fbpx

Vene umflate – cauze, simptome si optiuni de tratament

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Venele umflate constituie simptomul definitoriu al unei probleme de sanatate destul de des intalnita, numit in limbaj medical „flebita”. Termenul nu se refera la o boala in sine, ci la o consecinta a unor probleme ce duc la inflamarea uneia sau mai multor vene. Asadar, venele umflate pot avea diferite cauze mai mult sau mai putin grave, insa indiferent de natura acestora, flebita nu este o problema care sa poata fi ignorata, intrucat exista riscul aparitiei unor complicatii din cele mai severe.

Tocmai de aceea am decis sa iti vorbim in acest articol despre vene umflate, mai precis despre cauzele care pot duce la aparitia lor, despre simptomele specifice unei astfel de probleme si despre modul in care poate fi tratata pentru a evita complicatiile.

Vene umflate – informatii despre cauze

Venele umflate sunt rezultatul unei inflamatii a unuia sau mai multor vase sanguine prin care sangele incarcat cu dioxid de carbon este transportat catre inima. La randul sau, inflamatia apare ca urmare a unei leziuni, a unui traumatism sau a unei infectii ce afecteaza peretii vasului sanguin si determina un raspuns imunitar din partea organismului. Prin urmare, venele umflate apar dupa ce vasele sanguine au fost expuse unor factori ce provoaca inflamatia, iar acestia por fi mai mult sau mai putini gravi.

Astfel, dintre cauzele usoare care genereaza vene umflate putem mentiona loviturile suferite accidental, administrarea de medicamente sau perfuzii intravenoase si montarea cateterelor pentru administrarea acestor tratamente. De asemenea, venele umflate pot aparea si in urma recoltarii de sange pentru analize.

In acelasi timp, persoanele sedentare si cele care sufera de obezitate dezvolta frecvent vene umflate din cauza stagnarii sangelui in lipsa miscarii respectiv a presiunii exercitate asupra vaselor sanguine de greutatea corporala.

Disponibil la

Venele umflate pot aparea si in urma imobilizarii prelungite a unui membru, ca urmare au unei fracturi, entorse sau luxatii sau in urma administrarii unor medicamente care contin estrogen.

Cele mai grave cauze pentru venele umflate sunt bolile hematologie care determina tulburari de coagulare a sangelui si formarea de cheaguri care obstructioneaza sau chiar blocheaza circulatia sanguina in vasele afectate.

Vene umflate – informatii despre simptome asociate

De cele mai multe ori, venele umflate apar la nivelul membrelor inferioare, iar in functie de localizarea vasului de sange fata de suprafata pielii se poate vorbi de flebita superficiala si  flebita profunda. In flebita superficiala, venele umflate sunt aproape de suprafata pielii iar inflamatia este mai evidenta, in timp ce flebita profunda se manifesta la venele situate mai in profunzime.

Inflamarea zonelor in care se afla venele umflate este unul din simptomele cel mai usor de observat, la fel si inrosirea pielii sau aparitia unor striatii rosiatice de-a lungul venelor afectate. Pielea devine mai sensibila la atingere in zona respectiva, pacientul poate simti si o senzatie de caldura, iar la palpare venele umflate pot fi si dureroase.

Din cauza ca venele umflate afecteaza si circulatia sanguina, pacientul poate simti furnicaturi sau amorteala la nivelul membrului respectiv si totodata pot aparea pulsatii in zona infamata.

Daca venele umflate se datoreaza unei infectii, un simptom comun este si febra.

Tratament vene umflate

Tratamentul optim pentru venele umflate are rolul de a reduce disconfortul si totodata de a preveni complicatiile ce pot fi din cele mai grave, ducand la un deznodamant fatal. De asemenea, o importanta deosebita  o are si stabilirea cauzelor, tratamentul avand si scopul de a preveni recidiva.

In cazurile usoare, venele umflate pot fi tratate la domiciliu prin cateva proceduri simple dar eficiente. Aplicarea de comprese calde pe zonele inflamate si pozitionarea membrelor afectate mai sus decat nivelul la care se afla inima sunt metodele recomandate in astfel de situatii, cand pacientul nu este expus unui risc major de complicatii. De asemenea, la recomandarea medicului pot fi administrate si medicamente antiinflamatoare. Daca venele umflate sunt la nivelul membrelor inferioare, asa cu se intampla in cele mai multe cazuri, purtarea unor ciorapi compresivi poate contribui de asemenea la reducerea inflamatiei si imbunatatirea circulatiei sanguine.

Situatia se complica daca venele umflate sunt in profunzime, pentru ca astfel de cazuri se datoreaza in general formarii unor cheaguri de sange care blocheaza partial sau total vasele sanguine. De aceasta data se impune administrarea de medicamente anticoagulante si trombolitice, care au rolul de a dizolva cheagurile formate si de a preveni aparitia altora noi. Daca aceste medicamente nu au efect sau daca tromboza este extinsa, principala solutie este trombectomia. Aceasta este o procedura ce presupune indepartarea cheagului cu ajutorul unui cateter introdus prin vena.

De asemenea, in cazul pacientilor care din diverse motive nu pot lua medicamente anticoagulante, se recurge la montarea unui filtru in vena cava, care nu previne formarea cheagurilor insa le impiedica sa ajunga in plamani si sa genereze o complicatie cu potential fatal despre care vom vorbi imediat.

Vene umflate – riscuri asociate si posibile complicatii

Venele umflate devin mai sensibile si mai vulnerabile, ceea ce creste riscul aparitiei de sangerari chiar si in urma unor traumatisme usoare sau a contactului cu un obiect dur. Ulterior pot aparea eczeme la nivelul pielii, iar sub influenta presiunii venoase crescute si constante, apar ulcere varicoase care degenereaza apoi in ulcere venoase.

Din cauza circulatiei sanguine ingreunate, o alta complicatie frecventa a venelor umflate este insuficienta cronica venoasa, care duce la aparitia de rani sau ulcere precum cele descrise mai sus, existand totodata si un risc sporit de infectare a acestora.

Atunci cand cauza este formarea cheagurilor de sange, venele umflate pot duce la o complicatie fatala numita embolie pulmonara. Aceasta se produce atunci cand cheagul de sange sau fragmente desprinse din el sunt purtate de fluxul sanguin pana in plamani unde blocheaza vase importante si reduce astfel drastic cantitatea de sange oxigenat care ajunge in organism. Daca nu se intervine imediat pentru eliberarea vaselor de sange blocate, embolia pulmonara poate duce la deces in doar cateva minute.

Sfaturi pentru preventie

Flebita  nu poate fi prevenita in totalitate insa exista cateva metode simple prin care riscul aparitiei venelor umflate este redus considerabil. In primul rand este important sa faci cat mai multa miscare pentru ca aceasta stimuleaza circulatia si previne stagnarea sangelui in vene, asa cum se intampla in cazul persoanelor sedentare. Totodata, e important sa te mentii la o greutate normala atat prin miscare cat si printr-o alimentatie echilibrata, pentru ca orice kilogram acumulat in plus genereaza o presiune suplimentara asupra vaselor sanguine si favorizeaza aparitia venelor umflate.

Daca ai o activitate sedentara ce presupune ore in sir petrecute in scaunul de la birou, obisnuieste-te sa faci pauze scurte de 5-10 minute la fiecare ora, in care sa te ridici si sa plimbi putin pentru a-ti pune sangele in miscare. De asemenea, este importanta si pozitia pe care o adopti in timp ce lucrezi la birou,  care trebuie sa fie cu picioarele indoite la nivelul genunchilor in unghi de 90 degrade si talpile lipite de podea. Nu este recomandat sa stai picior peste picior si nici sa tii picioarele intinse sau flexate sub scaun sau sub sezut.

De asemenea, evita pe cat de mult activitatile in urma carora te poti rani sau poti suferi traumatisme care sa cauzeze inflamarea venelor, iar atunci cand te implici in astfel de activitati poarta echipament de protectie adecvat. Nu in ultimul rand, mentine-ti organismul hidratat consumand cel putin doi litri de lichide pe zi, intrucat deshidratarea determina ingrosarea sangelui si ingreuneaza astfel circulatia.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: