fbpx

Cum sa recunosti durerea de ficat

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Durerea de ficat este adeseori confundata cu alte simptome similare care se manifesta in aceeasi zona, mai precis in partea dreapta sub coaste. Astfel de confuzii sunt de inteles, dat fiind faptul ca ficatul este cel mai mare organ din regiunea respectiva si totodata cel mai mare organ intern. In realitate insa „durerea de ficat” este un termen abstract, pentru ca ficatul nu doare, neavand inervatie care sa provoace o astfel de senzatie in anumite conditii.

Cand vorbim totusi de durere de ficat iar aceasta chiar provine de la organul respectiv, sursa durerii este de fapt capsula hepatica, numira si capsula Glisson, care acopera ficatul asemeni unei mantale, avand rolul de a-l proteja. Aceasta contine si numeroase terminati nervoase, carora li se datoreaza durerea de ficat in circumstante despre care vom vorbi imediat.

Durere de ficat – care sunt cauzele

Asadar, durerea de ficat provine de fapt de la capsula hepatica si apare cu precadere atunci cand ficatul creste in volum si exercita presiune asupra membranei protectoare. Aceasta se intinde determinand si extensia nervilor care o strabat si astfel se creeaza senzatia neplacuta pe care o numim durere de ficat. Inflamarea ficatului este determinata de afectiuni precum steatoza hepatica sau hepatita virala – prima cauzata de acumularea de grasime la nivelul ficatului iar cea de-a doua datorata infectiei cu un virus hepatitic de tip A, B sau C.

    Durerea de ficat poate fi cauzata si de lezarea capsulei Glisson si apare adesea in urma unor traumatisme puternice, a biopsiei hepatice sau a unor interventii chirurgicale asupra acestui organ. Nu in ultimul rand, cancerul hepatic poate constitui o alta cauza a durerii de ficat, datorata tumorilor care ating si nervii ce brazdeaza acea membrana protectoare.

    Cum este perceputa durerea de ficat

    Durerea de ficat se poate manifesta in mai multe feluri, in functie de cauza generatoare si gradul de afectare a organului in cauza. Astfel, nu se poate vorbi de fiecare data de durere in adevaratul sens al cuvantului, uneori fiind vorba de o senzatie de disconfort sau de presiune in partea dreapta sub coaste.

    De asemenea, durerea de ficat poate fi constanta sau se poate manifesta in episoade mai scurte sau mai lungi. Ca intensitate, poate fi ascutita sau poate fi o durere surda iar uneori poate iradia catre spate.

    In unele cazuri, durerea de ficat se manifesta ca o senzatie de greutate sau plenitudine in partea dreapta sub coaste, iar alteori se simte doar la palpare.

    Ce alte simptome insotesc durerea de ficat

    Asa cum spuneam, durerea de ficat este deseori inselatoare, putand avea cauze renale, biliare sau digestive. In astfel de cazuri este vorba doar de o senzatie de durere de ficat, organul respectiv fiind perfect sanatos si functional.

    Pentru fiecare situatie exista o serie de alte simptome specifice, in functie de care poate fi stabilita cauza problemei. Este si cazul durerii de ficat reale, determinata de o problema hepatica, iar simptomele care dau de inteles acest lucru sunt urmatoarele:

    • Sensibilitate la palpare – in mod normal, palparea ficatului nu provoaca niciun fel de disconfort, dar atunci cand acesta este umflat devine sensibil, iar palparea provoaca durere.
    • Icter – consta in ingalbenirea pielii, a mucoaselor si a ochilor,  pe fondul acumularii de bilirubina in tesuturi, in condidtiile in care ficatul nu mai are capacitatea sa o proceseze si sa o elimine din organism.
    • Greturi si varsaturi – unul din rolul ficatului este acela de a elimina toxinele din organism, iar cand acesta nu mai functioneaza la parametrii optimi, substantele nocive se acumuleaza in sange si dau aceste simptome.
    • Oboseala si slabiciune – daca durerea de ficat este insotita de o stare persistenta de oboseala si slabiciune, acesta e un semn ca poate fi vorba de o problema hepatica. Si de aceasta data cauza  o constituie acumularea de toxine in sange, precum si tulburarile metabolice determinate de disfunctii ale ficatului.
    • Urina inchisa la culoare – pentru ca ficatul nu mai poate procesa in mod eficient bilirubina, organismul incearca sa o elimine prin urina, ceea ce duce la modificarea aspectului acesteia. Urina capata o puternica nuanta rosiatica sau maronie, data de concentratia ridicata de bilirubina dar si de alte toxine acumulate in organism.

    Cum se trateaza durerea de ficat

    Nu exista remedii destinate strict ameliorarii durerii de ficat, dat fiind ca aceasta este un simptom al unei afectiuni hepatice si va continua sa se manifeste atat timp cat inca exista cauza generatoare. Asadar, tratamentul durerii de ficat vizeaza cauza, mai ales daca tinem cont de faptul ca afectiunile hepatice nu trebuie ignorate intrucat pot evolua in timp, dand nastere unor complicatii grave.

    Durerea de ficat trebuie sa constituie un semnal de alarma care sa-l determine pe pacient sa se adreseze fara intarziere unui medic internist sau gastroenterolog. Pentru stabilirea diagnosticului va fi necesara mai intai o anamneza,  urmata de un examen clinic si o serie de investigatii. Acestea includ de obicei analizele de sange si urina, ecografia abdominala, iar daca este cazul, biopsie hepatica, un examen RMN sau o tomografie computerizata.

      In functie de cauzele stabilite se stabileste un tratament adecvat, iar in cazul unor afectiuni precum steatoza hepatica sau hepatita de tip A, accentul principial este pus pe alimentatie. Mai exact, se recomanda evitarea alimentelor care contin grasimi saturate, sare si zaharuri in exces precum si a celor procesate industrial, care au in compozitia lor coloranti conservanti si alti aditivi alimentari ce nu fac bine unui ficat bolnav. De asemenea este interzis consumul de alcool, dat fiind ca acesta constituie unul din principalii factori de risc pentru sanatatea ficatului.

      Pacientii cu afectiuni hepatice sunt sfatuiti sa evite si efortul fizic atat timp cat ficatul este inflamat, pentru ca suprasolicitarea poate crea presiune suplimentara asupra acestuia, existand riscul aparitiei unor complicatii. In schimb, odihna este foarte importanta in cazul bolilor de ficat, la fel si regimul alimentar care trebuie sa se bazeze pe alimente sanatoase, ce contin carbohidrati complecsi, grasimi nesaturate, vitamine si minerale. Ne referim la cereale integrale, peste, avocado, fructe si legume – alimente bine tolerate de ficat pentru ca nu contin toxine si grasimi care sa il suprasolicite.

      Autor: Catalin Tantareanu

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: