fbpx

Pneumonie virala: ce o cauzeaza si cum se manifesta

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

In perioada sezonului rece se constata o crestere  a numarului cazurilor de pneumonie virala, fiind vorba de o infectie respiratorie mai severa decat banalele raceli sau gripa. Spre deosebire de aceste doua afectiuni comune, specifice cailor respiratorii superioare, pneumonia virala afecteaza aparatul respirator in profunzime, instalandu-se la nivelul plamanilor.

Multe cazuri de pneumonie virala sunt o complicatie a racelii sau gripei si apar atunci cand virusurile responsabile pentru aparitia acestor boli patrund mai profund in caile respiratorii si cauzeaza o infectie la nivelul plamanilor.

Daca vrei sa afli mai multe despre simptomele de pneumonie virala, cauzele, factorii de risc, metodele de tratament si masurile de preventie te invitam sa parcurgi acest articol pana la final pentru a afla toate informatiile de care ai nevoie.

Ce este pneumonia virala?

Denumirea de pneumonie virala se refera la o infectie a plamanilor, cauzata de un virus care patrunde mai profund in caile respiratorii. Agentul patogen ajunge pana la nivelul alveolelor pulmonare, care sunt strucuri anatomice sub forma unor mici saculeti in care ajunge aerul inspirat si unde se face schimbul de gaze dintre organism si mediul exterior. Mai precis, oxigenul din aerul ajuns in alveolele pulmonare este absorbit in sange iar in locul sau patrunde dioxidul de carbon, care este eliminat prin aerul expirat.

In cazul pacientilor cu pneumonie virala, alveolele pulmonare se umplu cu lichid sau puroi pe fondul infectiei, ceea ce ingreuneaza procesul respirator si afecteaza oxigenarea organismului.

In functie de tipul agentului patogen care o cauzeaza, pneumonia poate fi de trei tipuri, respectiv pneumonie virala, bacteriana sau fungica. Dintre acestea, pneumonia virala este considerata cea mai usoara forma, insa in anumite conditii se poate agrava.

Cauze pneumonie virala

La baza oricarui caz de pneumonie virala sta o infectie cauzata de un virus, care patrunde prin caile aeriene superioare si ajunge pana in plamani. Exista mai multe tipuri de virusuri care pot cauza pneumonie virala iar in cele ce urmeaza ti le prezentam pe fiecare.

Virusurile gripale

Gripa este cauzata de doua tipuri de virusuri gripele denumite simplu A si B, iar  in cazul pacientilor cu o astfel de afectiune agentii patogeni pot cobori din caile respiratorii superioare pana in plamani. Astfel, o gripa banala poate degenera catre pneumonie virala, cu simptome mai severe si riscuri mai mari pentru sanatate.

Virusul sincitial respirator (VSR)

Virusul sincitial respirator este un alt agent patogen care poate cauza pneumonie virala, mai ales in cazul persoanelor cu un sistem imunitar slabit sau insuficient dezvoltat. VSR este foarte contagios si cauzeaza infectii respiratorii preponderent in randul sugarilor si copiilor mici a caror imunitate dobandita este inca la un nivel scazut, precum si al varstnicilor si pacientilor cu diferite afectiuni al caror sistem imunitar este slabit. De aceea copiii mici, varstnicii si pacientii cu boli cronice fac parte din categoriile expuse unui risc mai ridicat de pneumonie virala.

Adenovirusurile

Adenovirusurile sunt o alta grupa de virusuri de larga circulatie care pot cauza atat infectii respiratorii, cat si infectii urinare, infectii ale tractului digestiv, precum si infectii la nivel ocular. In mod similar celorlalte virusuri mentionate, adenovirusurile patrund in caile respiratorii iar daca gasesc terenul propice pot avansa pana in plamani, cauzand pneumonie virala.

SARS-CoV-2

Este un agent patogen mai nou aparut, dar care a devenit rapid cunoscut in toata lumea, fiind cel care a cauzat pandemia de Covid-19 si caruia i se datoreaza masurile restrictive cu care ne-am confruntat cu totii timp de aproape doi ani. Daca acest coronavirus ajunge in plamani poate cauza pneumonie virala, iar in acest caz este vorba de o forma mai severa de Covid-19.

Factori de risc pneumonie virala

Aparitia infectiei care cauzeaza pneumonie virala este favorizata de o serie de  factori care tin de aspecte mai mult sau mai putin controlabile dupa cum vei constata in cele ce urmeaza:

Sezonul rece

Cele mai multe cazuri de pneumonie virala apar in sezonul rece intrucat in aceasta perioada se inteteste circulatia virusurilor respiratorii iar imunitatea slabeste.

Varsta

Copiii si varstnicii sunt cei mai predispusi riscului de a dezvolta pneumonie virala, primii pe fondul unui sistem imunitar insuficient dezvoltat, iar varstnicii pe fondul slabirii imunitatii odata cu inaintarea in varsta.

Bolile cronice

Pacientii cu boli cronice au un sistem imunitar slabit pe fondul afectiunilor de care sufera si de aceea sunt mai predispusi la pneumonie virala si alte infectii respiratorii sau de alta natura.

Fumatul

Substantele chimice din fumul de tigara afecteaza plamanii si caile respiratorii slabind mecanismele imunitare care impiedica patrunderea agentilor patogeni in organism.

Simptome pneumonie virala

Simptomele de pneumonie virala difera de la caz la caz in functie de severitatea infectiei, varsta pacientului si starea generala de sanatate. Manifestarile specifice pot fi impartite intrei categorii astfel:

Simptome comune

Sunt simptomele cele mai frecvente, cu un debut usor si o crestere lenta in intensitate.

  • Febra moderata sau ridicata;
  • Tuse uscata sau productiva;
  • Dureri in piept;
  • Oboseala inexplicabila;
  • Dificultati de respiratie.

Simptome la copii

Pe langa manifestarile comune descrise mai sus, copiii cu pneumonie virala pot avea si urmatoarele simptome:

  • Irascibilitate;
  • Respiratie suieratoare;
  • Lipsa poftei de mancare;
  • Tulburari de somn din cauza tusei si respiratiei ingreunate.

Simptome la varstnici

Din cauza vulnerabilitatilor specifice varstei si afectiunilor preexistente, varstnicii pot dezvolta forme mai grave de pneumonie virala, cu simptome comune intense la care se mai adauga:

  • Stari de confuzie;
  • Ameteli datorate oxigenarii defectuoase;
  • Slabiciune accentuata;
  • Lipsa poftei de mancare;
  • Agravarea afectiunilor preexistente.

Diagnosticul de pneumonie virala

Medicul pneumolog este cel mai avizat sa stabileasca un diagnostic de pneumonie virala dupa examinarea pacientului si efectuarea unor investigatii necesare. Consultatia incepe cu o anamneza in cadrul careia medicul discuta cu pacientul despre simptomele pe care acesta le acuza, despre istoricul sau medical si alte aspecte care ii pot oferi informatii relevante in stabilirea diagnosticului.

Urmeaza examinarea fizica ce include neaparat ascultarea plamanilor cu ajutorul stetoscopului iar daca este cazul, masurarea nivelului de oxigen din sange. Sunt necesare si investigatii imagistice prin intermediul carora sunt detectate si evaluate semnele de afectare pulmonara, iar protocolul de diagnostic poate fi completat de diferite teste de laborator in vederea identificarii agentului patogen care a cauzat infectia.  

Complicatiile pneumoniei virale

In general, pneumonia virala imbraca forme usoare sau moderate insa netratata sau in conditiile unor afectiuni preexistente poate duce la aparitia unor complicatii.

Daca infectia se extinde in plamani poate duce la insuficienta respiratorie, adica la incapacitatea plamanilor de a asigura cantitatea de oxigen necesara organismului.

Oxigenarea insuficienta duce la afectarea altor organe si astfel se poate ajunge la insuficienta hepatica renala sau cardiaca.

Nu in ultimul rand, pneumonia virala creeaza terenul propice pentru dezvoltarea unei alte forme de infectie pulmonara de natura bacteriana. Astfel, in paralel cu pneumonia virala sau imediat dupa vindecarea acesteia poate aparea si pneumonia bacteriana, care este mai severa si mai dificil de tratat.  

Tratament pneumonie virala

Nu exista o schema precisa de tratament pentru pneumonia virala, pentru ca, in general, infectiile respiratorii cauzate de virusuri se vindeca de la sine sub actiunea sistemului imunitar. Tratamentul este unul simptomatic, in scopul ameliorarii manifestarilor neplacute. Acesta include administrarea de antitermice pentru scaderea febrei, antiinflamatoare pentru reducerea inflamatiei si a durerii, antitusive impotriva tusei.

In cazurile severe poate fi nevoie de oxigenoterapie pentru asigurarea aportului optim de oxigen iar tratamentul poate fi completat cu administrarea de medicamente antivirale.

De asemenea, hidratarea si o dieta bogata in vitamine si minerale care sustin imunitatea sunt aspecte importante pentru succesul tratamentului pneumoniei virale.

 Sfaturi pentru preventie

Pentru ca pneumonia virala este de multe ori o complicatie a gripei, o masura esentiala de prevenire este vaccinare antigripala inaintea debutului sezonului rece. Recomandarea se adreseaza in special persoanelor din categoriile de risc, mai precis copiilor de varste mici, pacientilor cu boli cronice si varstnicilor.

Intarirea imunitatii printr-o alimentatie adecvata si completata, daca este cazul, cu suplimente alimentare pe baza de vitamine si minerale creste rezistenta organismului in fata virusurilor respiratorii si a altor agenti patogeni.

Pentru ca virusurile care cauzeaza pneumonie virala sunt foarte contagiase, este recomandata evitarea contactului cu persoanele care prezinta simptome de raceala sau gripa, precum si evitarea zonelor aglomerate in perioadele de circulatie intensa virusurilor respiratorii.

Protejarea nasului si a gurii in spatiile intens circulate reduce riscul contractarii acestor virusuri, care se transmit preponderent pe cale aeriana, la fel si respectarea regulilor de igiena, cu accent pe spalarea frecventa a mainilor si folosirea unui dezinfectant cand acest lucru nu este posibil.

Nu in ultimul rand, odihna suficienta si activitatile fizice in aer liber contribuie la cresterea imunitatii si reducerea riscului de infectii respiratorii.

sursa foto: shutterstock

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: