fbpx

Sindromul de durere musculara – cauze si modalitati de ameliorare

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Spre deosebire de durerile care apar ocazional la nivelul muschilor in anumite conditii, si care dispar dupa o anumita perioada, sindromul de durere musculara reprezinta o problema mai serioasa, intrucat se manifesta pe o perioada mai lunga, iar disconfortul creat este mult mai pronuntat.

Multi dintre pacientii care sufera de sindromul de durere musculara ignora la inceput simptomele care pot fi confundate usor cu o simpla mialgie, insa motivele de ingrijorare apar atunci cand durerile persista mai mult decat ar fi normal si chiar devin mai puternice odata cu trecerea timpului.

Astfel, pacientii ajung la medic atunci cand durerile devin foarte suparatoare ingreunandu-le semnificativ mobilitatea si chiar provocand tulburari de somn, intrucat se manifesta si pe timpul noptii, devenind chiar mai puternice din cauza presiunii exercitate asupra punctelor dureroase.

In cele ce urmeaza, iti oferim multe informatii despre sindromul de durere musculara, insistand asupra cauzelor si a modalitatilor de ameliorare acestuia.

Ce este sindromul de durere musculara

Cand vorbim de sindromul de durere musculara ne referim la o afectiune cronica manifestata prin aparitia unor puncte dureroase la nivelul unuia sau mai multor muschi. Durerea este iradianta si devine mai puternica la palpare, fiind insotita de senzatia usoara de slabiciune musculara.

De asemenea, durerea se simte ca o crampa musculara profunda si se manifesta in mod constant, iar odata cu trecerea tipului creste in intensitate si se extinde. Zona afectata devine tot mai sensibila, iar la palpare pot fi simtiti mici noduli in profunzimea muschiului, care uneori pot fi vizibili sub suprafata pielii.

Durerea este cel mai suparator simptom, mai ales ca aceasta nu se amelioreaza prin folosirea metodelor clasice cum ar fi aplicarea de compresa calde sau reci si nici dupa cateva zile de repaus.

  • Naturalis ArtroSuport gel emulsionat, 100 g
  • Disponibil la

Din contra, durerea poate deveni mai intensa, ingreunand tot mai mult mobilitatea. De asemenea, din cauza existentei punctelor dureroase si odihna devine foarte dificila, intrucat in pozitia culcat se exercita presiune asupra acelor puncte, iar durerea devine si mai puternica.

Mai trebuie precizat ca sindromul durerii musculare se poate manifesta simultan in mai multe zone ale corpului, existand la nivelul muschilor afectati puncte dureroase declansatoare si puncte dureroase iradiante.

Care sunt cauzele sindromului de durere musculara

In majoritatea cazurilor, sindromul de durere musculara apare ca urmare a uni dezechilibru muscular, ce determina o suprasolicitare a unor anumite grupe de muschi.

Pentru a intelege mai bine cauza principala a sindromului de durere musculara, trebuie precizat ca muschii din organismul uman se impart in doua categorii principale. Prima este reprezentata de muschii posturali sau tonici, care au rolul de a mentine pozitia corpului in toate ipostazele, in timp ce a doua categorie este reprezentata de muschii dinamici sau fazici, care efectueaza miscarile.

In timpul activitatilor zilnice sunt utilizate ambele categorii de muschi, solicitarea fiind distribuita in mod uniform. Dezechilibrele musculare apar atunci cand o categorie de muschi este solicitata mai intens decat cealalta. Daca acest lucru se intampla constant sau in mod frecvent, o categorie de muschi ajunge sa fie suprasolicitata iar cealalta devine slabita din cauza lipsei de activitate.

Fibrele musculare devin astfel sensibile, iar la un moment dat incep sa apara spasme musculare insesizabile in profunzimea muschilor, care dau nastere unor noduli pe fibre si acelor puncte dureroase.

In acest mod, dezechilibrul muscular despre care am amintit mai devreme duce la aparitia sindromului de durere musculara, iar in capitolul urmator iti vom arata in ce conditii poate aparea acest dezechilibru.  

Factori de risc ce pot determina aparitia sindromului de durere musculara

Orice activitate ce presupune suprasolicitarea unei grupe de muschi constituie un factor de risc in aparitia sindromului de durere musculara. De asemenea, activitatile care presupun miscari repetitive pot fi un alt factor determinant pentru aceasta problema de sanatate, chiar daca la prima vedere poate parea ca muschii nu sunt suprasolicitati.

Chiar si munca de birou sau sedentarismul pot constitui factori de risc, pentru ca presupun suprasolicitarea muschilor posturali si un repaus prelungit al muschilor dinamici.

Leziunile sau traumatismele musculare pot constitui la randul lor un factor declansator pentru sindromul durerii musculare, chiar si atunci cand astfel de accidente par superficiale la prima vedere.

    Pe lista factorilor de risc mai putem adauga stresul, alimentatia nesanatoasa, excesul ponderal, nivelurile scazute de vitamine si minerale si odihna insuficienta. Desi nu determina in mod direct dezechilibrele musculare, acesti factori pot favoriza aparitia spasmelor in muschi, care stau la originea durerilor musculare specifice acestui sindrom.

    Diagnosticarea sindromului de durere musculara

    Cum spuneam, pacientii ajung de cele mai multe ori la medic atunci cand durerile persista deja de zile bune, devin greu de suportat sau ingreuneaza in mod considerabil mobilitatea.

    Pentru un medic cu un minim de experienta, sindromul de durere musculara este usor de diagnosticat pe baza istoricului medical si a unui examen clinic. In cursul examinarii, medicul va examina muschiul sau muschii afectati, palpand  usor pentru a depista nodulii si punctele dureroase.

    In cazul in care exista suspiciuni, poate recomanda si efectuarea unor investigatii suplimentare pentru excluderea altor afectiuni posibile. In cele mai multe cazuri, o radiografie este suficienta pentru a stabili cu exactitate diagnosticul de sindrom de durere musculara.

    Cum sa ameliorezi simptomele sindromului de durere musculara

    In cazul sindromului de durere musculara nu functioneaza metodele simple de tratament folosite in cazul mialgiilor, pentru ca durere nu dispare prin aplicarea de greata pe muschi sau de comprese calde si nici dupa cateva zile de repaus. In acest interval poate deveni chiar mai acuta, astfel ca se impun alte metode mai eficiente.

    Dupa stabilirea diagnosticului si in functie de intensitatea durerii, medicul va prescrie administrarea de medicamente analgezice si antiinflamatoare nesteroidiene, iar pentru relaxarea muschilor poate recomanda medicamente miorelaxante.

    De asemenea, fizioterapia si kinetoterapia ajuta in ameliorarea simptomelor sindromului de durere musculara prin diverse proceduri precum electroterapia, terapia cu ultrasunete sau masajul muschilor afectati.

    Totodata, pacientii pot sa apeleze si la terapii complementare cum ar fi acupunctura. Aceasta este o tehnica folosita deseori pentru tratarea durerilor cronice si a tensiunii musculare, ce presupune inserarea unor ace subtiri in anumite zone specifice de pe corp, pentru a stimula fluxul de energie catre muschii afectati si a echilibra functiile organismului.

    Nu in ultimul rand, odata cu stabilirea diagnosticului  se impune corectarea sau eliminarea cauzelor care au dus la aparitia sindromului de durere musculara si evitarea factorilor de risc,  pentru a permite muschilor afectati sa se refaca.

    • Naturalis ArtroSuport RECE gel x 100 g
    • Disponibil la

    Masuri de prevenire a sindromului de durere musculara

    Cunoscand cauzele si factorii de risc, este destul de simplu sa previi aparitia sindromului de durere musculara.

    Foarte important este sa renunti la sedentarism si sa adopti un stil de viata mai activ, pentru ca astfel elimini un factor de risc important si totodata imbunatatesti forta si flexibilitatea muschilor. Sunt recomandate exercitiile fizice de intensitate medie sau sporita, insa fara a exagera si a suprasolicita muschii. Inainte de fiecare repriza de exercitii trebuie sa iti faci incalzirea cel putin 15 minute iar la final sunt la fel de importante exercitiile de streching, care presupun intinderea muschilor pentru a-i ajuta sa isi revina mai usor dupa efort.

    Fie ca stai la birou sau pe canapea, adopta o postura corecta, cu spatele drept, privirea inainte si picioarele cu talpile pe podea. Chiar daca adopti postura corecta, evita sa petreci mult timp in aceasta pozitie, iar daca programul te obliga, ia o pauza scurta la fiecare ora pentru a te ridica si a face cativa pasi.

    Evita pe cat posibil si miscarile repetitive, iar in timpul activitatilor solicitante fa pauze la intervale regulate si ori de cate ori simti ca ai obosit.

    De asemenea, o alimentatie echilibrata cu un aport optim de vitamine si minerale este esentiala pentru intarirea si buna functionare a muschilor, la fel si hidratarea corespunzatoare, mai ales in conditii de efort intens si suprasolicitare musculara.

    Autor: Catalin Tantareanu

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: