Colostrul este un tip special de lapte, extrem de concentrat in nutrienti si factori cu rol deosebit de important in imunitate, produs de mamifere in primele orez si zile dupa nastere. Supranumit si „aurul lichid” datorita culorii si compozitiei sale, acesta contine anticorpi, proteine bioactive, factori de crestere si substante care sustin formarea si protectia sistemului imunitar. In prezent, exista si colostru sub forma de suplimente, de obicei de origine bovina.
Ce este colostrul si cum se obtine?
Colostrul este primul lapte produs de glandele mamare imediat dupa nastere, inainte de aparitia laptelui matur. Este mai gros, mai galbui si mai bogat in proteine decat laptele ulterior si are un rol esential in protectia nou-nascutului impotriva infectiilor.
Caracteristicile colostrului matern
- bogat in imunoglobuline (anticorpi, in special IgA secretoare);
- contine factori de crestere care sustin dezvoltarea intestinului;
- este usor de digerat;
- ofera bebelusului protectie impotriva bacteriilor si virusurilor;
- contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar si la maturizarea microbiomului intestinal;
- aceste caracteristici transforma colostrul intr-un aliment unic, adaptat nevoilor speciale ale nou-nascutului in primele zile de viata.
Colostrul din comert (colostru bovin)
Pe piata se gasesc suplimente pe baza de colostru bovin, obtinut de obicei in primele 24-48 de ore dupa ce exemplarele bovine au fatat. Acesta este procesat prin metode care pastreaza, intr-o proportie crescuta, componentele esentiale ale colostrului. De ce colostru bovin? Pentru ca:
- compozitia sa este similara colostrului uman in ceea ce priveste anticorpii, factorii specifici de crestere si alte biomolecule;
- poate fi consumat de adulti si de copii (in afara sugarilor);
- este studiat intens in medicina sportiva, imunologie si gastroenterologie, cu rezultate foarte promitatoare.
Formele de prezentare includ pulbere solubila, capsule, tablete masticabile, precum si formele microincapsulate, cu absorbtie imbunatatita.
Cum te ajuta colostrul si ce beneficii importante are?
Colostrul bovin a devenit un supliment foarte mult studiat datorita continutului sau complex si bogat in imunoglobuline, lactoferina, factori de crestere (IGF-1, TGF-β), citokine si, mai ales, peptide antimicrobiene. Aceste componente confera colostrului proprietati foarte importante:
- imunomodulatoare;
- antiinflamatoare;
- antivirale si antibacteriene;
- regeneratoare.
Studiile din ultimii ani au demonstrat beneficii importante ale acestui compus pentru imunitate, sanatatea intestinala, prevenirea infectiilor respiratorii, performanta sportiva, reducerea starilor inflamatorii (in special gastrointestinale), vindecarea leziunilor mucoaselor. Despre acestea, de altfel, vom vorbi in continuare.
Intareste sistemul imunitar
Colostrul este una dintre cele mai concentrate surse naturale de anticorpi (IgG, IgA, IgM) si de lactoferina, o proteina antimicrobiana cu efect antiviral si antibacterian.
Un studiu publicat in Journal of Applied Physiology a aratat ca administrarea de colostru timp de 12 saptamani a crescut nivelurile de imunoglobuline circulante si a redus infectiile recurente din sezonul rece. Un alt studiu din Nutrients a demonstrat ca suplimentarea cu colostru la adulti a redus ratele de infectii respiratorii superioare cu aproximativ 30%, rata comparabila sau chiar superioara suplimentelor de vitamine.
Beneficii pentru sanatatea tractului intestinal
Colostrul actioneaza ca un „reparator” natural al mucoasei digestive, fiind util in:
- permeabilitate intestinala crescuta;
- enterocolite;
- diaree acuta si cronica;
- afectiuni inflamatorii intestinale, inclusiv in infectia cu Helicobacter pylori.

Studii publicate in Nutrients sustin ca administrarea colostrului bovin la pacientii diagnosticati cu permeabilitate intestinala crescuta a redus semnificativ inflamatia si markerii clinici asociati cu permeabilitate crescuta. Intr-un studiu publicat in Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, suplimentarea a demonstrat eficienta in reducerea episoadelor de diaree la copii.
Beneficii in infectiile respiratorii
Colostrul contine componente ce inhiba replicarea virala, iar IgG-urile bovine pot actiona mai ales in directia neutralizarii vurusurilor si bacteriilor frecvent intalnite. Conform studiului care a fost publicat in revista Journal of Functional Foods, suplimentarea zilnica cu 400 miligrame de colostru timp de 2 luni a redus incidenta infectiilor respiratorii chiar cu pana la 50%, dar cu mentiunea ca, in acest sens, au contat si alti factori (cum ar fi nivelul de activitate fizica).
Suport pentru sportivi si cresterea performantei fizice
Colostrul este popular in sporturile de performanta si in randul sportivilor, deoarece:
- stimuleaza sinteza proteica prin IGF-1;
- reduce timpul de refacere musculara;
- imbunatateste imunitatea scazuta dupa antrenamentele foarte intense;
- protejeaza mucoasa intestinala in timpul efortului extrem.
Un studiu important publicat in Nutrition a aratat ca sportivii care au consumat colostru zilnic, timp de 8 saptamani, au avut o crestere cu 20% a masei musculare slabe. De asemenea, acelasi studiu a demonstrat o reducere a incidentei fenomenului de „distres gastrointestinal”, mai ales la maratonistii pe distante lungi, prin protejarea barierei intestinale in timpul efortului sustinut.

Beneficii in sanatatea pielii si regenerarea tesuturilor
Factorii de crestere din colostru (IGF-1 si TGF-β) accelereaza procesul de vindecare a pielii si tesuturilor. Un studiu publicat in International Journal of Molecular Sciences sustine faptul ca produsele topice obtinute din colostrul de oaie ajuta la reducerea inflamatiei pielii, accelereaza procesul de reparare a epidermei dupa arsuri sau leziuni superficiale si imbunatatesc gradul de hidratare al acesteia.
Efecte antiinflamatoare si antioxidante
Aceasta substanta contine si citokine cu rol imunomodulator si peptide antioxidante care reduc stresul oxidativ. Un studiu publicat in Nutrients a demonstrat reducerea markerilor inflamatori, cum ar fi IL-6, TNF-α, la persoanele care au luat colostru timp de 30 de zile.
Poate ajuta in alergii si afectiuni autoimune
Modularea raspunsului imunitar prin colostru poate reduce hiperactivitatea imunitara. Conform unui studiu publicat in Veterinary Sciences care a vizat aplicabilitatea in medicina umana, s-au concluzionat urmatoarele:
- lactoferina reduce degranularea mastocitelor (implicata in alergii);
- IGF-1 sustine repararea mucoasei intestinale, reducand expunerea la alergeni.
Astfel, potentialul terapeutic al acestui compus in vederea ameliorarii bolilor care au mecanism autoimun este demn de luat in considerare.
Sustine microbiomul intestinal
Colostrul contine factori prebiotici naturali care sustin dezvoltarea bacteriilor benefice. Studiile publicate in Journal of Advanced Research arata o crestere semnificativa a tulpinilor bacteriene de Lactobacillus si Bifidobacterium dupa suplimentare, ceea ce sustine integritatea microflorei intestinale si inhiba cresterea bacteriilor potential patogene.
Cum se utilizeaza colostrul?
Metode de administrare a acestui suplimente difera in functie de forma, inainte de toate. Pe de alta parte, trebuie sa se aiba in vedere varsta si obiectivele vizate.
Forme disponibile
- pulbere (considerata, de altfel, si forma cea mai pura forma, se dizolva in apa);
- comprimate masticabile, capsule;
- colostru microincapsulat (protectie impotriva acizilor gastrici);
- formulat in diferite produse cosmetice cu aplicare topica.
Doze orientative pentru adulti
- 500-1000 miligrame pe zi pentru imbunatatirea imunitatii si reducerea riscului de afectiuni respiratorii;
- 1000-2000 miligrame pe zi pentru sustinerea tractului digestiv si sanatatii acestuia, mai ales in contextul bolilor inflamatorii, permeabilitatii intestinale crescute.
- 3-4 grame pe zi pentru sportivi in perioade de efort intens, 1-2 grame pe zi ca parte a dietei care sustine cresterea in masa musculara si efortul fizic sustinut;
- la modul ideal, administrarea se face la recomandarile medicului sau farmacistului.
Cum se ia?
- pe stomacul gol, pentru absorbtie cat mai buna, de preferat cu jumatate de ora inainte de a lua masa;
- cu un pahar de apa la temperatura camerei, nu cu cafea sau alte tipuri de lichide;
- in cure de 4-12 saptamani, apoi pauza timp de 2-4 saptamani, iar apoi se poate relua.
Contraindicatii ale administrarii
Suplimentarea este considerata sigura pentru majoritatea persoanelor, insa exista cateva situatii in care este necesara consultarea medicului sau trebuie avuta atentie!
Contraindicatii relative
- alergie la proteinele din lapte;
- intoleranta severa la lactoza;
- boli autoimune severe (cazurile se evalueaza individual de catre medicul specialist);
- tratamente imunosupresoare puternice;
- persoane cu transplant de organe.
Precautii
- femeile insarcinate si femeile care alapteaza trebuie sa consulte medicul daca vor sa opteze pentru suplimentarea cu acest compus;
- pacientii cu boala renala avansata trebuie monitorizati (continut proteic ridicat) si, la modul ideal, vor suplimenta doar la aprobarea medicului lor;
- nu se administreaza intravenos sau prin alte cai parenterale.
Aceste contraindicatii sunt valabile atat in cazul formelor administrate intern, pe cale orala, cat si in cazul cosmeticelor si produselor topice care contin acest compus.
sursa foto: shutterstock
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe:







