fbpx

Tot ce trebuie sa stii despre flavonoide sau bioflavonoide

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Compusii bioactivi sau vegetali din legume, fructe si alte plante se numesc flavonoide. Acestea ofera culoare intensa plantelor si indeplinesc multe alte functii importante. Mai exact, ele sunt responsabile de tonurile de culoare ale alimentelor (fructelor si legumelor) si plantelor in general (frunze, flori si radacini), fie ele albastre, rosii, portocalii, violet sau verde smarald.

Aceste flavonoide sau bioflavonoide mai sunt denumite si vitamina P, deoarece au proprietati asemanatoare vitaminelor, datorita rolului de antioxidanti naturali pe care il au. Aceste bioflavonoide reduc riscurile pentru mai multe afectiuni, protejeaza plantele impotriva insectelor si a fungilor, dar si de efectele nocive ale radiatiilor ultraviolete.

Functionand precum vitamina C, aceste bioflavonoide (quercetina, rutina, hesperidina, naringina, baicalina si picnogenolul) sunt antioxidanti, care joaca un rol important in intarirea peretului capilar si previn aparitia varicelor si hemoroizilor. Asadar, cum acestea se regasesc din abundenta in fructe si legume, in dieta noastra putem include circa un gram de bioflavonoide in forma naturala pe zi, suficient pentru suplimentarea vitaminei C necesare organismului.

Ce sunt flavonoidele si ce beneficii au?

Cum spuneam la inceputul articolului, aceste flavonoide reprezinta compusi care se regasesc in legume, fructe si plante sub forma unui grup complex de polifenoli. Acestia se impart astfel: antocianidine, flavonone, flavonoli, flavone si flavan-3-oli.

Afinele, coacazele, capsunele si bananele sunt bune surse de antocianidine, citricelele (lamaiele, portocalele, grepfruitul), dar si rosiile contribuie la cresterea nivelului de flavonone. Flavonolii se pot gasi in ceaiul negru, ceapa si patrunjel, insa infuzia de ceai negru si ceai oolong suplimenteaza cantitatea de flavan-3-oli din sange.

Despre bioflavonoide se stie ca dincolo de cromatica stralucitoare pe care o ofera alimentelor, acestea au intrat in atentia specialistilor din diferite ramuri medicale, datorita urmatoarelor proprietati pe care le au:

  • detoxifiante,
  • diuretice,
  • antiinflamatoare,
  • antiaritmice,
  • hipotensive,
  • diastolice,
  • antiaterosclerotice
  • anticancerigene,
  • de reducere a capacitatii trombocitelor de a forma cheaguri,
  • antibacteriane,
  • antivirale,
  • antialergice.
  • Naturalis Diolex Gel, 100 ml
  • Disponibil la

Cum actioneaza flavonoidele?

Flavonoidele joaca mai multe roluri importante pentru sanatatea organismului. Printre actiunile sale se numara: actiunea hepatoprotectiva, de protectie cardiovasculara si de protectie epidermica, dar indeplineste si o actiune antitumorala.

Surse alimentare de flavonoide

Flavonoidele sunt esentiale in orice dieta si pot fi administrate prin consumul zilnic de fructe si legume. Asa cum spuneam anterior, consumul mediu de flavonoide este cuprins intre 100 si 1000 mg (un gram) pe zi, iar cele mai importante surse alimentare de flavoinoide fiind:

  • fructele – afine, struguri, coacaze, capsune, rodii, cirese, pere, merisoare, prune, zmeura, mere, piersici, portocale, grepfruit, lamai, mandarine, pepene, banane;
  • legumele – fasole neagra, varza rosie, rosii, patrunjel, broccoli, ardei, salata verde, varza kale, telina, ceapa rosie, castravete;
  • bauturile – infuzia de ceai negru si paducel, vin rosu, cafea, suc de soc;
  • alte alimente – nuci, seminte, cereale, cacao si ciocolata neagra, cimbru, sofran.

In industria farmaceutica, flavonoidele se regasesc in tratamentele pentru prevenirea bolilor sistemului circulator, ale sistemului cardiovascular (inclusiv a varicelor), afectiunilor digestive (prin silimarina) si ameliorarii simptomelor menopauzei (izoflavonelor). De cele mai multe ori, aceste flavonoide sunt extrase din anghinare, flori de paducel si fructe, gingko biloba si soc.

    Remediu cu bioflavonoide pentru boala venoasa

    Specialistii recomanda persoanelor cu picioare grele, boli varicoase sau hemoroizi, administrarea zilnica a suplimentelor cu flavonoide. Persoanele care se confrunta sau risca sa dezvolte sindromul picioarelor grele au un aliat: Diolex de la Naturalis. Prin compozitia sa speciala, acest supliment alimentar creste tonusul vascular si imbunatateste circulatia venoasa deficitara, ameliorand disconfortul cauzat de varice, dar si de hemoroizi.

    Diolex are in compozitie diosmina si hesperidina, doi compusi naturali din categoria bioflavonoidelor, extrasi din coaja citricelor, care actioneaza sinergic, avand efecte venotonice si venoprotectoare. Beneficiile acestor extracte stanadardizate au facut obiectul a numeroase studii clinice, care au indicat eficienta in afectiuni venoase cornice, fragilitate capilara si hemoroizi.

    Autor: Bettina Cristea

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: