fbpx

Glutamina – rol si beneficii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Functionarea organismului este posibila datorita unor procese chimice, fizice si biologice, care necesita o serie de substante si compusi chimici. Printre acestia se numara si glutamina, care este un aminoacid pe care organismul are capacitatea de a-l produce singur, dar pe care il poate sintetiza si din diferite alimente.

Aceasta proprietate a organismului nu este deloc intamplatoare, intrucat glutamina indeplineste o serie de roluri esentiale in metabolismul sau, iar fara aportul ei, o serie de functii importante ar fi compromise.

Data fiind importanta acestui compus am decis sa ii acordam si noi importanta cuvenita si sa ii dedicam un articol special. Chiar acum ai in fata acest articol, din care poti afla ce este glutamina, de ce este atat de importanta pentru organism, ce beneficii are si care sunt efectele adverse ce pot aparea daca e prezenta in exces in organism.

 Ce este glutamina?

Am precizat deja ca glutamina este un aminoacid, dar pentru ca nu toata lumea se pricepe la chimie organica, vom explica mai pe intelesul tuturor. Aminoacizii sunt molecule care alcatuiesc proteinele, putandu-se spune ca reprezinta structura de baza a acestora.

Asadar, glutamina este un compus prezent in toate alimentele care contin proteine, iar sursele cele mai bogate sunt carnea, ouale, laptele si toate produsele derivate. Aceste proteine ajung in organism, unde sunt sintetizate iar diferitele elemente din componenta lor sunt folosite pentru diferite procese metabolice.

La fel se intampla si cu glutamina, care trece in sange si in celelalte fluide organice, pentru a fi purtata acolo unde este nevoie de ea. Exista doua tipuri de glutamina, respectiv L-glutamina si D-glutamina insa cea de tip L este cea care aduce principalele beneficii organismului.

    Care sunt beneficiile glutaminei?

    Trebuie sa precizam mai intai care sunt rolurile glutaminei in organism, pentru ca doar astfel pot fi intelese mai bine si beneficiile acesteia.

    Asadar, glutamina joaca mai multe roluri importante in metabolismul proteinelor, in reglarea echilibrului acid-bazic, in sinteza glucozei si a altor aminoacizi, in sustinerea sistemului imunitar si in functionarea sistemului nervos central. De asemenea, glutamina este cel mai abundent aminoacid din muschi, unde participa la procesele de reparare si crestere musculara.

    Din aceste roluri rezulta principalele beneficii ale glutaminei, dupa cum urmeaza:

    Impiedica permeabilitatea intestinala

    Esofagul si intestinale sunt protejate la interior de o mucoasa intestinala, care blocheaza migrarea bacteriilor in afara tractului digestiv. Este important ca aceste bacterii sa ramana in interiorul tubului digestiv pentru, ca  odata ajunse in alte zone ale organismului pot declansa infectii si boli cronice. Cand mucoasa care captuseste intestinele nu mai are capacitatea de a opri bacteriile, apare permeabilitatea intestinala ce sta la baza a numeroase probleme de sanatate.

    Glutamina are capacitatea de a intari aceasta mucoasa si de a o proteja impotriva factorilor ce pot duce la deteriorarea sa, prevenind astfel permeabilitate intestinala si toate problemele asociate.

    Imbunatateste digestia

    In paralel cu intarirea mucoasei intestinale, glutamina reprezinta si o importanta resursa pentru bacteriile implicate in procesul de digestie. Asadar, un aport optim de glutamina asigura  o digestie sanatoasa si contribuie la ameliorarea simptomelor date de anumite tulburari digestive precum balonarea, constipatia, diareea sau crampele stomacale.

    Intareste sistemul imunitar

    Bacteriile care alcatuiesc flora intestinala sunt si o componenta importanta a sistemului imunitar, astfel ca glutamina ajuta organismul sa se protejeze impotriva infectiilor provocate de agenti patogeni si totodata sa se refaca mai usor in urma unor boli.

    Regleaza anxietatea si stresul

    Glutamina este numita si „carburantul creierului” pentru ca are un rol important in majoritatea proceselor cognitive. Printre altele, glutamina constituie si un precursor al neurotransmitatorului GABA, care este produs de creier pentru a regla stresul si anxietatea. In acelasi timp, glutamina reprezinta si un precursor al glutamatului – un alt aminoacid produs in creier, pentru a putea transmite semnale catre celulele sistemului nervos.

    Ajuta la recuperarea musculara dupa efort

    Activitatile fizice intense solicita muschii, care au nevoie de o perioada de odihna pentru a preveni eventuale accidentari. O stiu cel mai bine sportivii, care depun mult efort in timpul antrenamentelor si sunt nevoiti apoi sa respecte perioade mai lungi sau mai scurte de recuperare.

    Un aport optim de glutamina poate face ca organismul sa se recupereze mai rapid dupa o solicitare intensa, intrucat favorizeaza productia de glicogen, ce reprezinta principala sursa de energie pentru muschi.

    Tot in acelasi context, glutamina poate imbunatati performanta sportiva, ajutand in acelasi timp si la cresterea masei musculare.

    Care sunt efectele adverse ale suplimentelor cu glutamina?

    Dupa cum am precizat mai devreme, organismul uman are capacitatea de a produce singur glutamina, insa de multe ori este pus in situatia de a avea nevoie de o cantitate mai mare. Aceasta poate proveni din alimentele cu un continut bogat de proteine, dar si din suplimentele pe baza de gluteina.

    Doza recomandata de glutamina variaza in functie de scopul urmarit si de starea de sanatate a fiecarei persoane. In general, se recomanda intre 5 si 20 de grame de glutamina pe zi, impartite in mai multe doze.

    Desi sunt considerate sigure, suplimentele cu glutamina pot avea si unele efecte adverse, daca este depasita cu mult doza optima. Printre aceste efecte se numara diareea, greata, varsaturile si durerile de cap.

    Exista si cateva precautii referitoare la administrarea de glutamina, iar acestea se refera la anumite categorii de persoane.

    Pacientii cu afectiuni renale sau hepatice

    Suplimentele cu glutamina pot determina o crestere a nivelului amoniacului din sange, ceea ce ar reprezenta un risc pentru persoanele care sufera de afectiuni ale ficatului sau rinichilor. In acest caz se recomanda consultarea medicului, care este singurul in masura sa recomande sau nu astfel de suplimente.

    Persoanele cu diabet

    Se recomanda precautie si in cazul diabeticilor, intrucat glutamina poate modifica nivelul glicemiei, care trebuie sa fie tinuta sub control strict.

    Pacientii care iau anumite medicamente

    Este vorba de medicamentele anticonvulsivante, sedative sau anxiolitice, al caror efect poate fi influentat de administrarea suplimentelor cu glutamina. Dupa cum am precizat, acest antioxidant este implicat intr-o serie de procese in organism, iar in acest mod poate interactiona cu medicamentele respective diminuandu-le sau anulandu-le efectul.

    Nu in ultimul rand, persoanele alergice la glutamina trebuie sa evite administrarea de astfel de suplimente, pentru ca risca sa experimenteze efecte adverse precum cele pe care le-am mentionat putin mai devreme.

    Autor: Catalin Tantareanu

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: