoglicemia determina simptome severe, cu un debut brusc. Acestea se manifesta prin stari de confuzie si dificultati de concentrare, transpiratii reci, senzatie de slabiciune si tremur la nivelul membrelor, dureri de cap, palpitatii si stari de anxietate. In anumite situati se poate ajunge si la pierderea cunostintei, iar in cazurile grave pacientii intra in coma hipoglicemica, ce le poate fi fatala daca nu priesc de urgenta ajutor de specialitate.

    Care sunt cauzele care determina valorile anormale?

    Trebuie sa stii ca diabetul zaharat de tip 2 a fost declarat inca de pe acum boala secolului XXI, intrucat incidenta sa are o evolutie fulminanta si se estimeaza ca pana in 2030 va afecta circa 643 de milioane de oameni, urmand ca numarul acestora sa creasca  la 783 de milioane pana in 2045. Deocamdata suntem la circa 537 de milioane de adulti cu diabet, iar boala are o incidenta in continua crestere si in Romania.

    Ti-am prezentat aceste date pentru a intelege ca hiperglicemia constituie o serioasa problema de sanatate publica la nivel global. Aceasta se datoreaza in mare masura alimentatiei nesanatoase si sedentarismului. Cumulati, acesti doi factori duc la aparitia excesului ponderal, care evolueaza spre obezitate si care constituie una din cauzele principale ale diabetului, implicit a cresterii nivelului glucozei serice.

    Explicatia sta in faptul ca celulele adipoase elibereaza in organism substante chimice care slabesc sensibilitatea receptorilor de insulina de la nivelul celulelor. Apare astfel rezistenta la insulina, manifestata prin incapacitatea celulelor de a absorbi eficient glucoza din sange, ceea ce duce in mod firesc la cresterea glicemiei.

      O alta cauza a hiperglicemiei este incapacitatea pancreasului de a produce o cantitate suficienta de insulina. Se intampla in cazul diabetului de tip 1, din cauza faptului ca celulele sistemului imunitar ataca celulele beta responsabile cu producerea insulinei, pe care le percep ca pe un corp strain. De asemenea si in formele avansate de diabet de tip 2 pancreasul isi pierde capacitatea de a produce insulina, pe fondul suprasolicitarii celulelor beta. Pe masura ce glucoza se acumuleaza in sange pancreasul secreta tot mai multa insulina pentru a facilita absorbtia la nivelul celulelor si reduce nivelul glicemiei, iar la un moment dat celulele beta cedeaza, iar productia de insulina scade sau chiar se opreste definitiv.

      In ceea ce priveste hipoglicemia, aceasta apare pe fondul unei alimentatii sarace in carbohidrati, al suprasolicitarii fizice care necesita mai multa energie, implicit o cantitate mai mare de glucoza consumata, sau poate fi consecinta unor afectiuni hepatice renale ori endocrine.

      De asemenea si stresul cronic poate provoca hipoglicemie, intrucat organismul secreta un hormon numit cortizol, care determina un consum mai mare de glucoza la nivel celular. Asadar pentru a-ti mentine glucoza serica in limita valorilor normale, adopta o alimentatie echilibrata, fa mai multa miscare, evita stresul si efortul indelungat. De asemenea, fa-ti analizele periodice pentru a-ti monitoriza glicemia, iar daca aceasta nu este in parametri optimi, cere sfatul unui medic.

      Autor: Catalin Tantareanu

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: