fbpx

Somnifere naturale: alternative sigure pentru un somn odihnitor

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Somnul este o componenta esentiala a unei vieti sanatoase, organismul avand nevoie zilnic de o perioada de repaus pentru a-si reface resursele. Ideal este sa dormi intre 7 si 9 ore pe noapte, daca se poate respectand zilnic aceleasi ore pentru culcare si trezire. Uneori insa, chiar daca intelegi importanta odihnei si incerci sa ai un program ordonat de somn, e posibil ca anumite tulburari sa nu te lase sa dormi asa cum ti-ai dori.

Este vorba de tulburarile de somn, dintre care cea mai frecventa este insomnia, caracterizata prin dificultatea de a adormi sau prin treziri repetate urmate de aceeasi dificultate de a adormi la loc. Lipsa unui somn odihnitor reduce capacitatea de concentrare pe timpul zilei, afecteaza dispozitia iar pe termen lung predispune la depresie si boli cronice.

Pentru a scapa de tulburarile de somn, multe persoane folosesc somnifere naturale ca alternativa la medicamentele clasice, care sunt eficiente dar au efecte secundare daca sunt administrate frecvent. In acest articol iti vom prezenta cele mai eficiente somnifere naturale si  avantajele utilizarii lor.

Ce sunt somniferele naturale

Termenul de „somnifere naturale” se refera la o gama variata de substante de origine vegetala sau compusi naturali care induc senzatia de somnolenta si imbunatatesc in acelasi timp calitatea somnului. Asadar, pot fi numite somnifere naturale anumite plante medicinale cu astfel de proprietati, ceaiurile, tincturile sau uleiurile esentiale preparate pe baza acestora precum si suplimentele destinate imbunatatirii calitatii somnului, evident tot cu compusi naturali si fara substante chimice produse in laborator.

De ce sa apelezi la somnifere naturale

Exista si medicamente destinate tratarii tulburarilor de somn, care constituie somniferele clasice, insa de utilizarea acestora sunt legate mai multe inconveniente, si de aceea multi prefera sa apeleze la somnifere naturale ca alternativa mai sigura si mai accesibila. In continuare iti prezentam principalele motive pentru care e mai convenabil sa folosesti somnifere naturale daca ai probleme cu somnul.

Sunt mai usor de procurat

Somniferele clasice disponibile in farmacii sunt medicamente puternice, care se elibereaza doar pe baza de prescriptie medicala, fiind asadar necesara o vizita la medic, urmand ca acesta sa elibereze reteta daca va considera necesar un astfel de tratament. De cealalta parte, pentru somnifere naturale nu ai nevoie de nicio prescriptie putand sa le culegi direct din natura sau sa le procuri de la magazinele naturiste ori farmacii. Chiar si sub forma de suplimente alimentare, astfel de somnifere naturale se elibereaza fara reteta, cu recomandarea de a respecta indicatiile din prospect.

Risc scazute de a da dependenta

Unul din motivele pentru care somniferele clasice se elibereaza doar cu reteta consta in faptul ca administrarea acestora pe termen lung da dependenta. Nu acelasi lucru se intampla si in cazul administrarii de somnifere naturale, care contin substante active cu un efect mai bland, ceea ce face ca organismul sa nu se obisnuiasca in scurt timp cu ele. De aceea, tratamentul cu somnifere naturale poate fi prelungit pe termen lung, in timp ce somniferele clasice se administreaza doar pe intervale scurte, de 2-4 saptamani.

Mai putine efecte secundare

Administrarea de somnifere naturale este mai eficienta in comparatie cu tratamentul medicamentos si prin prisma posibilelor efecte secundare. Acestea apar preponderent in cazul medicamentelor si se manifesta prin ameteala, stare de oboseala pe timpul zilei, dificultati de concentrare si uneori stari confuze.

Astfel de efecte secundare sunt foarte rar intalnite in urma administrarii de somnifere naturale, care sunt mai bine tolerate de organism.

Grad sporit de siguranta

Substantele active continute de medicamentele impotriva insomniei si altor tulburari de somn au un efect puternic, actionand prin suprimarea activitatii sistemului nervos central, si de aceea administrarea in doze mari poate induce starea comatoasa si chiar poate fi fatala.

Acest risc este ca si inexistent in cazul administrarii de somnifere naturale, intrucat acestea ajuta organismul sa-si regleze singur ciclul circadian, fara o influenta majora asupra sistemului nervos central.

Compatibilitate crescuta cu alte medicamente

Un alt argument in favoarea administrarii de somnifere naturale este riscul redus de interactiuni medicamentoase.

Astfel, pentru pacientii cu boli cronice sau de alta natura, care urmeaza un tratament medicamentos, somniferele naturale sunt de multe ori principala solutie recomandata pentru imbunatatirea calitatii somnului, intrucat sunt mai compatibile cu substantele active din medicamente cu care nu interfereaza.

Evident ca si in acest caz sunt posibile interactiuni medicamentoase si de aceea este necesar sa te consulti cu medicul daca vrei sa folosesti somnifere naturale in paralel cu administrarea unui alt tratament.

Care sunt cele mai eficiente somnifere naturale

Mi exista un alt pe care argument pozitiv, pe care l-am pastrat pentru acest capitol, fiind vorba de gama diversificata de somnifere naturale ce iti ofera posibilitatea sa alegi varianta potrivita atat in privinta ingredientelor active, cat si a formei de administrare. Pentru ca alegerea poate fi dificila tocmai din cauza multitudinii de variante, iti prezentam in continuare cateva din cele mai des folosite somnifere naturale, care si-au dovedit in timp eficienta.

Lapte cald

Acest aliment la indemana oricui contine triptofan, un aminoacid implicat in producerea unor hormoni care induc starea de somnolenta. Astfel, prin consumul de lapte cald organismul primeste o doza importanta de triptofan, care contribuie la producerea serotoninei.

Aceasta este un hormon ce regleaza starea de spirit, apetitul dar si ciclul circadian. In acest scop, organismul foloseste serotonina pentru a produce melatonina, numita si „hormonul somnului”. Aceasta se elibereaza in sange cand scade nivelul de luminozitate, inducand starea de somnolenta si asigurand totodata un somn odihnitor.

Ceai de musetel

Musetelul este o planta medicinala cu multiple beneficii, constituind totodata si unul din cele mai cunoscute somnifere naturale. Aceasta calitate se datoreaza apigeninei, care este un compus natural ce sensibilizeaza receptorii specifici din creier, inducand starea de somnolenta. Astfel se explica starea placuta de moleseala si relaxare care se instaleaza la scurt timp dupa ce bei un ceai de musetel si te ajuta sa adormi mai usor si sa dormi mai bine.

Ulei esential de lavanda

Si unele uleiuri uleiurile esentiale pot fi somnifere naturale, iar cel mai bun exemplu este uleiul esential de lavanda. Folosit pentru aromaterapie, acesta elibereaza compusi volatili care odata inhalati actioneaza asupra sistemului nervos, avand un puternic efect relaxant. De asemenea, uleiul de lavanda poate fi folosit si pentru bai relaxante, adaugand cateva picaturi in cada, iar 2-3 picaturi pot fi puse si in ceai, pentru un efect similar.  

Valeriana

Administrara cu cel mult o ora inainte de culcare, valeriana are un usor efect sedativ, actionand prin compusii sai asupra receptorilor din creier care induc starea de relaxare. Are nevoie de cateva zeci de minute pentru a-si face efectul, fiind eficienta in inducerea somnului si imbunatatirea calitatii acestuia. Se poate consuma sub forma de ceai sau tinctura, iar in acelasi timp este disponibila si sub forma de capsule sau pulbere, comercializate ca suplimente alimentare. Intrucat are efect destul de puternic, nu se recomanda administrarea in doze mari sau in combinatie cu alte somnifere naturale.

Floarea pasiunii

Un alt remediu naturist impotriva tulburarilor de somn este si floarea pasiunii, cunoscuta si sub denumirea de „passiflora”, care poate fi administrata sub forma de ceai, picaturi de solutie concentra sau suplimente alimentare in diferite forme de prezentare. Este recomandata atat persoanelor cu insomnie, cat si celor care au un somn agitat si neodihnitor, actionand asupra sistemului nervos prin compusii sai naturali si inducand o stare de relaxare combinata cu somnolenta.

Anumite alimente

Si unele alimente pot fi considerate somnifere naturale, datorita aportului de vitamine si minerale necesare functionarii sistemului nervos, implicit controlului ciclului circadian. In primul rand trebuie mentionate alimentele care contin magneziu, intrucat acest mineral joaca un rol important in detensionarea muschilor si inducerea starii de relaxare prin intermediul sistemului nervos. De aceea nu ar trebui sa iti lipseasca din dieta cerealele integrale, bananele, nucile si semintele verdeturile si leguminoasele, care sunt surse bogate in magneziu. Un alt mineral important in acest context este calciul, care se gaseste din abundenta in lapte si produsele derivate.

Vitamina B6 contribuie la sinteza melatoninei, adica a hormonului somnului, iar aceasta se gaseste in carne, peste, leguminoase, cereale integrale, nuci si seminte.

Nu in ultimul rand, si acizii grasi Omega-3 sunt implicati in reglarea secretiei de melatonina iar principala sursa de astfel de grasimi sanatoase este pestele gras, mai precis somonul, macroul, tonul sardinele si heringul.

sursa foto: shutterstock

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: