fbpx

Starea de slabiciune dupa raceala si gripa – sfaturi privind recuperarea

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Starea de slabiciune este un simptom comun pentru raceala si gripa constituind totodata si principalul motiv din cauza caruia astfel de boli te pun de multe ori la pat pentru cateva zile. Daca celelalte simptome se amelioreaza si dispar treptat, starea de slabiciune mai persista o perioada si dupa vindecare. Energia si vitalitatea intarzie sa revina la nivelul la care erau inainte de boala, iar starea de slabiciune asociata si cu lipsa de dispozitie poate avea consecinte neplacute si in plan psihic, generand stres si anxietate.

Pentru a te linisti in aceasta privinta, trebuie sa precizam de la bun inceput ca starea de slabiciune dupa raceala si gripa este absolut normala, iar vestea buna este ca perioada de recuperare poate fi scurtata apeland la cateva metode simple.

Dupa cum probabil ca ti-ai dat seama, aceste metode constituie tema principala a materialului de fata, din care mai poti afla informatii despre raceala si gripa precum si despre cauzele starii de slabiciune specifice acestor afectiuni.

Despre raceala si gripa

Raceala si gripa sunt cele mai frecvente forme de infectii respiratorii, fiind cauzate de diferite tipuri de virusuri a caror circulatie se intensifica in sezonul rece. Infectia este localizata la nivelul cailor respiratorii superioare in urma contaminarii cu aceste virusuri care se transmit preponderent pe cale aeriana, fiind foarte contagioase.

In cazul racelii, principalii agenti patogeni responsabili sunt rinovirusurile insa boala se poate datora si adenovirusurilor sau coronavirusurilor. Simptomele racelii sunt in general mai usoare si se manifesta prin tuse, stranut, nas infundat, durere in gat, febra usoara si, bineinteles, stare de slabiciune. De obicei, raceala dureaza intre 7-10 zile iar recuperarea este mai usoara.

    Gripa este o forma ceva mai severa de infectie respiratorie, fiind provocata de virusuri gripale, care sunt mai puternice decat cele care cauzeaza raceala. Simptomele debuteaza brusc cu febra mare, frisoane si dureri musculare la care se adauga simptomele pe care le-am enumerat in cazul racelii. De aceasta data starea de slabiciune este mai pronuntata iar manifestarile persista pana la doua saptamani si chiar mai mult.

    Cum se explica starea de slabiciune dupa raceala si gripa

    Starea de slabiciune care apare in perioada bolii si se mentine in perioada de convalescenta este rezultatul unor procese metabolice care se declanseaza in organism pentru a contracara infectia. Este vorba in primul rand de sistemul imunitar, care se activeaza pentru neutralizarea virusurilor si care necesita multa energie in acest scop. Infectiile sunt asociate deseori si cu procesul inflamator, iar modularea acestuia consuma, de asemenea, o cantitate mare de energie.

    Fiind vorba de infectii respiratorii, este evident ca raceala si gripa afecteaza intr-o oarecare masura si functia reparatorie, ceea ce determina oxigenarea insuficienta a organelor si tesuturilor, care constituie o alta cauza a starii de slabiciune.

    Asadar, in perioada de boala, organismul este secatuit de resursele de energie din cauza proceselor metabolice care au rolul de a combate infectia, iar in acelasi timp este afectata si oxigenarea, care contribuie semnificativ la mentinerea „in forma”. Chiar daca agentii patogeni sunt neutralizati, rezervele de energie nu se pot reface imediat, asa ca mai este nevoie de cateva zile pentru ca starea de slabiciune sa dispara.

    Cum sa scapi mai usor de starea de slabiciune dupa raceala si gripa

    Perioada de recuperare va fi cu atat mai lunga cu cat infectia a fost mai puternica, astfel ca in anumite situatii starea de slabiciune poate dura chiar si o saptamana sau mai mult dupa vindecare. Asa cum ti-am promis, iti dezvaluim in cele ce urmeaza cateva secrete simple pentru a scurta perioada de recuperare dupa raceala si gripa si a scapa usor de starea de slabiciune.

    Odihneste-te cat mai mult

    Atunci cand ai astfel de stari de slabiciune, nu incerca sa rezisti instinctului de a te aseza in pat si a nu face nimic, chiar daca este miezul zilei si mijlocul saptamanii. In stare de repaus, organismul consuma mai putina energie si astfel ii dai posibilitatea sa iti refaca rezervele mai usor. De asemenea, este foarte important sa si dormi suficient, pentru ca in timpul somnului organismul continua sa se incarce cu energie. De acea iti recomandam un program de odihna care sa includa 7-8 ore de somn pe noapte, de preferat cu aceleasi ore de culcare si trezire.

    Un ultim detaliu legat de acest aspect este calitatea somnului, iar pentru a te asigura ca dormi bine evita sa folosesti telefonul sau laptopul cu cel putin o ora inainte de culcare.

    Hidrateaza-te

    Hidratarea este un alt aspect important atat in perioada de raceala sau gripa, cat si in convalescenta. Febra si transpiratia cauzeaza pierderi importante de apa si saruri minerale, ceea ce favorizeaza aparitia starii de slabiciune intrucat este vorba de resurse esentiale pentru organism,  mai ales in conditiile in care lupta cu agentii patogeni.

    Asadar, hidratarea ajuta la disparitia starii de slabiciune, iar in acest scop trebuie sa consumi cel putin doi litri de apa sau alte lichide pe zi. Secretul este sa nu astepti sa ti se faca sete, ci sa bei lichide din timp in timp in cantitati mici. In afara de apa, iti mai recomandam ceaiurile calde si supele de legume, ce iti ofera si un aport important de vitamine, minerale si alte substante benefice care te ajuta in recuperare.

    Evita insa bauturile care contin cofeina, pentru ca au efect diuretic si totodata iti pot tulbura programul de somn despre care am amintit mai devreme.

    Consuma alimente sanatoase

    Aportul optim de nutrienti esentiali este o alta cerinta necesara daca vrei sa scapi mai usor de starea de slabiciune dupa raceala si gripa, intrucat multi din acesti nutrienti constituie „combustibilul” pe care organismul il foloseste pentru a produce energie. Ne referim in special la carbohidratii complecsi, la vitamine si minerale, carora li se adauga si alte substante care favorizeaza procesele metabolice si grabesc refacerea organismului dupa boala.

    Pentru a beneficia acesti nutrienti, trebuie sa consumi cu precadere fructe si legume, cereale integrale, carne slaba, leguminoase, peste, lactate degresate, oua, verdeturi, nuci si seminte.

    De cealalta parte, este bine sa eviti macar in aceasta perioada mancarurile grase, prajelile, produsele de la fast-food, carnea procesata, semipreparatele congelate, produsele de patiserie si cele de panificatie preparate cu faina alba. De asemenea sunt de evitat dulciurile cu zahar si chipsurile, snacksurile sau alte preparate care contin multa sare.

    Stai cat mai mult la aer

    Chiar daca starea e slabiciune iti taie cheful, e foarte important sa iesi zilnic la aer si chiar sa te mobilizezi putin pentru a face exercitii fizice de intensitate redusa sau medie. Expunere la soare stimuleaza sinteza vitaminei D la nivelul pielii, care, printre altele, intareste si sistemul imunitar. Astfel, daca vei petrece zilnic cel putin 45-60 de minute in aer liber, te vei recupera mai rapid decat daca  ai sta doar in casa.

    Revenind la miscare, aceasta are la randul ei un rol important in refacerea dupa boala, pentru ca stimuleaza transportul nutrientilor catre celulele din organism si totodata imbunatateste procesul de oxigenare.

      Nu in ultimul rand, activitatea fizica stimuleaza sistemul imunitar si totodata determina eliberarea de endorfine in creier, care induc o stare de bine si au un efect energizant, fiind supranumite „hormonul fericirii”.

      Acestea au fost sfaturile noastre privind recuperarea dupa raceala sau gripa si speram ca iti vor fi de ajutor, desi nu ne dorim sa fie nevoie vreodata sa le pui in practica din acest motiv. Trebuie sa precizam insa ca aceste recomandari nu sunt valabile doar  in perioadele de convalescenta, ci pot fi puse in aplicare si in viata de zi cu zi, intrucat reprezinta totodata regulile de baza pentru un stil de viata sanatos. Asadar, poti folosi aceste sfaturi si in scop preventiv, alimentatia, hidratarea, miscarea si odihna fiind arme eficiente cu ajutorul carora te poti proteja impotriva racelii si gripei dar si a altor probleme de sanatate mai severe.

      Autor: Catalin Tantareanu

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: