In general, intepaturile de insecte sunt in cel mai rau caz suparatoare, provocand un disconfort minor de moment si o reactie locala care dispare de la sine in decurs de cateva zile. Uneori insectele care inteapa pot transmite anumite boli daca sunt purtatoare de microbi, insa cazurile grave sunt destul de rare. Cele mai mari probleme in acest context le au persoanele cu alergie la intepaturi de insecte, pentru care un astfel de incident banal poate avea consecinte din cele mai grave. Aceasta pentru ca o alergie la intepaturi de insecte se manifest prin reactii exagerate ale organismului, care incearca sa se protejeze in fata unui pericol inexistent reprezentat de anumite substante din saliva sau veninul insectelor.
Cea mai periculoasa si totodata cea mai frecventa alergie la intepaturi de insecte este alergia la veninul de albine, insa si intepaturile de viespe pot cauza reactii puternice.
Prin intermediul acestui articol te vom ajuta sa intelegi mai bine ce presupune o alergie la intepaturi de insecte, cum sa o recunosti de la primele semne si cum sa actionezi in atare situatie, fie ca ti se intampla tie, fie ca esti martor/a la un astfel de incident
Ce se intelege prin alergie la intepaturi de insecte
O alergie la intepaturi de insecte este o reactie exagerata a sistemului imunitar declansata de prezenta in organism a unor substante provenite din veninul sau saliva insectelor. In mod normal aceste substante sunt inofensive, insa in cazul persoanelor cu alergie la intepaturi de insecte sistemul imunitar, al carui rol este acela de a proteja organismul, le percepe in mod eronat ca fiind un potential pericol.
Prin urmare se declanseaza o reactie imunitara nejustificata si exagerata ce genereaza simptome mai mult sau mai putin severe, dar in orice caz mai puternice decat reactiile pe care le cauzeaza in mod normal o astfel de intepatura.
Cum se declanseaza o alergie la intepaturi de insecte
O persoana cu alergie la intepaturi de insecte nu dezvolta de obicei reactii adverse la primul contact cu alergenii, mai exact cu acele substante inofensive percepute de sistemul imunitar ca fiind periculoase. Asadar, la prima intepatura reactia este aparent normala insa in interiorul organismului se declanseaza mecanismul imunitar specific alergiei. In prima faza, sistemul imunitar identifica alergenii patrunsi in organism si ii percepe eronat ca avand potential patogen, producand apoi anticorpi specifici care se leaga de anumite celule imunitare prin receptorii acestora.
La urmatoarea intepatura organismul dispune deja de anticorpi specifici alergenului, care sunt atasati de celulele imunitare, declansand imediat reactiile de aparare din partea acestora. Aceste reactii presupun eliberarea unor substante menite sa distruga potentialul agent patogen, care in realitate este inofensiv, iar acestor substante li se datoreaza simptomele ce caracterizeaza o alergie la intepaturi de insecte, despre care vom vorbi in capitolul urmator.
-
Assista RepelX Spray impotriva insectelor x 100 ml
Disponibil la 

Cum se manifesta o alergie intepaturi de insecte
Nu orice intepatura de insecta cauzeaza reactii alergice, acestea aparand preponderent in urma intepaturilor de albina si de viespe si mai rar in urma intepaturilor de tantar, purice sau paduche, care sunt mai susceptibile de a transmite boli decat de a provoca alergii. Veninul albinelor si viespilor contine mai multi alergeni, in cazul albinelor riscul fiind crescut pentru ca acul ramane in piele si injecteaza o cantitate mai mare de venin, in timp ce viespile pot intepa de mai multe ori inoculand astfel o doza mai mare de venin.
O alergie la intepaturi de insecte se poate manifesta prin reactii usoare, moderate sau severe, in functie de gradul de sensibilitate, cantitatea de alergeni, locul intepaturii dar si starea generala de sanatate a pacientului.
Formele usoare si moderate de alergie la intepaturi de insecte genereaza urmatoarele simptome:
- Inflamatie localizata in zona intepaturii, care se poate accentua in urmatoarele 48 de ore;
- Roseata la nivelul pielii atat in zona intepaturii, cat si in alte parti ale corpului;
- Senzatia de usturime sau arsura la locul intepaturii;
- Mancarime localizata sau generalizata.
Simptomele se amelioreaza treptat si dispar de la sine in interval de cateva zile sau chiar ore, cauzand doar un oarecare disconfort.
In schimb, o alergie la intepaturi de insecte cu manifestari severe poate pune viata in pericol, fiind considerata urgenta medicala.
In astfel de situatii, reactiile alergice se manifesta prin:
- Eruptii cutanate pe suprafete extinse;
- Urticarie;
- Aparitia umflaturi in alte zone ale corpului decat cea intepata;
- Greturi si varsaturi.
Se poate ajunge la soc anafilactic, caz in care buzele, limba, gatul si pleoapele se umfla, respiratia devine dificila, suieratoare iar pacientul tuseste des din cauza congestiei cailor respiratorii. De asemenea, acuza ameteala si stari de lesin pe fondul scaderii tensiunii, iar in cazurile cele mia grave poate intra in stop cardiorespirator.
Este important de stiut ca simptomele ce caracterizeaza o alergie la intepaturi de insecte in forma severa se instaleaza si se agraveaza rapid, in interval de 10-15 minute de la momentul intepaturii, astfel ca primul ajutor trebuie acordat in cel mai scurt timp posibil.
-
Assista RepelX Gel intepaturi insecte x 30 ml
Disponibil la 

Optiuni de tratament pentru alergia la intepaturi de insecte
In cazurile usoare, prima masura consta in spalarea cu apa si sapun a zonei intepate, iar daca este vorba de o intepatura de albina, mai intai se indeparteaza acul, care ramane infipt in piele. Dupa spalare, pe zona afectata se poate aplica o compresa cu gheata sau apa rece pentru ameliorarea inflamatiei si senzatiei de usturime. Pentru calmarea durerii pot fi administrate analgezice usoare sau antiinflamatoare, iar impotriva mancarimii exista creme sau spay-uri speciale care se aplica direct pe piele.
Pentru reactiile mai severe, se pot administra antihistaminice sau medicamente pe baza de corticosteroizi, dar acestea trebuie sa fie recomandate de medic, dupa stabilirea diagnosticului de alergie la intepaturile de insecta.
De asemenea, pacientii cu o forma de alergie la intepaturi de insecte pot urma si un tratament curativ pe termen lung, bazat pe imunoterapie. Acesta presupune administrarea treptata de cantitati mici de alergen, in doze care se cresc progresiv, astfel incat sistemul imunitar sa se obisnuiasca in timp cu aceste substante si sa nu mai declanseze mecanismul ce genereaza reactiile alergice.
Tratamentul socului anafilactic
Asa cum spuneam, socul anafilactic asociat cu o alergie la intepaturi de insecte sau la orice tip de alergen este o urgenta medicala, pentru ca starea pacientului se depreciaza rapid si se poate ajunge la deces daca nu primeste in cel mai scurt timp primul ajutor.
Trebuie stiut ca un pacient cu alergie la intepaturi de insecta care a trecut printr-un soc anafilactic prezinta un risc de 60% de a repeta aceasta experienta in cazul unei noi intepaturi, motiv pentru care cei aflati intr-o astfel de situatie poarta de obicei asupra lor o seringa preincarcata cu o doza de adrenalina ce trebuie administrata imediat dupa aparitia primelor simptome de anafilaxie.
Indiferent daca se administreaza sau nu adrenalina, trebuie solicitat ajutor medical la numarul de urgenta, iar pana la sosirea echipajului pacientul trebuie asezat pe spate cu picioarele usor ridicate pentru a imbunatati circulatia, iar daca este inconstient sau are varsaturi se pozitioneaza pe o parte. Se desfac nasturii de la camasa si se indeparteaza orice accesorii ce ar putea ingreuna respiratia si circulatia iar daca pacientul este agitat sau confuz trebuie asistat permanent si incurajat sa se linisteasca pentru ca este in afara pericolului.
In cazul in care persoana cu alergie la intepaturi de insecte intra in stop cardiac sau respirator, se alica manevre de resuscitare.

Ce masuri trebuie sa iei daca ai alergie la intepaturi de insecte
Nicio forma de alergie la intepaturi de insecte nu poate fi prevenita, cea mai eficienta metoda pentru a evita reactiile nedorite fiind protejarea fata de insectele respective. Asadar, daca stii ca suferi de o alergie la intepaturi de insecte e recomandat ca atunci cand iesi in aer liber sa porti haine lungi care sa-ti acopere mainile si picioarele, in culori deschise, care nu atrag insectele. Evita sa mergi prin iarba, pe pajistile inflorite si in orice zone cu vegetatie abundenta sau multe flori, in jurul carora de obicei gasesti si multe albine.
De asemenea, persoanele cu alergie la incepaturi de insecte e recomandat sa nu foloseasca parfumuri puternice si nici sa consume alimente sau bauturi in aer liber, pentru ca acestea atrag insectele, mai ales daca sunt dulci.
In prezenta insectelor, pastreaza-ti calmul chiar daca acestea te deranjeaza, nu incerca sa le alungi agitand mainile, cel mai bine fiind sa bati in retragere indepartandu-te incet si calm.
In ceea ce priveste locuinta, persoanele cu alergie la intepaturi de insecte este bine sa aiba instalate la ferestre plase pe care sa le deschida cat mai rar si sa nu pastreze in casa flori cu miros puternic. Hainele si lenjeria lasate sa se aeriseasca sau sa se usuce pe balcon ori in curte trebuie sa fie verificate atent inainte de a le aduce in casa, iar folosirea dispozitivelor sau substantelor cu efect repelent este o alta metoda de a tine insectele departe de casa.
Nu in ultimul rand, daca ai suferit un soc anafilactic este indicat sa ai permanent la indemana un kit de urgenta din care sa nu lipseasca dispozitivul de autoinjectare cu adrenalina si medicamentele antialergice prescrise de medicul alergolog. De asemenea, foarte utila in caz de urgenta ar fi o bratara sau un alt accesoriu vizibil prin care persoanele care acorda primul ajutor sa fie instiintate ca suferi de alergie la intepaturi de insecte.
sursa foto: shutterstock
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: