fbpx

Oboseala sezoniera: de ce apare si cum o combati

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Rezumat: timp de citire 30 de secunde

Oboseala sezoniera nu trebuie privita ca o problema de sanatate, ci mai degraba  ca un sindrom ce apare in mod firesc atunci cand se face trecerea de la sezonul rece la cel cald si invers. Reducerea intensitatii luminii naturale si a razelor ultraviolete, schimbarile de temperatura, deficitul de vitamine si minerale si schimbarile in rutina zilnica sunt principalii factori ce declanseaza oboseala sezoniera. Aceasta face parte din mecanismul de adaptare a organismului la noile conditii si poate fi ameliorata printr-un program de somn bine stabilit, o dieta echilibrata, multa miscare si expunerea prelungita la soare ori de cate ori vremea de afara iti permite acest lucru. 

Oboseala sezoniera semana foarte mult ca mod de manifestare cu oboseala cronica, insa apare doar in anumite perioade ale anului si se manifesta pe un termen mai scurt, de cele mai multe ori fara a avea un impact major asupra calitatii vietii. De asemenea, oboseala sezoniera nu este considerata o problema de sanatate, asa cum se intampla cu oboseala cronica, ci o stare fireasca determinata de anumite schimbari cu care organismul se confrunta in mod pe parcursul unui an sau in anumite perioade.

Cel mai adesea, oboseala sezoniera apare la schimbarea anotimpurilor, fiind influentata de trecerea de la sezonul rece la sezonul cald si totodata de trecerea de la sezonul cald la cel rece. Totodata, oboseala sezoniera poate aparea si in oricare din cele doua sezoane sub influenta a diferiti factori despre care vom vorbi pe parcursul acestui material. De asemenea din cuprinsul sau vei putea afla cum se manifesta oboseala sezoniera si mai ales cum sa ii faci fata fara sa te afecteze in mod semnificativ.

Ce este oboseala sezoniera

Oboseala sezoniera poate fi definita ca o stare de epuizare fizica si uneori psihica, ce apare o data sau de mai multe ori pe parcursul unui an, fiind influentata de factori specifici perioadei in care se manifesta. In general, oboseala sezoniera apare de doua ori pe an, prima data la inceputul primaverii, cand se face trecerea de la sezonul rece la sezonul cald, si a doua oara pe la jumatatea toamnei, cand conditiile caracteristice sezonului rece se fac tot mai simtite.

In aceste perioade, majoritatea oamenilor se confrunta cu oboseala sezoniera mai mult sau mai putin pronuntata, astfel ca acest fapt este considerat deja un lucru obisnuit. In acest context, oboseala sezoniera aste asociata adesea cu astenia de primavara sau de toamna, fiind vorba de un sindrom functional firesc in anumite conditii, ce nu implica vreo problema de sanatate.

De ce apare oboseala sezoniera

De cele mai multe ori, oboseala sezoniera este rezultatul unui cumul de factori ce dau putin „peste cap” mecanismele care fac organismul sa functioneze normal, iar acesta are nevoie de o perioada pentru a se adapta noilor conditii. In continuare, iti prezentam o lista cu principalii factori care determina oboseala sezoniera.

Fluctuatiile luminii naturale

Toata lumea stie ca iarna zilele sunt mai scurte iar vara sunt mai lungi, acest aspect facand referire la perioadele cu lumina naturala. Aceste schimbari de intensitate si durata a luminii naturale influenteaza productia de melatonina – numit si „hormonul somnului”- si cea de serotonina – hormonul ce regleaza starea de spirit. Apar astfel modificari hormonale care induc oboseala sezoniera si care se echilibreaza pe parcurs, pe masura ce organismul se adapteaza noilor conditii privind lumina naturala.

Schimbarile de temperatura

Evident ca la trecerea de la un sezon la altul se modifica si temperatura exterioara la care organismul este expus. Dupa caz, aceasta creste sau scade, insa indiferent de sezon, o astfel de schimbare determina organismul sa consume mai multa energie pentru a se adapta. Astfel, pe fondul procesului de termoreglare care dureaza cateva zile, scade nivelul de energie si se ajunge la oboseala sezoniera.

Deficitul de vitamina D

La momentul trecerii dintre cele doua sezoane, razele solare sunt mai timide si astfel scade cantitatea de vitamina D pe care organismul o sintetizeaza ca urmare a expunerii directe la soare. Printre altele, aceasta este implicata si in metabolismul energetic, iar o cantitate mai mica de vitamina D inseamna mai putina energie produsa in organism, care poate duce la oboseala sezoniera.

Rutina specifica fiecarei perioade

Toamna inseamna sfarsitul perioadei concediilor si vacantelor, revenirea la munca sau la scoala, proiecte noi si o readaptare cat mai rapida de la programul estival la cel de lucru. De asemenea, sosirea primaverii vine dupa o perioada mai lenesa, cu lipsa de miscare, expunere redusa la soare si o alimentatie mai saraca in vitamine si minerale specifice fructelor si legumelor proaspete. In ambele situatii e vorba de o schimbare de rutina care secatuieste organismul de rezervele de energie ramase si cauzeaza deseori oboseala sezoniera.

Cum se manifesta oboseala sezoniera

Simptomele de oboseala sezoniera se manifesta in mod diferit de la o persoana la alta, putand fi mai mult sau mai putin variate sau intense.  Manifestarile se resimt atat in plan fizic cat si psihic, iar uneori consecintele se rasfrang in diferite moduri si asupra activitatilor zilnice.

Astfel, in plan fizic,  oboseala sezoniera poate avea urmatoarele simptome:

  • Lipsa de energie chiar si dupa odihna suficienta;
  • Somnolenta persistenta pe tot parcursul zilei;
  • Senzatie permanenta de slabiciune si indispozitie;
  • Reducerea capacitatii de efort;
  • Lipsa poftei de mancare sau apetit crescut pentru dulciuri, grasimi si alte alimente bogate in calorii;
  • Dureri de cap;
  • Dureri musculare sau articulare usoare;
  • Ameteli;
  • Palpitatii.

In plan psihic, persoanele cu oboseala sezoniera pot resimti simptome precum:

  • Apatie;
  • Stari de melancolie sau tristete fara o motivatie anume;
  • Iritabilitate;
  • Stari de anxietate;
  • Dificultati de concentrare;
  • Lipsa motivatiei chiar si pentru activitati care le faceau placere;
  • Tendinta de autoizolare.

Pe fondul acestor manifestari care nu pot fi numite grave dar sunt neplacute, oboseala sezoniera ajunge deseori sa reduca randamentul la munca sau la scoala, sa cauzeze intarzieri la program sau in derularea unor activitati planificate, sa afecteze relatiile sociale din cauza tendintei de autoizolare si evitare a contactului cu ceilalti.

De asemenea, dupa o perioada prelungita de oboseala sezoniera poti dobandi usor si cateva kilograme in plus, pe fondul sedentarismului si al alimentatiei nesanatoase.

Cum sa scapi de oboseala sezoniera

Oboseala sezoniera poate fi usor combatura cu ajutorul unor masuri simple care, de altfel, tin de rigorile unui stil de viata sanatos. Asadar, ideal ar fi sa tii cont de aceste masuri pe tot parcursul anului, pentru ca astfel reduci considerabil sansele de a te confrunta cu oboseala sezoniera, precum si cu probleme de sanatate mai serioase.

Dormi suficient

In acest context, „suficient” inseamna 7-8 ore de somn pe noapte, de preferat mergand la culcare in fiecare seara la aceeasi ora si trezindu-te zilnic tot la o ora stabilita. In acest fel se regleaza ciclul circadian iar schimbarile specifice trecerii de la un sezon la altul te vor afecta mai putin. De asemenea, este important sa iti asiguri si un mediu cat mai confortabil pentru somn, cu luminozitate redusa, temperatura ambientala de 22-23 de grade Celsius, un nivel optim de umiditate a aerului, spatiu bine aerisit si asternuturi din materiale naturale, in care sa nu transpiri.

Consuma multe fructe si legume proaspete

Dupa cum spuneam, fructele si legumele proaspete sunt surse bogate in minerale si vitamine ce sustin metabolismul energetic si alte functii importante ale organismului care pot fi afectate de schimbarile specifice trecerii de la un sezon la altul. De asemenea, contin si antioxidanti care neutralizeaza niste compusi numiti radicali liberi, ce se inmultesc in corp si cauzeaza daune la nivel celular contribuind printre altele si la aparitia oboselii sezoniere.

Stai cat mai mult la soare

Ai nevoie de vitamina D, iar pentru aceasta se recomanda  sa petreci mai mult timp  in aer liber in perioada primaverii si a toamnei. Aceasta vitamina se sintetizeaza la nivelul pielii sub influenta razelor ultraviolete, iar primavara si toamna organismul produce o cantitate mai mica deoarece soarele nu mai este atat de puternic sir pielea este acoperita de haine lungi. De aceea se recomanda o expunere prelungita la soare, pe cat posibil purtand haine care sa lase pielea descoperita pe brate si picioare.

Fa mai multa miscare

Cu toata indispozitia pe care ti-o da oboseala sezoniera, e in beneficiul tau sa te mobilizezi si sa faci zilnic cel putin 30 de minute de miscare de intensitate medie sau ridicata. Efortul fizic pune sangele in miscare si imbunatateste oxigenarea la nivelul corpului, avand efecte benefice si asupra metabolismului energetic. Ideal ar fi sa faci miscare in aer liber pentru ca in acest mod iti poti lua si doza de vitamina D, despre care am amintit mai devreme.

sursa foto: shutterstock

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: