Ce rol are proteaza in digestie?

Articol verificat de: Doctor Ioana Scripca

Medic rezident microbiologie medicala

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Proteazele sunt enzimele care asigura digestia proteinelor, transformandu-le in fragmente mici absorbabile, adica in peptide si aminoacizi. Fara activitatea lor, organismul nu poate asimila in mod eficient proteinele alimentare, ceea ce ar duce la malabsorbtie, deficite nutritionale si chiar la tulburari digestive grave. Exista mai multe tipuri de proteaze, fiecare cu functii specifice.

Ce sunt proteazele?

Proteazele (enzime proteolitice) sunt enzime digestive care catalizeaza „ruperea” legaturilor de tip peptidic din moleculele de proteina, eliberand aminoacizi liberi sau peptide scurte. Acestea sunt produse de stomac, pancreas si intestinul subtire, iar activitatea lor este influentata de pH-ul mediului digestiv.

Rolurile principale ale proteazelor sunt:

  • descompunerea proteinelor alimentare in aminoacizi in vederea absorbtiei;
  • facilitarea absorbtiei proteinelor la nivel intestinal;
  • contributia la regenerarea tisulara (prin eliberarea aminoacizilor);
  • participarea indirecta la controlul inflamatiei si modularea imunitatii;
  • distrugerea agentilor patogeni proteici (bacterii, virusuri), aceste enzime fiind secretate atat de anumite organe digestive, cat si de anumite organite celulare (lizozomii, spre exemplu).

Tipuri de proteaze, cum actioneaza si functiile lor in digestie

Dupa cum deja s-a mentionat, exista mai multe tipuri de proteaze, dupa cum urmeaza:

Pepsina (stomac)

  • locul de productie: mucoasa gastrica (celulele principale ale stomacului);
  • forma initiala: este secretata ca pepsinogen, inactiv; activata in prezenta acidului clorhidric (HCl);
  • pH optim de actiune: acid (1,5-3);
  • rol: descompune proteinele mari in peptide scurte;
  • important: este prima enzima proteolitica implicata in digestia proteinelor.

Tripsina si chimotripsina (pancreas)

  • locul de productie: pancreasul exocrin;
  • forma initiala: tripsinogen si chimotripsinogen (inactive);
  • activare: tripsinogenul este activat de enterokinaza (enzima intestinala) si se transforma in tripsina, care activeaza si alte enzime pancreatice;
  • pH optim: neutru pana la slab alcalin (7-8);
  • rol: descompune proteinele partial digerate (peptide) in fragmente si mai mici (oligopeptide si aminoacizi).

Carboxipeptidaza si aminopeptidaza (intestin subtire)

  • locul de actiune: marginea in perie a intestinului subtire;
  • rol: finalizeaza digestia proteinelor prin scindarea capetelor aminoacizilor care se gasesc in lanturile peptidice;
  • rezultat: eliberarea aminoacizilor liberi care sunt ulterior absorbiti prin mucoasa intestinala.

Alte proteaze pancreatice

  • elastaza: degradeaza fibrele elastice din carne;
  • colagenaza: digera colagenul (tesut conjunctiv);
  • peptidaze intestinale: finalizeaza hidroliza peptidelor mici.

Amilaza versus proteaza versus lipaza

Digestia completa a alimentelor necesita actiunea sinergica a mai multor tipuri de enzime care actioneaza specific asupra anumitor principii alimentare:

CaracteristicaAmilazaProteazaLipaza
Substanta asupra careia actioneazaGlucide (amidon, zaharuri complexe)Proteine (carne, lactate, oua, leguminoase)Grasimi (uleiuri, lactate, carne)
Produsul final al digestieiGlucoza, maltozaAminoacizi, peptideAcizi grasi, glicerol
Locul principal de actiuneGura (saliva), intestin subtireStomac, intestin subtireIntestin subtire
pH-ul optim6,5-7,51,5-8 (in functie de tip)7-8
Organe secretoareGlande salivare, pancreasStomac, pancreas, intestinPancreas
Rol principalDescompunerea carbohidratilorDigestia proteinelorDigestia lipidelor

Putem concluziona, asadar, ca proteaza este indispensabila pentru digestia proteinelor. Cu toate acestea, pentru o digestie si absorbtie complete, actiunea sa este completata de cea a amilazelor si lipazelor.

Care sunt cauzele care pot duce la deficit de proteaze?

Deficitul de proteaza apare atunci cand organismul nu produce suficienta enzima sau in cazurile in care mediul digestiv nu permite activarea acesteia (spre exemplu, aciditate gastrica scazuta). Cauze frecvente asociate cu deficitul de proteaza sunt:

  • afectiunile pancreatice: pancreatita cronica, fibroza chistica, cancer pancreatic (aceste boli afecteaza componenta exocrina a pancreasului, care secreta enzime);
  • hipoclorhidria (aciditatea gastrica scazuta): afecteaza activarea pepsinei;
  • interventiile chirurgicale gastrice (gastrectomie, bypass gastric);
  • varsta inaintata: secretia enzimatica scade natural odata cu inaintarea in varsta;
  • bolile intestinale cronice: boala celiaca, boala Crohn, sindromul de intestin iritabil;
  • administrarea de inhibitori ai pompei de protoni (IPP) care reduc aciditatea si, prin urmare, si rata de activare a enzimelor gastrice;
  • alimentatie dezechilibrata (aport redus de proteine, consum de alimente foarte procesate);
  • deficit de zinc si magneziu (minerale implicate in activarea enzimelor digestive).

Cum se manifesta deficitul de proteaza?

Deficitul de proteaza duce la digestie incompleta a proteinelor de origine alimentara. Astfel, se poate ajunge la acumulare de resturi alimentare in intestin, disconfort si deficite nutritionale.

Simptome digestive

  • balonare, gaze, disconfort abdominal;
  • senzatie de plenitudine dupa mese;
  • miros neplacut al scaunelor, scaune uleioase (steatoree);
  • diaree alternata cu constipatie;
  • greata, indigestie, reflux gastroesofagian.

Semne generale

  • oboseala cronica;
  • slabiciune musculara (deficit de aminoacizi);
  • unghii fragile, caderea parului;
  • scadere neintentionata in greutate;
  • sistem imunitar slabit (deoarece anticorpii, molecule imunitare, sunt de natura proteica).

Recomandari pentru pacientii cu deficit de proteaza

Pacientilor cu deficit de proteaza li se recomanda urmatoarele abordari:

Tratamentul de substitutie enzimatica

  • administrarea de enzime pancreatice orale (pancreatina, pancrelipaza) care contin enzimele necesare unei digestii normale, inclusiv proteaze daca este cazul, la recomandare medicala;
  • se administreaza in timpul meselor sau imediat dupa, pentru a ajuta digestia;
  • doza este stabilita de medic in functie de severitatea deficitului de proteaza.

Corectarea aciditatii gastrice

  • evitarea utilizarii excesive de antiacide, daca aceasta sta la baza deficitului de proteaza (desi nu este vorba despre un deficit ca atare, ci mai degraba despre activarea redusa a enzimei);
  • in unele cazuri, medicul poate recomanda suplimente de betaina hidroclorica astfel incat sa se restabileasca aciditatea gastrica adecvata, necesara activarii pepsinei;

Dieta echilibrata si activitate fizica

  • portii mici, mese regulate;
  • proteine de inalta calitate: peste, oua, carne slaba, lactate fermentate;
  • evitarea alimentelor procesate, prajite sau bogate in grasimi;
  • de asemenea, activitatea fizica imbunatateste procesul digestiei (totusi, nu se recomanda sa faci sport imediat dupa masa).

Suplimente naturale de enzime digestive

  • enzime extrase din plante (bromelaina, papaina) sau fermentatie microbiana se dovedesc in unele cazuri foarte utile pentru digestia adecvata a proteinelor;
  • asocierea cu probiotice ajuta la mentinerea integritatii florei intestinale si imbunatatirea, de asemenea, absorbtiei nutrientilor.

Cele mai bune enzime digestive naturale si cum sa le introduci in dieta zilnica

Deficitul de proteaza – sau de alte enzime digestive – poate fi gestionat mult mai usor adaugand in dieta zilnica si surse naturale de enzime digestive. Exista alimente care contin in mod natural astfel de compusi.

Bromelaina (din ananas)

  • enzima proteolitica naturala, care, sustin studiile, are si actiune antiinflamatoare;
  • se gaseste in miezul si tulpina ananasului crud;
  • poate fi administrata si sub forma de supliment alimentar.
  • consum recomandat: ananas proaspat sau suc natural, nu conservat;

Papaina (din papaya)

  • enzima similara cu pepsina, eficienta la pH variabil;
  • ajuta digestia carnii si, conform studiilor de specialitate, reduce inflamatia gastrica;
  • consum recomandat: papaya proaspata dupa mese, suplimente pe baza de extract natural.

 Enzime din fermentatia plantelor si drojdiilor

  • extracte din Aspergillus niger sau Rhizopus oryzae (sursa stabila de proteaza vegetala)
  • aceste extracte in suplimentele digestive complexe;
  • se administreaza la inceputul mesei principale.

Alimente fermentate

  • iaurt, chefir, kimchi, varza murata, acestea continand probiotice si enzime naturale care, de asemenea, stimuleaza si sustin digestia;
  • in egala masura, sprijina si flora intestinala, foarte importanta pentru activarea enzimelor.

Condimente si plante pentru stimularea digestiei

  • ghimbir: stimuleaza secretia de enzime gastrice;
  • turmeric: proprietati antiinflamatoare, favorizeaza secretia biliara;
  • papadie, anghinare: sustin functia hepatica si pancreatica;
  • pot fi consumate sub forma de ceaiuri sau in salate.

sursa foto: shutterstock

Autor: Andrei Cioata

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: