fbpx

Simptome de deshidratare la batrani: care sunt cele mai frecvente si ce sa faci

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Rezumat: timp de citire 30 de secunde

Cele mai frecvente simptome de deshidratare la batrani sunt setea accentuata, uscarea gurii si pierderea elasticitatii pielii – manifestari specifice formelor usoare, care pot fi combatute la fel de usor consumand lichide. In formele medii si severe, deshidratarea devine o problema medicala ce necesita administrarea intravenoasa de solutii cu saruri minerale, care se absorb usor in sange si restabilesc echilibrul electrolitic. Batranii sunt mai predispusi sa se deshidrateze si totodata sunt mai vulnerabili in fata unei astfel de probleme, de aceea este de preferat ca accentul sa se puna pe latura preventiva, prin hidratare si alimentatie adecvata, evitarea temperaturilor ridicate si tratarea unor tulburari digestive ce determina pierderi importante de lichid.

Odata cu inaintarea in varsta creste riscul aparitiei deshidratarii, asa ca batranii sunt mai predispusi sa se confrunte cu o astfel de problema atat in sezonul cald, cat si  in restul anului, cand temperaturile sunt mai scazute si nu cauzeaza transpiratie abundenta. Din acest motiv, varstnicii trebuie supravegheati permanent pentru a depista din tip primele simptome de deshidratare la batrani si a lua masurile necesare pentru ca aceasta stare sa nu se agraveze si sa nu se ajung la complicatii.

Din acest articol poti afla care sunt principalele simptome de deshidratare la batrani, care sunt factorii determinanti si mai ales care sunt masurile ce trebuie luate in astfel de situatii pentru restabilirea echilibrului hidric si evitarea deprecierii starii de sanatate.

Simptome de deshidratare la batrani – de ce apar mai frecvent

Deshidratarea e o stare fiziologica ce apare atunci cand organismul pierde mai multa apa decat primeste, ceea ce duce atat la aparitia unui deficit de lichide in interiorul sau, cat si a unui deficit de saruri minerale. Cel mai adesea, deshidratarea apare ca urmare a transpiratiei abundente in conditii de temperaturi ridicate sau efort intens si totodata poate fi o consecinta a unor tulburari digestive precum diareea sau varsaturile.

Simptomele de deshidratare la batrani nu difera cu nimic de cele caracteristice persoanelor mai tinere, insa principala diferenta e data de faptul ca acestea pot aparea mai des si mai usor. Exista doua explicatii de natura fiziologica pentru acest fapt si anume:

  • Scaderea eficientei hormonului diuretic – inaintarea in varsta cauzeaza o reducere a secretiei si a eficientei unui hormon numit vasopresina, care este responsabil cu reglarea echilibrului hidric. Astfel, varstnicii ajung sa simta mai putin intens senzatia de sete – care este unul din primele simptome de deshidratare la batrani – si nu se hidrateaza imediat atunci cand aceasta stare incepe sa se manifeste;
  • Reducerea cantitatii de apa din organism – tot odata cu inaintarea in varsta scade si masa musculara, in conditiile in care muschii inmagazineaza o buna cantitate din apa din organism. O masca musculara redusa inseamna o cantitate mai mica de apa in corp si o alta explicatie a faptului ca simptomele de deshidratare la batrani apar mai usor si mai frecvent.

De asemenea, simptome de deshidratare la batrani pot aparea pe fondul afectiunilor renale, care au o prevalenta mai ridicata in randul varstnicilor, al diabetului sau al tratamentelor cu efect diuretic ce cauzeaza a o pierdere mai mare de apa prin urina.

Simptome de deshidratare la batrani – cum se manifesta

Spuneam ca nu exista o diferenta semnificativa intre ceea ce inseamna simptome de deshidratare la batrani si persoane mai tinere, manifestarile evoluand gradul pe masura ce dezechilibrul hidric se accentueaza. Putem vorbi astfel de trei categorii de simptome de deshidratate la batrani, care variaza in functie de gradul de severitate, dupa cum urmeaza:

Simptome de deshidratare la batrani, in forma usoara

Apar atunci cand organismul pierde aproximativ 2% din cantitatea totala de apa. In mod normal, primul simptom este setea, insa pe fondul unui nivel scazut de vasopresina, aceasta poate aparea mai tarziu, ceea ce favorizeaza aparitia altor simptome de deshidratare la batrani, caracteristice fazelor mai avansate. Asadar inainte de senzatia de sete, primele simptome de deshidratare la batrani pot fi gura uscata, cu limba aspra, si senzatia de oboseala sau slabiciune. Daca pacientul nu se hidrateaza dupa aparitia acestor semne vor aparea alte simptome de deshidratare la batrani, manifestate prin:

  • Piele uscata, fierbinte si lipsita de elasticitate;
  • Urina inchisa la culoare;
  • Senzatia de ameteala.

Simptome de deshidratare la batrani, in forma moderata

Daca pierderea de lichid este intre 2% si 5%, apar simptome de deshidratare la batrani mai pronuntate, care deja necesita asistenta medicala. Pacientii simt furnicaturi sau amorteala la nivelul membrelor, au crampe musculare din cauza reducerii nivelului de apa din muschi, iar pielea devine palida.  Alte simptome de deshidratare la batrani ajunsi in aceasta faza sunt reducerea cantitatii de urina, ochii infundati in orbite si oboseala extrema ce face sa para solicitante chiar si cele mai simple activitati. De asemenea, se accelereaza respiratia si creste pulsul iar pe fondul reducerii lichidului din tractul digestiv poate aparea si constipatia.

Simptome de deshidratare la batrani, in forma severa

Deshidratarea severa apare atunci cand corpul pierde pana la 10% din volumul total de lichid, astfel de cazuri fiind considerate intotdeauna urgente medicale. Evident ca in aceasta situatie vorbim de simptome de deshidratare la batrani foarte pronuntate, iar acestea se pot manifesta astfel:

  • Puls foarte slab;
  • Lipsa urinarii;
  • Vedere incetosata;
  • Stari confuze;
  • Dezorientare spatio-temporala;
  • Puls slab;
  • Dureri toracice sau abdominale;
  • Convulsii;
  • Stari de lesin.

Simptome de deshidratare la batrani – cum se trateaza

Inca de la primele simptome de deshidratare la batrani, trebuie luate masuri imediate intrucat starea pacientilor se poate deprecia rapid, ajungandu-se in scurt timp de la o forma usoara la alta mai severa.

Se impune mai intai o evaluare a gradului de deshidratare, pe baza simptomelor descrise anterior.

In formele usoare, este suficienta administrarea de lichide pe cale orala, mai precis apa plata, ceaiuri neindulcite sau sucuri naturale de fructe, fara indulcitori. Lichidele trebuie sa fie la temperatura camerei, administrate in doze de 150-200 de mililitri la interval de 1-2 ore. Pentru o mai buna hidratare se pot consuma supe usoare de pui sau de legume si totodata se mai pot administra solutii de rehidratare orala, care contin saruri minerale ce se pierd prin transpiratie si urina. Nu se recomanda consumul de cafea, ceai negru sau alte bauturi care contin cofeina, intrucat aceasta substanta are efect diuretic si favorizeaza deshidratarea.

Pacientii cu simptome de deshidratare la batrani specifice formelor moderate si severe necesita ingrijiri medicale de urgenta intrucat in acest caz dezechilibrul hidric si electrolitic este prea mare pentru a putea fi redresat doar prin consumul de lichide si saruri hidratante. In astfel de situatii, pacientilor li se administreaza intravenos prin perfuzii solutii hidratante care contin lichide si saruri minerale si care astfel sunt mai usor absorbite in organism. In tot acest timp, pacientii sunt monitorizati evaluand-se parametrii care indica nivelul de hidratare, pana cand acestia ajung la valorile normale.

De asemenea, daca simptomele de deshidratare la batrani au ca factor determinant diareea sau varsaturile, tratamentul vizeaza si cauzele care au generat aceste tulburari prin care organismul pierde rapid cantitati mari de apa si saruri minerale.

Simptome de deshidratare la batrani – recomandari preventive

Pentru ca intotdeauna este mai eficient sa previi decat sa combati, nu puteam incheia acest material fara un capitol destinat sfaturilor prin care deshidratarea la batrani poate fi evitata. Masurile preventive sunt in general aceleasi recomandate si in cazul adultilor, insa de aceasta data se impunem mai multa atentie la respectarea lor, dat fiind faptul ca varstnicii sunt mai vulnerabili si pot avea nevoie de ajutor in acest sens.

Asigurarea unui aport optim de lichide

Este regula de baza pentru evitarea deshidratarii, ce presupune consumul a cel putin doi litri de apa zilnic, de preferat in doze de 150 -200 de mililitri la intervale regulate. Batranii trebuie sfatuiti sa bea apa chiar daca  nu le este sete, iar in cazul celor care au probleme cu memoria pe fondul varstei inaintate este nevoie ca fie asistati indeaproape si sa li se reaminteasca acest lucru ori de cate ori e necesar.

Consumul de alimente bogate in apa, mai ales vara

Din meniul varstnicilor nu trebuie sa lipseasca alimentele care contin multa apa in mod natural, precum pepenele, castravetii, ardeii, rosiile, piersicile, citricele, ananasul. De asemenea, meniul poate fi completat cu supe sau ciorbe usoare de legume sau de pui, care vin cu un aport important de lichide 

Evitarea expunerii la soare

Pe timp de vara, organismul pierde mai multa apa si saruri din cauza transpiratiei abundente, iar varstnicii sunt expusi unui risc mai ridicat de deshidratare. Din acest motiv dar si pentru a preveni alte probleme de sanatate asociate cu temperaturile ridicate, e recomandat ca varstnicii sa evite expunerea la astfel de temperaturi pe timpul zilei si sa iasa din casa dimineata sau seara, cand afara se mai racoreste.

Cresterea aportului de lichide in caz de diaree si varsaturi

Pacientii care se confrunta cu diareea si/sau varsaturile trebuie sa consume mai multe lichide pentru a suplini pierderile cauzate de astfel de tulburari, bineinteles, in paralel cu tratamentul pentru ameliorarea problemelor digestive.

sursa foto: shutterstock

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: