fbpx

Vitamina D si imunitatea. Sfaturi privind administrarea, pentru cresterea imunitatii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Vitamina D este o vitamina oarecum atipica, pentru ca principala sursa prin care aceasta ajunge in organism nu este alimentatia, asa cum se intampla in cazul celorlalti nutrienti esentiali, ci razele solare. Din acest motiv, vitamina D mai este numita si „vitamina soarelui”, fiind nevoie de o aproximativ 10 minute de expunere zilnica la actiunea razelor ultraviolete pentru a obtine cantitatea optima din acest nutrient.

Pe langa alte beneficii pe care le vom mentiona mai tarziu, vitamina D are un rol important in cresterea imunitatii, iar de acest aspect ne vom ocupa in mod special pe parcursul articolului de fata.

Daca te intereseaza subiectul, poti afla in continuare cate tipuri de vitamina D exista, care sunt cele mai bune surse si cum trebuie administrata aceasta vitamina pentru cresterea imunitatii.

Ce este vitamina D si ce rol joaca in organism

Vitamina este o substanta chimica de natura organica, solubila in apa, care are un rol esential in derularea unor functii metabolice ale organismului. Cel mai important rol pe care il joaca este acela de a regla absorbtia calciului si a fosforului in sange, acestia fiind alti doi nutrienti indispensabili dezvoltarii si functionarii organismului.

Prin acest rol, vitamina D contribuie inca din viata intrauterina la formarea oaselor, pentru ca apoi sa asigure aportul de calciu si fosfor necesar pentru dezvoltarea sistemului osos in perioada de crestere. De asemenea, vitamina D contribuie la imbunatatirea si mentinerea densitatii osoase, care este esentiala pentru rezistenta oaselor si prevenirea fracturilor.

    In acelasi timp, vitamina D contribuie si la buna functionare a sistemului muscular, intrucat calciul este un mineral care ajuta muchii sa se contracte si sa se relaxeze in timpul miscarii.

    Nu in ultimul rand, vitamina D este implicata si in cresterea imunitatii, iar acest rol il vom explica detaliat puti mai tarziu.

    Care sunt sursele cele mai bune de vitamina D

    Trebuie precizat mai intai ca exista doua tipuri principale de vitamina D, respectiv vitamina D2 si vitamina D3. Aceasta din urma este folosita cu preponderenta de organism intrucat si-o poate sintetiza singur, sub actiunea razelor solare. Asadar, soarele constituie cea mai importanta sursa de vitamina D, pentru ca sub influenta razelor sale asupra pielii, aceasta produce nutrientul care este absorbit in organism.

    Vitamina D3 este prezenta in cantitati mai reduse si in alimente precum, pestele ouale, ficatul si carnea de vita sau laptele. De asemenea, vitamina D3 este folosita preponderent si in prepararea suplimentelor alimentare.

    De cealalta parte, vitamina D2 se gaseste in surse vegetale, dintre care ciupercile se remarca datorita unui continut mai ridicat.

    Asadar, pentru a beneficia de cantitatea optima de vitamina D, cel mai simplu este sa te expui la soare circa 10 minute pe zi. Cu cat pielea este expusa pe o suprafata mai mare, cu atat organismul va beneficia de un aport mai sporit din acest nutrieint.

    Cum contribuie vitamina D la cresterea imunitatii

    Avem de onorat o promisiune, asa ca revenim cu explicatii mai detaliate referitoare la rolul vitaminei D in cresterea imunitatii. S-a constatat ca vitamina D stimuleaza productia de peptide antimicrobiene, care sunt molecule formate din aminoacizi, ce constituie o parte integranta a sistemului imunitar. In acelasi timp, vitamina D stimuleaza si activitatea celulelor imunitare al caror rol este acela de a identifica si a neutraliza agentii patogeni precum virusurile, bacteriile si ciupercile parazite.

    De asemenea, acest nutrient este implicat si in modularea raspunsului inflamator, prevenind astfel suprainflamarea tesuturilor afectate de infectii.

    Mai trebuie precizat si faptul ca vitamina D este implicata si in prevenirea reactiilor autoimune, care au loc atunci cand sistemul imunitar ataca celulele propriului organism, pe care le percepe ca agenti patogeni ce trebuie neutralizati. Astfel, vitamina D contribuie intr-o anumita masura si la prevenirea bolilor autoimune.

    Cum se administreaza vitamina D pentru a intari imunitatea

    De obicei, expunerea la soare poate rezolva in buna masura problema administrarii de vitamina D, insa in sezonul rece soarele este mai scump la vedere, iar temperaturile nu permit expunerea unei suprafete mari de piele, asa cum se intampla cand stai la plaja. In astfel de situatii trebuie acordata mai multa atentie alimentatiei astfel, incat aceasta sa includa si alimente care contin vitamina D.

    Asadar, cu o alimentatie adecvata si prin expunerea la soare, organismul poate beneficia de cantitatea optima de vitamina D fara a fi nevoie sa faci vreun efort anume in acest sens. In anumite cazuri poate fi nevoie si de o a treia solutie, care este reprezentata de suplimentele alimentare pe baza de vitamina D. Acestea pot sa asigure aportul necesar de vitamine, insa este important sa stii care este doza zilnica recomandata.

    Cantitatea necesara de vitamina D variaza in functie de varsta, dupa cum urmeaza:

    • Copii cu varste pana la un an – 10 micrograme (mcg.) sau 400 de unitati internationale (IU);
    • Copii peste un an si adolescenti – 15 mcg. sau 600 IU;
    • Adulti intre 18 si 70 de ani – 15 mcg. sau 600 IU;
    • Varstnici peste 70 de ani – 20 mcg. sau 800 IU.

    In ceea ce priveste femeile insarcinate sau cele aflate in perioada de alaptare, doza zilnica recomandata de vitamina D este de 15 mcg. sau 600 IU.

    Administrarea suplimentelor alimentare se face insa doar pe baza recomandarii medicului, in urma unui control care sa indice semnele specifice deficitului de vitamina D. De asemenea, tot medicul este cel care trebuie sa stabileasca doza necesara, precum si ajustarea acesteia in functie de evolutia pacientului.

    Precautii in administrarea vitaminei D

    Deficitul de vitamina D se poate manifesta printr-o slabire a imunitatii, care face ca organismul sa devina mai sensibil la infectii si sa se refaca mai greu in perioadele de boala, insa mult mai evidenta este senzatia de oboseala si de slabiciune la nivelul oaselor si  a muschilor, datorata aportului redus de calciu si fosfor. In cazul copiilor, deficitul de vitamina D poate favoriza aparitia rahitismului, iar in cazul adultilor poate contribui la aparitia osteoporozei.

    Cu toate acestea si excesul de vitamina D poate cauza probleme, in special pe fondul cresterii nivelului de calciu  din sange. Astfel, din cauza cantitatii prea mari de calciu pot aparea pietre la rinichi dar si probleme cardiovasculare. De asemenea, oasele se pot dezvolta excesiv, afectand totodata structurile nervoase si musculare care le sunt atasate, ceea ce duce la aparitia durerilor si afecteaza mobilitatea.

      Pentru a evita riscurile asociate excesului de vitamina D este recomandat ca persoanele care sufera de pietre la rinichi si cele care au un nivel ridicat de calciu in organism sa evite suplimentele care contin acest nutrient. De asemenea, in cazul femeilor gravide si al celor care alapteaza, administrarea de suplimente cu vitamine D se recomanda doar daca este neaparat necesar, pentru ca excesul din acest nutrient poate afecta dezvoltarea fatului si a noului nascut, la fel de bine ca si deficitul de vitamina D.

      De asemenea, persoanele care iau suplimente cu vitamina D trebuie sa respecte strict dozele recomandate de medic, si sa le ajusteze doar daca acesta considera ca este necesar. In ceea ce priveste expunerea la soare si alimentatia riscul ca acestea sa determine aparitia excesului de vitamina D este extrem de redus, intrucat organismul are propriile mecanisme de reglare, iar cantitatea de nutrienti nu este una foarte mare incat sa nu poata fi controlata prin aceste mecanisme.

      Autor: Catalin Tantareanu

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: