fbpx

Mituri despre colesterol: adevaruri si conceptii gresite

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Rezumat: timp de citire 30 secunde

Un nivel crescut de colesterol este asociat cu probleme cardiovasculare ce pot aparea in timp pe fondul ingustarii si pierderii elasticitatii vaselor de sange. Exista insa doua tipuri de colesterol, dintre care numai unul poate cauza astfel de probleme si doar atunci cand nivelul sau in sange depaseste pragul optim. Fiind o problema destul de frecventa, despre colesterol au inceput sa circule de-a lungul timpului o serie de mituri, unele avand la baza un sambure de adevar. Noi iti vom arata ca nu intotdeauna colesterolul este nociv, ca nu toate grasimile cresc colesterolul si ca nu doar adultii si persoanele supraponderale se confrunta cu aceasta problema.

In perceptia generala, termenul de colesterol are o „conotatie” negativa la care au contribuit si numeroase mituri aparute de-a lungul timpului pe marginea acestui subiect. In realitate, organismul are nevoie de colesterol pentru a functiona normal iar in acest sens putem vorbi de doua tipuri de colesterol clasificate simplu ca fiind „bun” si „rau”. Chiar si colesterolul rau are rolurile sale bine definite in organism, devenind nociv doar daca se acumuleaza in exces si depaseste cu mult nivelul de colesterol bun. Acesta din urma are ca rol principal tocmai mentinerea unui nivel normal de colesterol rau, contribuind la eliminarea din organism a cantitatilor in exces.

In articolul de fata iti vom prezenta toate informatiile importante despre colesterol si iti vom dezvalui adevarul din spatele celor mai vehiculate mituri pe aceasta tema.

Ce este colesterolul

Colesterolul este o substanta lipidica prezenta in organism, sintetizata in ficat si totodata provenita din alimentele consumate. Vorbim de o substanta insolubila, de culoare alb-galbuie si o consistenta ceroasa datorata continutului de grasime.

Ficatul produce colesterol prin metabolizarea grasimilor si a glucozei, care ajunge apoi in sange pentru a fi transportat la celule. Fiind o substanta insolubila se leaga de proteine formand molecule complexe numite lipoproteine, care pot fi transportate mai usor de fluxul sanguin.

De asemenea, organismul mai poate absorbi colesterol din alimentele care il contin in mod natural, mai exact carne grasa, oua, lactate.

Tipuri de colesterol si rolurile lor in organism

Dupa cum spuneam mai devreme, exista doua tipuri de colesterol insa cel despre care se vorbeste cel mai mult si face subiectul miturilor pe aceasta tema este colesterolul rau. In cele ce urmeaza, noi iti vom prezenta ambele tipuri pentru a te ajuta sa intelegi mai bine importanta fiecaruia dintre ele.

Colesterol LDL

Denumirea este un acronim de la Low Density Lipoprotein, ceea ce se traduce prin „densitate scazuta de lipoproteine”. Este acel tip de colesterol rau, catalogat astfel pentru ca atunci cand se acumuleaza in exces se depune pe interiorul vaselor de sange formand placi de aterom. Acestea ingusteaza arterele si le fac mai rigide, determinand astfel o crestere a presiunii sangelui, ceea ce duce la aparitia hipertensiunii arteriale si a bolilor cardiovasculare asociate. De asemenea, depozitele de colesterol rau pot infunda vasele mici de la nivelul muschiului cardiac sau al creierului, fiind una dintre cauzele principale pentru infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral.

Totusi, organismul are nevoie de acest tip de colesterol pentru ca face parte din compozitia membranelor celulare, contribuie la producerea hormonilor si a bilei precum si la sinteza vitaminei D. Cu alte cuvinte colesterolul rau este benefic la baza insa devine daunator atunci cand se acumuleaza in sange peste limitele normale.

Colesterol HDL

Este vorba tot de un acronim, de aceasta data de la High Density Lipoprotein, adica densitate crescuta de lipoproteine. Acest tip de colesterol este considerat „bun” intrucat principalul sau rol este acela de a curata sangele de colestrolul LDL in exces si a preveni problemele pe care acesta le poate cauza daca se depune in vasele sanguine. Moleculele de colesterol HDL se ataseaza de cele ale colesterolului rau si le transporta prin intermediul fluxului sanguin inapoi in ficat, unde sunt procesate si apoi eliminate prin intermediul bilei. Aceasta este eliberata in intestinul subtire, continand enzime care ajuta la digestia grasimilor si substante reziduale, care sunt eliminate prin materiile fecale.

Valori normale de colesterol

Colesterolul se masoara simplu prin intermediul analizelor de sange care indica trei valori distincte, respectiv colesterolul total, colesterolul LDL si cel de tip HDL. Un colesterol total sub 200 de miligrame pe decilitru (mg/dL) este considerat optim, in timp ce valorile intre 200 si 239 mg/dL sunt considerate la limita iar cele peste 240 mg/dL sunt crescute.

Un nivel optim ce colesterol LDL este considerat cel sub 100 mg/dL, iar valorile intre 100 si 129 mg/dL sunt la limita. Despre colesterol crescut se poate vorbi de la valori peste 130 mg/dL.

In ceea ce priveste celalalt tip de colesterol, valorile optime se situeaza peste 60 mg/dL, cele intre 40 si 59 mg/dL sunt la limita, iar daca analizele indica un nivel sub 40 mg/dL, se considera ca este scazut.

Adevarul din spatele miturilor despre colesterol

Despre colesterol se vorbeste mult pentru ca este unul din principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare, care la randul lor constituie cea mai frecventa cauza de mortalitate la nivel mondial. Inevitabil, pe marginea unui subiect atat de intens discutat au aparut si diferite mituri care pot crea o imagine distorsionata celor care le dau crezare fara a se documenta mai profund. Pentru a evita o astfel de perceptie gresita, iti prezentam in continuare cele mai des vehiculate mituri despre colesterol si adevarul din spatele fiecaruia dintre ele.

Colesterolul face intotdeauna rau

Afirmatia este neadevarata pentru ca, in fond, ambele tipuri de colesterol au roluri benefice in organism. Dupa cum am aratat, colesterolul rau face parte din structura fiecarei celule din corp si contribuie la derularea mai multor procese vitale, iar cel bun are rolul de a-l mentine un nivel optim. Pericolul apare atunci cand creste nivelul de colesterol LDL, cel mai adesea pe fondul unei alimentatii nesanatoase, si totodata se reduce nivelul colesterolului HDL. Asadar colesterolul face rau doar cand valorile sale nu se incadreaza in limitele optime.

Grasimile cresc nivelul de colesterol

E adevarat ca ficatul produce colesterol in urma metabolismului grasimilor, insa si in acest caz putem vorbi de grasimi bune si grasimi rele. Cele bune sunt grasimile nesaturate provenite din uleiurile vegetale, avocado, peste gras, nuci si seminte, care sunt metabolizate in colesterol HDL. De cealalta parte, grasimile saturate specifice alimentelor de origine animala si grasimile trans din alimentele prajite, margarina si alte preparate ce contin uleiuri hidrogenate sunt considerate rele pentru ca din ele se produce in ficat colesterol LDL. Prin urmare, o alimentatie care pune accentul pe grasimile nesaturate din peste si resurse vegetale, evitand cat mai mult grasimile saturate, contribuie decisiv la mentinerea unui nivel optim de colesterol.

Doar persoanele supraponderale au colesterol crescut

Desi excesul ponderal este asociat adesea si cu un nivel ridicat de colesterol rau, aceasta problema nu este specifica doar persoanelor supraponderale sau obeze. Si cei cu un indice de masa corporala normal pot avea valori crescute ale colesterolului daca includ frecvent in meniu alimente bogate in grasimi saturate si grasimi trans. De asemenea, stresul, sedentarismul si mostenirea genetica pot fi alti factori care favorizeaza cresterea nivelului de colesterol si in cazul celor cu o greutate normala.

Nu trebuie sa-ti faci probleme atat timp cat nu ai simptome

Insasi lipsa simptomelor este unul dintre factorii favorizanti pentru cresterea nivelului de colesterol, intrucat lasa impresia pacientilor ca nu au nicio problema in aceasta privinta si intarzie astfel sa ia masurile ce se impun. Hipercolesterolemia este asimptomatica, insa aceasta nu inseamna ca trebuie sa astepti aparitia simptomelor pentru a o trata. De obicei, atunci cand apar simptome, acestea se datoreaza complicatiilor survenite pe fondul colesterolului crescut netratat la timp.

Colesterolul se poate controla doar prin dieta

Dieta are intr-adevar un rol esential in controlul colesterolului, insa in unele cazuri poate sa nu fie suficienta pentru un tratament complet. Pacientilor cu colesterol crescut li se recomanda intotdeauna sa isi adapteze dieta si sa evite consumul de grasimi saturate sau grasimi trans, insa pentru reducerea nivelului de colesterol poate fi necesara si mai multa miscare. De asemenea, daca la originea problemei sta si un factor genetic sau metabolic, tratamentul poate include si administrarea unor medicamente pentru scaderea colesterolului.

Copiii nu au probleme cu colesterolul

Acest mit a aparut pe vremea in care alimentele tip fast-food, chipsurile si alte alimente considerate nesanatoase nu ajunsesera inca atat de populare si de prezente in dieta copiilor. La momentul respectiv cazurile de hipercolesterolemie in randul copoilor erau destul de rare si apareau pe fondul unei mostenirii generice sau al unor probleme de natura hepatica ori cardiovasculara.

In prezent e de notorietate faptul ca cei mici mananca tot mai nesanatos iar cresterea ingrijoratoare a obezitatii infantile vine ca o consecinta fireasca. Aceasta dieta nesanatoasa contribuire totodata si la cresterea nivelului de colesterol, care in ultimii ani se constata tot mai des si  in randul copiilor.

Un nivel crescut de colesterol bun te scuteste de probleme

Este bine ca nivelul colesterolului HDL sa se mentina peste valoarea de 60 mg/dL, insa aceasta nu inseamna neaparat ca sunt eliminate toate riscurile asociate cu colesterolul rau. Daca acesta atinge valori foarte ridicate, colesterolul bun nu va reusi sa curete eficient sangele si vasele, chiar daca nivelul sau este la cote optime. Asadar, trebuie sa existe si un anumit echilibru intre colesterolul bun si colesterolul rau.

sursa foto: shutterstock

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: